Cosânzeana din Maramureş
- Eşti una dintre finalistele concursului "Vocea României", de anul trecut. Nu ai câştigat finala, dar prin participarea ta extraordinară, ai câştigat simpatia şi aprecierea milioanelor de români care au urmărit competiţia. Cum priveşti în urmă, "cu mânie" sau cu bucurie?
- "Vocea României" a fost o perioadă superbă din viaţa mea. Am avut ocazia să lucrez cu o echipă de adevăraţi profesionişti, cu oameni dedicaţi meseriei lor. Loredana a fost minunată! O antrenoare care s-a implicat total şi ne-a îndrumat pe toţi cu drag şi generozitate. În acelaşi timp, ne-a pus în dificultate, dându-ne piese care să ne scoată din zona de confort a fiecăruia. A fost o adevărată aventură să descopăr şi să redescopăr fiecare piesă în parte, să le înţeleg şi să-i găsesc fiecărui vers însemnătatea. Dar marea aventură a fost să o am concurentă, pe scenă, pe sora mea, Ligia. M-am bucurat enorm, ne-am dat încredere una alteia. De fapt, ne-am convins reciproc să participăm la această emisiune şi nu îmi pare rău. Le mulţumesc din inimă oamenilor pentru dragostea pe care mi-au transmis-o prin mesajele lor.
- Trebuie că a existat şi puţină tristeţe după pierderea trofeului... Ai reuşit să te remontezi?
- E inevitabil să nu apară şi un sentiment de tristeţe, pentru că eram foarte aproape de trofeu şi mă gândeam - nu doar că-mi împlineam un vis, dar şi cât de mult i-aş fi putut ajuta pe cei din familia mea, cu premiul câştigat. Totuşi, ştiu că nu titlul e cel care contează, ci experienţa şi faptul că sunt atâţia oameni care cred în mine. Sunt sigură că nimic nu e întâmplător şi că am drumul meu. Optimismul, veselia, dragostea pentru muzică, iubirea familiei şi a prietenilor, iată lucrurile care nu mă vor lăsa niciodată să cad pradă tristeţii.
- Pe lângă vocea de excepţie cu care te-a dăruit Dumnezeu, ai şi o prezenţă scenică extraordinară, eşti frumoasă, luminoasă, subţire, o adevărată Cosânzeană din Maramureş...
- Oh! Mulţumesc pentru aprecieri! Mă simt foarte bine pe scenă, foarte liberă, naturală... Bineînţeles că şi experienţa îşi spune cuvântul. Dacă multă vreme m-am lăsat purtată de simţuri şi intuiţie, acum reuşesc să îmi controlez mult mai bine gesturile. E foarte important să fii liber, însă, pe lângă asta, ai nevoie de studiu şi de precizie. Uneori, un gest poate să transmită mai mult decât o mulţime de mişcări dezordonate şi făcute la întâmplare, chiar dacă ele vin din inimă şi pasiune.
Una din cinci
- În jurul cosânzenelor se ţes totdeauna poveşti. Basmul tău cum a început? Cine e fata din Maramureş, transformată, la Bucureşti, în stea?
- Cine sunt? Sunt cel de-al doilea vlăstar din cinci copii ai unei familii frumoase şi numeroase din Sighetu-Marmaţiei. Sunt un om care iubeşte ceea ce face, care se bucură şi suferă, care luptă pentru ceea ce îşi doreşte. Părinţii au descoperit că eu şi fraţii mei putem să cântăm. Părinţii sunt cei care ne-au ghidat către artă şi, în special, către muzică. Ne-au cântat când am fost mici, iar tata ne învăţa să cântăm pe voci. Pentru că şi-au dat seama că avem talent, ne-au înscris, pe fiecare, pe rând, la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice din Sighetu-Marmaţiei. În clasele I-IV, eu am studiat pianul şi mai apoi, în clasele V-VIII, viola. Pe lângă asta, cântam împreună cu sora mea, Ligia, şi cu tatăl nostru, muzică folk. Mama a fost cea care a insistat să mergem la cursurile şcolii de muzică, iar tata şi-a împlinit visul de a cânta pe scenă, prin noi. Cred că pe atunci nu se gândeau că vom merge hotărât pe direcţia asta. Voiau doar să creştem într-un mediu artistic, însă odată cu trecerea timpului, şi-au dat seama că avem potenţial şi ne-au ajutat să îl dezvoltăm. Când am terminat clasa a VIII-a, eu îmi doream să devin judecător sau psiholog, şi pe lângă asta, să cânt, însă atât profesorii, cât şi apropiaţii familiei au spus că drumul meu este muzica, şi mi-au dat încredere să îl urmez. Apoi am intrat la Liceul de Artă din Baia-Mare, la secţia canto clasic. Am fost fascinată de liceul ăsta, de oamenii şi profesorii de acolo. Îi iubeam, chiar dacă făceam şi năzbâtii, din când în când. Au fost nişte ani superbi. Eram o fire extrem de independentă şi rebelă, dar sper că în sensul frumos al cuvântului. (râde) În perioada liceului, fiind departe de casă, am stat la nişte măicuţe şi mergeam doar o dată sau de două ori pe lună în Sighet. A fost decizia părinţilor să stau acolo şi, evident, la început nu am vrut deloc. Sunt mulţi preoţi la noi în familie, suntem oameni credincioşi, dar nu pentru rugăciune mă trimiseseră ai mei la maici, ci pentru disciplină. Nu mi-a luat mult să-mi dau seama că a fost o decizie înţeleaptă, pentru că firea mea rebelă trebuia cumva astâmpărată sau, mai bine zis, controlată şi direcţionată. Câţiva colegi de-ai mei chiar şi-au risipit talentul din cauza prea marii libertăţi, aşa încât chiar le mulţumesc acum părinţilor că m-au lăsat în grija măicuţelor, în perioada liceului. Fiind la vârsta adolescenţei, aveam nevoie şi de o viaţă spirituală, de oameni cu credinţă şi cu suflete calde şi senine.
Oraşul viselor împlinite
- Pe scenă când te-ai urcat?
- În perioada liceului am avut prima mea trupă rock, se numea Utopia. Aveam piese proprii şi ne înţelegeam bine, însă, când am ajuns în clasa a XII-a, drumurile noastre s-au despărţit. În anul acela am participat la emisiunea Megastar, în cadrul căreia am cântat cu Adrian Igrişan, de la trupa Cargo, cu care mai păstrez legătura şi acum. Este pentru mine un fel de mentor. Apoi am dat admitere şi am intrat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la secţia Pedagogie Muzicală. Mi-am dorit foarte mult să rămân în Bucureşti, pentru că aveam senzaţia că acest oraş este "oraşul viselor împlinite". Între timp, cântam cu diverse trupe. Nu mă mai opream din cântat. Cântam la Universitate, cântam acasă, aveam repetiţii până seara, târziu, iar în weekend-uri aveam concerte. Eram fericită şi, aş putea spune, inconştientă, pentru că nu aveam un program prea sănătos şi neglijam răcelile şi bolile. Toate astea, până am păţit-o, şi nu am mai avut voie să cânt timp de aproape trei ani, din cauza unor probleme grave cu gâtul. A fost un mare şoc pentru mine. Dar răul a fost spre bine. Pentru că simţeam nevoia să mă exprim artistic, m-am înscris la Fundaţia de Teatru Sigma Art, unde am activat timp de patru ani. Am jucat diverse roluri, am participat la festivaluri şi workshop-uri de teatru, atât în ţară, cât şi în străinătate, iar între timp, mergeam la facultate. A fost o etapă importantă a dezvoltării mele pe plan artistic şi uman. Apoi, în urmă cu trei ani, am primit permisiunea medicală de a cânta din nou şi a trebuit să o iau de la capăt. Intonam câte un sunet, câte două, câte trei şi, încetul cu încetul, am ajuns să cânt melodiile pe care le cântam înainte. Într-un fel, boala şi pauza m-au ajutat, acum cânt mult mai bine decât înainte, pentru că o fac corect, cu tehnică, am învăţat să nu mai forţez. De un an de zile sunt backing-vocals în trupa Loredanei, şi de ceva timp, m-am apucat să studiez tehnică vocală completă, "CVT", cu Lucia Ciubotaru, la Şcoala de muzică a Loredanei. O consider o perioadă importantă din viaţa mea, pentru că am învăţat o mulţime de lucruri şi am stat lângă oameni profesionişti. Am avut ocazia să iau parte la două dintre concertele Loredanei de la Sala Palatului, Magic şi Reveria. Loredana chiar este un artist complet, care oferă iubire şi energie publicului. Mă bucur mult că am avut ocazia să colaborez cu ea.
Nişte eroi
- Să ne întoarcem în Maramureş. Un loc important în povestea ta e ocupat de părinţi. Fără ei, mersul tău pe curcubeu ar fi fost imposibil. I-am văzut şi în sală, în timpul concursului. Morţi de fericire şi de mândrie pentru tine şi sora ta...
- Părinţii mei sunt nişte oameni extraordinari, care ne iubesc enorm şi au făcut o mulţime de sacrificii pentru noi. Eu îi consider nişte eroi. Mama este profesor, iar tata, inginer. Tata a fost chitarist şi cântăreţ de muzică folk, iar mama are un puternic simţ artistic şi critic. Provine dintr-o familie nobilă, care se trage din Dragoş Vodă, şi care a oferit oameni de valoare în aproape toate domeniile, inclusiv în artă. Şi tatăl meu descinde dintr-o familie de valoare în istoria Maramureşului. Cine ştie ce gene am moştenit? Mama şi tata ne-au încurajat întotdeauna şi ne-au criticat atunci când a fost nevoie. Făceau cu schimbul, când ne lăuda unul, ne critica celălalt. Ei sunt cei care nu ne-au lăsat să renunţăm, atunci când dădeam de greu.
- Sunteţi patru fete şi un băiat, toţi talentaţi... De-a dreptul miraculos! Pe lângă faptul că e lucru rar să mai existe familii cu atâţia copii, să mai fie şi toţi unul şi unul!... Care este atmosfera în familia voastră "muzicală"?
- E foarte frumos să faci parte dintr-o familie numeroasă, dar este şi foarte greu. Atmosfera din casă a fost mereu una superbă, dar mai aveam şi momente tensionate, cauzate de lipsa banilor şi de problemele de sănătate ale tatălui meu. Nu voi uita niciodată zilele când ne adunam şi cântam toţi, uneori dansam, spuneam poezii, compuneam. Tata ne mai arăta câteva acorduri la chitară şi ne învăţa melodii din ce în ce mai grele, iar mama ne citea poveşti. Tot cu ea studiam la materiile umane şi cu tata, la cele reale. Îmi aduc aminte că eram în clasa a II-a sau a III-a, când i-am spus mamei că nu mai vreau să merg la pian. Ţipam în parcul din faţa blocului că nu mai vreau să merg şi că vreau să mă joc şi, bineînţeles, fiind un copil încăpăţânat, nu m-am dus. Atunci mama m-a închis într-o cameră, mi-a dat toate jucăriile şi m-a lăsat să stau acolo. Am stat foarte mult, până m-am plictisit de jucat, şi m-am dus să-i spun că am ales să merg la pian. Ce să zic, exista şi există în familia mea o energie puternică, ce ne ajută să depăşim orice greutate şi să mergem înainte. Poate nu aveam întotdeauna cele mai scumpe haine sau cele mai noi modele de telefoane, dar părinţii noştri au ştiut în ce să investească: educaţia noastră. Ne iubim enorm şi reuşim să ne înţelegem, trecând peste faptul că suntem personalităţi diferite. Suntem alături şi prezenţi la evenimentele importante din viaţa fiecăruia în parte. Eu locuiesc în Bucureşti de aproape şase ani, iar anul trecut au venit şi surorile mele, Ligia şi Flavia. Pe Ligia, Vocea României a stimulat-o să se reapuce de cântat. Ea a studiat pianul şi chitara. A absolvit Facultatea de Ingineria Mediului şi şi-a dat masteratul în acelaşi domeniu. A studiat şi Dreptul. Îşi doreşte să cânte, dar să lucreze şi în cercetare. Flavia este studentă în anul doi la actorie, în cadrul UNATC. A jucat de curând în filmul "Selfie". A participat la X Factor şi a studiat pianul şi chitara, este foarte talentată la pictură. Fratele nostru, Iuliu, este elev în clasa a XII-a, la matematică-informatică, compune versuri şi cântă muzică rap. Francesca este în clasa a VI-a, la Liceul de Artă din Baia-Mare, la secţia pian. Este cea mai talentată dintre noi. A fost prima oară pe scenă la vârsta de trei ani şi a uimit cu vocea şi prezenţa ei. Compune, se acompaniază singură, a câştigat o mulţime de premii la concursuri de muzică. E un copil matur, cu un suflet minunat. Îmi este extrem de dor de momentele în care eram toţi şi sărbătoream frumosul şi viaţa. Îmi e dor de momentele acelea pure, în care ai senzaţia că timpul stă în loc şi nu ai nevoie de nimic altceva.
Bunica şi vântul
- Viaţa ta seamănă cu o poveste, şi datorită locului în care te-ai născut: Maramureş. Un paradis românesc. Dacă închizi acum ochii şi pluteşti în timpul copilăriei, ce tablou sau care întâmplare îţi vine prima dată în minte?
- Îmi aduc aminte de momentele când mergeam la ţară, la bunici. Ne adunam toţi verişorii şi jucam diverse jocuri inventate de noi, făceam triburi şi ne dădeam nume, făceam întreceri sportive, ne căţăram prin copaci, cutreieram dealurile şi mergeam la fân, ne scăldam în râu, mergeam să prindem peşti cu borcanul sau cu undiţe pe care ni le făceam noi. Mergeam în atelierul de sculptură al bunicului nostru şi ne meşteream săbii şi cuţite. Bunicul sculpta extraordinar, scria poezii, se juca cu noi, ne învăţa tabla înmulţirii şi capitalele lumii. Celălalt bunic, din partea tatălui, ne spunea nişte poveşti fabuloase. Cu bunica din partea tatălui cântam şi dansam. Îmi aduc aminte că la casa bunicii mele din partea mamei veneau foarte mulţi turişti, foarte mulţi etnologi, etnomuzicologi... La un moment dat, cineva a rugat-o pe bunica să cânte o doină, şi timp de câteva minute, s-a făcut linişte ca în biserică. Se auzeau doar vocea bunicii, păsărelele şi vântul. Eu aveam lacrimi în ochi şi visam.
- Maria, te simţi legată de tradiţiile Maramureşului? Mai estelocul copilăriei un refugiu pentru sufletul tău?
- Da, iubesc tradiţiile şi oamenii simpli şi adevăraţi din Maramureş. Sper ca la un moment dat, să îmi fac datoria de fiică a acestui pământ şi să duc tradiţia mai departe. Maramureşul, în afară de natură, de peisajele superbe şi de oameni, e special şi datorită faptului că nu şi-a negat tradiţiile. Maramureşul e o zonă nesecată de trecut românesc.
- Ce urmează să faci în viitorul apropiat? Care este ţelul vieţii Mariei Hojda?
- Visul meu este acela de a mă desăvârşi ca om şi ca artist. Nu ştiu încă ce înseamnă desăvârşire, dar caut şi încerc să îmi depăşesc limitele. "Vocea României" a fost doar o etapă importantă în cariera mea.