Când râdem, pe faţa noastră răsare soarele: ochii strălucesc, buzele se deschid, dinţii îşi arată smalţul sclipitor. Însă aceasta este posibil numai dacă avem în cavitatea bucală o floră sănătoasă. Ea se compune din bacterii, ciuperci şi viruşi, care formează o peliculă invizibilă pe dinţi, mucoase şi limbă. Acest strat alcătuit din microorganisme nu este periculos, atâta vreme cât sistemul imunitar funcţionează bine şi avem în gură suficientă salivă care să spele dinţii, păstrându-i mereu curaţi. Saliva mai are însă şi rolul de a scoate substanţele nutritive din alimente. Căci procesul digestiei începe încă din gură. Glandele din cavitatea bucală produc zilnic între jumătate de litru şi un litru şi jumătate de salivă. Pentru a putea menţine constantă această cantitate, trebuie să consumăm minimum un litru şi jumătate de lichid în fiecare zi. Cele mai potrivite sunt apele minerale cu conţinut bogat de calciu sau ceaiul de mentă neîndulcit, deoarece menta stimulează suplimentar producţia de salivă.
Nu prea dulce, dar nici prea acru
O alimentaţie unilaterală, bogată în zahăr, ca şi bolile cronice, cum ar fi diabetul, pot provoca dezechilibre ale florei bucale: în asemenea situaţii, bacteriile proliferează necontrolat şi formează depuneri permanente pe dinţi, aşa-numita placă bacteriană, care se întăreşte, transformându-se în tartru. Bacteriile preferă să se plaseze mai ales în spaţiile interdentare, deoarece acolo sunt deranjate mai rar. Cu cât stratul de tartru este mai gros, cu atât el reprezintă un pericol mai mare.
Anumite tulpini microbiene din placa bacteriană, în primul rând streptococii, produc carii: din descompunerea zahărului iau naştere acizi care scot mineralele (calciul, fosforul şi fluorul) din smalţul dinţilor, astfel încât acesta devine poros. În plus, tartrul provoacă parodontoza, fiindcă bacteriile se fixează de preferinţă pe marginile coroanelor şi ale punţilor dentare, unde irită gingia, care se inflamează şi sângerează. Netratată, parodontoza poate duce la pierderea dinţilor.
Un alt pericol constă în faptul că bacteriile pătrund în vasele de sânge şi, prin sistemul circulator, se răspândesc în tot organismul. Studiile clinice demonstrează că parodontoza poate face să crească riscul de infarct miocardic şi de diabet.
Trei muschetari: aţa, periuţa şi pasta de dinţi
"Minimum o dată la 24 de ore, placa bacteriană trebuie îndepărtată complet, inclusiv dintre dinţi. Însă ar fi mai bine să vă spălaţi pe dinţi de două-trei ori pe zi, ne sfătuiesc medicii stomatologi. Dar curăţarea danturii nu se face apăsând prea tare cu periuţa, pentru a nu subţia smalţul dinţilor. Se recomandă utilizarea unor paste care au efect antibacterian. Nişele dintre dinţi se curăţă cu aţă specială sau cu o periuţă interdentară de dimensiuni adecvate. Foarte utilă este şi spatula pentru răzuirea limbii, deoarece în micile adâncituri de pe suprafaţa ei neregulată se adăpostesc circa 30% dintre bacterii.
Roşu, la acizii din fructe
Produsele din făină integrală, cerealele şi legumele crude sunt sănătoase pentru dinţi, fiincă mestecarea lor stimulează secreţia de salivă. Fructele proaspete conţin acizi care înmoaie smalţul dinţilor - de aceea, după ce le-aţi mâncat, clătiţi-vă gura cu apă rece din abundenţă şi abia după 30 de minute vă puteţi spăla pe dinţi. Pe cât posibil, consumaţi zilnic alimente cu conţinut bogat de calciu, cum sunt lactatele sau migdalele şi seminţele de susan (neapărat măcinate).