Problema privatizării CFR Marfă s-a rezolvat "cu dedicaţie", managerii privaţi ceruţi de Uniunea Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional pentru companiile de stat sunt mătrăşiţi, unul după celălalt, dar mai rămân atâtea de făcut, în cazuri precum Roşia Montană Gold Corporation. În acest context, satisfacerea doleanţelor marilor corporaţii din agricultură şi alimentaţie, care presează pentru transformarea României într-un "rai" al organismelor modificate genetic, nu putea lipsi de pe agenda Parlamentului!
Deputaţii au votat, la sfârşitul lunii iunie, aprobarea cultivării plantelor modificate genetic în ariile protejate de interes comunitar, sit Natura 2000. Amendamentul face parte dintr-un proiect de lege privind protecţia mediului, care modifică şi completează ordonanţe emise de Guvern în 2008, respectiv 2005. Articolul incriminat, pe bună dreptate, de apărătorii mediului din România prevede că „în ariile naturale protejate, de interes comunitar, naţional şi internaţional, este interzisă cultivarea plantelor superioare modificate genetic. Excepţie fac ariile naturale protejate de interes comunitar, sit Natura 2000, în baza avizului emis de Academia Română".
Practic, dacă legea va fi promulgată de Preşedinţie, Academia Română rămâne ultimul obstacol în calea marilor corporaţii. O prevedere care lasă suficient loc de lobby şi de speranţă într-o atitudine binevoitoare, pe viitor, din partea academicienilor. Dar chiar dacă Academia va avea şi pe viitor verticalitatea demonstrată în cazul Roşia Montană, şocant rămâne, oricum, tupeul (sau inconştienţa?) de a forţa graniţa, şi aşa riscantă, a cultivării de organisme modificate genetic până în siturile Natura 2000! În vreme ce alte state, ca Austria, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria şi Polonia, au interzis total unele soiuri de OMG, România se arată dispusă să compromită ultimele refugii ale biodiversităţii, reprezentate de zonele protejate.
Studii recente arată că organismele modificate genetic şi pesticidele produc efecte negative neanticipate şi nedorite. Siturile Natura 2000 sunt, oricum, deja supuse efectelor antropice, iar efectul cumulativ ar trebui luat în considerare. Tocmai de aceea, Coaliţia pentru Mediu susţine că forma legii care a fost trimisă spre promulgare conţine o eroare uriaşă, care va afecta major şi definitiv o valoare inestimabilă a României, biodiversitatea, şi că OMG nu ar trebui cultivate în ariile naturale protejate, de interes comunitar, naţional şi internaţional, precum şi la 5 kilometri de limitele acestora. Dar sunt acestea argumente care să-i sensibilizeze pe guvernanţi? Par argumente prea fine, pentru cât este de tăbăcit obrazul parlamentarului român.