Calcificările din interiorul prostatei sunt o descoperire frecventă la ecografie. Nu se consideră în prezent că acestea sunt cauza simptomelor urinare pe care le acuză unii bărbaţi. Sunt mult mai mulţi bărbaţi ce au calcificări în prostată şi care nu au niciun simptom decât cei care au simptome şi astfel de calcificări. Ca urmare, obiectivul de a elimina calcificările nu este bine ales şi nu poate fi atins. Cred că dorinţa dvs. este de a scăpa de simptomele supărătoare pe care în mod fals le asociaţi cu acea calcificare. Dacă urinaţi des, problema poate fi corectată prin medicamente calmante vezicale sau prin stimulări electrice ale nervului tibial. Dacă aveţi simptome dureroase, este posibil să aveţi o vezică cu dureri cronice, cu o mucoasă alterată, care necesită instilaţii calmante şi de reabilitare a stratului de mucus protector.
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară şi reflexoterapie - Timişoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com
"Cum se poate trata o tumoră neoperabilă pe ficat?"
(Răspuns pentru VASILE G., F. AS nr. 1147)
Tratamentul chirurgical este cea mai eficientă metodă pentru abordarea tumorilor hepatice primare. Pentru un grup limitat de persoane (care îndeplinesc anumite criterii de sănătate), un transplant hepatic poate fi o opţiune salvatoare. Însă, pentru că în cazul dvs., intervenţia chirurgicală (rezecţie) nu poate fi practicată, alte tipuri de tratamente, care nu duc întotdeauna, neapărat, la vindecări definitive, dar care pot sa amelioreze semnele şi simptomele, includ:
* Embolizarea - implică blocarea aportului sanguin la nivelul tumorii, prin blocarea chirurgicală a arterei care alimentează masa tumorală sau prin injectarea de materiale care obstruează artera (chemo-embolizare).
* Ablaţia cu etanol - implică injectarea de alcool concentrat în masa tumorală, pentru a distruge celulele canceroase.
* Criochirurgia - presupune distrugerea tumorii prin îngheţare.
* Ablaţia cu radiofrecvenţă - implică "bombardarea" tumorii cu energie provenită de la unde radio de înaltă frecvenţă.
Chiar dacă majoritatea persoanelor depistate cu forme tumorale hepatice sunt supuse protocoalelor tradiţionale de chimio şi radioterapie, trebuie ştiut că aceste proceduri terapeutice, deşi pot micşora masa tumorală hepatică, nu au şi calitatea de a îmbunătăţi supravieţuirea pacienţilor.
O altă opţiune pentru abordarea tumorilor hepatice inoperabile (în special hepatocarcinom) este medicamentul NEXAVAR. Substanţa activă conţinută în el (sorafenib) este un inhibitor al poteinkinazei care blochează anumite enzime specifice, ce pot fi găsite în anumiţi receptori de pe suprafaţa celulelor canceroase, unde sunt implicate în creşterea şi răspândirea acestora, precum şi în vasele sanguine care alimentează tumorile. Astfel, Nexavar acţionează prin încetinirea creşterii celulelor tumorale şi prin întreruperea alimentării cu sânge, care le susţine creşterea.
Nexavar se administrează în doze de două comprimate, de două ori pe zi, tratamentul continuând atâta timp cât aduce beneficii, la indicaţiile şi sub supravegherea medicului specialist în terapii oncologice.
Sigur, există şi posibilitatea unei abordări naturiste, complementare, a tumorilor hepatice, însă numai în asociere cu metodele convenţionale de tratament şi cu alegerea riguroasă a unor remedii realmente capabile să vină în completarea terapiilor alopate.
Despre acest subiect putem discuta telefonic.
Să auzim numai de bine!
"Hemoroizii şi colita spastică mă chinuie"
(Răspuns pentru ION DURNESCU - Mărăşeşti, F. AS nr. 1144)
Stimate domn, problema de sănătate pe care o aveţi poate fi corectată parţial prin dietă, precum şi prin tratamente cu integratori alimentari, ce ajută la refacerea peretelui colonului.
În primul rând, dieta trebuie să fie bogată în fibre. Vă recomand supe de legume, linte fiartă (dacă se poate şi pasată), salate, varză crudă tăiată subţire, cereale precum ovăzul (fierte). Acest tip de alimentaţie ajută enorm tranzitul intestinal şi evită apariţia colitei. Cum spuneam, o parte a tratamentului ar putea consta în integratori alimentari. Aici mă refer la probiotice capabile să refacă flora intestinală. Foarte bun, datorită tulpinilor deosebite şi numărului mare de bacterii proactive, este Acidophilus Plus-Neolife.
Pentru cealaltă problemă - hemoroizii interni- este necesar un tratament de întărire şi refacere a venelor. Hemoroizii nu sunt altceva decât nişte terminaţii venoase, nişte saci ce "ţin" coloana de sânge. La unele persoane, aceşti saci sunt slăbiţi genetic, iar la alte persoane, ei slăbesc de-a lungul timpului, pentru că îşi pierd textura din peretele vasului, numită colagen. Acest colagen se reface cu ajutorul flavonelor, substanţe nutriţionale ce se găsesc în fructele şi legumele de culoare roşie şi/sau vineţie. Ca exemplu: sfeclă roşie, struguri, afine, coacăze, rodii etc.
Flavonele există şi sub formă de supliment alimentar, Flavonoid Complex, ce asigură cantitatea şi diversitatea necesare regenerării vaselor.
Pentru mai multe detalii şi amănunte pot fi contactată telefonic, la numărul: 0723/51.0737.
ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriţionist - Timişoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com
"Doresc un leac eficient pentru tratarea colonului iritabil"
(Răspuns pentru D. VOITINEANU, F. AS nr. 1146)
Colonul iritabil sau colonul spastic reprezintă o efecţiune psiho-somatică în care sunt implicaţi următorii factori:
* Factori de natură emoţională (stres excesiv, stări de îngrijorare nejustificată, nervozitate, depresie).
* Natura alimentelor consumate (un rol nefavorabil asupra stării colonului îl au alimentele superprocesate, sucurile comerciale, margarinele, pâinea albă, zahărul, produsele care conţin oţet şi uleiurile rafinate).
* Existenţa la nivelul colonului a unor paraziţi care perturbă activitatea microflorei intestinale benefice, în favoarea florei patogene.
Schema terapeutică ar trebui să aibă în vedere următoarea formulă de tratament:
* Plante care să regleze starea psiho-emoţională: sunătoare, roiniţă, tei, valeriană, passiflora, Rhodiola rosea.
* Plante care să refacă echilibrul florei intestinale: topinamburul, seminţele de in, coriandrul, chimenul.
* Plante cu efect antispastic: wild yam, mentă.
* Plante care combat paraziţii intestinali: cuişoare, nucă neagră, pelin, usturoi, leurdă, seminţe de dovleac.
(Pentru detalii suplimentare contactaţi-mă pe adresa menţionată.)