MODELUL SLOVAC - Tigrul economic din Tatra
Slovacia e un model de ambiţie şi încrâncenare. În doar 10 ani, ceea ce oficialii americani numeau "gaura neagră a Europei" a devenit prima ţară fost comunistă din centrul continentului care face faţă rigorilor economice ale Zonei Euro. "Modelul slovac" nu are nici naturaleţea şi nici claritatea celui polonez. E, pur şi simplu, ambiţia unor oameni în a-şi depăşi limitele şi încrâncenarea de a sta cât mai departe de tentaţiile nefaste care i-au tras în jos, la începutul anilor '90. Slovacia a demonstrat că se poate.
Citeste tot articolul
EMIL BRUMARU - "Starea de poezie e o stare de dragoste luminoasă"
Îi plac femeile şi cafeaua, plimbările fără scop şi toamnele lungi. La Iaşi, oraşul în care trăieşte şi scrie, bulevardele poartă urma paşilor lui. Mersul său ezitant, mereu pierdut printre nori, are în el ceva din dulceaţa şi moliciunea Basarabiei în care s-a născut. Unii îl iubesc cu furie, pe alţii mai mult îi intrigă. Un lucru e sigur: "cel mai în vogă poet erotic", cum cu tandreţe a fost numit, nu lasă pe nimeni indiferent.
Citeste tot articolul
O nouă declaraţie de dragoste a Prinţului Charles, către ţara inimii sale: "România e minunată!"
În partea a treia - şi ultima - a documentarului "Wild Carpathia", difuzat de postul internaţional specializat în turism şi călătorii, Travel Channel, Prinţul Charles al Marii Britanii îşi reafirmă dragostea faţă de România şi ia poziţie, încă o dată, pentru salvarea tradiţiilor şi a naturii din ţara noastră şi împotriva tăierilor abuzive ale pădurilor. Un nou semnal de alarmă venit din partea unuia dintre cei mai mari prieteni ai României, membru al Casei Regale britanice.
Citeste tot articolul
"Ciele zece porunci ale Iubirii"
Într-o casă veche, aşezată pe-o coastă, pe partea dreaptă a drumului care urcă spre mina din Cavnic, trăieşte o femeie care şi-a închis viaţa în sute de plicuri şi cutii mai mari şi mai mici, aşezate în mare ordine şi rânduială. Din când în când, cu grijă nemăsurată şi după un ritual anume, alege câteva dintre ele şi le pune înaintea ei pe masă, şi atunci peste toate se lasă, ca o apă străvezie, aripa amintirilor.
Citeste tot articolul
Panglicării politice
Mandatul comisiei privea doar legalitatea proiectului de lege, dar semnificativ mi se pare faptul că, în concluziile sale, comisia face o serie de recomandări privind optimizarea exploatărilor miniere în general, recomandări care deschid, în opinia mea, calea pentru elaborarea unei legislaţii mult mai nocive, pentru că va fi aplicată la nivel naţional, nu numai la Roşia Montană.
Citeste tot articolul
România. Proiect 2018
Comemorarea, pe 11 noiembrie, în Occident - în Anglia, în Franţa, în Belgia - a Zilei Armistiţiului din timpul Primului Război Mondial marchează, simbolic şi emoţional, începutul a 5 ani de evenimente dedicate unui conflict cu urmări esenţiale în devenirea Noii Europe.
Citeste tot articolul
O decizie cusută cu aţă albă
După cum se ştie, Comisia parlamentară specială a respins proiectul Guvernului pentru exploatarea minieră de la Roşia Montană. Potrivit unui comunicat al Alburnus Maior, "Comisia, contestată de sutele de mii de protestatari din întreaga lume, a dat dovada deplină a rolului politic pe care l-a jucat: de tergiversare a votului în plen şi de asigurare a cadrului de negociere între liderii politici".
Citeste tot articolul
FERDINAND VRABEL - "Speculând ideea Europei Unite, Ungaria doreşte să reînvie Regatul lui Ştefan"
Într-un interviu acordat revistei noastre, ambasadorul slovac la Bucureşti, E. S. Jan Gabor, observa pe bună dreptate: "În toate ţările vecine cu Ungaria, există nu o problemă a poporului maghiar, ci o problemă a elitelor maghiare. Este refuzul digerării istoriei. Aceste elite nu pot, nu vor să digere istoria". Acest adevăr l-am conteplat aievea săptămânile trecute, când i-am văzut pe liderii maghiari din România conducând mulţimile la mitingul (ilegal) al autonomiei teritoriale a aşa-zisului ţinut secuiesc.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru VLAD MARIA - Bucureşti, F. AS nr. 1093 - "Vreau un sfat pentru modificări de fibroză pulmonară bilaterală"
Mulţumindu-vă pentru aprecierile şi încrederea pe care mi le acordaţi, răspund solicitării dvs. cu următoarele precizări: mai întâi, trebuie să se ştie că boala interstiţială pulmonară (fibroza pulmonară) se referă la un grup mare de afecţiuni cronice, dar care nu au la origine vreun proces patologic malign sau de natură infecţioasă.
Citeste tot articolul
"Cu produsele de la Herbagetica reuşesc să fac faţă răcelilor"
Dragă "Formula AS", sunt foarte încântată să îţi scriu o scrisoare de mulţumire! Aş vrea să recomand cu cea mai mare încredere nişte produse foarte bune, de mare efect acum, când începe sezonul rece. În fiecare toamnă, eu fac câte o cură de imunizare şi de doi ani folosesc produsele celor de la Herbagetica, ca să ajut organismul să facă faţă răcelilor.
Citeste tot articolul
Prietenii din grădină ai siluetei
Alături de multe efecte binefăcătoare, este de ajutor pentru scăderea în greutate, fiindcă diminuează zahărul din sânge, are efecte puternic detoxifiante şi diuretice (de eliminare a apei în exces din ţesuturi), de asemenea, scade pofta de alimente dulci.
Pentru prepararea ceaiului, se toarnă 500 ml de apă clocotită peste o lingură de frunze mărunţite, se lasă la infuzat 15-20 minute acoperit.
Citeste tot articolul
Menţinerea greutăţii după slăbit
Dacă aţi reuşit să ajungeţi la greutatea dorită şi apoi aţi încercat să o menţineţi, probabil că v-aţi simţit vinovat când, uşor-uşor, kilogramele au început să se adune la loc, unul câte unul. Mai multe cercetări arată că doar între 5 şi 10 la sută dintre persoanele care au slăbit au reuşit şi să se menţină. Ei bine, aceleaşi studii de ultimă oră arată şi că voinţa noastră slabă nu este principalul vinovat.
Citeste tot articolul
Dosarul imunităţii
Cu toţii ştim care este sistemul digestiv şi, în linii mari, cum funcţionează. Înţelegem sistemul cardio-vascular ca pe o pompă cu vasele ei transportatoare, îi ştim localizarea. Cunoaştem cum se desfăşoară respiraţia, de la plămâni până la celule. Dar câţi dintre noi pot explica, într-o imagine limpede, unde este localizat sistemul imunitar, elementele sale componente, ce funcţii şi relaţii are el?
Citeste tot articolul
AUTOSUGESTIA - un medicament fabulos
"Ce ţi-e scris în frunte ţi-e pus!" - iată un proverb enigmatic, pe care mulţi îl asociază cu un destin implacabil, care ţi-e hotărât de la naştere. Acest proverb poate fi interpretat însă şi în alt sens: ceea ce noi credem, cu alte cuvinte: ceea ce este întipărit/scris în mintea noastră aceea va deveni, mai devreme sau mai târziu, realitate. Cu alte cuvinte, suntem ceea ce gândim şi credem.
Citeste tot articolul
Bicicletele Pegas se întorc
Eu unul mergeam cu ea peste tot - la bunici, la pădure cu băieţii, la piaţă, la joacă. Devenise cel mai bun prieten al meu, unul pe care mi-l dorisem cu ardoare. Nu era chiar cea din visul meu. În el, în visul meu de copil, bicicleta avea un cadru drept şi gros şi cu un şurub la mijloc. Un şurub foarte iscusit care, odată slăbit, plia cadrul în două, ca toarta de la rama ochelarilor.
Citeste tot articolul
MIHAI GOŢIU - "Am avut norocul să fiu martor al unei poveşti care va supravieţui întâmplărilor de acum"
Jurnalistul Mihai Goţiu investighează subiectul Roşia Montană de 11 ani. Primele pagini pe care le-a scris despre drama comunităţii ce-avea să fie strămutată din vatra ei au fost poveşti literare, dar, în scurt timp, şi-a dat seama că realitatea întrece cu mult ficţiunea. Astfel a început să urmărească îndeaproape oamenii, lupta lor pentru salvarea Roşiei Montane, a cărei desfăşurare era mai interesantă şi mai copleşitoare cu fiecare zi.
Citeste tot articolul
Selecţia Formula As
De vreo 14 ani, de când s-a permis accesul la dosarele de urmărire ale Securităţii (chiar aşa trunchiate şi cu nume secretizate cum au ajuns ele la CNSAS), s-au publicat multe cărţi scrise de cei supravegheaţi sau de cercetători, fiecare cu revelaţiile ei năucitoare. Şocantele surprize ţineau de deconspirarea colaboratorilor - benevoli sau constrânşi - ai Securităţii, recrutaţi dintre apropiaţii "obiectivului" şi deveniţi "surse" pentru ofiţerii care îi aveau în lucru.
Citeste tot articolul
Pr. IOAN COJANU - "Dumnezeu vrea să-l alegem în mod liber, în fiecare zi, în fiecare ceas"
Ne-am dorit de multă vreme să-l cunoaştem pe părintele protosinghel Ioan Cojanu (n. 1959, Caşolţ, Sibiu), stareţul Mânăstirii "Sf. Ioan Botezătorul" din Alba Iulia, cunoscut pentru zelul său misionar, care se măsoară în cei nouă ani de slujire, ca preot celib, într-una din cele mai grele parohii din judeţul Cluj, la Măguri - Răcătău, în Munţii Apuseni, dar şi pentru zecile de conferinţe pe care le-a ţinut în ultimele două decenii prin ţară, pentru cărţile pe care le-a scris şi pentru ctitorirea mânăstirii "Sf. Ioan Botezătorul" din Alba Iulia, care atrage mulţimi de credincioşi.
Citeste tot articolul
ANDRA PĂCURAR - "Nu poţi zbura, dacă nu ai aripi puternice"
Ca în orice alt domeniu, cred că e nevoie de talent, ambiţie, pasiune şi multă, multă muncă. Din acest ultim punct de vedere, o perioadă de timp eu am fost într-un anume dezavantaj, pentru că dansul a intervenit în viaţa mea abia la 10 ani, or, pentru un dansator profesionist, aceasta este o vârstă destul de târzie. Actualul meu partener, de pildă, a început studiul dansului la 6 ani şi să ştiţi că diferenţele dintre noi au fost sesizabile.
Citeste tot articolul
Răzbunarea "Babei"
Lângă localitatea Gura Văii din judeţul Mehedinţi se află un vârf de munte numit "La crucea lui Sân Petru". Este o culme golaşă, rotundă, pe care stă înălţată o cruce atât de veche, încât scrisul, săpat în piatră cu dalta, nu se mai poate citi. Nimeni nu ştie cine şi când a înălţat-o acolo, pe marginea Dunării.
De la vârful muntelui spre bază, la vreo 30 de metri, se află un drum circular, despre care legenda spune că se plimba pe el Sfântul Petru, într-o căruţă cu cai.
Citeste tot articolul
Călători spre lumea de dincolo
Bucuria cu care dacii se lăsau aruncaţi în suliţe, fericiţi că trec în lumea de dincolo, i-a impresionat pe toţi marii scriitori ai antichităţii, care vorbeau cu uimire şi cu respect despre Zamolxis, învăţătorul şi zeul lor. Cei vii se veseleau pentru sufletul scăpat din capcana cărnii şi boceau faptul că ei încă mai au de aşteptat până să treacă Pragul, sau Hotarul, spre Împărăţia Cerurilor.
Citeste tot articolul
Concerte la o ceaşcă de ceai
Când ceţurile lui Noiembrie încep să curgă în lume, neprietenoase şi cenuşii, intimitatea cluburilor, luminate discret şi intim, este extrem de atrăgătoare, mai ales că multe dintre ele s-au pregătit să vă ofere nu numai ceaiuri fierbinţi, ci şi muzică bună, live. Fie că preferaţi să savuraţi un concert în cadru mai intim sau într-o sală de spectacole mare, oferta muzicală este extrem de generoasă şi variată.
Citeste tot articolul