Dulceaţă de prune (renglote) verzi
Ingrediente (pentru 4-5 borcane cu capac, de 1,4 l fiecare): 1 kg prune verzi (renglote), 100 ml zeamă de lămâie (cam de la 4-5 lămâi), 500 g zahăr gelifiant 2:1 (pentru 1 kg de fructe), 4-5 linguri limoncello.
Mod de preparare:
1. Se pregătesc borcanele. Se spală prunele, se taie în două şi li se scot sâmburii. Se taie miezul mărunt şi se pune într-o cratiţă mare. Se mixează cam o treime din prune şi se adaugă zeama de lămâie şi zahărul.
2. Se pun fructele pe foc şi se fierb cu "bulbuci", circa 3 minute, amestecând întruna. Se încorporează limoncelllo, se face proba de închegare, se toarnă dulceaţa în borcane şi se înşurubează capacele.
Durata preparării: circa 1 oră.
Termen de valabilitate: circa 6 luni.
Dulceaţă de căpşuni şi pere
Ingrediente (pentru 4-5 borcane cu capac, de 1,4 l fiecare): 500 g căpşuni, 5 pere bine coapte (circa 750 g), zeama a două lămâi, 500 g zahăr gelifiant 2:1 (pentru 1 kg de fructe).
Mod de preparare:
1. Se pregătesc borcanele. Se spală căpşunile, se curăţă şi se taie mărunt.
2. Se spală perele, se curăţă de coajă, se taie în patru şi se îndepărtează partea lemnoasă. Se taie miezul bucăţele şi se pune imediat într-o cratiţă mare, împreună cu zeama de lămâie. Se adaugă căpşunile şi zahărul.
3. Se pun fructele pe foc şi după ce dau în clocot, se lasă să fiarbă 4 minute, cu "bulbuci", amestecând încontinuu. Se face testul de închegare, se toarnă dulceaţa în borcane şi se înşurubează capacele.
Timp de preparare: circa 1 oră.
Termen de valabilitate: circa 6 luni.
Dulceaţă de vişine şi prune
Ingrediente (pentru 7-8 borcane cu capac, de 1/4 l fiecare): 600 g vişine, 1,25 kg prune, zeama a două lămâi, 1 baton de vanilie, 500 g zahăr gelifiant 3:1 (pentru 1,5 kg fructe).
Mod de preparare:
1. Se pregătesc borcanele. Se spală vişinele şi prunele şi li se scot sâmburii. Se taie miezul bucăţele şi se pune într-o cratiţă mare şi înaltă.
2. Se adaugă zeama de lămâie şi pe urmă miezul de vanilie răzuit (şi batonul despicat în două) şi zahărul.
3. Se pun fructele pe foc şi, după ce dau în clocot, se lasă 4 minute să fiarbă cu "bulbuci", amestecând întruna. Se îndepărtează batonul de vanilie şi se face testul de închegare. Se toarnă dulceaţa în borcane şi se înşurubează capacele.
Timp de preparare: 1 1/4 ore.
Termen de valabilitate: 6 luni.
Dulceaţă de zmeură şi agrişe
Ingrediente (pentru 4-5 borcane cu capac, de 1,4 l fiecare): 500 g agrişe roşii, 500 g zmeură, 500 g zahăr gelifiant 2:1 (pentru 1 kg de fructe), 3-4 linguri sirop de merişoare (sau coacăze).
Mod de preparare:
1. Se pregătesc borcanele. Se spală agrişele, se curăţă, se taie mărunt şi se pun într-o cratiţă mare, împreună cu zmeura aleasă, spălată (scurt!), dacă e nevoie şi lăsată să se scurgă. Se încorporează zahărul şi se lasă fructele să se pătrundă aproximativ o oră.
2. Se pun apoi pe foc şi, după ce clocotesc, se lasă 4 minute să fiarbă (cu "bulbuci"), amestecând întruna. Se face testul de închegare.
3. Se amestecă dulceaţa fierbinte cu siropul de merişoare (sau de coacăze), se toarnă în borcane şi se înşurubează capacele.
Timp de preparare: 1 oră.
Termen de valabilitate: 6 luni.
Ingrediente (pentru 4-5 borcane cu capac, de 1,4 l fiecare): 12 "umbrele" de flori de soc, 1 kg zahăr gelifiant (pentru 3/4 l de jeleu), 1 sticlă nectar de mere (0,75 l), 1/2 plic sare de lămâie (5 g).
Mod de preparare:
1. Se scutură bine florile de soc (este bine să nu se spele), se amestecă cu zahărul, se acoperă cu un capac şi se lasă peste noapte să se pătrundă.
2. Se pregătesc borcanele. Se toarnă nectarul de mere într-o cratiţă mare şi înaltă. Se scot florile de soc din zahăr şi se introduc în nectar, după ce s-au scuturat de zahăr ori s-au "clătit" în nectar. Se adaugă zahărul şi sarea de lămâie şi se amestecă bine.
3. Se pune jeleul pe foc şi după ce dă în clocot, se lasă să fiarbă 4 minute cu "bulbuci", amestecând încontinuu. Se face testul de închegare, se toarnă jeleul fierbinte în borcane (până sus) şi se înşurubează capacele. Se întorc borcanele cu gura în jos, se lasă să stea 5 minute sprijinite pe capace, după care se întorc din nou cu gura în sus şi se lasă să se răcească, întorcându-le încă de câteva ori, pentru ca florile să se împrăştie egal în tot borcanul. Se păstrează la răcoare şi întuneric.
Timp de preparare: 1 oră.
Termen de valabilitate: 6 luni.
Dulceaţă de caise şi agrişe
Ingrediente (pentru 4-5 borcane cu capac, de 1/4 l fiecare): 600 g caise, 500 g agrişe, 1/2 plic sare de lămâie (5 g), 500 g zahăr gelifiant 2:1 (pentru 1 kg de fructe), 2 linguri limoncello.
Mod de preparare:
1. Se pregătesc borcanele. Se spală caisele, se taie (se rup) în două, li se scot sâmburii şi se taie miezul bucăţele. Agrişele spălate şi curăţate se taie în patru. Se pun fructele într-o cratiţă mare şi înaltă, împreună cu zahărul şi sarea de lămâie şi se lasă să se pătrundă, acoperite cu capac, aproximativ o oră.
2. Se pun fructele pe foc şi după ce dau în clocot, se lasă să fiarbă cu "bulbuci" circa 3 minute, amestecând întruna. Se face testul de închegare.
3. Se încorporează limoncello, se toarnă dulceaţa fierbinte în borcan (până sus) şi se înşurubează capacele. Se răstoarnă borcanele cu gura în jos şi se lasă să stea 5 minute sprijinite pe capace. Se întorc din nou cu gura în sus, se lasă dulceaţa să se răcească şi se păstrează la răcoare şi întuneric.
Timp de preparare: circa 1 1/4 ore.
Termen de valabilitate: circa 6 luni.
Dulceaţă de corcoduşe şi coacăze
Ingrediente (pentru 4-5 borcane cu capac, de 1/4 l fiecare): 750 g corcoduşe, 250 g coacăze roşii, zeama unei lămâi, 500 g zahăr gelifiant 2:1 (pentru 1 kg de fructe).
Mod de preparare:
1. Se pregătesc borcanele. Se spală corcoduşele, li se scot sâmburii şi se rupe miezul în două (sau în patru). Se spală coacăzele, se lasă să se scurgă şi se rup de pe ciorchini. Se pun fructele, împreună cu zahărul şi zeama de lămâie, într-o cratiţă mare şi înaltă, se amestecă şi se lasă o oră să se pătrundă.
2. Se pun fructele pe foc şi, după ce dau în clocot, se lasă să fiarbă 3 minute cu "bulbuci", amestecând întruna. Se face testul de închegare, se toarnă dulceaţa fierbinte în borcane şi se înşurubează bine capacele.
Timp de preparare: 45 de minute.
Termen de valabilitate: circa 6 luni.
Sfaturi utile pentru prepararea dulceţurilor
Importante: pregătirea atentă şi curăţenia absolută.
* Se folosesc numai borcane neciobite, cu capace etanşe.
* Borcanele se spală cu detergent, se clătesc cu apă fierbinte, se pun cu gura-n jos pe un şervet curat şi se lasă să se zvânte (eventual, se pot usca în cuptor, la o temperatură de 100°).
* Se aleg fructele cu grijă - să fie bine coapte, nevătămate, nu strivite sau putrezite.
* Pentru testul de închegare, se pune o farfurie mică în frigider. Borcanele gata pregătite se aşează pe un şervet ud, ca să nu se crape în contact cu dulceaţa fierbinte.
* Indiferent ce fel de zahăr folosiţi - gelifiant sau obişnuit, trebuie să respectaţi indicaţiile de pe ambalaj.
Dulceaţă, marmeladă, jeleu: totul se face pas cu pas
1. Se pun fructele pregătite sau sucul de fructe într-o cratiţă înaltă. Pentru jeleuri, se mărunţesc fructele cu mixerul, se adaugă zahărul gelifiant şi se amestecă bine. Pentru dulceaţă, fructele se taie bucăţele şi se lasă să se pătrundă, împreună cu zahărul.
2. Se lasă fructele să dea în clocot, amestecând întruna. Fierberea începe abia când totul clocoteşte şi face băşicuţe (bulbuci). La terminarea timpului de fierbere, se face testul de închegare: se pune o linguriţă de dulceaţă fierbinte pe farfurioara răcită în frigider. Dacă dulceaţa nu s-a închegat suficient şi e prea lichidă, se adaugă 1 plic de sare de lămâie (acid citric) şi se mai fierbe 1 minut, cu bulbuci, amestecând încontinuu.
3. Înainte de a turna dulceaţa sau jeleul în borcane, n-ar fi rău să se ia spuma de la suprafaţă, cu o lingură. Apoi se toarnă dulceaţa fierbinte, cu polonicul, în borcanele pregătite.
4. Borcanele se umplu până sus. Cu cât rămâne mai puţin aer în ele, cu-atât vor ţine mai bine dulceaţa, gemul sau jeleul.
După ce s-au înşurubat capacele, se ţin borcanele circa 5 minute cu gura în jos, pentru formarea unui vid etanş. Se întorc, apoi, cu gura în sus şi se lasă dulceaţa să se răcească complet.
Important: se lipeşte pe borcane o etichetă cu felul dulceţii şi cu data. Se păstrează la răcoare şi întuneric, până ce s-a închegat bine de tot (poate să dureze până la 2 săptămâni).