Pentru a înţelege modul de efectuare, precum şi valoarea terapeutică a acestui procedeu, este necesar mai întâi de toate să aducem un pic de lumină asupra acestui cuvânt atât de des întâlnit, dar al cărui sens este atât de puţin cunoscut: MEDITAŢIE. În "Dicţionarul Explicativ al Limbii Române", meditaţia este definită drept: un "proces de examinare profundă a unei idei, situaţii sau probleme; cugetare adâncă; reflecţie". În creştinism, mai ales în isihasm, meditaţia este descrisă mai sintetic şi, totodată intuitiv, drept "o rugăciune fără cuvinte". Toate marile religii, cum ar fi creştinismul, budhismul, islamismul, taoismul etc., la fel ca şi disciplinele spirituale (yoga, zen, reiki, arte marţiale etc.) recunosc valoarea meditaţiei şi chiar au diverse tehnici de meditaţie. Interesant este însă că, indiferent de religia în care este făcută, meditaţia are întotdeauna trei caracteristici comune:
1. Tăcerea deplină menţinută de către practicantul meditaţiei.
2. Concentrarea deplină a minţii asupra unui singur subiect.
3. Transformarea gândirii în simţire - subiectul meditaţiei nu este aprofundat printr-o analiză mentală, dublată de un monolog interior, ci este transferat emoţional, este cunoscut şi înţeles cu sufletul.
Cunoscând aceste trei caracteristici ale meditaţiei, putem lesne intui că acest demers, deşi unul din cele mai simple lucruri din lume, nu este chiar foarte uşor accesibil, mai ales nouă, oamenilor moderni. Venind din vacarmul, disiparea şi necontenita analiză mentală care caracterizează lumea modernă, ne va fi, fără îndoială, dificil să trecem la o meditaţie profundă, dacă nu avem un ajutor consistent. Or, cel mai eficient şi la îndemână ajutor pentru a ajunge să medităm cu adevărat eficient este, cine altcineva, decât natura. Iar apele repezi de munte, cu încântătoarele lor cascade, mai mici sau mai mari, au o asemenea putere de fascinaţie asupra noastră, încât ne induc spontan o anumită stare de meditaţie.
Exerciţiu
În faţa unei căderi de apă de munte, ne aşezăm cât mai confortabil, cu spatele drept, şi ne focalizăm privirea doar asupra apei înspumate, albe. Treptat, vom face abstracţie de orice alt stimul exterior, păstrându-ne privirea, pe cât posibil fără să clipim, asupra cascadei. După câteva minute de privit în linişte, vom căuta să simţim cum mintea ni se linişteşte, iar gândurile se estompează, făcând loc unui soi de tăcere lucidă. Când simţim această stare de tăcere, vom închide ochii şi vom încerca să ne imaginăm cum fluxul acela de apă curată, pură, ne pătrunde în zona inimii sau, dacă ne este mai uşor, în zona creştetului capului. Vom simţi cum acel flux de apă, vizualizat interior, ne spală de nelinişti, de temeri, de furii, lăsându-ne curaţi interior, într-o simplitate sănătoasă şi totodată fericită.
Dacă simţim că această vizualizare este dificilă, putem pur şi simplu să rostim interior o mică rugăciune, după care vom căuta doar să simţim cascada, în acea stare de tăcere care apare spontan.
Efectele asupra sănătăţii
De la bun început, trebuie spus că efectele meditaţiei cascadei asupra sănătăţii nu sunt foarte diferite de cele ale meditaţiei în general, singurul avantaj - foarte important de altfel - fiind acela că în acest cadru şi cu această tehnică, starea meditativă apare mult mai uşor. Efectele meditaţiei sunt din ce în ce mai bine studiate în spitalele şi centrele universitare, ele fiind resimţite atât de persoanele sănătoase, cât şi de cele bolnave. Efectul terapeutic al meditaţiei este cel mai clar sesizabil la nivelul creierului şi al proceselor psiho-mentale. Profesorul Richard Davidson, de la Universitatea din Wisconsin, SUA, după zece ani de studiu neurologic al efectelor meditaţiei, a concluzionat că acest procedeu antrenează pur şi simplu circuitele din creier responsabile de menţinerea concentrării şi de generarea empatiei, adică a capacităţii de a simţi corect sentimentele semenilor noştri. Profesorul american afirmă că, prin meditaţie constantă, creierul îşi dezvoltă anumite aptitudini extraordinare, la fel cum exerciţiile fizice întăresc diverse grupe de muşchi. Ca atare, persoanele care meditează au o eficienţă mai mare în muncă, sunt capabile de eforturi mai mari şi, foarte important, suportă un stres, cu un consum psihic mult mai mic decât persoanele neantrenate. Mai mult, persoanele care meditează devin, gradat, mult mai capabile să-şi îmbunătăţească, să-şi vindece relaţiile cu ceilalţi. Aceasta, deoarece meditaţia activează o zonă din creier (nucleul limbic) responsabilă de simţirea emoţiilor celorlalţi şi de adecvarea comportamentului în funcţie de această simţire.
Dincolo de performanţele în sfera intelectuală sau a simţirii, meditaţia ajută la vindecarea unui număr impresionant de afecţiuni. În primul rând, acest procedeu ajută la calmarea anxietăţii, la eliminarea gradată a atacurilor de panică, a insomniei şi a coşmarurilor. Apoi, meditaţia cascadei este în mod special recomandată persoanelor irascibile, care se confruntă frecvent cu stări de nervozitate, frustrare sau furie, precum şi cu afecţiuni conexe acestor stări, adică: gastrită, sindromul colonului iritabil, crize biliare, hipertensiune arterială, aritmii cardiace, angină pectorală. De asemenea, această tehnică ajută la depăşirea şocurilor emoţionale produse de accidente, de despărţiri, de pierderea celor dragi etc.