Când zăpada întârzie, întreaga natură o aşteaptă: câmpurile tânjesc după ea, pentru că altfel nu pot deveni roditoare, izvoarele şi râurile încep să sece, iar plantele riscă să moară de frig, fără covorul ei protector. De aceea, când ninge, este o adevărată binecuvântare pentru natură. Şi pentru om! Efectul zăpezii ne face euforici, ne îmbujorează obrajii şi ne face privirea să strălucească. De parcă zăpada ar avea o energie secretă, dătătoare de viaţă şi bucurie.
Dacă natura ştie să primească zăpada cu bucurie, lumea adulţilor nu pare niciodată suficient de pregătită pentru ea. Ba, în ultimul timp, cu ajutorul "bocitorilor profesionişti" din televiziuni şi politică, zăpada reprezintă un pericol, e semnalizată cu coduri de avertisment. S-a dezvoltat o fobie faţă de zăpadă. Ea este cea care blochează drumurile, cea care ne aduce cortegiul de boli ale iernii, care ne anunţă că mai este mult până la primăvară. Frumuseţea ei o remarcăm mai degrabă în fotografii şi în filme decât în realitatea înconjurătoare. Miracolul ei, aşa de prezent în anii copilăriei, s-a pierdut. Şi, odată cu el, şi "sănătatea zăpezii", efectul ei extraordinar ca medicament, pe care vă propun să ni-l reamintim împreună.
O posibilă definiţie
Ce este, de fapt, zăpada? Este o formă de agregare a apei, care ascunde multe mistere, o plăsmuire de fulgi şi de vânt, cu proprietăţi ieşite din comun. Simbol al unei purităţi arhetipale, zăpada are calităţi care pun pe gânduri fizicienii de mai bine de un secol. Aceştia nu ştiu să explice, de exemplu, de ce forma fulgilor de nea este atât de diferită de la o regiune la alta, de ce la popoarele înrudite ca limbă şi ca mentalităţi apa cristalizează sub forma unor fulgi cu forme foarte apropiate. De parcă fiecare fulg de zăpadă ar fi capabil să recepteze în structura sa gândurile şi emoţiile oamenilor. Apoi, zăpada şi frigul au o acţiune foarte greu de înţeles asupra plantelor. De pildă, după ce au stat câteva săptămâni în zăpadă şi au îndurat câteva porţii de ger, seminţele plantelor germinează mult mai bine şi dau naştere unor vlăstare mai viguroase şi mai rezistente. Tot sub zăpadă, mugurii copacilor, aparent amorţiţi de frig, cresc, zi de zi, într-un ritm lent, dar implacabil. Brazii încărcaţi de zăpadă, la fel ca şi pinii sau jnepenii, secretă mai multe uleiuri volatile...
Proprietăţile terapeutice ale zăpezii
Aparent, ne aflăm în faţa unui paradox: cum ar putea fi zăpada şi frigul - coautorii unui întreg cortegiu de boli care abundă în sezonul rece - factori de vindecare? Răspunsul e, totuşi, simplu: dozându-le corect, aşa încât să crească rezistenţa organismului, nu să o scadă. Expunerea controlată la frig, procedurile cu zăpadă efectuate o perioadă corespunzătoare de timp sunt mijloace excepţionale de călire şi revigorare, care ne pot aduce o adevărată imunitate la boli, cu condiţia să ştim cum şi când să apelăm la ele. Apoi, zăpada, prin efectul său termic, este un puternic antiinflamator, calmant al usturimii şi al mâncărimilor, vasoconstrictor şi tonic pentru piele. În alternanţă cu căldura şi cu efortul fizic, zăpada este un excelent reglator al circulaţiei periferice, precum şi un stimulent imunitar redutabil. Apa rezultată din topirea zăpezii are calităţile apei de ploaie, fiind indicată pentru întreţinerea pielii şi a părului, precum şi pentru tratarea anumitor afecţiuni ale acestora. Mai multe despre efectele vindecătoare şi despre indicaţiile terapeutice ale zăpezii vom afla, însă, cunoscând procedurile sale de utilizare.
Călcatul pe zăpadă
Este o metodă de vindecare frecvent recomandată de părintele medicinii naturiste - preotul german Sebastien Kneipp - pacienţilor săi cu o mare sensibilitate la bolile specifice sezonului rece. Modul de aplicare a acestei metode este foarte simplu: ne descălţăm de ghete şi şosete, după care păşim vreme de 30-40 de secunde prin zăpadă desculţi. La sfârşitul acestui interval de timp, ne încălţăm la loc, după care mergem câteva sute de metri în pas alert, rulând bine talpa pe sol, pentru a pune sângele în mişcare. Primul efect îl vom simţi în maximum 10 minute: picioarele se vor încălzi foarte tare şi o căldură extrem de plăcută se va răspândi în tot corpul, concomitent cu o senzaţie de înviorare şi tonus fizic. Repetând de 2-3 ori pe săptămână această procedură, a cărei durată o vom mări progresiv la trei minute (dar nu mai mult!), vor apărea şi efectele terapeutice specifice. Călcatul prin zăpadă este o excelentă metodă de prevenire a cistitelor şi infecţiilor urinare (inclusiv formele recidivante sau cronicizate), anexitelor şi metro-anexitelor, a puseelor reumatice, a insuficienţei circulatorii la nivelul tălpilor, a bolilor vasculare la nivelul picioarelor. Mai ales persoanele care suferă de frig iarna şi au mai tot timpul picioarele reci vor beneficia din plin de această procedură, care mai este indicată şi pentru prevenirea crizelor de sciatică, a cârceilor, a deranjamentelor digestive care apar din cauza frigului.
Frecatul mâinilor cu zăpadă
Procedeul se aseamănă foarte bine cu cel prezentat anterior: se freacă mâinile cu zăpadă, vreme de 1-2 minute, după care se pun mănuşi călduroase şi se fac mişcări cu degetele şi încheieturile mâinii, pentru punerea în mişcare a sângelui. În câteva minute, palmele şi degetele se vor încălzi puternic şi îşi vor recăpăta sensibilitatea parţial pierdută în contact cu zăpada rece. Este un tratament pentru îmbunătăţirea circulaţiei şi creşterea rezistenţei la frig la nivelul mâinilor, pentru îmbunătăţirea reflexelor atunci când este ger afară, pentru prevenirea degerăturilor. De asemenea, măreşte imunitatea la nivelul pielii palmelor, fiind un bun adjuvant în combaterea anumitor infecţii şi eczeme, mai ales dacă după revenirea de la frig se face tratamentul specific, care va avea o eficienţă mult mai mare. Procedeul va fi completat cu aplicarea unui unguent gras pe mâini, la persoanele la care pielea se usucă şi tinde să se crape în contact cu frigul.
Frecatul corpului cu zăpadă
În Dobrogea, în Bărăgan, precum şi în anumite sate de munte din Moldova, exista obiceiul ca, imediat după prima ninsoare, copiii să fie dezbrăcaţi şi apoi frecaţi cu zăpadă într-un troian, vreme de câteva secunde, după care erau înveliţi şi puşi lângă sobă, pentru a se încălzi. Este un procedeu ancestral de călire, consemnat de mai mulţi etnologi, al cărui scop era să-i ferească pe cei mici de răceli şi de bolile de plămâni, să-i învioreze şi să le dea poftă de mâncare, să le risipească teama de frig şi să-i ajute să se integreze în natură în orice anotimp.
În anumite sate din Basarabia, flăcăii şi fetele mergeau la revărsatul zorilor în cete separate şi se frecau, vreme de câteva minute, cu zăpadă pe tot corpul, pentru a deveni "curaţi, frumoşi şi luminoşi ca omătul", după care se îmbrăcau călduros şi o luau la goană pentru a se încălzi. Şi maturii aplicau acest procedeu, pentru a le creşte puterea fizică, rezistenţa la boli şi a se "spăla de oboseala şi de necazurile de peste an". De fapt, prin această metodă destul de dură, dar şi foarte eficientă, erau puse în valoare atât calităţile terapeutice, cât şi cele magice ale zăpezii, care era văzută ca un agent purificator, capabil să absoarbă şi să elimine bolile, tensiunile sufleteşti şi necazurile. Din punct de vedere terapeutic, această procedură este eficientă pentru prevenirea bronşitelor şi a gripelor, pentru dinamizarea circulaţiei periferice, pentru profilaxia reumatismului, a degerăturilor, precum şi a majorităţii bolilor care se agravează la frig. De asemenea, frecatul cu zăpadă este eficient contra unor tulburări emoţionale, cum ar fi depresiile pasagere sau cronicizate, stările de astenie, diferite fobii, atacurile de panică, crescând nu doar rezistenţa fizică, ci şi pe cea psihică.
Comprese cu zăpadă şi gheaţă
Sunt recomandate în special pentru punerea în valoare a efectelor calmante, antiinflamatoare şi anestezice ale zăpezii şi gheţii, la nivelul pielii. Modul de aplicare este simplu: o mână de zăpadă sau o bucată de gheaţă se pune pe zona afectată (eventual pe o folie de nailon), unde se ţine 5-10 minute, după care se îndepărtează şi se lasă zona să se usuce. Dacă este necesar, procedura se aplică după 10 minute, din nou. De regulă, această aplicaţie nu se face în aer liber, la frig, deoarece poate deveni dureroasă şi poate produce degerături, hipotermie etc. Se aduce zăpada în casă. Este recomandată pentru combaterea stărilor de mâncărime şi/sau usturime care apar în cazul unor afecţiuni ale pielii, cum ar fi herpesul, erizipelul, diferite eczeme infecţioase. De asemenea, este recomandată în cazul contuziilor (vânătăilor), pentru a le limita extinderea, a entorselor (când se ţine zăpada sau gheaţa într-o pungă de plastic, vreme de minimum o oră, pe zona afectată).
Spălături cu apă de zăpadă
Apa rezultată din zăpadă este un adevărat elixir pentru piele şi pentru păr, fiind extrem de pură, în mare parte demineralizată şi având de asemenea o misterioasă compatibilitate cu tegumentele umane. Se obţine simplu, prin încălzirea pe calorifer sau pe sobă a zăpezii, într-un vas de mare capacitate (din 10 litri de zăpadă afânată abia dacă rezultă 1 litru de apă) şi se foloseşte imediat după topire. Se fac spălări ale părului cu această apă de zăpadă, încălzită şi pusă într-un lighean, pentru combaterea mătreţii, pentru a întări firul de păr şi a împiedica despicarea vârfurilor sale, pentru a elimina descuamarea pielii capului. De asemenea, apa obţinută din zăpadă este excelentă pentru clătirea părului după ce am folosit "şampoanele" naturale, pe bază de gălbenuş de ou şi tincturi de plante (la un gălbenuş de ou se pun 2 linguriţe de tinctură de urzică şi patru linguri de apă şi se amestecă foarte bine). Aceste şampoane pe bază de gălbenuş, în combinaţie cu apa de zăpadă, spală foarte bine părul, împiedică formarea mătreţii şi devitalizarea firelor de păr.
Băile de soare pe zăpadă
Câteva zeci de minute petrecute pe zăpadă, într-o zi cu soare puternic, sunt un tonic extraordinar pentru corp şi pentru psihic. Razele soarelui reflectate în zăpadă îi dublează sau chiar îi triplează acesteia luminozitatea, extraordinara baie de lumină astfel creată fiind receptată la nivelul ochilor şi al pielii. Pentru a beneficia de efectele terapeutice ale acestei băi de soare trebuie să ne dezvelim pentru 10-20 de minute chipul, gâtul şi mâinile - un demers suficient pentru ca în corp să crească exponenţial producţia de vitamina D, pentru ca fotoreceptorii de la nivelul pielii să trimită semnale pozitive sistemului nervos central, care ne va induce o stare de tonus şi optimism, pentru ca pielea expusă la soare să înceapă să capete un bronz cu adevărat consistent.
Este o procedură simplă, cu efecte benefice rapide, dar de care nu trebuie să abuzăm, pentru a nu răci, pe de o parte, şi pentru a nu căpăta arsuri solare serioase, pe de altă parte. De asemenea, ochii neprotejaţi pot suferi adevărate leziuni în contact cu excesul de lumină care apare prin reflectarea soarelui puternic în zăpadă.
Precauţii şi contraindicaţii ale aplicaţiilor cu zăpadă
Aşa cum am arătat, zăpada este un remediu puternic, care în doze mici şi bine controlate, face foarte mult bine. În exces, însă, poate crea mari neplăceri şi poate afecta grav sănătatea. De aceea, la aceste tratamente nu vor recurge persoanele care au boli acute, cum ar fi virozele respiratorii, bronşita, pneumonia, tulburări circulatorii grave ori cele care sunt în convalescenţă. De asemenea, persoanele foarte sensibile la frig vor face tratamentele cu zăpadă un timp foarte scurt, mai ales la început, pentru a nu ajunge la hipotermie. Aplicaţiile cu zăpadă direct pe piele nu se vor face niciodată în aer liber, în zilele foarte geroase, mai ales dacă este şi vânt, întrucât pericolul de a face degerături este foarte mare.
ZĂPADA ŞI FRUMUSEŢEA
* Înfrumuseţarea tenului - aplicarea vreme de 2-5 minute a unui bulgăre de zăpadă direct pe pielea obrazului, care va fi frecată uşor cu el, are efecte de curăţare, de revigorare şi de tonifiere.
* Reîntinerirea pielii - aceeaşi procedură făcută vreme de câteva săptămâni, dimineaţa şi seara, redă pielii elasticitatea, fermitatea şi culoarea plăcută, plină de prospeţime. Pentru a împiedica formarea şi extinderea ridurilor, după tratamentul cu zăpadă, se va aplica, la cinci-zece minute după efectuarea procedurii, o cremă hidratantă.
* Curăţarea tenului - se face cu un tampon de vată înmuiat în apă obţinută prin topirea zăpezii, acest remediu simplu fiind un excelent demachiant. Apa trebuie să fie cât mai proaspătă, întrucât atunci are cele mai puternice calităţi de agent de curăţire şi de revitalizare.
* Silueta - poate beneficia şi ea din plin de pe urma zăpezii. De ce? Pentru că mersul rapid printr-o zăpadă de 20-30 de centimetri înălţime pune foarte bine în mişcare toate grupele musculare de la nivelul picioarelor şi abdomenului, tonifiindu-le. Apoi, o bulgăreală serioasă cu zăpadă este un excelent mijloc de întărire a musculaturii braţelor şi a celei pectorale, constituind o şedinţă de fitness extrem de agreabilă. Şi mai este un secret: acest gen de "activităţi" ne ajută să ne reîntoarcem la clipele fericite ale copilăriei, cu eterna sa bună dispoziţie.