Vlahul lui Dumnezeu: Papa Ioan Paul al II-lea
Zvonul că Papa Ioan Paul al II-lea ar fi avut rădăcini româneşti a circulat multă vreme. Un zvon întreţinut, ce-i drept, chiar de stăpânul atotputernic al Vaticanului, prin manifestările sale... ciudate. Cum s-a întâmplat în Italia, de exemplu, când în faţa mulţimii adunate în Piaţa San Pietro, Sfântul Părinte a început să recite în româneşte versuri de Eminescu. Sau când l-a sanctificat pe Ieremia Valahul, primul român ridicat, oficial, la gloria altarelor, adresându-se credincioşilor pe limba lor.
Citeste tot articolul
STELA POPESCU - "M-am simţit mereu iubită în ţara mea"
Draga mea, eu am călătorit foarte mult. Enorm! Cred că în afară de China şi Japonia, am fost peste tot. Gândeşte-te că numai cu proiectul nostru radio, "Caviar, votcă şi bye-bye", care se derulează de cincisprezece ani, am vizitat aproape toate ambasadele României din lume. E un proiect non profit, dar cu sponsorizări reuşim să ne plătim casă, masă, transport. Întâlnim foarte mulţi români, îi facem fericiţi, noi ne simţim iubiţi cu adevărat şi călătorim.
Citeste tot articolul
Reţete ruseşti, împotriva bolilor sezonului rece
Decoct cu usturoi. Se toarnă 30-50 de mililitri de apă clocotită peste doi-trei căţei de usturoi, tocaţi mărunt. Recipientul se acoperă, se lasă la infuzat timp de două ore, după care se strecoară. Din acest preparat, se toarnă în fiecare nară câte trei picături, de două ori pe zi. Decoctul poate fi păstrat la rece, dar nu mai mult de două zile. Tratamentul durează până la dispariţia completă a simptomelor.
Citeste tot articolul
Încă un plan PSD-ist
Asumarea răspunderii în Parlament pe Legea descentralizării, care lasă la dispoziţia diverşilor "baroni locali" recoltarea şi utilizarea fondurilor din regiunile pe care le conduc, este încă o încercare a premierului Ponta de a-şi fideliza electoratul pentru bătălia "prezidenţialelor". Pentru cei mai mulţi observatori ai jocului politic românesc a devenit astfel clar că liderul PSD-ist vizează, pentru el şi ai săi, câştigarea acestei ultime lupte, menită să asigure dominaţia monocoloră a ţării.
Citeste tot articolul
Trei definiţii despre superficialitatea lumii noastre
"Selfie" - autoportret fotografic, realizat cu un telefon mobil şi publicat apoi pe reţelele de socializare - a fost ales cuvântul anului 2013, de editorii Dicţionarelor Oxford. Ei utilizează un instrument de căutare online, capabil să analizeze aproape 150 de milioane de cuvinte englezeşti folosite pe Internet în fiecare lună, şi au descoperit faptul că folosirea termenului "selfie" a crescut cu 17.000% în ultimele 12 luni.
Citeste tot articolul
Demolatorii atacă din nou
Marţi, 19 noiembrie, mulţi români l-au ascultat şocaţi pe arhitectul şef al Capitalei, Hurduc, când a declarat la o televiziune, fără să clipească, următoarele: "Ce să vadă turiştii străini în Bucureşti? Avem ceva valori din punct de vedere istoric, dar minore... Nu se compară cu Budapesta sau Viena, care au fost capitale de imperiu". Pe lângă lipsa de adevăr a acestor afirmaţii aberante, te frapează lipsa unui minim ataşament faţă de urbea pe care d-l Hurduc o serveşte ca... arhitect.
Citeste tot articolul
Cronica unei catastrofe anunţate
Cea mai frumoasă definiţie a patriei, spunea un mare artist iugoslav, e colecţia de abţibilduri cu fotbaliştii echipei naţionale. O definiţie care a fost valabilă şi la noi, ani de zile, pe vremea "Generaţiei de Aur" a lui Gică Hagi. O generaţie în care am crezut, alături de care am sperat şi pe care nu ne-a fost nicicând ruşine să o trimitem în lume, ca să ne reprezinte. După nici 20 de ani, de povestea de dragoste dintre Naţională şi suporterii săi s-a ales praful.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru MARIA CRISTINA, F. AS 1094 - "Am extrasistole fără vreo afectare cardiacă"
Pentru persoanele care au o inimă sănătoasă, aşa cum este şi cazul dvs., aritmiile cardiace ocazionale sunt rareori motiv de îngrijorare şi majoritatea nu necesită tratament medical. Totuşi, dacă aceste aritmii devin deranjante, rezolvarea problemei se poate realiza prin limitarea sau evitarea cauzei care a determinat apariţia lor.
Citeste tot articolul
"Cum am scăpat de migrenă"
Am ajuns la Clinica JIKO la sfatul surorii mele, care citise un articol în "Formula AS" despre terapiile folosite acolo. M-am programat şi am hotărât să încerc această variantă, după ce, timp de 20 ani, am urmat tratamente recomandate de diverşi medici, fără să am vreun rezultat la problema mea: "dureri de cap" groaznice, mai exact migrene puternice.
Citeste tot articolul
Îngerii plantelor îi păzesc pe copii
Sănătatea copiilor este un subiect care suscită un interes continuu şi aduce pe piaţa medicamentelor, în fiecare an, sute şi sute de noi produse. Dar în comparaţie cu anii în care pe locul unu se aflau preparatele de sinteză, în prezent, pentru afecţiunile uşoare ale copiilor, părinţii se îndreaptă către produse cât mai naturale, lipsite de temutele E-uri şi cu cât mai puţine substanţe chimice.
Citeste tot articolul
NOUTĂŢI MEDICALE
Cei care practică sport la vârsta a treia - bicicletă sau alergări - scad drastic riscul de a se îmbolnăvi de demenţă. Rezultatul aparţine unui studiu realizat în Finlanda, pe 20.000 de participanţi. De asemenea, experimente paralele executate pe şoareci au dovedit că mişcarea influenţează pozitiv creierul, prin producerea sporită de noi celule nervoase.
Citeste tot articolul
"Cel mai mare rău care i se poate întâmpla unui copil este ca părinţii neglijenţi să fie consideraţi eroi"
Anul 1982 mi-a adus o mare bucurie. Ţineam în braţe o fetiţă dorită şi iubită. Deşi mama mea a murit când eram mică, am ştiut instinctiv că doar noi suntem responsabili de siguranţa copilului nostru. Lucram în fabrică 12 ore, muncă grea, iar odată cu naşterea copilului, am stabilit ca eu să lucrez dimineaţa şi soţul meu noaptea, astfel încât copilul să fie supravegheat în fiecare secundă. Nimeni nu putea să ne ajute în acel moment şi nu pentru că nu şi-ar fi dorit.
Citeste tot articolul
SELECŢIA "FORMULA AS"
La 3 noiembrie d-l profesor Paul Cornea a împlinit 90 de ani şi tot atunci a apărut această carte în care, incitat de întrebările lui Daniel Cristea-Enache, rememorează principalele secvenţe ale vieţii sale de până în 1989. Volumul e de mare interes nu doar pentru numeroasele generaţii de studenţi, masteranzi şi doctoranzi de la Litere cărora le-a marcat formaţia profesională, mai ales într-o epocă în care la catedrele universitare puţini erau cei de calitatea lui intelectuală şi cu talentul lui pedagogic.
Citeste tot articolul
SCRISORI DE LA CITITORI
Nu mai plânge din pricina mea. Ai grijă de copilul tău"
Mama pretinde că ar fi simţit-o pe bunica ei, îndată după ce a murit. Ca pe un suflu de aer rece, care a străbătut brusc încăperea. Ca pe un spirit care îşi lua rămas-bun. Mama mi-a istorisit toate astea la o ceaşcă de cafea, iar eu am zâmbit, gândindu-mă că morţii nu mai au nimic de spus, cu atât mai puţin nouă, celor vii.
Citeste tot articolul
MARCEL BUNEA - "Mă simt bine în România şi n-aş pleca niciodată din ţară, cu toate problemele şi nemulţumirile mele de aici"
Puţini plasticieni au influenţat arta românească de după 1980 aşa cum a făcut-o pictorul Marcel Bunea. "Nefârtaţii" pictaţi de el în 1984, cu o tuşă intensă şi dramatică, erau o provocare, un "NU" spus lumii sufocate de comunism. Un debut care a creat emulaţie artistică. Împreună cu sculptorul Mircea Roman şi pictorul Christian Paraschiv, Marcel Bunea s-a instalat cu autoritate în elita "tinerilor revoltaţi" ai acelor ani.
Citeste tot articolul
STELIAN CRĂCIUN - "Să mă mângâie lumina soarelui pe obraji"
Stelian Crăciun, alias Cedry2k, numele său de scenă, a avut destinul obişnuit al unui interpret de hip hop. A crescut ca băieţii din videoclipurile americane, într-un cartier bucureştean în care violenţa era la ea acasă. Apoi a ajuns să se revolte din cauza inegalităţilor sociale, a scris versuri furibunde şi le-a transpus în muzica sa. E muzica unui om care caută şi e furios că nu găseşte. În ultimii ani însă, încet, pe furiş aproape, Dumnezeu a reintrat în viaţa lui.
Citeste tot articolul
O nouă candidată la Hollywood: MARIA ROMAN
Se pare că românilor le prieşte la Hollywood. În ultima vreme, tot mai mulţi tineri din lumea literară, a cinematografiei sau a medicinei scriu adevărate poveşti de succes în America. Visul american se trăieşte cu ochii deschişi. O astfel de poveste, aflată în plină desfăşurare, poartă numele Maria Roman, o fată frumoasă, talentată şi inteligentă, care şi-a făcut intrarea în State, datorită vizei O1, o viză specială ce se acordă celor cu abilităţi unice (Alien with Extraordinary Abilities).
Citeste tot articolul
Extratereştrii printre noi
Potrivit unor teorii, cu mii de ani în urmă, planeta Pământ a fost vizitată de civilizaţii extraterestre, mult superioare celei umane. Legendele şi miturile despre zeii-extratereştri apar în mai toate culturile lumii, pe tăbliţele din Mesopotamia cu scriere cuneiformă, pe papirusurile din Egipt, pe pergamentele din Qumran, în poveştile sanscrite din India antică, în folclorul mayaş şi chiar în Biblie, în Cartea lui Ezechiel.
Citeste tot articolul
Până la venirea colindelor... rock'n'roll
Deşi mai e ceva până atunci, apropierea sărbătorilor iernii creează stări de efervescenţă greu de oprit. Şi nu e vorba de colindătorii ce îşi pregătesc glasurile şi traistele pentru covrigi, ci de câteva trupe celebre de rock, care ţin cu tot dinadinsul să cucerească scenele şi publicul românesc, înainte de venirea zăpezilor. Ceva firesc, având în vedere că toată vara şi toamna acestui an, Bucureştiul a dansat, cât niciodată în viaţa lui, rock'n'roll.
Citeste tot articolul