Există vreo explicaţie? Timpul! Care face ca expresia feţei să devină mai aspră, trăsăturile să ni se accentueze, pielea şi buzele să se ofilească, ochii să-şi piardă din strălucire... Cu inima strânsă, toate aceste adevăruri trebuie luate în consideraţie atunci când ne fardăm. Iată câteva sfaturi concrete, care să vă ajute să arătaţi în conformitate cu vârsta: natural şi decent.
* Fiecare machiaj începe cu aplicarea unei creme potrivite. Dacă transformaţi momentul într-un scurt masaj al obrazului, acesta va arăta cu mult mai înviorat.
* Cearcănele devin invizibile dacă le acoperiţi cu un fond de ten solid (seamănă cu un ruj) sau lichid, dar mai gros. El trebuie să aibă culoarea pielii.
* Aplicaţi fondul de ten pe obraz nu cu un burete, ci cu vârfurile degetelor, pentru că se lipeşte mai bine de piele. Nu uitaţi zonele roşietice de pe nări şi dungile de expresie din jurul gurii.
* Pudra (contra pielii lucioase) trebuie aplicată doar pe nas, bărbie şi frunte, acolo unde grăsimea răzbate uşor, chiar şi prin machiaj.
* Evitaţi categoric accentuarea sprâncenelor cu vopsea sau cu creionul, mai ales dacă sunteţi blonde. Sprâncenele vopsite îmbătrânesc! E suficient să le pieptănaţi în sus cu o periuţă.
Machiajul ochilor, al gurii şi al pomeţilor
* Pentru machiajul pleoapelor folosiţi doar culori naturale, delicate şi transparente. Nuanţele violente de negru, mov, albastru şi verde vă îmbătrânesc cu 100 de ani. Alegeţi paleta cuprinsă între bej şi maro, griurile deschise, nuanţele pastelate de bleu, roz, auriu, vernil. Alegeţi fardurile de ochi solide (sub formă de pudră compactă sau pulbere), şi nu pe cele lichide (care se aplică cu pensula), fiindcă ele se lipesc de pleoapă şi marchează ridurile mărunte, făcându-le cu mult mai vizibile.
* Pentru conturul ochilor, evitaţi categoric eye-liner-ul (tuşul de ochi), care face privirea dură şi aspră, preferând creioanele dermatograf. Subliniaţi cu ele doar colţul din interior al pleoapelor de sus şi colţul exterior, evitând să trageţi conturul pe toată lungimea lor (doar dacă aveţi gene rare e necesar un contur complet).
* Rimelul face genele să pară mai viguroase şi mai lungi. Folosiţi-l fără probleme, având grijă doar ca, după ce se usucă, să despărţiţi cu vârful pilei sau cu o periuţă genele lipite între ele. Preferaţi rimelul maro celui negru. Accentuează impresia de natural.
* Buzele dobândesc o formă frumoasă şi clar conturată dacă folosiţi un creion special pentru buze. Aplicaţi-l pe partea interioară a marginii buzelor, desenând cu putere conturul. Atenţie, însă! Dacă pe marginea buzelor aveţi mici riduri (crăpături), evitaţi folosirea creionului, care le accentuează. Rujul de buze ideal este cel care se aplică cu pensula. Dacă nu-l găsiţi în comerţ, alegeţi noile rujuri de buze lucioase (ca lacul de unghii), dar în nuanţe potolite de corai, bej şi maroniu.
* Fardul de obraz se aplică uşor (ca un abur) pe pomeţi, către tâmple. Preferaţi nuanţele deschise de teracotă (maroniu roşcat). Pentru ocaziile festive, de seară, când ieşiţi la spectacole sau la un restaurant, folosiţi un ruj de buze mai puternic. Dar numai dacă aveţi o gură frumoasă. Femeile cu buze subţiri să rămână la rujurile lucioase şi naturale. Decenţa machiajului realizat după sfaturile prezentate în revistă vă permite o pată de culoare mai vie. Dar atât, şi nimic mai mult.