Lumina acţionează asupra corpului şi psihicului nostru pe mai multe căi. Cea mai importantă acţiune o are radiaţia luminoasă la nivelul retinei, de unde ne influenţează instantaneu atât starea de spirit, cât şi fiziologia organismului. Apoi, s-a constatat faptul că pielea noastră are aşa-numitele celule fotoreceptoare, sensibile la lumină şi care transmit, fără ca noi să fim conştienţi de acest lucru, semnale sistemului nervos şi endocrin, reglându-le activitatea. Sufletul şi trupul uman s-au obişnuit, de-a lungul evoluţiei, cu o lumină extrem de diversă, modulată în zeci şi sute de culori şi nuanţe. Fără această diversitate naturală, dacă am fi supuşi la o lumină exclusiv artificială, monotonă, organismul ar intra într-o stare de stres, iar în sânge s-ar modifica anumite valori ale hormonilor, ar apărea un deficit de vitamine şi minerale, ar creşte nivelul colesterolului etc. La vreme de toamnă, se pare că organismul nostru este programat, din vremuri ancestrale, să interacţioneze în mod special cu lumina din spectrul galben. Această radiaţie luminoasă, modulată de unghiul în care se află Pământul faţă de soare, filtrată şi reflecată de frunzele uscate ale arborilor, ne dă o stare de optimism, ne face activi în timpul zilei şi ne ajută să ne odihnim profund în timpul nopţii. Aceasta au constatat cercetătorii, după zeci de studii despre efectele radiaţiei luminoase asupra psihicului, dar şi asupra organismului uman. Cercetătorii au observat că nu doar lumina aurie a soarelui, ci şi cea galbenă, dată de incandescenţa unui bec sau de flacăra unei lumânări, conferă aceleaşi efecte psihice benefice, e drept că nu la aceeaşi intensitate.
Cum se "administrează" lumina galbenă
Conform studiilor, momentul cel mai bun pentru o baie de lumină galbenă-aurie este în luna octombrie, după-amiaza, între orele 16.30 - 18.00, atunci când emisia în spectrul galben este cea mai puternică. Cea mai simplă metodă pentru a beneficia de efectele acestei culori este "baia de lumină", făcută sub bolta pădurii cu frunze îngălbenite, timp de minimum 30 de minute, în fiecare zi, privind coroanele bine iluminate ale arborilor (dar nu direct soarele). Dacă afară nu este prea rece, putem expune la lumina galbenă nu doar faţa, ci şi gâtul şi braţele până la coate, iar efectele vor fi resimţite din plin. Şi când sunt nori, lumina filtrată de acoperişul auriu al pădurilor de foioase îşi va exercita calităţile terapeutice, e drept că într-o proporţie mai mică. Când nu ne putem bucura de razele soarelui de toamnă, lumina electrică gălbuie (cum este cea produsă de becurile cu incandescenţă), de intensitate mare, este foarte utilă pentru relaxare, pentru socializare şi pentru stimularea creativităţii. În fine, lumina galbenă produsă de flacăra lumânării sau cea portocalie-roşiatică, produsă de flăcările unui şemineu sau ale unui foc de tabără, amplifică foarte mult intimitatea, starea de confort psihic, calmează anxietatea, înlătură sentimentul de singurătate sau de închidere afectivă. Să aflăm în continuare câteva aplicaţii terapeutice concrete ale aceste lumini:
Lumina galbenă, anxietatea şi fobiile
Studii făcute recent au demonstrat faptul că lumina aurie, blândă, este un adevărat calmant natural, care înlătură starea de teamă, de nelinişte, de nesiguranţă. Acest efect este exercitat în timpul simplului contact vizual, vreme de câteva zeci de minute zilnic cu această lumină, dar şi prin expunerea pielii la ea. Pur şi simplu, după mai multe zile de baie de lumină galben-aurie, pacienţii devin mai calmi, mai siguri pe ei, mai creativi, cu predispoziţie spre reflecţie şi meditaţie. Apoi, extrem de important, sub influenţa acestei lumini, treptat, starea lor psihică devine mult mai stabilă, cu fluctuaţii mult mai reduse de la o extremă la alta.
Nu în ultimul rând, lumina galben-aurie este un remediu excepţional pentru cei care au fobii sau anumite probleme de socializare, deoarece ea predispune la exprimarea cădurii afective, la relaţionare, la comunicare mentală şi emoţională cursivă. Acesta este şi motivul pentru care, de la întâlnirile romantice la festivităţile de ţinută, totul se desfăşoară la lumina caldă a lumânărilor.
Lumina galbenă şi somnul
Mai multe cercetări făcute în Statele Unite, Japonia şi Germania au confirmat faptul că lumina electrică albăstruie folosită în prezent, provenită de la neoane, becuri economice etc. este excelentă pentru activităţile intelectuale, dar nefastă pentru calitatea somnului. Insomniacul tipic al zilelor noastre, care stă treaz până târziu la televizor sau calculator, pentru a se trezi cu mare dificultate dimineaţa, datorează starea sa, în mare măsură, acestei lumini albăstrui, omniprezente. Studiile au arătat că radiaţia luminoasă de acest tip perturbă secreţia de melatonină, care are un rol decisiv în apariţia somnului şi în reglarea ciclului veghe-somn. Ei bine, antidotul la această perturbare a secreţiei de melatonină este chiar expunerea la lumina galbenă-aurie, care reglează de la sine somnul, ne face capabili de o relaxare mai profundă şi ne ajută să ne reglăm ritmul circadian. În afară de baia de lumină în soarele de toamnă, este recomandată şi folosirea, seara, în spaţiile de relaxare, a becurilor cu incandescenţă sau chiar a lumânărilor care dau o lumină din spectrul galben.
Acest tip de radiaţie luminoasă are un excelent efect tonic digestiv şi hepatic. Studiile arată că expunerea la lumina galben-aurie stimulează secreţia de sucuri gastrice, activitatea ficatului şi a vezicii biliare, ajută la eliminarea balonării şi a tulburărilor de tranzit intestinal. Persoanele care suferă frecvent de indigestie, care au o digestie prea lentă sau care suferă de gastrită hipoacidă vor beneficia din plin de efectele acestei lumini.
Lumina galbenă şi cancerul
Fiind un puternic stimulent al secreţiei de melatonină, lumina galbenă-aurie naturală este şi un puternic aliat contra afecţiunilor tumorale maligne. Aceasta, pentru că melatonina este unul dintre cele mai puternice medicamente anti-cancer pe care organismul le secretă. Concret, o secreţie sporită de melatonină ajută la combaterea tumorilor cerebrale, pulmonare, gastrice, genitale, ale prostatei, la sân. Mai mult, la pacienţii cu cancer, expuşi la lumina galbenă-aurie, s-a remarcat o reducere a stării de teamă, de anxietate, precum şi o mai mare încredere în capacitatea organismului lor de auto-vindecare, extrem de necesară în tratamentul acestei maladii.
Contraindicaţii la lumina galbenă
Expunerea la lumina galbenă puternică este contraindicată la pacienţii cu boli însoţite de febră puternică, precum şi la cei cu gastrită hiperacidă, hiperactivi sau care suferă de hiperexcitabilitate nervoasă.