Kosovo şi alte enormităţi istorice
Cred că este vorba mai degrabă de un schimb tăios de declaraţii, decât de un conflict: nu s-au închis graniţele, nu s-au blocat schimburile economice, armatele nu stau mobilizate la graniţă, Doamne fereşte, iar în Transilvania românii şi maghiarii trăiesc rezonabil împreună. Conflict vor doar forţele extremiste din ambele ţări şi politicienii disperaţi să obţină popularitate.
Citeste tot articolul
E bine să fii minoritar în România!
Generos, cum îl ştim, statul alocă celor 18 minorităţi naţionale din România peste 30 de milioane de euro pe an! La care se adaugă alte 30 de milioane pentru învăţământul în limba maghiară. O sumă astronomică, dintr-un punct de vedere, dacă te gândeşti cât de strâns la buzunare se arată zilnic bietul stat. Probabil că este o sumă meritată, ţinând seama de politica exemplară a României faţă de minorităţi.
Citeste tot articolul
Atenţie, cineva ne umblă cu furculiţa prin ciorbă
Student fiind, se mai întâmpla uneori să intru în celebrul restaurant cu autoservire de lângă ASE, unde acum e o pizzerie fiţoasă şi foarte scumpă. De fiecare dată, fără excepţie, eram contrariat de faptul că, atunci când aveam pe tavă un bol cu ciorbă, casiera scotea mai întâi o furculiţă, o preumbla vigilentă prin lichidul uşor acrişor şi abia apoi încasa banii, lăsându-mă să trec.
Citeste tot articolul
Cum răspund politicienii români extremismului maghiar?
De la Marea Unire încoace, România a avut mereu o problemă cu minoritatea maghiară. Au fost momente în care a gestionat-o mai bine şi altele în care s-a comportat mai puţin inspirat. Recent, am asistat la o nouă provocare a naţionaliştilor extremişti maghiari pe teritoriul românesc. Guvernul şi preşedintele României au reacţionat într-un mod aplaudat de unii, criticat de alţii. În numărul de faţă al revistei, vă prezentăm opiniile unor politicieni din opoziţie, care aparţin generaţiei tinere, şcolite în Occident, şi care provin din mediul universitar.
Citeste tot articolul
Maramureşul în sărbătoare
Pentru a patra oară, Peter Hurley, irlandezul îndrăgostit de România, s-a aflat în Maramureş, la Săpânţa, pentru a însufleţi o întâlnire între oamenii locului şi şapte interpreţi de muzică tradiţională, aleşi din şapte ţări diferite, pentru o întâlnire cu muzica străveche a ceteraşilor moroşeni. Evenimentul se numeşte "Roots Revival Romania" ("Rădăcini reînviate"), şi după ce muzicienii străini au trecut prin şcoala neîntrecuţilor "viorişti" români, tropotind alături de ei în ogradă, s-au aşezat la cântat dimpreună, pe o pajişte din sat, a doua zi de Sântă Mărie Mare.
Citeste tot articolul
PERECHE NEPOTRIVITĂ
Şedea în fotoliul din faţa geamului şi plângea. Ţin minte că mă uitam la ea cu nesfârşită milă şi, în acelaşi timp, cu admiraţie fără margini. Era atât de frumoasă, încât atenţia toată îmi era furată de chipul ei răvăşit şi simţeam că-mi sunt străine durerea şi tulburarea ce-o încercau. Era frumuseţea maximă a disperării care izbucnea în faţa mea, într-un spectacol ce mă uimea.
Citeste tot articolul
Cât de sigură este relaţia dvs.?
Puteţi avea încredere în partenerul dvs.? Există un echilibru rezonabil între libertate şi control? Aflaţi din testul de mai jos -
Testul nostru vă poate arăta cum stau lucrurile cu fidelitatea în relaţia dvs. Vedeţi mai jos o serie de afirmaţii referitoare la relaţia dvs. actuală (sau trecută) şi la comportamentul partenerului. La fiecare din aceste afirmaţii aveţi posibilitatea să răspundeţi cu "nu corespunde" (0 puncte), "parţial" (1 punct) sau "corespunde" (2 puncte).
Citeste tot articolul
Genii în ţara nimănui
Îl cheamă Ionuţ Budişteanu, are 19 ani şi tocmai a absolvit un liceu din Râmnicu Vâlcea. În clasa a şaptea, a realizat un program de calculator pentru supravegherea copiilor de la mare distanţă. Un an mai târziu, a realizat un soft pentru recuperarea datelor dintr-un computer furat şi localizarea imediată a hoţului. Pentru acest program, a obţinut premiul întâi la Salonul Naţional de Inventică. În 2010, a luat locul patru la un concurs din America, cu o lucrare de creare de softuri cu ajutorul Inteligenţei Artificiale.
Citeste tot articolul
RĂZVAN MAZILU - "Am avut o familie care m-a ajutat să-mi urmez visul"
...Recunosc, am văzut cu mare întârziere "Un tango mas" (mai pe româneşte... "Încă un tango"), spectacol-unicat cu care se mândreşte, pe drept cuvânt, acel teatru foarte special, condus de o mare şi foarte specială actriţă, pe nume Dorina Lazăr. Teatrul se cheamă "Odeon". Da, l-am văzut cu mare întârziere, dar aşteptam să-l văd cu nerăbdarea înfierbântată cu care împătimiţii de tango - profesionişti ori simpli amatori - aşteaptă să intre pe ringul de dans.
Citeste tot articolul
SELECŢIA "FORMULA AS"
Cărţile de convorbiri cu persoane care au notorietate - pasageră sau durabilă, locală sau mondială - s-au dovedit vandabile. Fie că e vorba de nume cu excelenţă profesională, în special din sfera artistică, fie de oameni cu mare expunere publică din sport, politică, show-biz, mai rar din ştiinţă, asemenea volume sunt râvnite şi de cei care nu au pasiunea lecturii. Curiozitatea lor e nutrită şi de dorinţa de a coborî celebrităţile la nivel omenesc comun, de a găsi motive nu doar de admiraţie, ci şi de judecare morală, de indignare sau compătimire cu o superioritate care le face bine.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru TUDOR - Piatra Neamţ, F. AS nr. 1080 - "Cum să evit reapariţia tromboflebitei?"
Dacă flebita (tromboflebita) nu este corect tratată, în două cazuri din trei reapare în următorii cinci ani, însă, respectarea unor reguli de igienă vă pot ajuta să preveniţi recidiva bolii. Astfel, purtarea unor ciorapi supraelastici (de contenţiune), mai ales când staţi mult în picioare, ţinerea picioarelor mai sus decât restul corpului, când staţi întins în pat, mersul pe jos măcar o oră pe zi, evitarea surselor de căldură la nivelul picioarelor...
Citeste tot articolul
"Vă mulţumim din suflet, domnule ing. VICTOR BOGDAN!"
La sfârşitul anului 2011, mama mea, în vârstă de 73 de ani, nu se mai putea ridica din pat şi nu mai putea să facă nimic prin casă. Cauza: poliartrita reumatoidă, de care a mai suferit în tinereţe, şi de care s-a vindecat şi datorită vârstei fragede. Însă, la vârsta de 73 de ani, această boală cumplită te poate aduce într-un cărucior cu rotile. Aşa că am apelat la d-l ing. Victor Bogdan.
Citeste tot articolul
Reţete călugăreşti
Planta pe care grecii o numesc thymbra este cicatrizantă şi posedă o forţă energizantă mare. Luat cu vin, cimbrul este diuretic, normalizează ciclul menstrual şi facilitează eliminarea placentei şi a fătului mort în pântecele mamei. Sub formă de pudră fiartă cu miere, cimbrul devine un aliment care ajută la expectorarea flegmei. Are virtuţi tămăduitoare şi dacă este fiert în vin şi administrat ca băutură.
Citeste tot articolul
Buruienile vindecătoare: PIRUL (Agropyron repens)
Este o plantă pe care am urât-o din răsputeri în copilărie, pe la vârsta de 10-13 ani. Fiind fiu de ţăran, născut pe meleaguri teleormănene, vara eram nevoit să îmi ajut părinţii la diferite treburi gospodăreşti, printre care şi prăşitul în grădină sau la câmp. Deşi îmi plăcea să muncesc, mă gândeam cu groază la vetrele de pir ascunse printre culturi, fiindcă dintre toate buruienile lăsate de Dumnezeu pe pământ, el este cel mai greu de stârpit.
Citeste tot articolul
HERPESUL
Herpesul este o boală comună foarte răspândită, putând apărea atât la copil (chiar şi sub doi ani), cât şi la adult. După multiplicarea locală, virusul se poate răspândi pe calea sângelui, determinând leziuni în diferite organe. O altă cale de diseminare este din aproape în aproape, adică de la o celulă bolnavă la una sănătoasă, pe distanţe incredibil de mari, de exemplu de la cornee până la nivelul creierului, unde poate produce encefalită, caz ce dovedeşte posibilitatea de migrare a virusului pe calea nervilor.
Citeste tot articolul
Sportul - cel mai bun medicament
Alergarea îmbunătăţeşte - chiar şi la o vârstă înaintată - memoria, capacitatea de a învăţa, creativitatea. Există şi cauze hormonale. La o alergare moderată, cantitatea de serotonină din creier creşte. Această substanţă care ne ridică buna dispoziţie şi ne ţine la distanţă de grijile zilnice este considerată hormonul principal. O creştere a concentraţiei de serotonină se poate obţine prin alergare.
Citeste tot articolul
Atenţie! Există medicamente care îngraşă!
Multe dintre medicamentele pe care ni le administrăm conţin principii active care pot provoca creşteri de greutate. Pentru anumite tratamente care durează mult timp, de tipul celor bazate pe cortizon, fenomenul este şi mai îngrijorător: kilogramele în plus se pot număra cu zecile. Cum trebuie să reacţionăm? Iată medicamentele faţă de care trebuie să fim vigilenţi şi soluţiile pentru a evita ameninţarea cântarului.
Citeste tot articolul
Remedii rapide pentru diverse boli
Pentru o cură, este nevoie de 15 lămâi şi 15 ouă de găină. Dimineaţa, pe nemâncate, se amestecă bine sucul stors dintr-o lămâie cu albuş crud dintr-un ou şi se bea imediat. Timp de 30 de minute, nu se bea şi nu se mănâncă nimic. O cură durează 15 zile. Pietrele se elimină fără dureri.
Citeste tot articolul
Leacuri de la cititori
Această uimitoare formă de terapie provine din India. Se spune că era utilizată în ashramuri (unde veneau oameni din toate colţurile Indiei la vraci renumiţi, pentru a se vindeca de diferite afecţiuni), şi era numită în trecut Usha Paana Chikitsa. Deşi pare greu de crezut că apa are atâtea valenţe terapeutice, merită să încercaţi pentru a simţi efectele sale benefice. Nu trebuie decât să faceţi un efort de voinţă.
Citeste tot articolul
Tărâmul marilor duhuri
Stă rezemată de un gard şi în mână are o nuieluşă de alun, fără coajă, iar în mâna cealaltă are un măr muşcat. În măr este înfipt un cui. Eu o întreb despre peştera Şura Mare, despre cum se ajunge acolo, despre şoimii, ulii, vulturii sau ce-or fi fost, pe care i-am văzut pretutindeni pe drum, o întreb despre străvechile ziduri din care cică oamenii iau pietre mari, cioplite, pentru a le pune temelie la grajduri. Ea priveşte mereu dincolo de mine şi privirea ei mă traversează indiferentă, pierzându-se printre marile stânci de la orizont.
Citeste tot articolul
Părintele IUSTIN PÂRVU de la Petru Vodă
Părintele Iustin Pârvu a fost naşul meu de călugărie şi m-a numit, la tunderea în monahism, tot Iustin - Iustin cel Tânăr. Sunt unul dintre sutele de ucenici monahi ai părintelui.
Citeste tot articolul
JIMMY CSERKESZ - "Primele amintiri? Mă cuibăream în cutia saxofonului tatei şi adormeam acolo"
Jimmy a început să studieze muzica încă din clasa întâi, însă legătura sa cu sunetele şi cu armoniile începuse deja de ceva timp, în oraşul său natal, Gheorgheni. "Dormeam în cutia saxofonului tatălui meu, la doi-trei ani, şi aveam loc cât cuprinde. Şi acum ştiu să fredonez fragmente muzicale, pe care le ascultam la repetiţiile tatei, la care mă lua cu el. Astea sunt primele mele amintiri. Tata este şi acum profesor de muzică, are o trupă de Dixieland, cu prieteni de vârsta lui, şi se distrează grozav, cântând cu ei.
Citeste tot articolul
ROGER WATERS la Bucureşti
Pe 28 august, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, iubitorii muzicii rock din România au ocazia să-l asculte live pe Roger Waters, membru fondator al legendarei trupe Pink Floyd, şi să vadă cea mai impresionantă producţie muzicală a momentului - spectacolul intitulat "The Wall".
Citeste tot articolul