Mistere cu aur şi comori
"Cetatea Sfântă". Aşa îi spun oamenii din Munţii Orăştiei Sarmizegetusei dacice. S-a întâmplat să urc şi eu către ea, odată cu iarna, şi să o găsesc înfăşurată în ceţuri şi în zăpezi spulberate. Pădurea dezgolită, uriaşă, apărea şi dispărea printre vârtejuri de ninsoare. Urcam pe firul cărării, printre fagi, către culmile munţilor, privind mereu cu teamă în urmă, la paşii ce se ştergeau sub viscol...
Citeste tot articolul
Crăiasa rădăcinilor: TĂTĂNEASA (Symphytum officinale)
Plantă cu puteri magice de vindecare, secretul ei este alantoina, o substanţă cu proprietăţi antitumorale şi anticancerigene, ale cărei virtuţi vindecătoare au fost elucidate prin experienţe de laborator. Recoltarea: rădăcinile se recoltează, toamna, în octombrie şi noiembrie, sau la sfârşitul iernii şi începutul primăverii, în lunile februarie-martie-aprilie.
Citeste tot articolul
O minune a Sfântului Nicolae
Câmpia ce duce la Găiseni e aspră şi bătucită ca palma unui ţăran obosit de muncă. Fără mari repere vizuale, drumul e rătăcitor, aproape haotic, lăsând mult în urmă autostrada Bucureşti-Piteşti. Un drum ezitant, ce ocoleşte păduri întinse de salcâm şi pâlcuri de case risipite care-ncotro, ca nişte turme fără stăpân, venind de niciunde şi îndreptându-se spre nicăieri.
Citeste tot articolul
Vizita preşedintelui Băsescu în Germania şi înfiinţarea partidului căruia îi este naş
Pentru ca românii să fie interesaţi de poziţia preşedintelui faţă de chestiunile internaţionale este nevoie ca ea să fie cunoscută şi dezbătută corect, competent, fără ură şi părtinire. Unde aţi văzut însă o astfel de dezbatere în mass-media de la noi? Posturile de televiziune "strălucesc" prin partizanat, dezinformare deşănţată şi un total dispreţ faţă de competenţa de orice fel.
Citeste tot articolul
Lacrimi de crocodil
Săptămâna trecută, fostul Ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, şi-a început ispăşirea pedepsei cu închisoarea, de cinci ani de zile, la care a fost condamnat definitiv, în afacerea "Transformatorul." Pe scurt, pentru cei care nu ştiu, firmele baronului PNL au vândut în anii 2002-2004 (când premier era Adrian Năstase) către "Societatea de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrica Moldova", mai multe transformatoare vechi de 20-30 de ani, pe care au încasat 2,8 milioane de euro.
Citeste tot articolul
Justiţia blochează procedura de autorizare a proiectului Roşia Montană
Potrivit unui comunicat recent, tribunalul Suceava a admis cererea asociaţiilor Alburnus Maior, Salvaţi Bucureştiul şi Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, privind suspendarea efectelor juridice ale certificatului de descărcare arheologică 9/2011, pentru Masivul Cârnic de la Roşia Montană, emis de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba.
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "Iată că vine potopul!"
Vizita emisarului SUA este pe deplin justificată, ca şi intervenţiile recente ale Comisiei Europene, făcute în acelaşi scop: apărarea statului de drept în România. Coaliţia de la guvernare a tratat Justiţia, în ultima perioadă, cu superficialitate, când nu cu ostilitate. Or, o Justiţie independentă şi funcţională este o garanţie pentru un stat de drept.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru SILVIA B. - Galaţi, F. AS nr. 1074 - "Am tulburări cumplite de menopauză"
De cele mai multe ori, menopauza este un stadiu al vieţii ce se instalează treptat, o stare de tranziţie care presupune un întreg ansamblu simptomatic, cu reverberaţii de ordin fizic, dar şi psihic. Însă atunci când ea se produce forţat şi artificial, în urma unei histerectomii (cazul dvs.) sau a unei ablaţii...
Citeste tot articolul
"Oameni cu O mare"
Permiteţi-mi să mă prezint: mă numesc Obreja Elena, farmacistă la Târgu-Neamţ, în momentul de faţă, pensionată medical. Vă mulţumesc pentru posibilitatea ce ne-aţi dat-o nouă, tuturor, mai ales celor cu venituri modeste, chiar săraci, de a fi ajutaţi de oameni de mare omenie, care încă mai există în România zilelor noastre. Revista "Formula AS" este revista mea de suflet.
Citeste tot articolul
"DACIA PLANT", în ajutorul femeilor: OSTEONAT - Produs de vârf, pentru vindecarea osteoporozei
Înainte de a vă răspunde la întrebare, aş dori să conştientizăm cu toţii importanţa sistemului osos. Acesta nu este un cofraj pe care este construit corpul nostru, ci este un sistem complex, format din peste 200 de oase, legate între ele prin articulaţii. El asigură cavităţile de protecţie pentru organele interne (suportul părţilor moi) dar este şi un depozit de săruri minerale...
Citeste tot articolul
Leacul care cade din cer: ZĂPADA
Când zăpada întârzie, întreaga natură o aşteaptă: câmpurile tânjesc după ea, pentru că altfel nu pot deveni roditoare, izvoarele şi râurile încep să sece, iar plantele riscă să moară de frig, fără covorul ei protector. De aceea, când ninge, este o adevărată binecuvântare pentru natură. Şi pentru om! Efectul zăpezii ne face euforici, ne îmbujorează obrajii şi ne face privirea să strălucească.
Citeste tot articolul
Zâmbetul are nevoie de dinţi frumoşi
Când râdem, pe faţa noastră răsare soarele: ochii strălucesc, buzele se deschid, dinţii îşi arată smalţul sclipitor. Însă aceasta este posibil numai dacă avem în cavitatea bucală o floră sănătoasă. Ea se compune din bacterii, ciuperci şi viruşi, care formează o peliculă invizibilă pe dinţi, mucoase şi limbă.
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: Preparate din rădăcini de plante (II)
Adevărat elixir pentru bolile faringelui şi laringelui, maceratul de Nalbă ameliorează răguşeala, datorită substanţelor emoliente, şi este un autentic adjuvant în tratamentul celor care suferă de tuse, bronşite, infecţii renale, tulburări gastro-intestinale sau enterită. Mod de administrare: se bea o cană de macerat la rece pe zi, în mai multe reprize.
Citeste tot articolul
Regimul cu mere
Sărace în calorii, dar cu un concentrat complex de vitamine, minerale şi fibre, merele sunt printre cele mai bune alegeri pentru un regim de slăbit. Ele dau energie şi au efecte binefăcătoare asupra sănătăţii, cum ar fi normalizarea metabolismului şi eliminarea apei în exces din ţesuturi.
Citeste tot articolul
Reţete cu mere
Bogat în substanţe valoroase, care hrănesc şi energizează pielea, mărul îi redă acesteia elasticitatea şi fermitatea, este antiinflamator, hidratant, antiseptic, uşor exfoliant. Bunicile noastre îi cunoşteau calităţile şi îl foloseau în felurite preparate pentru sănătate şi înfrumuseţare. Nu e de mirare că produsele cosmetice care au "extract de măr" în compoziţia lor sunt astăzi din ce în ce mai căutate.
Citeste tot articolul
Cei pe lângă care trecem: Oameni din Mehedinţi
"Azi cu bani, mâine fără bani! Azi cu bani, mâine fără bani! Rahat, sugiuc, halviţăăă... Azi...". "De unde eşti, moşule?", am întrebat. Stupoare. Maşinăria vocii răguşite, ce părea de neoprit, mecanică, a stat pe loc. "Dar dumneata, duduie, de unde? C-aici mă ştie toţi. Tot Turnu Severin, Drobeta asta, tot malu' de români. Eu sunt "turcu din Ada-Kaleh".
Citeste tot articolul
Poveste despre părinţii mei
Mama pleacă din tăcere şi cuprinde cu palmele corpul unui Moş Crăciun de jucărie. Îl ridică de pe canapea, se întoarce spre fotografia lui tata şi-i cântă: "Moş Crăciun cu plete dalbe a sosit de prin nămeţi..." Al doilea vers îl tace cu un oftat. Lasă moşul pe masă. Pe căciula lui roşie se rostogolesc două lacrimi. Mama se leagănă încet, încet de tot, înainte, înapoi, înainte, înapoi. Se uită cu ochi uriaşi în depărtarea ochilor mei. E primul Crăciun în care tata o priveşte din căpruiul pe care mi l-a lăsat moştenire.
Citeste tot articolul
"Proba rupturii" (F. AS nr. 1100) - Noi răspunsuri de la cititori
Citind textul "Proba rupturii", m-am întrebat dacă semnatara lui este o mânuitoare a condeiului care ne-a prezentat ca fiind real un exerciţiu de imaginaţie, sau dacă e chiar personajul spre care privim. Rândurile îţi sunt clare şi dense, dar printre ele se simte reţinerea şi durerea.
Citeste tot articolul
FLORIN MANOLESCU - "Sper că sunt un perfecţionist"
Strălucit critic şi istoric literar, autor, între altele, al unor lucrări de mare anvergură: "Enciclopedia exilului literar românesc. 1945-1989", "Caragiale şi Caragiale. Jocuri cu mai multe strategii", "Literatura SF", Florin Manolescu a părăsit România, în ciuda unanimităţii entuziaste cu care era validat, pentru o carieră profesorală în Germania, la Seminarul de Romanistică al Universităţii Ruhr din Bochum.
Citeste tot articolul
RUXANDRA DONOSE (vocea de aur a muzicii lirice internaţionale) - "În suflet, acasă este în România"
Dorul de România a fost, de când am plecat şi până acum, la fel de puternic şi tocmai din acest motiv am revenit aici foarte des. Ba chiar, acum treisprezece ani, mi-am cumpărat un teren şi am construit o casă la Bran. Deci în realitate, casa mea nu este doar în Austria, la Viena, ci şi aici, în Bucureşti, la părinţii mei, şi la Bran, unde şi familia mea "de dincolo" vine cu aceeaşi plăcere ca şi mine.
Citeste tot articolul
OVIDIU MIHĂIŢĂ - "Mi-ar plăcea să cred că suntem un teatru popular"
În Timişoara, într-un loc special, numit La Scârţ Loc Lejer, se joacă de câţiva ani cel mai liber teatru din România. Cu casa închisă. Tinerii actori din trupa Auăleu atrag spectatori din toată ţara şi trebuie să-ţi rezervi bilete cu multe săptămâni înainte, dacă vrei să îi vezi. OVIDIU MIHĂIŢĂ, iniţiatorul proiectului, ne-a povestit despre visul de-a fi liber, făcând ceea ce-ţi place.
Citeste tot articolul
Fereastra spre frumos
Din clipa în care deschizi "Fereastra de la Veneţia", cartea Silviei Kerim apărută în 2013, pătrunzi într-un univers cultural feeric. Este o lume în care tronează forţa creaţiei, eleganţa şi rasa. Mari personalităţi care au marcat cultura lumii şi a României răsar din aceste povestiri intense şi vii, pline de vervă...
Citeste tot articolul
Veterani, dar pe jăratec: DEEP PURPLE
Joi, pe 20 februarie 2014, formaţia britanică Deep Purple vine la Sala Polivalentă din Bucureşti, pentru un concert fierbinte. Britanicii au mai cântat în Capitală de două ori, în 1998 şi 2007. Anul trecut, în vară, ei au ajuns şi la Cluj, pe stadion, unde au adunat 15.000 de spectatori în prima zi a Festivalului Cluj Arena Music Fest.
Citeste tot articolul