Nu este la prima lui vizită românească. A cântat în premieră în ţara noastră pe scena Festivalului Cerbul de Aur, în 1993, pentru ca să revină apoi pentru alte concerte foarte apreciate de public, dar şi ca invitat la diverse emisiuni de televiziune.
"Sunt foarte legat emoţional de această ţară. Am lucrat alături de mulţi români şi am colaborat extrem de bine cu ei. În România mă simt ca acasă", a declarat artistul.
La 72 de ani, chiar dacă părul nu-i mai este negru ca pana corbului, iar privirea i s-a mai stins puţin, Toto este la fel de plin de energie ca în tinereţe.
"E o senzaţie tare ciudată. Nu pare verosimil, şi nu aş vrea să fiu socotit un încrezut, dar văd la televizor nişte oameni de 60 de ani care arată şi se comportă de parcă ar fi de vârsta părinţilor mei... Eu am, încă, un spirit tânăr. Sunt un puştan de 70 de ani", se confesa el într-un interviu acordat presei italiene. Şi ar avea tot dreptul să fie plin de sine, căci a trăit o viaţă tumultuoasă. În cei 45 de ani de carieră, a compus mai bine de 400 de melodii şi a vândut peste 150 milioane de discuri. Toto este singurul cantautor italian care a câştigat marele premiu al Festivalului de la Sanremo (1980) şi singurul care a câştigat şi concursul Eurovision, în 1990. Însă cea mai recentă reuşită a lui nu este una legată de scenă, ci de viaţa de zi cu zi, şi anume - câştigarea bătăliei cu un cancer de prostată.
"Da, deşi am avut ce am avut, mă simt binecuvântat de Tatăl Veşnic şi Îi voi mulţumi câte zile voi mai avea", spunea cântăreţul.
Micul trompetist
Născut pe 7 iulie 1943 în Fosdinovo, Toscana, Salvatore Cutugno, alintat de mama lui "Toto", a crescut în La Spezia, Liguria. Fiu al unui subofiţer de marină sicilian şi-al unei casnice, micul Toto a moştenit pasiunea pentru muzică de la tatăl lui, care cânta în timpul liber la trompetă. Acesta i-a fost primul mentor în descifrarea notelor muzicale şi l-a învăţat să stăpânească instrumentul pe care-l ştia. Dar Toto nu s-a mulţumit cu trompeta, a studiat şi tobele, acordeonul, pianul şi chitara acustică. Iar părinţii i-au dat voie să-şi dezvolte pasiunea pentru muzică, cât timp nu a neglijat total învăţătura, îndemnându-l să aibă o meserie "serioasă", cea de contabil.
"Am avut o viaţă frumoasă şi nu am foarte multe regrete. Totuşi, dacă aş putea să schimb ceva, cred că în loc să învăţ să devin contabil, aş fi ales să studiez muzica clasică şi să devin... dirijor", povestea marele artist, într-un interviu recent.
Fără a lua cariera de muzician în serios, tânărul Salvatore (ca orice italian care are muzica în sânge) a cântat de îndată ce a pus mâna pe un instrument. La numai 13 ani, participă la primul său concurs muzical regional, iar măiestria lui la acordeon i-a adus un binemeritat loc trei. În adolescenţă cântă cu diverse grupuri din oraş. La 19 ani, îi dă mamei spre păstrare diploma de contabil şi pleacă într-un turneu de şase luni în Finlanda, ca membru al trupei cunoscutului jazzman Guido Manusardi. Revenit în ţară, îşi formează propria formaţie, "Toto e Tati", alături de trei prieteni şi de fratele lui mai mic, Roberto. Împreună pornesc la drum, cântând prin restaurante şi baruri, hotărâţi să cucerească Italia. Toto devine compozitorul trupei. De altfel, primele succese le va întregistra din postura de compozitor, şi nu de solist. Melodia lui, "Africa" - rebotezată "L'été Indien" ("Vara indiană") -, devine hitul anului 1975, în interpretarea îndrăgitului cântăreţ franco-american Joe Dassin. Ea va fi preluată, la un moment dat, chiar şi de Frank Sinatra. Tot pentru Dassin compune şi superba "Et si tu n'existais pas". Toto a mai scris cântece de succes şi pentru Dalida, Mireille Mathieu, Johnny Holiday, Adriano Celentano, Gigliola Cinquetti şi mulţi alţii.
În 1976, participă pentru prima dată la Festivalul Sanremo, cu formaţia lui de atunci, "Albatros", şi va ocupa locul trei. Aceasta va fi doar prima participare din lunga lui carieră la renumitul festival, pe a cărui scenă a concurat de 14 ori. A câştigat marele premiu doar o singură dată, în 1980, cu melodia "Solo noi", apoi a obţinut eternul loc 2 al festivalului, mai mulţi ani la rând (1984, 1987, 1988, 1989, 1990, 2005). După cum spuneam, un alt premiu important câştigat de el a fost cel de la Eurovision, din 1990, cu melodia "Insieme".
Dar Toto nu s-a mulţumit doar cu o carieră muzicală de excepţie, care i-a adus renume mondial. Mereu activ, a acceptat să fie deseori gazda unor emisiuni TV. Când nu era pe scenă la un concert şi nu compunea, îşi găsea drum într-un studio de televiziune. Dar efortul acesta prelungit şi multele nopţi albe au fost plătite cu emoţii şi suferinţă. În 2007, îndrăgitul muzician a descoperit că are cancer la prostată, cu metastaze.
"Sincer să fiu, de unul singur nici nu mă duceam la doctor. Însă prietenul meu, Al Bano, pe care-l iubesc ca pe un frate, a fost cel care mi-a făcut o programare şi m-a convins să merg la un control, la profesorul Patrizio Rigatti. Acesta mi-a salvat viaţa. Aveam deja metastază. Credeam că e suficient să faci sport, ca să te menţii sănătos... dar m-am înşelat", se confesa artistul într-un interviu acordat revistei "OK". Lupta lui cu boala nu a fost însă uşoară. A avut parte de multe luni de chimioterapie, iar în 2009, a ajuns din nou sub cuţitul medicului, după ce boala i-a recidivat.
"Nu îmi place să stârnesc compasiune şi nu aş fi vrut să acord un interviu legat de boala mea. Dar am realizat că pot s-o folosesc ca pe un semnal de alarmă şi să le fiu de folos şi altora, prevenindu-i. Vreau să le recomand tuturor bărbaţilor să facă periodic un control la prostată. E un procedeu simplu, care vă poate scuti de multe suferinţe", spunea el.
"Nico seamănă foarte tare cu mine, dar nu-mi împărtăşeşte pasiunile. Vrea să devină un mare manager şi a studiat la universitatea Bacconi din Milano", spunea mândrul tată. Ca o dovadă a acceptării lui de către Carla, Nico a stat împreună cu ea la căpătâiul lui Toto, câtă vreme acesta a fost bolnav.
Acum, că se simte mai bine, Toto a revenit plin de entuziasm pe scenă. Face iar turnee prin lume şi cântă cu aceeaşi bucurie din tinereţe: "Lasciate mi cantare/ perche' ne sono fiero/ sono un italiano /un italiano vero".
Toto Cutugno va urca pe scena Sălii Palatului alături de Orchestra Simfonică "Surâsul Tinereţii". Biletele costă între 500 de lei (categoria VIP) şi 100 de lei (categoria 4) şi pot fi achiziţionate din reţeaua Biletoo.