Urme româneşti în Polonia - Epopeea păstorilor vlahi
"Moje kochanie! Moich ludzi! Dragii mei! Poporul meu!", a strigat primarul unuia dintre cele dintâi sate poloneze în care au pătruns turmele de oi venite în transhumanţă din România. Cu lacrimi în ochi a căzut în genunchi, desfăcându-şi larg braţele, de parcă ar fi vrut să îmbrăţişeze muntele cu totul. Un pic mai departe, câteva femei îmbrăcate în costume tradiţionale stăteau nemişcate, ţinând coşuri pline cu bucate alese şi câteva sticle de şliboviţă.
Citeste tot articolul
ANCHETĂ SENTIMENTALĂ - "A venit toamna, acoperă-mi inima cu ceva"...
Ca să resimţi tristeţile toamnei, trebuie să pui între tine şi lume o fereastră. Largă, puţin deschisă, cu perdelele arămii tremurate de vânt... De acolo tu, copil, pândind lumea de sus, din odaia cu penumbre. Sau adolescent, ascuns între cărţile tale triste, neînţelese de nimeni... Şi să vină seara. Neapărat să fie spre seară, cândva în amurg. Să fii singur. Deplin singur. Şi, poate, să plouă...
Citeste tot articolul
Regina toamnei: CRIZANTEMA
Încă din timpuri străvechi, în ţările Orientului Îndepărtat, crizantema a fost venerată, fiind considerată un simbol solar, o floare cu puteri magice. În Japonia, imaginea sacră a crizantemei era un atribut strict imperial, putând fi reprezentată doar pe veşmintele alese, ale familiei imperiale. Muritorilor de rând le era interzis un asemenea privilegiu, iar cei care îndrăzneau să-şi împodobească hainele cu această floare erau pedepsiţi cu moartea.
Citeste tot articolul
ŢARA NIMĂNUI
Ţăranii din judeţul Constanţa nu sunt primii care protestează împotriva practicilor firmei Prospecţiuni S.A., deţinută de Ovidiu Tender. Acum trei luni se revoltau saşii din zona Sighişoara - Biertan - Moşna - Mediaş - Cund, reuniţi în asociaţia "Neuer Weg". Într-un protest bine documentat, ei reclamau metodele brutale prin care le erau invadate terenurile, inclusiv cele cultivate, şi fisurile din zidurile clădirilor, inclusiv din zidurile bisericilor fortificate de la Biertan şi de la Mălâncrav.
Citeste tot articolul
Bogăţia şi prostia
Bogăţiile naturale au devenit, în ultima vreme, o temă gravă şi plină de sens în lumea întregă, nu doar în România. Nu poţi vorbi despre resursele naturale fără să iei o mască preocupată, sprijinită atent în podul palmei. E criză globală, mari bănci s-au prăbuşit, America a pus lacătul pe instituţiile administraţiei federale, Grecia a fost la un pas de faliment, alte ţări sunt la doi paşi, aşa că povestea cu resursele naturale e o chestiune cât se poate de importantă.
Citeste tot articolul
O nouă rezoluţie ICOMOS pentru Roşia Montană
ICOMOS (Consiliul Mondial pentru Monumente şi Situri), organism consultativ al UNESCO, a adoptat o nouă rezoluţie referitoare la Roşia Montană, cea de-a şaptea, din 2003 până azi. Este vorba de rezoluţiile de la Cascada Victoria (Zimbabwe, octombrie 2003), de la Pecs (Ungaria, 22-27 mai 2004), de la Lyon, Franţa (9 septembrie 2005), de la Xi'an (China, octombrie 2005), de la Quebec (Canada, octombrie 2008)...
Citeste tot articolul
Lector univ. dr. CLAUDIU CRĂCIUN - "Nu mi-aş dori să ne petrecem restul vieţii în stradă, pentru salvarea Roşiei Montane. Dar politicienii români nu prea ne dau de ales"
Şirul protestelor pentru salvarea Roşiei Montane continuă. Pentru a nu crea un precedent care, mai târziu, s-ar putea întoarce împotriva lor, guvernanţii refuză dialogul cu strada. Se tem de reacţia celor păcăliţi de mincinoasele lor promisiuni. În calcule stângace, de bucheri în ale politicii, şi primul ministru, şi miniştrii deveniţi atât de prematur "odioşi", cred că protestatarii vor obosi curând şi vor lăsa baltă chemările de pe facebook. Nimic mai greşit.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru S. P. - Bacău, F. AS nr. 1085 - "Cum se poate vindeca sindromul Zollinger-Ellison?"
În mod sigur, sindromul Zollinger-Ellison nu este cauzat de hiperaciditatea gastrică, aşa cum vi s-a spus, ba din contră, acest sindrom reprezintă o situaţie rară, în care anumite formaţiuni tumorale, denumite gastrinoame, se formează în organism, cel mai frecvent la nivelul pancreasului şi duodenului, şi care secretă o substanţă (gastrina) ce stimulează excesiv producţia acidă a stomacului.
Citeste tot articolul
"Cu ajutorul doamnei GEORGETA STANCIU, m-am vindecat de psoriazis"
Mă numesc Mihai şi am 48 de ani. Prin intermediul dvs., aş dori să îi mulţumesc d-nei Georgeta Stanciu, pentru că, datorită tratamentului naturist de la dânsa, m-am făcut bine de psoriazis. Am apelat la d-na Stanciu, pentru că am văzut cum s-a vindecat un vecin care era într-o stare mai gravă ca a mea.
Citeste tot articolul
Medicamente noi din farmacia naturii: STEMSINERGIC
Doamna doctor Otilia Crăciun este un specialist de excepţie în domeniul terapiilor naturale şi, totodată, promotoarea unor produse extrem de valoroase ale industriei româneşti de medicamente din plante medicinale.
Citeste tot articolul
Culoarea galbenă în terapie
În miez de toamnă, când razele soarelui capătă acea nuanţă unică, galbenă aurie, organismul nostru are nevoie de această lumină mai mult ca oricând. Amplificată de reflexia milioanelor de frunze galbene, are efecte cu totul excepţionale asupra trupului şi mai ales asupra psihicului nostru. Cercetările arată că lumina modulată în spectrul galben îmbunătăţeşte rapid starea psihică, stimulează metabolismul, reglează producţia de elemente figurate ale sângelui, somnul, precum şi ciclurile veghe-somn.
Citeste tot articolul
Adio, ochelari!
Faptul că avem ochi buni nu este numai un dar cu care ne naştem. Putem contribui la el noi înşine: există câteva exerciţii simple, capabile să ne întărească vederea şi să pregătească ochii mai bine, pentru funcţia lor zilnică. În interviul de mai jos, specialistul german Wolfgang Hatscher-Rosenbauer, director al Institutului pentru antrenamentul vederii din Bad Vilbel, autorul cărţii intitulate "Îmbunătăţirea vederii în cinci minute pe zi", ne oferă o serie de explicaţii şi ne prezintă cele mai utile exerciţii.
Citeste tot articolul
Enurezisul în abordare naturistă
Enurezisul este o afecţiune simplă, în raport cu sănătatea, dar nefericită pentru viaţa celui ce o poartă. Vorbim, evident, despre enurezisul nocturn, deşi asocierea termenilor este considerată pleonastică. Pentru un copil mic este de înţeles şi acceptabil ca uneori să se "scape" în timpul nopţii cu urinatul. Dar când acest fapt şi situaţia în sine se prelungesc cu anii, vorbim despre un dezechilibru care ajunge să afecteze sever viaţa individuală şi socială a copilului, ce poate atinge sub acest stigmat adolescenţa, tinereţea şi chiar vârsta de adult.
Citeste tot articolul
Premiul Nobel pentru Literatură 2013
Ca şi compatrioata ei Margaret Atwood, canadiana Alice Munro era de mai mulţi ani pe lista nobelizabililor. Eu aş fi pariat pe Atwood, mondial apreciată şi cu ditamai opera. În plus, e cunoscută şi pentru luările sale de poziţie umanitare, politice şi ecologice. O mare romancieră dublată de o intelectuală angajată - exact pe gustul Academiei Suedeze.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula As"
Într-unul din numerele de astă-vară constatam înmulţirea cărţilor de convorbiri cu scriitori români ajunşi la o vârstă şi o notorietate care să justifice interesul cititorilor. Dialogul negrăbit între doi oameni care au o bună comunicare şi preţuire reciprocă face ca, în general, curiozitatea autentică a intervievatorului să deschidă confesiunea spre zone biografice şi de laborator importante pentru înţelegerea operei şi a contextului în care a fost scrisă.
Citeste tot articolul
De ce e "bun pentru România" un Lac Otrăvit, mai mare decât Monaco?
Am citit că pe marginea subiectului Roşia Montană s-au strâns la CNA, în ultimele luni, în jur de 2000 (două mii!) de "sesizări, plângeri, reclamaţii". Şi totuşi, incredibil, acest subiect major, de interes naţional, nu a încăput până acum pe ordinea de zi a nici unei şedinţe a dumneavoastră. Prin prezenta scrisoare deschisă - pe care o puteţi înregistra şi ca pe o "plângere deschisă" - solicit membrilor CNA stoparea imediată şi totală a reclamelor legate de Roşia Montană, care au invadat audiovizualul românesc.
Citeste tot articolul
Douăzeci şi şapte de nopţi
În timp ce priveam ecranul mare al cinematografului, în care doi îndrăgostiţi, îmbrăţişaţi în cel mai mare foc al pasiunii, se regăseau după mult timp, îmi pusesem mâna pe umărul ei şi gestul ăsta era pentru mine cea mai mare dovadă că binele învinge. O ţineam protector, cu sentimentul că e doar a mea, că a meritat, că lupta pe care am dus-o ca să fim împreună nu a fost în zadar, că toate sacrificiile, toate momentele de deznădejde, toate clipele de neputinţă în care eram gata amândoi să renunţăm la iubirea noastră...
Citeste tot articolul
MARIAN RÂLEA - "Marea familie a teatrului m-a copleşit"
A fost, timp de zece ani, Magicianul care ne-a intrat în casă duminică dimineaţa. Dar tot el, la lăsarea serii, atunci când cortina se ridica de pe marile scene de teatru, ne-a adus la lumină roluri de forţă, care ne-au lăsat cu respiraţia tăiată: Estragon din "Aşteptându-l pe Godot", Oreste din "Electra", Piotr Nikolaevici din "Pescăruşul", Berenger din "Rinocerii". Şi lista ar putea continua, fiindcă Marian Râlea e un actor neobosit, cu câteva sute de roluri în palmares.
Citeste tot articolul
FANFARA CIOCÂRLIA
Câte o sclipire fugară de lumină pe cămăşile roşii de mătase, în rest, în spatele scenei e aproape beznă. Cu borurile pălăriilor trase pe ochi, câteva siluete, aşezate fiecare pe câte o băncuţă, într-o ordine aproape geometrică, îşi încălzesc trompetele şi clarinetele, în vreme ce, la câţiva paşi, după paravan, publicul freamătă. Iar prezentatoarea festivalului "Balkanik!" îl întărâtă: "Cea mai rapidă fanfară din lume"..."a cântat la decernarea premiilor Nobel" ..."trei turnee nord-americane" ..."premiul BBC pentru World Music".
Citeste tot articolul
Oamenii de afaceri din Munţii Apuseni se opun mineritului cu cianuri
Grupaţi în fundaţia "PRO MUNŢII APUSENI", proprietarii de hotele turistice, pensiuni, fabrici de mobilă şi ferme pomicole din Brad, Câmpeni şi Albac protestează împotriva daunelor imense pe care exploatările cu cianuri le vor aduce asupra activităţilor pe care le întreprind. Locurile de muncă pe care le oferă Gold Corporation sunt mult mai puţine decât cele existente deja în economia dezvoltată în Apuseni de afaceriştii români...
Citeste tot articolul
Opiniile cititorilor: "Vom mânca cianură pe pâine"
Vă sugerez ca în campania dedicată salvării Roşiei Montane să insistaţi pe lacul cu cianuri, cu o suprafaţă de peste 500 km pătraţi, cu peste 250.000 tone de praf cianurat (40 de tone de cianuri pe zi, în 16 ani, aproximativ 250.000 tone de cianuri). Aceste cianuri vor fi o pulbere uscată, care va fi spulberată de majoritatea vânturilor din vest spre est, şi, în patru-cinci ore, toată România va fi cianurată.
Citeste tot articolul
Bisericuţa din vis
Din pragul Mânăstirii Făget cuprinzi cu privirea întreaga Ţară a Făgăraşului, până departe, spre zidurile cetăţii medievale şi munţii profilaţi misterios în lumina dimineţii. E linişte şi e frumos pe dealul Făgetului. O stare intensă de bine te cuprinde şi n-ai mai pleca în altă parte, spre mulţumirea maicii Pantelimona care, de undeva din preajmă, încuviinţează printr-o înclinare uşoară a capului şi surâde.
Citeste tot articolul
CEI PATRU MAGNIFICI
Mulţi artişti sunt uitaţi, imediat ce ecoul ultimului lor album s-a stins. Dar există şi monştri sacri ai muzicii, care nu-şi pierd nici fanii, nici farmecul, odată cu trecerea anilor. Printre ei se numără şi cei patru muzicieni care vor bucura publicul românesc, în această toamnă, cu vocile lor măiestre.
Citeste tot articolul