- Sănătatea copiilor este un subiect care suscită un interes continuu şi aduce pe piaţa medicamentelor, în fiecare an, sute şi sute de noi produse. Dar în comparaţie cu anii în care pe locul unu se aflau preparatele de sinteză, în prezent, pentru afecţiunile uşoare ale copiilor, părinţii se îndreaptă către produse cât mai naturale, lipsite de temutele E-uri şi cu cât mai puţine substanţe chimice -
Dr. CĂLIN GÂRLEA - "Primul demers în cazul virozelor şi răcelilor la copii este întărirea sistemului imunitar"
Din păcate, foarte multe produse terapeutice destinate copiilor conţin, sub denumirea de "natural", substanţe artificiale, înşelând vigilenţa părinţilor bine intenţionaţi. Găsim pe piaţă siropuri cu miere, dar conservate cu benzoat de sodiu; siropuri care conţin emulgatori, acidifianţi, cu arome aşa-zis naturale şi cu tot felul de alte substanţe chimice. Cel mai grav, există firme care pretind că au produse naturale şi ascund în compoziţia lor parabeni sau alte substanţe chimice cu denumiri greu de pronunţat. Pentru a lămuri problema falsurilor de pe piaţă, am stat de vorbă cu medicul Călin Gârlea, recent întors din Franţa, unde a practicat câţiva ani medicina, despre afecţiunile de sezon şi despre produse cu adevărat naturale, fără conservanţi, coloranţi şi substanţe chimice, create special pentru copii de către Dacia Plant: gama Îngeraşul.
- V-aţi reîntors acasă din Franţa, unde aţi practicat cu succes medicina. Cum aţi luat această decizie curajoasă?
- Românii au un proverb foarte frumos: "Cine bea apă din pumni străini nu se satură niciodată". Franţa este o ţară minunată, în care am profesat la standarde mult superioare celor din România, dar a existat în permanenţă în sufletul meu dorul de casă. Este vorba despre acea "sete" de România, de care nu scapi niciodată.
- Aţi început o colaborare cu o firmă românească de renume pe piaţa suplimentelor alimentare, Dacia Plant. Ocupaţi acolo o poziţie importantă, aceea de director de inovare. Ce v-a determinat să alegeţi această companie?
- Am ales Dacia Plant deoarece le cunosc produsele, cunosc echipa de acolo şi pot spune cu mâna pe inimă că este o companie cu un respect adânc faţă de consumatori şi care creează produse naturale cu efecte terapeutice foarte bune. Crezul companiei este acela că se pot realiza produse eficiente, 100% naturale, reieşite din combinaţia dintre extraordinara înţelepciune a Mamei Natură, experienţa de peste 10 ani a firmei şi studiile ştiinţifice din lumea medicală.
Vine sezonul rece, atenţie la viroze!
- Vă propun un subiect care "arde" şi interesează orice părinte în acest moment: afecţiunile sezonului rece şi impactul lor asupra copiilor.
- Pentru a fi plin de vitalitate, trupul unui copil are nevoie de o stare de echilibru, adusă de funcţionarea armonioasă a sistemelor sale interne. Când acest echilibru interior se modifică, primul semn este dat de tulburările apărute în starea lui de sănătate. Este cunoscută uimitoarea capacitate a sistemului imunitar al copiilor, care le permite acestora să se vindece singuri. Uneori, însă, această capacitate este mult diminuată, mai ales atunci când cauza bolii este cronică şi trenează de mult timp sau când organismul suferă de stres cronic, tensiuni fără sfârşit în familie, când copilul are o dietă total nepotrivită sau este supraexpus la toxine. Pe fondul unei imunităţi slăbite, venirea anotimpului rece este un factor agravant. Starea cunoscută popular sub numele de "răceală" este o afecţiune care se datorează unor factori externi, ce penetrează sistemul imunitar: frigul, umezeala, vântul (curentul). Se spune că infecţia virală la nivelul tractului respirator superior este cauzată de unul din cele 120 de virusuri cunoscute sub numele de "rinovirusuri". Gripa este, de asemenea, asociată cu virusuri şi are simptome similare, de multe ori mai severe. Simptomele neplăcute ale răcelii sunt cunoscute: durerea de cap, durerea în gât, tusea, nasul înfundat sau nasul care curge, durerea la nivelul sinusurilor, ochii înroşiţi, umflarea ganglionilor şi oboseala. Gripa prezintă de obicei toate aceste simptome. Iar când cei mici sunt loviţi de o astfel de infecţie virală, suferinţa lor pare mai mare decât a noastră. Nu este de mirare că prima reacţie a părinţilor este să acţioneze direct asupra simptomelor. Trebuie însă să ştiţi că cel mai important demers în acest caz este consolidarea sistemului imunitar.
Stimulaţi imunitatea copiilor
- Ce produs recomandaţi pentru stimularea imunităţii?
- Există un produs extraordinar creat la Dacia Plant, din gama "Îngeraşul", gândit special pentru organismul fragil al copiilor: siropul Imunostimulent, realizat pe baza unor plante care reprezintă adevărate comori de sănătate: echinacea, cătină, brusture, isop şi plop-negru. În plus, este adăugat şi propolis, o combinaţie complexă de substanţe vindecătoare. Toate aceste ingrediente au efecte benefice, puternice, şi fac din siropul din gama "Îngeraşul" un adevărat catalizator al proceselor de stimulare a imunităţii din organismul copiilor. Este bine să le administrăm copiilor acest sirop încă de la primele simptome. Chiar dacă micuţul dvs. se plânge numai de o uşoară jenă la înghiţire, aceasta poate fi semnul unei inflamaţii a gâtului. Orice irită şi inflamează mucoasa gâtului poate provoca durere, de obicei, ca rezultat al unei răceli sau al unei gripe. Cele mai multe inflamaţii ale gâtului sunt rezultatul infecţiilor virale, numai un procent mic fiind asociat cu infecţiile bacteriene, de obicei, Streptococcus. Modul de administrare este simplu: la copii între 1 şi 3 ani: câte 2,5 ml de sirop de 3 ori pe zi; între 4 şi 6 ani: câte 5 ml de sirop de 3 ori pe zi; între 7 şi 14 ani: câte 10 ml de sirop de 3 ori pe zi. Siropul se administrează ca atare sau diluat în 100 ml de ceai (1/2 de pahar), cu 30 de minute înaintea mesei.
Ţin să subliniez că plantele din compoziţie sunt atent alese pe baza efectelor lor puternic antibacteriene şi antivirale, care duc la creşterea imunităţii şi ajută la recuperarea organismului în caz de infecţii. Să luăm ca exemplu echinacea. Aceasta creşte producţia de interferon (care ajută la distrugerea virusurilor) şi stimulează celulele albe din sânge, în lupta împotriva bacteriilor. Mai mult, conţine alchilamide, care se presupune că previn penetrarea pielii şi mucoaselor de către bacterii.
Tusea sperie părinţii
- Unul dintre cele mai supărătoare simptome ale răcelii este tusea. Cum poate fi combătută eficient tusea la copii?
- Plămânii sunt formaţi dintr-un sistem de căi respiratorii numite bronhii, căptuşite cu celule care secretă mucus. Mucusul este o capcană pentru orice particulă străină care intră în plămâni atunci când respirăm, şi acestea sunt apoi măturate din plămâni de un sistem de cili care, de asemenea, căptuşesc căile respiratorii. Când ceva irită mucoasa bronşică (o infecţie, fumul din mediu etc.), plămânii produc mucus în exces. Acest lucru provoacă la rândul său o tuse spasmodică, care are rolul de a expulza mucusul suplimentar şi ceea ce este prins în el. Tusea este dificil de tratat şi, din cauza efortului depus de copii, părinţii îşi doresc un produs care să oprească imediat tusea. Este important să nu uităm că tusea are rolul ei benefic şi inhibarea totală şi imediată a acesteia poate duce la complicaţii. Dar iată că Mama Natură ne întinde şi aici o mână de ajutor şi ne oferă câteva
plante deosebit de eficiente în uşurarea respiraţiei şi ameliorarea tusei: grindelia, pătlagina, lemnul-dulce, ghimbirul, scaiul-vânăt, nalba-mare, pippali - sunt plante extrem de eficiente în controlarea tusei şi se află toate în compoziţia Siropului de tuse din gama "Îngeraşul". Efectele lor sunt potenţate de uleiurile esenţiale de eucalipt, roiniţă, pin, mentă creaţă şi scorţişoară. Un regal de plante minunate! Dar şi mai interesant la acest sirop de tuse pentru copii este că el se recomandă atât în tusea uscată, cât şi în cea umedă, având în compoziţie atât plante emoliente care ajută la calmarea mucoasei iritate, cât şi plante care au efect expectorant. Despre proprietăţile antiinflamatorii şi antibacteriene ale grindeliei şi pătlaginei s-a vorbit mult şi sunt convins că cititorii dumneavoastră le cunosc. Vreau să vă spun pe scurt câte ceva despre efectele în tratarea tusei ale altor plante din compoziţia siropului de tuse Îngeraşul. Scaiul-vânăt (Eryngium planum) are efecte liniştitoare şi antispastice şi poate fi deosebit de eficient la reducerea tusei pe timp de noapte. Lemnul-dulce (Glycyrrhiza glabra) este un expectorant calmant ce conţine acid glicirizinic, ce ajută la reducerea inflamaţiei mucoaselor de la nivelul căilor respiratorii. Nalba-mare (Althaea officinalis) calmează durerea şi inflamaţia gâtului şi a pasajelor bronşice. Clasificat ca un expectorant de relaxare reflexă, nalba-mare ajută la uşurarea congestiei şi la reducerea vâscozităţii secreţiilor mucoase (flegmă), ceea ce le face mai uşor de expulzat. Precum vedeţi, natura ne pune la dispoziţie soluţii uimitoare, neegalate încă de nici un laborator de medicamente din lume.
Administrarea siropului se face simplu, în funcţie de vârstă, de la 2,5 ml pe zi la 15 ml pe zi.
- Ce vârste au copiii cărora le sunt recomandate produsele din gama "Îngeraşul"?
- Tuturor copiilor, începând chiar de la vârsta de 1 an (siropul Imunostimulent şi Siropul de tuse), de la 3 ani (Siropul cu minerale, Ca, Mg şi vitamina D3; siropul Creşte pofta de mâncare; comprimatele Vitaminizant) şi de la 5 ani (siropul Stimulent Mental). Practic, toţi părinţii care doresc să îşi crească sănătos şi natural copiii ar trebui să le administreze aceste produse. Ele sunt special create pentru copii, respectând necesităţile organismului lor, şi de aceea au o acţiune blândă, dar extrem de eficientă. Pentru a le face uşor de administrat, toate produsele au un gust
plăcut şi au drept excipient fructoza, pentru a evita efectul negativ al zahărului. Toate ingredientele sunt 100% naturale, nu conţin coloranţi, conservanţi, arome sau îndulcitori artificiali. În ceea ce priveşte plantele aflate în compoziţia acestor produse, toate sunt studiate din punct de vedere medical.
- Vă mulţumim!