APOCALIPSA DUPĂ CHEVRON
Bucureşti, 27 mai, dimineaţa devreme. Telefonul ţârâie ascuţit şi vibraţiile lui pe podea mă irită. "Tu ce ştii despre gazele de şist?" "Cum adică?" "Aşa. Eşti pro sau contra?" Am închis telefonul. Nu era nici locul şi nici momentul pentru discuţii. Am tras pătura peste ochi şi-am încercat să adorm la loc. Nu puteam, întrebarea prietenei mele mă hărţuia.
Citeste tot articolul
O regină-poetă de neuitat - Carmen Sylva
Carmen Sylva - "cântecul pădurii". Acesta a fost pseudonimul literar al primei regine a României, născută ca principesă germană, Elisabeta de Wied, care a scris cu atâta iubire despre ţara ei adoptivă, încât toată Europa a căzut la picioarele ei. În timpul vieţii reginei, multe din operele sale au fost publicate în diverse limbi, încât renumele ei ca scriitoare ajunsese nu numai în Europa, ci în întreaga lume, din America până în Australia.
Citeste tot articolul
Rusia, NATO şi ultimele jocuri politice
Istoria noastră şi a tuturor statelor învecinate cu Rusia îndeamnă la prudenţă şi justifică temerile la adresa acestui stat obişnuit să supună sau, în cel mai bun caz, să controleze statele din jur. Deşi unii invocă argumentul că Rusia ar fi astăzi un stat modern, integrat în comunitatea internaţională, nu trebuie să uităm că ea nu este totuşi un stat democratic: alegerile sunt manipulate grosolan, mass-media sunt strict controlate de Kremlin...
Citeste tot articolul
Ultima aroganţă: OMG în arii protejate!
Acum, că eşecul Proiectului Nabucco, care ar fi permis României şi altor câteva dintre ţările din jur o alternativă la gazul rusesc (scump şi mereu supus suspiciunii unor condiţionalităţi geo-strategice), le-a luat guvernanţilor o piatră de pe inimă, ridicându-le la fileu mingea "exploatării resurselor proprii", adică a gazului de şist, aleşii noştri şi reprezentanţii lor în Executiv se pot dedica, în fine, altor probleme stringente de pe agenda marilor corporaţii internaţionale şi a micilor găşti de partid şi de stat.
Citeste tot articolul
Crescătoria de şobolani
După ce l-a destituit fără explicaţii pe fostul secretar de stat, responsabil cu patrimoniul, Sergiu Nistor, văzut ca un spin în coasta intereselor companiei Gold Corporation de la Roşia Montană, actuala putere l-a adus în scaunul vacant pe fostul membru PNL Aripa Tânără, Radu Boroianu.
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU: "USL a făcut o Constituţie pentru sine, nu pentru români"
Destul de secretos şi confuz. D-l Antonescu ieşea din când în când în faţa presei şi anunţa câte o idee. Mai ieşea la răstimpuri câte un membru, de obicei d-l Tudor Chiuariu, care transmitea că a fost băgată în text o invenţie sau o inovaţie... Unele amendamente au fost întâi adoptate, pe urmă anulate. Dar nimeni nu ştie exact cum arată acest proiect de revizuire în integralitatea sa.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru MIHAI IFTIME, F. AS nr. 1071 - "Cum pot evita episoadele de fibrilaţie paroxistică?"
În general, aritmiile cardiace se pot produce fără nici un motiv sau pot fi cauzate de ceva care stimulează inima, precum stresul, tutunul, alcoolul, suplimentele care inhibă apetitul sau medicamentele pentru răceală şi tuse, care conţin cafeină sau alţi stimulatori. Dacă cineva are o inimă sănătoasă, aşa cum aveţi dvs., palpitaţiile cardiace ocazionale sunt rareori motiv de îngrijorare, deoarece, în asemenea situaţii, odată cu cauza declanşării lor, dispare şi efectul (aritmia).
Citeste tot articolul
"O recomand cu căldură pe d-na farmacist ADRIANA VLAD din Deva"
Numele meu este Stela Sîrbu, locuiesc în Timişoara şi sunt o cititoare fidelă a acestei minunate reviste, prin intermediul căreia am descoperit-o pe d-na Adriana Vlad, fitoterapeut şi nutriţionist din Deva, căreia doresc să-i mulţumesc pentru ajutorul acordat în rezolvarea problemelor mele medicale (dereglări hormonale, chist ovarian, fibrom uterin, chist mamar).
Citeste tot articolul
Dulceţuri şi jeleuri de fructe
Dulceaţă de prune (renglote) verzi. Ingrediente (pentru 4-5 borcane cu capac, de 1,4 l fiecare): 1 kg prune verzi (renglote), 100 ml zeamă de lămâie (cam de la 4-5 lămâi), 500 g zahăr gelifiant 2:1 (pentru 1 kg de fructe), 4-5 linguri limoncello.
Citeste tot articolul
Vindecare cu ape de munte
Nu se poate exprima în cuvinte sentimentul pe care îl încerci atunci când te cufunzi în undele reci şi limpezi ale unui pârâu de munte. Este înfiorarea aceea extraordinară la contactul cu apa rece, instinctul de conservare al corpului crescut în "sera" oraşului, care îţi spune să ieşi. Dar mai este ceva care te opreşte şi te ţine în curgerea de gheaţă a pârâului, o senzaţie bruscă de vitalizare şi energie a întregului corp, sentimentul benefic că apa duce de vale oboseala şi neîmplinirile, lăsându-te curat, luminos şi fericit.
Citeste tot articolul
Meditaţia cascadei
Liniştirea minţii şi a sufletului este mult mai facilă, plăcută şi firească în mijlocul naturii. Iar locul ideal pentru ca minunea aceasta să se întâmple este o cascadă de munte. Priveliştea apei care se prăvăleşte la vale, sunetul şi răcoarea pe care le răspândeşte alungă gândurile şi potolesc mintea.
Citeste tot articolul
Leacuri cu florile verii: BUJORUL, MARGARETA şi MACUL
Legenda spune că, în urmă cu mii de ani, în cetatea Epidaurus s-a născut un zeu hărăzit să guverneze tainele medicinii. Îl chema Esculap, era fiul lui Apollo, zeul luminii, şi a fost înzestrat cu puterea magică de tămăduire. Impresionat de soarta oamenilor care mureau la voia întâmplării, seceraţi de boli, zeul îşi puse toată ştiinţa şi puterile în slujba lor.
Citeste tot articolul
Să pleci sau să rămâi?
Sunt mulţi oameni care în ciuda banalităţii sau a conflictelor care le marchează viaţa de cuplu, refuză să se despartă, acceptând compromisuri enorme. E vorba de dragoste sau de neputinţă? Există o nouă şansă pentru o relaţie gata să moară? Cele două poveşti pe care le publicăm în continuare încearcă să dea un răspuns. Dar cel adevărat vă aparţine doar dvs.
Citeste tot articolul
EMANUEL MIREA - "Nu mai las mintea să intervină în faţa inimii"
Cred că noi ne-am văzut ultima oară undeva prin 2007, când trupa Stigma se destrămase, eu aveam cariera mea solo, care mergea foarte bine, şi lucram la studio împreună cu prietenii mei de la Impact. Toate păreau bune şi frumoase, dar eu nu eram deloc bine. Ruperea trupei Stigma şi, mai ales, destrămarea prieteniei mele cu Cornel, direcţia în care mergeau industria muzicală şi emisiunile de profil, plus o mare dragoste ce durase nouă ani şi care tocmai se încheiase au pus atâta tristeţe în inima mea, încât nu reuşeam deloc să mă regăsesc.
Citeste tot articolul
Povestea unui dascăl de ţară - ION I. POPESCU
Din diverse cauze, mai cu seamă din neglijenţă şi grabă în căutare de alte subiecte, am întârziat să scriu despre străbunicul meu. Ca o scuză, cred că am aşteptat să aflu noutăţile de care va fi vorba mai jos... L-a chemat Ion I. Popescu, de meserie învăţător, fiul unui alt Ion Popescu. Bunicul meu a fost Victor Popescu, tot învăţător.
Citeste tot articolul
Beatrice Rancea - directoarea Operei Naţionale din Iaşi
De când a venit la conducerea Operei din Iaşi, Beatrice Rancea a pus reflectoarele pe istorica instituţie de cultură, făcând-o să strălucească din nou, ca în anii de mare glorie. Cu şase premiere în această stagiune, între care două montări excepţionale ("Indiile galante" şi "Troienele", semnate de regizorul Andrei Şerban), scena lirică ieşeană a renăscut din cenuşă şi a devenit egala instituţiilor culturale cu mare ştaif din Europa. Cum a reuşit? Să aflăm!
Citeste tot articolul
Tati Popa - "Cel mai mare dar al lui Dumnezeu pentru noi este dragostea. Iar cei care dăruiesc dragoste, la rândul lor, sunt fericiţi"
Hoteni, comuna Hărniceşti, judeţul Maramureş. Un punct pe harta ortodoxiei româneşti, cu tot ce are ea mai frumos: credinţă, iubire, speranţă. Un tânăr preot, Ioan Ardelean, slujeşte aici "Liturghia de după Liturghie", adică urmează îndemnul Mântuitorului de a-i ajuta pe oamenii nevoiaşi. Dintre toţi, cei mai vulnerabili i se par copiii abandonaţi. Şi vrea să-i ia pe cât mai mulţi în familia sa. A crescut deja 11.
Citeste tot articolul
Părintele Arsenie Boca - Un miracol petrecut în familia mea
Vreau să vă relatez un scurt episod petrecut în vremea copilăriei mele, în familia noastră, eu având bucuria, copil fiind, să fiu în preajma părintelui Arsenie Boca, la Mânăstirea Brâncoveanu - de la Sâmbăta de Sus, din apropiere de Făgăraş, prin anii 1946 - 1950. Noi fiind săceleni, de lângă Braşov, în acea perioadă mergeam deseori la Sâmbăta, cu mătuşile şi verii mei. Părintele Arsenie era tânăr. Avea o statură suplă, era înalt, cu ochii mari, albaştri, pătrunzători.
Citeste tot articolul
Spune-mi cum te cheamă, ca să-ţi spun dacă eşti norocos sau nu
Există un anume cuvânt care, pentru fiecare dintre noi, trezeşte nişte rezonanţe foarte profunde. Dotat cu o puternică încărcătură afectivă, el ne rămâne gravat în minte, aidoma unei amprente ce nu poate fi ştearsă. Cei mai sensibili la acest cuvânt sunt copiii, încă de la vârsta de 4-5 ani. Conform unor studii recente, prin priviri tandre, prin zâmbete şi prin multă atenţie, ei reacţionează la el mai bine decât la orice alt sunet familiar.
Citeste tot articolul
Drumeţii muzicale
Ce poate fi mai plăcut decât mirosul fânului proaspăt cosit, în dimineţile răcoroase, cu rouă?! Şi ce altceva poate fi mai plăcut decât serile petrecute în jurul focului de tabără, împreună cu prieteni buni, ascultând muzică? Iată două destinaţii unde tabloul tocmai descris chiar poate deveni realitate.
Citeste tot articolul