Gărâna Jazz Festival
(În perioada 11-14 iulie, în inima Banatului, se desfăşoară cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Jazz de la Gărâna.)
Iubitorii acestui gen muzical sunt aşteptaţi cu mic cu mare în Poiana Lupului, pentru patru zile de cântări şi voie bună la iarbă verde. Artişti de mare valoare vor concerta de joi până duminică, începând cu orele 19.00 şi până la apariţia zorilor. Ca la majoritatea ediţiilor, invitaţii vor fi de top, jazzmani care şi-au pus amprenta pe acest stil muzical, revoluţionându-l. Printre aceştia se numără şi saxofonistul american Charles Lloyd (75 de ani), proaspăt câştigător, în 2013, la Montreal, al premiului "Miles Davis" la Festivalul Internaţional de Jazz. Muzician din Tennessee, Mr. Charles cântă la saxofon încă de la 9 ani, şi în cei aproape 50 de ani de carieră a înregistrat 48 de albume proprii şi a avut numeroase colaborări cu artişti celebri. Iată că anul acesta, paşii îl poartă pe meleaguri mioritice, iar concertul său face parte chiar din turneul lui aniversar. La noi, va prezenta proiectul Sangam (Confluenţe), alături de alţi doi mari artişti, percuţionistul indian Zakir Hussain şi un compatriot al lui Charles, bateristul Eric Harland.
Tot de peste ocean vine şi chitaristul şi compozitorul Bill Frisell (62 de ani), un muzician al cărui renume mondial a prins contur încă de la începutul anilor '80, aşa încât astăzi este recunoscut drept unul dintre cei mai mari chitarişti de jazz din lume.
Englezul John Surman se numără şi el printre "greii" ce vor veni în această vară pe vârful Semenicului. Saxofonistul britanic este un cunoscut compozitor de free - şi modal-jazz, iar muzica lui a fost inclusă pe coloana sonoră a numeroase filme, cum ar fi: "Twin Peaks", "Fight Club" sau "Kafka". De altfel, regizorii David Lynch, Theo Angelopoulos, Krzysztof Kieslowski, Tom Tykwer şi Jean-Pierre Jeunet sunt "abonaţi" demult la muzica lui, folosindu-i melodiile în repetate rânduri pentru filmele lor.
Tot la Gărâna sunt aşteptaţi şi vizitatori din nordul bătrânului continent european, şi anume, norvegienii Arild Andersen (67 de ani, bas) şi Bugge Wesseltoft (49 ani, compozitor şi pianist), ca şi suedezul Magnus Öström (48 de ani, tobe).
Cunoscătorii genului vor avea surpriza plăcută de a se reîntâlni pe scena de la Gărâna şi cu mari artişti români ca: Mario Florescu, Peter Sarosi, Luiza Zan, Sorin Romanescu, Eugen Gondi şi Nicolas Simion.
Una din marile revelaţii ale festivalului va fi, cu siguranţă, saxofonistul Peter Wertheimer din Israel, mare muzician de origine română, şcolit şi format la Timişoara, care a plecat din ţară acum aproape 30 de ani şi a cărui reîntoarcere va fi emoţionantă şi pentru protagonist, şi pentru spectatori. În prezent, Peter îşi desfăşoară activitatea cu mare succes în diferite proiecte internaţionale. Artiştii enumeraţi sunt însă doar câţiva dintre invitaţii de anul acesta. Ca şi în anii precedenţi, vor mai exista şi alte activităţi menite să vă umple frumos timpul liber, atunci când nu ascultaţi muzică şi nu admiraţi splendoarea naturii. Două expoziţii vor putea fi admirate pe toată perioada festivalului: în Poiana Lupului - "Happy Birthday Mister Lloyd", dedicată jazzistului american Charles Lloyd de artista Elisabeth Lili Ochsenfeld/text Caius Giura, şi retrospectiva în imagini "Primul festival de Jazz, Gărâna/Brebu 1997 - La Răscruce", a artistei fotografe Carmen Keilhofer.
În 11 iulie se va lansa cartea Iulianei Nălăţan, "India Darshan - 18000 km de călătorii interioare", iar în 13 iulie, între orele 11-17, la Arthouse Gărâna Wolfsberg 145 va fi vernisată expoziţia internaţională de artă vizuală "Eyemazing Florilegium", organizată de Elisabeth Lili Ochsenfeld.
Biletele pentru festival costă 70 lei pe zi, iar un abonament pentru toate cele 4 zile de festival costă 250 de lei. Programul complet îl găsiţi pe garana-jazz.ro.
FânFest - Roşia Montană
Festivalul FânFest se pregăteşte de cea de-a VIII-a ediţie, care se va desfăşura în perioada 15-18 august, la Roşia Montană. În fiecare an, el ne reaminteşte că Roşia Montană mai e încă acolo, în inima Apusenilor, şi ar fi bine să rămână aşa. Este o adevărată sărbătoare a rezistenţei. De opt ani, o mână de oameni demni şi încăpăţânaţi rezistă febrei aurului şi refuză să plece, să-şi părăsească gospodăriile, pentru un pumn de galbeni efemeri şi o mare de cianură. Ei au stârnit o adevărată furtună şi cea mai mare mişcare de mediu şi socială din România.
FânFest aduce în prim-plan alternativele de dezvoltare ale regiunii, precum turismul, agricultura şi iniţiativele locale. Vor fi patru zile pline, cu proiecţii de filme documentare, piese de teatru, dezbateri, ateliere, expoziţii, concerte, tururi ghidate, activităţi speciale pentru copii, activităţi recreative şi un târg ţărănesc. Toţi artiştii de la FânFest performează pro bono.
Accesul este liber la toate evenimentele organizate, singurele venituri rezultând, în beneficiul localnicilor, din găzduirea participanţilor şi vânzarea de produse autohtone.
Anul acesta există şi o noutate: PRE-event-urile FânFest (evenimente itinerante premergătoare festivalului), care ne introduc în atmosferă şi aduc în oraşe un pic din sărbătoarea ce cuprinde Roşia Montană cu prilejul acestui festival. Este o ocazie specială pentru cei care nu pot să se desprindă de asfaltul fierbinte ca să aibă Roşia Montană în oraşele proprii şi să călătorească măcar cu gândul pe meleagurile de poveste din Apuseni, care mâine ar putea deveni doar o legendă.
Timişorenii sunt primii care intră în această nouă aventură. Aici, pe 5 iulie, în Club Daos, vor putea asculta "Implant pentru refuz", "Faceplant" şi "Methadone Skies".
Pe 6 iulie, Clujul se alătură FânFest-ului. În Parcul Central, în foişor, sunt organizate, între orele 14-20, mai multe evenimente: o expoziţie foto a lui Edmond Kreibik, o expoziţie de artă protestatară semnată Laurenţiu Ridichie, un atelier de confecţionat instrumente muzicale pentru copii: "Când zgomotul primeşte un ritm" cu Bufniţa cea Înţeleaptă, atelier de jonglerii şi slackline, un atelier de percuţie şi capoiera, Cercul Întreg, iar de la ora 20, în Gambrinus Pub - Piaţa Unirii 25, se poate urmări proiecţia filmului documentar "Vâlva neagră din Roşia Montană", în regia lui George Avgeropoulos din Grecia, realizat în 2012, şi îi puteţi asculta în concert pe Mihnea Blidariu (Luna Amară) & Andrei Puiu (The Mushroom Story) şi Ada Milea. Vor mai fi organizate evenimente pe 4 august în Alba Iulia, la Bucureşti, Iaşi şi Viena. Pentru acestea din urmă, detaliile vor fi afişate în curând, pe site-ul fanfest.ro.
Intrarea este liberă, dar nu uitaţi: VOI faceţi FânFest! Orice donaţie este binevenită şi apreciată.