Satul
Are numai un drum principal şi două uliţe. Un drum străjuit de porţi înalte, în lemnul cărora şi-au înscris sufletul meşteri măiaştri. Drumul duce la biserică şi mai departe. Dar noi ne oprim la biserică. E locul de unde îşi iau putere sătenii, în fiecare duminică. Greco-catolicii - la prima oră a dimineţii, ortodocşii - de pe la ceasurile zece încolo. Căci satul şi biserica sunt împărţite în bună pace între cele două confesiuni.
Sfântul lăcaş a venit gata construit peste Tisa, în urmă cu aproape 200 de ani (1784), din Slatina, "capitala" Maramureşului istoric, rămas astăzi pe tărâm ucrainean. La nouă ani după ce a fost terminată, a fost adusă peste apă, la Hoteni. Poartă hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, dar n-are nimic războinic în ea, ci este gătită ca o fată mare care îşi aşteaptă peţitorii. Toate icoanele sunt împodobite cu mari ştergare albe cu flori roşii, ţesute în casă, aşa încât pereţii par grădina lui Dumnezeu. Toate băncile şi vreo doi pereţi sunt acoperiţi de cergi groase, cu flori roşii şi negre, încălzind locul. În această biserică mică, dar primitoare, l-am întâlnit pe părintele ortodox Ioan Ardelean.
Preotul
Părintele Ardelean te cucereşte cu zâmbetul său blând, de copil. Vorbeşte aşezat, limpede şi uşor profesoral. Născut în 1972 la Strâmtura, pe Valea Izei, în Maramureşul Voievodal, a visat de mic să devină... salvator. A vrut de când se ştie să salveze oameni. I-au trecut prin minte toate profesiile care se ocupă de salvarea oamenilor aflaţi în dificultate, de la medici la pompieri. După absolvirea liceului, a făcut o şcoală postliceală sanitară. Temerar şi ambiţios, nu s-a mulţumit să rămână asistent medical şi a urmat, apoi, şi Facultatea de Teologie, secţia Asistenţă Socială. Şi a început să fie implicat în proiecte sociale. Într-un târziu, a înţeles că trupul trebuie salvat împreună cu sufletul şi că, cel mai adesea, trupul poate fi salvat numai prin suflet. A urmat şi Facultatea de Teologie Pastorală, pentru a se preoţi. De 17 ani, Părintele Ardelean este profesor de religie la Şcoala "Nicolae Iorga" din Baia Mare, iar de 15, preot la Hoteni şi tată al unor copii luaţi de suflet. Are doi băieţi ai săi, după sânge, Andrei (14 ani) şi Alexandru (11 ani), şi mai aşteaptă o fetiţă, dar este tată şi pentru alţi şapte copii orfani. Acestora din urmă ar putea spune că le-a salvat viaţa. Toţi îl strigă "Tati Popa", spre amuzamentul său înduioşat.
Proiectul
Visul părintelui Ardelean a început să prindă contur în anul 1998, când a primit finanţare de la Uniunea Europeană pentru proiectul "Acasă la Hoteni", care îşi propunea să le ofere experienţa unei vieţi de familie, limitată la finalurile de săptămână şi vacanţele şcolare, unor copii din Centrul de Plasament Baia Mare. Iniţial, au fost aleşi 15 băieţi şi fete care nu au avut niciodată o familie şi care au fost primiţi, pentru perioade de la câteva zile la câteva săptămâni, în familiile unor creştini ortodocşi din Hoteni. Proiectul a durat un an, iar până la sfârşit s-au bucurat de binefacerile sale 30 de copii, care s-au legat atât de mult sufleteşte de părinţii lor de ocazie din Hoteni, încât au continuat să se întâlnească şi după terminarea proiectului. Mai mult, unii ţărani au luat copii în plasament sau i-au înfiat. Aşa s-a întâmplat cu Mihaela Petruş, care a rămas la o familie din sat până azi. Părintele Ardelean e mândru că în primăvara acestui an a şi cununat-o pe Mihaela, care acum îşi face casa ei, în Hoteni. În familia părintelui Ioan Ardelean a rămas, de asemenea, o fată, Delia.
Familia
La încheierea proiectului "Acasă la Hoteni", părintele a gândit un altul, "din care nu mai pot ieşi, căci ţine cât toată viaţa noastră". Anume, şi-a dorit să poată primi în familia sa cât mai mulţi copii, pe care să-i îngrijească la fel ca pe ai săi şi să-i ajute şi când vor fi maturi. Împreună cu fundaţia britanică "Hope and Homes for Children" a construit o casă mare şi încăpătoare. "Delia mai are 13 fraţi şi noi am vrut să-i aducem pe cât mai mulţi dintre ei aici, ca să fie la un loc, să se întregească familia. Parohia noastră era nouă pe atunci şi destul de mică, cu numai 30 de familii, cum a şi rămas de altfel, şi nu avea o casă parohială. A trebuit să facem una suficient de încăpătoare pentru zece, cincisprezece suflete", spune preotul.
După ridicarea casei, patru fraţi ai Deliei s-au mutat aici şi au fost crescuţi de soţii Ardelean. Pe alţi patru fraţi, deja majori la vremea aceea, părintele Ardelean i-a ajutat să-şi facă un rost în viaţă. Până acum, în casa speranţei preotului Ardelean au crescut 11 copii orfani. Cel mai "vechi" în casă este Paul (16 ani), care a venit acum 13 ani. Cel mai mic copil pe care l-a luat părintele avea un an şi două luni: Mirabela, acum în vârstă de 13 ani. "Cei care s-au făcut mari au plecat numai când au putut să se întreţinăsinguri. Au stat la noi şi au învăţat tot ce te poate învăţa o familie şi după ce au împlinit vârsta majoratului. Sunt căsătoriţi acum şi ne reunim în marea noastră familie şi cu ei, la răstimpuri, mai ales de sărbători", povesteşte părintele. Copiii din familia Ardelean, indiferent că sunt de sânge sau de suflet, trăiesc în aceleaşi condiţii şi după aceleaşi reguli. "Facem lecţii cu ei, îi învăţăm să lucreze pe computer, dar şi la câmp. Avem ceva pământ dat de săteni, două vaci, zece scroafe cu purcei, iepuri, găini, şi tot ce mai trebuie într-o gospodărie bună. Dar toţi trebuie să lucrăm pentru asta, chiar dacă mai avem şi trei angajaţi. Pentru că, dincolo de necesitatea de moment, munca e bună şi pentru a-ţi însuşi un mod de viaţă". De altfel, el însuşi nu se dă în lături de la coasă, praşilă sau tăiat lemne. Este mereu un exemplu, şi în casă, şi la câmp, şi în biserică. Şi face totul din dragoste. "Copilul are nevoie de un blid de mâncare şi de un acoperiş deasupra capului, dar nu astea îl fac om. Aceste nevoi de supravieţuire îi pot fi satisfăcute şi de un centru de plasament. Însă numai dragostea îi dă încredere în el, îl deschide către lume, îl pune într-o rânduială. Iar dragostea nu poate fi oferită de un funcţionar, de un angajat la stat, oricât de binevoitor ar fi. Dragostea este sau nu este. Poate cel mai mare dar al lui Dumnezeu pentru noi este dragostea, iar cei care dăruiesc dragoste, la rândul lor, sunt fericiţi".
Când îl asculţi pe părintele Ardelean, totul pare simplu: e de ajuns să iubeşti şi totul se rezolvă. Dar recunoaşte şi sfinţia sa că nu este aşa. "De la copilul luat din stradă, până la cel care se simte iubit, preţuit şi se comportă ca atare, făcând progrese la şcoală şi în viaţa de familie, e un drum chinuitor uneori. E foarte greu să modelezi un om. În plus, pentru fiecare năzbâtie a lor, ne mai primim şi reproşuri: aşa te-a învăţat popa?", mărturiseşte, zâmbind timid, părintele.
Ierarhia bisericească l-a fericit pe părintele Ioan Ardelean, de numai câteva luni, cu o parohie mai mare, de 900 de suflete, într-un sat vestit al Maramureşului, Deseşti, unde se află una din cele mai frumos pictate biserici de lemn din ţară. Acolo, însă, părintele va trebui să ducă la bun sfârşit construirea casei parohiale, aflată "la roşu", şi mai ales adaptarea acesteia la o familie atât de numeroasă. Până va fi gata noua locuinţă, familia Ardelean rămâne în Hoteni, de unde sătenii nu i-ar prea lăsa să plece, căci îi iubesc mult.
"Cea mai bună predică a păstorului din comunitate e fapta lui"
- Părinte, sunteţi o familie cu posibilităţi financiare reduse. Cum reuşiţi să întreţineţi atâtea persoane?
- Dumnezeu te ajută să găseşti soluţiile, dacă vrei să faci ceva bun. De 17 ani, şi eu, şi soţia suntem dascăli la Baia Mare, unde am făcut naveta, pentru că din parohie chiar nu puteam trăi. Însă, un mare ajutor am primit de la Fundaţia "Hope and Homes for Children", care ne-a asigurat plata personalului administrativ - că avem trei angajaţi, care se ocupă de curăţenie şi hrană pentru copii - începând din 2002 şi până în 2011. De acum doi ani, tot prin mijlocirea Fundaţiei, salariile sunt achitate de un sponsor, "Porsche România".
- Vă mutaţi la Deseşti în curând. Veţi duce acolo şi alte proiecte începute aici?
- Da, în special Tabăra Naţională de Artă şi Solidaritate - un proiect la care noi ţinem foarte mult şi care, în fiecare vară, umplea uliţele satului Hoteni de copii şi de pictori din toată ţara. Pe lângă copiii noştri, veneau încă 30 de copii instituţionalizaţi şi tot atâţia pictori profesionişti, şi pictau împreună, într-o experienţă de mentorat, cu expresie pe pânză.
- Activitatea socială nu vă distrage de la ce aveţi de făcut ca preot? Nu vă consumă timpul şi energia pe care alţi preoţi le cheltuie numai pentru slujbele Bisericii şi asistenţa duhovnicească a credincioşilor?
- Îmi consumă, dar nu mă sustrage. Dimpotrivă, pentru mine e o împlinire. Pentru că dacă e cuvântul sec, fără rod, este degeaba. Cea mai bună predică a păstorului din comunitate e fapta lui şi cu fapta lui sădeşte dragostea, milostenia, frăţietatea şi toate celelalte virtuţi. Dacă doar vorbeşti despre ele şi îi îndemni pe alţii să le practice, dar la tine nu se vădesc, nu convingi pe nimeni. Apoi, Sfânta Liturghie n-ar fi deplină fără partea de după, pe care o numim "Liturghia aproapelui" sau "Liturghia de după Liturghie", în care îndemnul "să ne iubim unii pe alţii ca într-un gând să mărturisim" se concretizează în viaţa noastră. E firescul lucrării unui preot. Fiecare preot este într-o comunitate şi un lucrător social care sprijină multe grupuri vulnerabile. Multe!
"Când Dumnezeu găseşte uşa sufletului întredeschisă de fapta cea bună, intră"
- Proiectele sociale pe care le-aţi derulat aici au dat şi roade duhovniceşti?
- În primul rând, comunitatea şi-a schimbat radical mentalitatea faţă de copilul instituţionalizat, pe care în general îl percepea negativ, ca pe un fel de rebut al societăţii. La început, când am adus copiii în sat, puţini ne-au fost alături, reacţia cea mai frecventă fiind de respingere şi de împotrivire. Pe urmă, încet, încet, oamenii au ajuns să-i accepte pe copii şi chiar să-i vadă ca parte a comunităţii. Au şi oprit mulţi copii în familiile lor. Cred că este un mare câştig, nu numai social, ci şi duhovnicesc, pentru că sufletele credincioşilor s-au înmuiat şi s-au îmbogăţit cu milă şi bunătate. Solidaritatea, generozitatea, blândeţea sunt virtuţi care odată clădite în suflet cresc şi se manifestă mai departe. Şi atunci, credinţa nu mai este trăită formal. De altfel, Mântuitorul ne avertizează: "Nu tot cel ce zice Doamne, Doamne va intra în împărăţia lui Dumnezeu". Adică, dincolo de declaraţii trebuie să existe şi fapte. Pe urmă, am văzut la enoriaşi şi o participare mai mare la slujbe, mai intensă, şi o mai mare aplecare spre cele duhovniceşti. Când Dumnezeu găseşte uşa sufletului întredeschisă de fapta cea bună, intră.
- Dar de copii se prinde credinţa?
- Ei trăiesc duhul din familia noastră, participă la toate slujbele bisericii alături de noi şi nu-şi închipuie o duminică fără prezenţa la Sfânta Liturghie. Dar nu le-am impus. Ei au venit singuri, pentru că se simt parte din această familie care merge la muncă, la sapă, la coasă şi la biserică.
- V-aţi visat de mic un salvator. De ce aţi ales să-i salvaţi pe copiii abandonaţi şi nu alte persoane, bătrâni singuri, oameni bolnavi...? V-a îndemnat ceva din biografia sfinţiei voastre?
- Dumnezeu ne alege pentru lucrarea sa, şi cred că pe mine m-a ales pentru ceea ce fac. Poate a contribuit şi locul în care am venit preot. Hoteni este un sat în care se nasc puţini copii şi aşa a fost în ultimele trei secole. În familia în care m-am născut, suntem şase copii. Eu sunt cel mai mare. Poate a contat şi asta, căci am fost învăţat să am grijă de alţii. Dar dacă întrebarea dvs. vizează dragostea, n-am suferit de absenţa afecţiunii, dar nici n-am fostcocoloşit. Într-o familie mare, părinţii n-au timp să-şi răsfeţe pruncii. Într-o familie mare înveţi însă solidaritatea, generozitatea şi unitatea. Şi asta, oare, nu înseamnă tot dragoste?
Biserica din Deseşti
Satul Deseşti este atestat documentar de la 1360, iar biserica sa, cu hramul Sf. Paraschiva, a fost clădită din lemn, pe locul uneia mai vechi, la 1717. Sfântul lăcaş a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, în decembrie 1999. Ce o face specială este pictura murală a zugravilor Radu Munteanu şi Gheorghie din Deseşti - doi dintre cei mai renumiţi pictori din Maramureş -, care se păstrează impecabil şi după aproape trei veacuri. Zugravii aceştia au pictat şi alte paisprezece icoane pe lemn, aflate în biserică.