Viaţa la oră fixă
- Andra, evoluţia ta din cadrul concursului de dans sportiv "Timişoara Open Championship 2013" a fost magnifică! De altfel, l-ai şi câştigat, împreună cu partenerul tău, Alexandru Miculescu. Cum se poate transforma dansul în zbor?
- Ca în orice alt domeniu, cred că e nevoie de talent, ambiţie, pasiune şi multă, multă muncă. Din acest ultim punct de vedere, o perioadă de timp eu am fost într-un anume dezavantaj, pentru că dansul a intervenit în viaţa mea abia la 10 ani, or, pentru un dansator profesionist, aceasta este o vârstă destul de târzie. Actualul meu partener, de pildă, a început studiul dansului la 6 ani şi să ştiţi că diferenţele dintre noi au fost sesizabile. Dar am tras şi sper că am reuşit.
- Cum ai început să dansezi?
- Iniţial, eu am făcut înot. Tatăl meu, Gelu Păcurar, a fost campion naţional la canotaj, deci avea "în sânge" această dragoste de apă, pe care - se vede treaba - mi-a transmis-o şi mie. Mi-a plăcut foarte mult înotul, şi poate că aş fi fost capabilă să fac performanţă şi în această zonă, însă, după vreo 3 ani, mama i-a auzit pe nişte prieteni de familie că şi-au dus copiii la dans şi aşa i-a răsărit ideea. (râde) M-a luat de mânuţă şi m-a înscris la acelaşi club din Arad, oraşul meu natal. Un an de zile, am dus înotul şi dansul în paralel, apoi era limpede că, dacă îmi doream să fac treaba ca la carte, trebuia să optez: am ales dansul, pentru că, pur şi simplu, îmi plăcea mai mult. Dansul e mai complex decât un sport, înseamnă mai mult decât antrenament fizic, coordonare musculară şi gesturi executate cu precizie milimetrică. Dansul e, de fapt, artă: ai nevoie de o imaginaţie bogată, de capacitatea de a inventa reprezentări mentale care să te transpună, care să te ajute să te infuzezi cu mesajul subtil al muzicii... Şi ai nevoie şi de o graţie şi o delicateţe care sunt născute dintr-un caracter frumos. Ca în orice altă formă de manifestare artistică, spiritul, caracterul omului se "citeşte" în artalui. Pe mine, tocmai aceste elemente în plus m-au hotărât să aleg dansul. În orice caz, după o vreme, împreună cu partenerul meu din acea perioadă, m-am mutat la un alt club de dans, în Timişoara. După doar o lună de zile, din pricina diferenţei de înălţime dintre noi, am fost nevoită să mă despart de el şi, cum noul meu partener era afiliat la un alt club, am făcut şi eu această rocadă şi aşa am ajuns la "Magnum Team". Dar n-am avut nici de data asta noroc. În urma unei dispute, m-am despărţit şi de el şi am pus punct acelei colaborări. Din nefericire, rămăsesem precum frunza în vânt. În dansul sportiv, băieţii sunt "vânaţi" (râde), fiindcă reprezintă o raritate. Cei mai mulţi puşti se îndreaptă către fotbal sau alte sporturi care li se par mai masculine. Oricum, după o perioadă de căutări, am aflat că, la un alt club, tot din Timişoara, există un băiat foarte talentat, care nu se înţelegea cu partenera lui şi dorea să facă echipă cu altcineva. În felul acesta s-a ajuns la formula din prezent: eu şi Mike, adică Alexandru Miculescu. Clubul din care facem parte se numeşte "Dance Spirit", iar profesorii noştri sunt Clara şi Horia Preda, doi profesionişti care ştiu să fie mai mult decât antrenori, adică eu îi simt ca pe nişte părinţi. Amândoi sunt nişte suflete nobile, în adevăratul sens al cuvântului, se implică mai mult decât le-ar cere-o rolul de profesori şi pentru asta le sunt profund recunoscătoare.
- Spuneai că pentru a izbândi în dans e nevoie de foarte multă muncă...
- Într-adevăr: muncă şi sacrificii! În cazul meu, în primul rând, e vorba de faptul că am fost nevoită să plec de acasă, de micuţă. Eu locuiesc acum în Timişoara doar cu sora mea mai mare, care este studentă aici. Părinţii însă ne-au rămas în Arad şi despărţirea aceasta nu a fost şi nu este deloc uşoară. Mi-e dor de ai mei, de casa noastră... A fost un fel de maturizare forţată, care - evident! - şi-a pus amprenta asupra sufletului meu. Apoi... nu se prea pune problema să ai timp liber, să-ţi permiţi să te relaxezi. Antrenamentele din dans nu sunt doar riguroase, ci şi extrem de solicitante. Nu mai spun că ele sunt zilnice! De fapt, în afară de şcoală, în viaţa mea nu prea mai încape nimic altceva. Mă trezesc la ora 7, după ce am apăsat pe soneria de la ceas de 3-4 ori, ca să mai fur câteva minute de leneveală. Apoi mă îmbrac cu viteza fulgerului şi plec la şcoală. De acolo scap la ora 14, mă întorc acasă, mănânc, îmi verific contul de pe Facebook (râde), îmi fac lecţiile şi, la ora 17, fug la antrenament. Iar din sala de dans mai ies abia la ora 22. Odată revenită acasă, cad în pat ca un buştean şi a doua zi o iau de la capăt. Sâmbăta, am antrenament de la 10:30 la 12:30, de la 12:30 la 14 repet, iar de la 14 la 16 fac pregătire fizică sub supravegherea lui Gelu Bota, preparatorul nostru. Apoi îmi iau bagajul şi plec acasă, la Arad. Stau cu ai mei până duminică seara, când mă întorc în Timişoara şi urmează o nouă zi de luni... Bine, tot programul acesta se aplică doar în perioadele în care suntem "la bază", căci dansul implică şi foarte multe deplasări, pentru cantonamente şi concursuri. De fapt, lucrurile funcţionează cam aşa: trei luni suntem plecaţi, o lună stăm acasă. Şi-atunci vă închipuiţi că, în luna aceea în care suntem "la bază", eu trebuie să trag tare de tot la şcoală, ca să pot să recuperez ceea ce am pierdut cu peregrinările mele "dansante". Norocul e că am parte de multă înţelegere la liceu - sunt elevă în clasa a X-a, la Liceul Pedagogic.
- Pare stupid să pun o asemenea întrebare unei adolescente de 16 ani: cu viaţa personală cum stai? Pentru tine îţi mai rămâne timp? Nu eşti doar la vârsta marilor zboruri în dans, ci şi în viaţă.
- Din fericire, grupul de dansatori de la "Dance Spirit" e alcătuit din nişte oameni foarte faini, aşa că râsul şi giumbuşlucurile vârstei nu sunt suprimate, ci ni le "cheltuim" împreună, în sala de dans. În plus, şi profesorii noştri sunt foarte degajaţi şi tineri ca spirit, astfel că atmosfera de la antrenamente este foarte relaxată. Ba, uneori, ne mai permitem şi câte-o ieşire în club: mergem acolo cu gaşca - în care îi includ şi pe antrenori (râde) - şi ne distrăm câteva ore. Fireşte că orice astfel de ieşire se termină cu câte-o demonstraţie de dans, la care spectatorii de ocazie aplaudă de să-şi rupă palmele. (râde) Ca să vă răspund sincer la întrebare, singurul lucru după care tânjesc în clipa asta e pianul - mi-ar plăcea foarte mult să învăţ să cânt la pian. Sunt teribil de atrasă de acest instrument! Planul meu este să încep să iau ore de pian după ce voi trece, cu dansul, la categoria 19-35 de ani. Atunci - deci peste încă un an - programul de antrenament va suferi unele modificări şi cred că voi putea să-mi fac timp şi pentru asta.
Magica plutire
- Strălucirea ta la concursul de dans de la Timişoara îl înglobează în ea şi pe Mike, partenerul tău, un dansator de mare talent. Sunteţi şi prieteni sau doar colegi de echipă?
- Mike e un partener extraordinar şi un om minunat. E prietenos şi amuzant şi, în fază iniţială, până când ajunge să te cunoască mai bine, e foarte vorbăreţ. Ulterior, după ce începe să aibă încredere în tine, îşi arată adevărata faţă, aceea a unei persoane foarte profunde, care analizează totul la sânge... Mike e un tip cu coloană vertebrală, responsabil şi foarte matur pentru cei 17 ani ai lui. Îl admir foarte mult!
- Revenind la dans, ce crezi că te distinge atât de puternic între ceilalţi dansatori, toţi de nivel internaţional? Pe ringul concursului vă vedeaţi parcă doar tu şi Alexandru.
- Nu poţi zbura, dacă nu ai aripi puternice. Aşa cum spuneam, elementele de bază sunt exerciţiul, antrenamentul riguros şi disciplinat. Dar imaginaţia şi caracterul dansatorului contează enorm. Un caracter urât nu poate fi camuflat: gesturile te dau de gol, sunt vulgare, denotă bruscheţe, un soi de brutalitate... De asemenea, foarte importantă e starea sufletească. Fiecare om are perioade şi perioade şi nu te poţi programa astfel încât, înaintea unui concurs, peisajul tău interior să fie întotdeauna roz. Cu toate astea, trebuie să faci tot posibilul ca să te detaşezi de stres, de gânduri negative, de orice îţi poate afecta performanţa. În astfel de situaţii, eu am două tehnici: pe termen mai lung, încerc să mă liniştesc ascultând muzică lentă, de suflet - Ellie Goulding şi piese de pian -, apoi, în orele de dinaintea competiţiei, trec la ritmuri mai alerte şi, chiar înainte de intrarea în concurs, mă străduiesc să-mi golesc mintea de absolut orice gând. Ceea ce nu e deloc simplu şi nici nu-mi reuşeşte de fiecare dată, dar atunci când izbutesc e extraordinar! Rămân doar eu, Mike, muzica şi plutirea aceea magică a dansului. E o senzaţie minunată: în minte e o pace deplină, iar în suflet e beatitudine! Când muzica se opreşte şi ies de pe ring, nici nu mai ştiu cine sunt, unde sunt... Nu mai ştiu nici cum mă cheamă! Ştiu doar că sunt fericită!
- Cu dragostea te-ai întâlnit până acum, Andra? Eşti la vârsta marilor iubiri...
- Din experienţa mea de până acum, dragostea şi performanţa în sport nu prea fac casă bună. Iubirea te face, într-adevăr, mai optimist, mai curajos, mai avântat, dar, în acelaşi timp, te face şi aerian. Iar capul în nori nu ţi-e deloc util când trebuie să te concentrezi. Noi, la club, avem o vorbă: "Când eşti îndrăgostit, eşti prost!". Asta, ca să sintetizez. Pe de altă parte, e şi dificil să legi o relaţie cu cineva: cel de lângă tine îşi doreşte să-i acorzi cât mai mult timp şi atenţie, iar tu nu poţi, pentru că fie ai antrenamente, fie eşti plecat la competiţii... E greu ca un "civil" să înţeleagă că antrenamentele nu le faci în vederea unei anumite competiţii, ci ele sunt prezente în viaţa ta în mod constant, că numai aşa, prin antrenamente susţinute, poţi să-ţi menţii şi trupul, şi mintea în formă maximă şi să dai randament. Pregătirile în salturi, de fapt, nu sunt pregătiri. Atunci mai bine te laşi păgubaş. Probabil tocmai din motivul ăsta, cele mai multe cupluri închegate, care rezistă în timp, sunt alcătuite din oameni care performează în acelaşi sport sau, măcar, în domenii apropiate. Ei înţeleg perfect necesităţile celuilalt, nu ridică pretenţii nerealiste. Eu n-am avut decât prieteni care erau sportivi - nu dansatori, dar sportivi - băieţi care ştiau ce înseamnă antrenamentele, cantonamentele, concursurile...
Cât un puf de păpădie
- Deşi viitorul tău artistic abia începe, va veni şi ziua în care va trebui să renunţi la dans. Ţi-ai făcut un plan B pentru ce va urma după aceea?
- Da, m-am gândit la asta. Ştiţi, când am început să devin cât de cât cunoscută ca dansatoare, mi-era parcă ruşine de atenţia care mi se acorda, mă intimidau laudele pe care le primeam. Apoi, am început să mă obişnuiesc cu această situaţie, dar n-o iau ca pe ceva care mi se cuvine şi realizez că ea nu va dura la infinit. Sunt conştientă că gloria, ca şi cariera de dansator profesionist, nu sunt eterne. Un puf de păpădie luat de vânt. Deşi îmi doresc să rămân în dans cât mai mult posibil. Şi-atunci, m-am întrebat ce să fac pentru ca, pe de-o parte, să nu mă las dusă de valul succesului şi, pe de altă parte, să mă asigur că momentul când luminile reflectoarelor se vor stinge nu mă va găsi nepregătită. La modul ideal, după ce voi sfârşi cu activitatea competiţională, vreau să mă apuc de antrenorat, sprijinindu-mă şi pe cunoştinţele dobândite la Facultatea de Psihologie, specializarea Psihologia Sportivului. Asta aş vrea să urmez după ce voi termina liceul. Deşi sunt foarte atrasă şi de designul interior... Nu sunt încă decisă în proporţie de sută la sută.
- Viitorul tău va locui tot în Timişoara?
- Nu ştiu dacă neapărat în Timişoara, dar aproape sigur, în România. Timişoara e un oraş superb - dacă l-aţi vedea acum, aşa cum arată scăldat în culorile acestei toamne atât de blânde... e magnific! - dar totuşi, acel acasă al sufletului meu continuă să fie Aradul. Ceea ce nu înseamnă că sunt exclusiv legată de acestedouă puncte de pe hartă. Până la urmă, dacă profesional mi-ar fi mai bine în altă parte, fireşte că m-aş duce acolo. De-asta am şi spus că "aproape sigur" viitorul mi-l văd legat de România. Adică, un plus profesional ar fi singurul motiv pentru care aş fi dispusă să părăsesc temporar ţara. Sunt însă aproape sigură că nu va fi cazul: aici, la noi, zona aceasta a dansului sportiv este destul de bine dezvoltată şi, din câte văd eu, cred că va creşte în continuare. Deci, aş avea toate premisele ca să pot evolua profesional având ca bază România. În plus, mi-ar fi şi foarte greu să mă desprind de ţara mea. Sunt o patrioată şi cred că nu degeaba m-am născut aici şi nu în alt loc.