Dacă aţi reuşit să ajungeţi la greutatea dorită şi apoi aţi încercat să o menţineţi, probabil că v-aţi simţit vinovat când, uşor-uşor, kilogramele au început să se adune la loc, unul câte unul. Mai multe cercetări arată că doar între 5 şi 10 la sută dintre persoanele care au slăbit au reuşit şi să se menţină. Ei bine, aceleaşi studii de ultimă oră arată şi că voinţa noastră slabă nu este principalul vinovat. "Sisteme multiple în corp conspiră împotriva dumneavoastră în încercarea de a recâştiga kilogramele pierdute", explică cercetătorii. După ce aţi slăbit, creier, muşchi şi hormoni lucrează împreună pentru a încetini metabolismul, astfel încât, în mod natural, consumaţi şi ardeţi cu sute de calorii mai puţin zilnic. Persoanele care au slăbit necesită cu aproximativ 400 de calorii mai puţin pe zi pentru a se menţine, comparativ cu cele de aceeaşi greutate care nu au trecut niciodată prin vreun regim de slăbit.
Din fericire, există modalităţi verificate, pentru a contracara această tendinţă de a acumula kilograme. De-a lungul timpului, cercetătorii au analizat situaţia a peste 10.000 de persoane, care au slăbit 10-20 de kilograme şi s-au menţinut timp de peste un an. Cum au reuşit? Schimbând tactica, adică folosind mai multe strategii diferite de cele care i-au ajutat să slăbească în prima etapă. "A slăbi şi a te menţine sunt de fapt două lucruri diferite. Majoritatea persoanelor cred că cel mai greu e să slăbeşti, când de fapt partea cea mai grea e păstrarea greutăţii. Adevăratul succes în lupta cu kilogramele este să reuşeşti să te menţii la greutatea dorită", spun nutriţioniştii.
Mişcarea fizică ajută la menţinere după slăbire
"Cei care reuşesc să îşi menţină greutatea pur şi simplu se mişcă mai mult. Atunci când eşti activ, te lupţi cu tendinţa organismului de a recâştiga kilogramele pierdute. 90 la sută dintre cei care îşi menţin greutatea fac exerciţii fizice aproximativ 60 de minute pe zi, în medie". Aceasta înseamnă mai mult decât a arde calorii: mişcarea fizică declanşează mecanisme biologice utile, care rămân active până la 24 de ore, stimulează producţia unor hormoni ca adrenalina şi adiponectina, care "atacă" depozitele de grăsime. "Când eşti activ fizic, te simţi mai bine cu propria persoană, faci alegeri alimentare mai bune şi eviţi comportamente de tip «ronţăi chips-uri tolănit pe canapea»", spun cercetătorii. Şi, după cum arată studiile recente, obiceiurile bune se sprijină reciproc. Persoanele care s-au preocupat deopotrivă de dietă şi de exerciţii fizice au avut mai mult succes decât cele interesate doar de una dintre ele.
Dar cum să ne mişcăm mai mult? Dacă nu aveţi timp să faceţi o oră de mişcare fizică în fiecare zi (şi cine are?) este bine să o împărţiţi în câte 10 minute de sport repartizate de-a lungul ei, ceea ce e efectiv echivalent cu un antrenament mare. De exemplu, puteţi să parcurgeţi drumul către serviciu pe jos, în pas alert, timp de 10-20 de minute, pe la mijlocul zilei să urcaţi şi să coborâţi scările, timp de 10 minute, şi tot aşa.
Construiţi masă musculară
Pe lângă numeroasele beneficii importante asupra sănătăţii pe care le aduce slăbitul, există şi câteva efecte secundare nefericite, cum ar fi tendinţa de a pierde masă musculară odată cu grăsimea. Masa musculară arde de două ori mai multe calorii decât grăsimea, cu alte cuvinte, cu cât aveţi mai multă masă musculară, cu atât ardeţi mai multe calorii. Alimentele bogate în proteine sunt esenţiale pentru construcţia masei musculare. De asemenea, cercetări recente au arătat că dacă faceţi antrenament de rezistenţă (adică utilizaţi greutăţi ori greutatea propriului corp) de câteva ori pe săptămână, vă creşteţi masa musculară şi astfel ardeţi mai multe calorii, chiar şi după terminarea antrenamentului, timp de o zi sau mai mult. Acest lucru e important dacă vreţi să vă menţineţi noua siluetă. Nu trebuie să faceţi însă antrenament de culturist, sunt suficiente mişcări simple, care implică toate grupele de muşchi - abdomen, fese, picioare etc., câteva zile pe săptămână, şi care să vă intre în rutină.
Dietă de drum lung
Pentru combaterea şi prevenirea încetinirii metabolismului care urmează, după cum spuneam, pierderii în greutate, nutriţioniştii au stabilit că cea mai indicată este dieta mediteraneană, adică alimentaţia compusă din fructe, legume, cereale integrale, alimente cu grăsimi sănătoase ca nucile, migdalele şi alte seminţe crude, peşte, ulei de măsline. Un studiu recent realizat la Universitatea Harvard a arătat că alimentele specifice dietei mediteraneene au indice glicemic scăzut (pe o scară de la 0 la 100, I.G. indică, pentru fiecare aliment ingerat, efectul asupra nivelului de zahăr în sânge), ceea ce ajută la menţinerea metabolismului la nivel ridicat, astfel că ardeţi cu 20 la sută mai multe calorii decât în cazul unei diete sărace în grăsimi. Nu este o dietă, ci mai degrabă un mod echilibrat de a mânca, uşor de urmat pentru tot restul vieţii.
Un ajutor preţios: cântarul
Aţi folosit cântarul până când v-aţi atins scopul, dar şi după, el este la fel de necesar. Cercetările în domeniul nutriţiei au arătat că cei care nu au continuat să utilizeze cântarul pentru a-şi verifica periodic greutatea după ce au slăbit au luat în greutate de două ori mai mult în comparaţie cu cei în aceeaşi situaţie, dar care şi-au supravegheat în continuare greutatea cu ajutorul cântarului. Pentru că cifrele nu vă mint niciodată, stabiliţi o "zonă roşie" - o greutate pe care o găsiţi inacceptabilă. Odată ce aţi atins acel număr de kilograme, e timpul să vă întoarceţi la unele măsuri (cum ar fi tăierea caloriilor sau controlul porţiilor). Majoritatea oamenilor au mici fluctuaţii de greutate, câteva kilograme pe ici, pe colo, dar dacă observaţi că sunteţi aproape de linia roşie, trebuie să intraţi la dietă din nou. Când vă aflaţi iar în "zona verde", vă puteţi permite să vă relaxaţi... un pic.
Micul dejun consistent ajută la slăbit
Dacă sunteţi tentaţi să vă începeţi ziua cu o ceaşcă de cafea şi nimic altceva, luaţi în considerare că persoanele slabe iau un mic dejun consistent, o masă, nu o gustare, spun studiile nutriţioniştilor. Pentru o femeie cu o activitate moderată, micul dejun ar trebui să aibă între 300-500 de calorii şi să fie bogat în proteine (exemplu de mic dejun bogat în proteine: fulgi de ovăz cu lapte degresat şi două ouă sau iaurt cu nuci). Apoi continuaţi cu o gustare la mijlocul dimineţii şi un prânz relativ devreme. "Aproximativ 50-60 la sută din calorii ar trebui să fie consumate înainte de ora 14", spun nutriţioniştii, "astfel obţineţi un echilibru energetic care vă ajută să mâncaţi moderat în restul zilei".
Motivaţia
Face parte din natura noastră să ne legăm comportamentul de anumite obiective. Multe persoane vor să slăbească pentru un eveniment, cum ar fi nunta, o reuniune, o vacanţă. Altele şi-au propus o anumită greutate sau dimensiuni la care vor să ajungă. Dar după ce evenimentul trece şi ne-am atins scopul, ce facem? Fără un alt scop care să ne orienteze eforturile uşor cădem în vechile obiceiuri alimentare şi de viaţă, iar kilogramele se strecoară pe nesimţite. Gândiţi-vă cu atenţie la ceea ce este important pentru dumneavoastră şi cum puteţi rămâne conectat la aceasta. Fiecare dintre noi poate găsi o nouă motivaţie puternică pentru a rămâne în formă. Dacă aveţi nevoie de un eveniment care să vă stimuleze, creaţi-vă unul. Începeţi să faceţi planuri pentru vacanţa viitoare sau pentru week-end-ul următor. Dar cel mai bun motiv pentru a vă păstra silueta sunteţi chiar dvs. Oare nu meritaţi să arătaţi bine mereu? Ori de câte ori vă veţi întâlni în oglindă cu imaginea dvs. va fi un motiv de ridicat capul sus.
Secretul succesului
Dacă cea mai mare parte a dietei este echilibrată şi sănătoasă, permiteţi-vă bunătăţi ocazionale. Aceasta vă ajută să vă menţineţi greutatea pe termen lung, pentru că interdicţiile rigide, stricte, încercarea de a mânca perfect sunt o reţetă sigură de insucces. Abordarea mai flexibilă este, dimpotrivă, o reţetă de a reuşi verificată. De fapt, păstrarea siluetei pe termen lung ţine de selectarea alimentelor, planificarea meselor şi programarea antrenamentelor. Dacă doriţi să slăbiţi şi să vă păstraţi greutatea, va trebui să schimbaţi pentru totdeauna modul în care mâncaţi şi în care trăiţi. Înlocuiţi cuvântul "dietă", care implică un început şi un sfârşit, cu "stil de viaţă".