Pe 28 august, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, iubitorii muzicii rock din România au ocazia să-l asculte live pe Roger Waters, membru fondator al legendarei trupe Pink Floyd, şi să vadă cea mai impresionantă producţie muzicală a momentului - spectacolul intitulat "The Wall".
Venerabilul rocker i-a surprins cu acest mega-concert pe toţi fanii lui, ba chiar a cucerit şi critica, după aproape 30 de ani petrecuţi într-un con de umbră. "Cel mai bun show făcut vreodată", scria "New York Post", "un proiect grandios, un adevărat triumf al ambiţiei". "Acesta este punctul culminat al realizărilor muzicii rock! ", ziceau la rândul lor englezii, în "The Times".
Melancolic în anii deplinei maturităţi, Roger Waters (69 de ani) a profitat de nivelul actual al tehnologiei şi a pus în scenă un proiect mai vechi. El a realizat un spectacol nou-nouţ, inspirat de cel de-al unsprezecelea album al trupei Pink Floyd - "The Wall", lansat în 1979.
După ce s-a despărţit de trupa care l-a făcut celebru (acum mai bine de 29 de ani) în urma litigiului avut cu vechii lui colegi, Roger a obţinut drepturile de autor la "The Wall", deoarece el a compus toate cele 26 de piese cuprinse pe acel disc. Sursa de inspiraţie pentru crearea acestei opere muzicale rock atât de cunoscute în lume a fost chiar viaţa artistului, în special moartea tatălui său pe front.
Considerat o capodoperă, show-ul "The Wall" este o combinaţie perfectă de muzică live, proiecţii impresionante, efecte vizuale uimitoare şi decoruri grandioase, toate reunite într-o construcţie colosală.
Acesta este cel de-al doilea tur în Europa cu "The Wall". Waters şi-a început turneul mondial pe 15 septembrie 2010, la Toronto, şi a înregistrat până acum adevărate recorduri de audienţă, cu 192 de concerte şi peste 3,3 milioane de spectatori.
Anul acesta, artistul britanic a programat nu mai puţin de 18 concerte în Europa şi, pentru a nu se repeta, el a adus modificări show-ului iniţial, care se desfăşoară acum în aer liber, cu un decor şi mai impresionant decât cel folosit în 2010. "Am regândit întregul spectacol pentru desfăşurarea în aer liber. Va fi impresionant, pentru că implică mult mai multă mişcare, acţiune, dramă şi suspans, comparativ cu show-urile ce au loc în săli acoperite. Zidul este mult mai mare, întreaga construcţie este mult mai amplă, astfel încât să ofere spectatorilor o experienţă mult mai intensă. E drept, o astfel de producţie nu ar fi fost posibilă acum 40 de ani, însă lucrurile s-au schimbat, tehnologia a avansat, iar acum putem face lucruri inimaginabile. Un astfel de spectacol trebuie văzut!", declara Roger Waters la începerea turneului. Un îndemn ce ar trebui urmat nu doar pentru frumuseţea spectacolului, ci şi pentru că pare a fi ultimul turneu de anvergură al artistului. Într-un interviu acordat anul acesta, el spunea: "Ar putea fi ultimul meu turneu. Nu mai sunt aşa tânăr şi nu semăn cu B.B. King sau cu Muddy Waters. Nu sunt un mare instrumentist şi nu am nici o voce extraordinară, dar îmi curge încă foc prin vene şi mai am câte ceva de spus. Simt că acesta este cântecul meu de lebădă."
Succesul obţinut cu "The Wall" l-a luat puţin prin surprindere chiar şi pe el, căci nu a mai reuşit, de peste 20 de ani, să atingă, darămite să egaleze, gloria obţinută în anii buni cu Pink Floyd.
A fost odată... Pink Floyd
George Roger Waters s-a născut pe 6 septembrie 1943, în Surrey, şi este cel de-al doilea fiu al lui Mary şi Eric Fletcher Waters, doi profesori de provincie, a căror fericire conjugală a fost spulberată de marele război. Nu şi-a cunoscut tatăl, care a murit pe front în Italia, pe când el avea numai 5 luni. După război, Mary s-a mutat cu cei doi fii în Cambridge. Aici, la Liceul de băieţi Cambridgeshire, Roger l-a cunoscut pe Syd Barrett, cel care îi va deveni prieten şi alături de care înfiinţează, în 1964, formaţia Pink Floyd. Pe Nick Mason şi Richard Wright i-a cunoscut în anii de studenţie, la Regent Street Polytechnic, unde studia ingineria mecanică.
Barrett a fost primul care a părăsit trupa, în 1968, în urma unor probleme cauzate de consumul de droguri, şi a fost repede înlocuit de David Gilmour. Roger a devenit atunci principalul textier şi compozitor al trupei, dar şi liderul conceptual al acesteia. În această formulă - Roger Waters, David Gilmour, Nick Mason şi Richard Wright - Pink Floyd a început să urce pe culmile gloriei. Discurile lor: "The Dark Side of the Moon", "Wish You Were Here", "Animals", "The Wall" şi "The Final Cut" sunt astăzi legendare. "The Final Cut" (1983) a fost ultimul album pe care Roger l-a făcut împreună cu Pink Floyd.
"Când am terminat de compus "The Final Cut", Dave a zis că nu este suficient de bun şi că ar trebui să-i mai amânăm cu un an apariţia. L-am întrebat dacă a compus el ceva demn de luat în seamă şi de pus pe acel album. Bineînţeles că nu. De cinci ani, nu mai scrisese nicio melodie. I-am spus atunci că o să lansez eu albumul, solo... dar nimeni nu a fost de acord cu asta. Până la finalul anului exista atâta ranchiună între noi, încât despărţirea era inevitabilă", povestea el într-un interviu acordat revistei "Rolling Stone".
În 1985, a urmat un proces între Roger Waters şi colegii lui de trupă, atât pentru numele acesteia, cât şi pentru drepturile de autor. Abia în 1987 au ajuns, în afara tribunalului, la un consens.
Pe 2 iulie 2005, David Gilmour, Nick Mason, Richard Wright şi Roger Waters s-au reunit, după 24 de ani, în cadrul unui concert caritabil, la Londra. Şase ani mai târziu, pe 12 mai 2011, David Gilmour şi Nick Mason au urcat pe scenă, în Londra, alături de Waters, şi au cântat împreună în show-ul susţinut de acesta.
Anul trecut, pe 14 ianuarie, Roger s-a căsătorit pentru a patra oară. Laurie Durning (actriţă şi regizoare) este noua lui soţie. Roger are doi copii din cea de-a doua căsătorie, cu Lady Carolyne Christie. Fiul, Harry (36 de ani), este muzician (pianist), iar acum face parte din trupa tatălui, în timp ce fiica, India (35 de ani), este un cunoscut fotomodel.
Pentru concertul lui Roger Waters de la Bucureşti, mai găsiţi (pe myticket.ro) bilete la Gazon B (135 lei).