Joi, pe 20 februarie 2014, formaţia britanică Deep Purple vine la Sala Polivalentă din Bucureşti, pentru un concert fierbinte. Britanicii au mai cântat în Capitală de două ori, în 1998 şi 2007. Anul trecut, în vară, ei au ajuns şi la Cluj, pe stadion, unde au adunat 15.000 de spectatori în prima zi a Festivalului Cluj Arena Music Fest. Acolo şi-au prezentat noile melodii, cuprinse pe cel de-al 19-lea album al lor, "Now What?!", lansat în primăvara lui 2013. Sonorizarea nu a prea ţinut cu artiştii englezi, veniţi în vizită în Ardeal, şi pe alocuri, Ian Gillan, solistul trupei, abia s-a auzit. Au existat însă şi fani dezamăgiţi nu atât de sunet şi de sonorizare, cât de lista cu melodii alese de trupa britanică, care nu a prea cântat hiturile care au făcut-o celebră în lumea întreagă, incluzând în concert şi melodii noi, necunoscute. "Nu mai trăim doar din amintiri. Am renunţat acum douăzeci de ani la concertele alcătuite integral din cântecele anilor noştri de glorie", povestea Ian Gillan, într-un interviu acordat anul trecut unei reviste americane.
Deep Purple a fost înfiinţată în orăşelul Hertford, Marea Britanie, în 1968, şi alături de Led Zeppelin şi de Black Sabbath, este considerată una dintre precursoarele genului heavy metal sau ale hard rock-ului modern. Deşi au început iniţial să cânte un rock progresiv, pe parcurs şi-au schimbat stilul, ajungând să cânte heavy metal şi hard rock-ul care i-a consacrat. Şi componenţa şi-au tot schimbat-o de-a lungul anilor, singurul membru al formaţiei care apare pe toate albumele acesteia este toboşarul Ian Paice.
În 1975, erau trecuţi în "Guinness Book of World Records" drept "Cea mai gălăgioasă trupă de pe glob". Cu toate acestea, în ciuda "gălăgiei" pe care o creau, au vândut peste 100 de milioane de albume în întreaga lume, dintre care aproape 18 milioane doar în Statele Unite.
Anii '70 au fost perioada lor de glorie supremă. Concertele susţinute atunci au devenit legendare, în special turneul din 1972, în Japonia. La finalul acestuia, Deep Purple au lansat un dublu vinil intitulat "Made in Japan", care a devenit una dintre cele mai cunoscute şi bine vândute înregistrări live din istoria muzicii rock.
Compoziţiile lor au influenţat de-a lungul timpului numeroşi alţi artişti, precum Metallica, Aerosmith, Van Halen, Alice in Chains, Bon Jovi, Motörhead şi chiar "noul val" de heavy metal britanic: Iron Maiden, Judas Priest sau Def Leppard. Cu toate acestea, Deep Purple nu a fost inclusă până azi în celebrul muzeu american "Rock and Roll Hall of Fame", în timp ce învăţăceii lor sunt de mult acolo. Au fost nominalizaţi pentru a fi introduşi în acest cerc select pentru prima dată abia în anul 2012, dar, în urma voturilor, s-au clasat pe locul al doilea şi nu au fost admişi. Au mai primit o nouă nominalizare, pe 16 octombrie 2013, pentru votul de anul acesta. Slash, fostul chitarist de la Guns N' Roses, spunea: "Sunt uimit ce nume găsesc în Rock and Roll Hall of Fame şi mă uimeşte şi mai tare că Deep Purple nu se află acolo". Chiar şi chitaristul de la Metallica, Kirk Hammett, se numără printre cei care fac lobby pentru includerea britanicilor în muzeul muzicii rock: "Dacă Black Sabbath se află acolo, cu siguranţă că Deep Purple trebuie să fie şi ea inclusă. Au melodii grozave, muzicieni de primă mână şi au influenţat întreaga comunitate heavy metal", declara el. Până atunci însă, bătrâneii de la Deep Purple fac ceea ce au făcut aproape o viaţă, cântă şi îşi continuă turneele liniştiţi. "Pentru noi cea mai mare formă de respect ar fi să primim un premiu în Marea Britanie. Dacă ar fi să primim vreodată unul. Şi totuşi, dacă l-am primi, cred că nu l-am accepta... Bine, dacă aş primi un premiu şi aş avea la dispoziţie o săptămână de gândire înainte de-al ridica, probabil că m-aş răzgândi şi m-aş duce să-l iau mai mult pentru prieteni, familie şi fanii care ne-au fost aproape toţi anii ăştia. Un premiu ar încununa munca noastră... Nu ştiu dacă merităm unul sau nu. E aproape jenant să mă gândesc la aşa ceva şi să fac supoziţii", spunea Ian Gillan după nominalizare.
"Now What?!" (Şi-acum ce?!)
Deşi, după 46 de ani de la înfiinţare, Deep Purple, alcătuită din Ian Paice (65 ani) - tobe, percuţie, Ian Gillan (68 ani) - voce, armonică, percuţie, Roger Glover (68 ani) - chitară bass, Steve Morse (59 ani) - chitară, voce şi Don Airey (65 ani) - orgă, clape, nu se mai bucură de succesul de altădată, membrii trupei nu se dau bătuţi. Doar trei dintre ei au gustat din anii de aur: Ian Paice, Ian Gillan şi Roger Glover, şi, cu toate că sunt acum sexagenari, nu au renunţat total la visele de glorie sau dragostea de muzică. "Nu am mai vândut albume ca pe vremuri, dar există încă o mulţime de oameni care plătesc să vină la concertele noastre. Asta e suficient pentru noi. Banii nu aduc fericirea", declara, într-un interviu din 2009, Ian Gillan.
După o pauză de opt ani de la ultimul lor album, "Rapture of the Deep" (2005), anul trecut, Deep Purple au revenit în atenţia publicului cu un disc nou, intitulat "Now What?! (Şi-acum ce?!). "Ne gândeam de mult să facem un nou album. Aveam o mulţime de idei, însă nu ne mobilizam deloc să-l realizăm. Mai pomeneam din când în când la o bere că «Ar trebui să mai înregistrăm şi câteva melodii noi». Noroc cu Bob Ezrin - producător al unor artişti ca Lou Reed, Alice Cooper, Kiss, Pink Floyd şi Peter Gabriel - care ne-a prins după o serie de concerte în Canada şi ne-a pus la treabă. Fără imboldul primit de la el, nu cred că ne urneam nici azi", îşi reamintea, plin de umor, Ian Gillan, cum a luat naştere noul lor album.
Dar odată puşi la treabă, nu s-au lăsat, şi în doar câteva luni, aveau gata un disc nou-nouţ. Din păcate, bucuria creării acestuia le-a fost umbrită de moartea lui Jon Lord, fostul organist şi fondatorul trupei, care s-a stins în 2012, la 71 de ani. "I-am dedicat albumul lui Jon. Pentru noi, el nu a fost doar un mare muzician, ci şi un prieten drag. Am primit vestea morţii lui chiar atunci când ne apucaserăm să înregistrăm albumul ăsta şi ne-am gândit la el, când am compus şi înregistrat o parte din melodii", povestea Roger Glover într-un interviu recent.
(Biletele pentru concertul Deep Purple de la Bucureşti sunt disponibile pe myticket.ro, dar şi în reţeaua magazinelor Diverta sau la Sala Palatului. Mai puteţi găsi bilete cu preţul cuprins între 95 lei - categoria 7 şi 200 lei - categoria 2.)