Miracolul polonez
Salariul minim în Polonia e 1.600 de zloţi, peste 1.900 de lei, cam cât e la noi salariul mediu pe economie. Salariul mediu e 3.800 de zloţi în Polonia, adică 4.500 de lei, în vreme ce preţurile sunt aproape egale cu cele din România: marile lanţuri internaţionale de magazine, ca H&M, bunăoară, afişează acelaşi preţ în zloţi şi în lei. Practic, într-o ţară din fostul bloc comunist, oamenii ajung să aibă, în numai 20 de ani, o putere de cumpărare de două ori mai mai mare decât la noi!
Citeste tot articolul
Părintele Nicolae Bordaşiu - "Dacă tăria rugăciunilor noastre s-ar fi putut vedea, închisorile ar fi părut un rug arzând spre Dumnezeu"
O duminică cu soare curat, curs parcă din lacrima Cerului. Este Postul Paştelui şi biserica Sf. Silvestru din Bucureşti geme de lume. Tineri şi copii ascultă pioşi Liturghia oficiată de părintele Nicolae Bordaşiu.
Citeste tot articolul
"Cine bea apă din pumni străini nu se satură niciodată" (proverb românesc, Anton Pann)
Acum 25 de ani, nu aş fi crezut că voi ajunge să cumpăr de la magazin apă de băut. La fel, nu aş fi crezut în ruptul capului că o să cumpăr usturoi din China. Mâine, însă, dacă Mol şi Chevron reuşesc să-şi pună planurile în aplicare, s-ar putea să cumpărăm apa de băut la preţ dublu, şi de ce nu, adusă din import.
Citeste tot articolul
Alegerea apelor
Bătălia pentru independenţa Justiţiei s-a încheiat (temporar) cu un compromis. Primul ministru (interimar al Justiţiei) a desemnat candidaţii pentru conducerea Procuraturii Generale şi a DNA, preşedintele ţării urmând să îi numească cu acordul (consultativ) al CSM.
Citeste tot articolul
Vacanţă de Paşte, la Roşia Montană
Oferta turistică "Vacanţa de Paşte la Roşia Montană" este o iniţiativă a Asociaţiei Bucureşti, în colaborare cu Asociaţia Alburnus Maior. Valabil pentru perioada 1-6 mai a.c., pachetul turistic propus de preşedintele asociaţiei bucureştene, Alexandru Binescu (cunoscut militant pentru cauza patrimoniului naţional), doreşte să demonstreze că, vizitând celebra localitate din Apuseni, o putem salva.
Citeste tot articolul
MIRACOLUL POLONEZ - "Totul porneşte de la respectul faţă de lege şi procedură"
Miracolul polonez! Expresia face de ani de zile înconjurul lumii. E vorba, evident, despre modul în care o ţară fostă socialistă, la fel ca şi România, a izbutit să scape din umbrele trecutului comunist, ba chiar să devină un model economic pentru Comunitatea Europeană. Singura ţară care n-a fost lovită de criză. Ţara care îşi susţine cu fermitate opiniile la forumurile europene, izbutind să atragă cei mai mulţi bani. O ţară căreia i se simte de la distanţă patriotismul, demnitatea şi dorinţa de-a performa.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru ZAHARIE ELENA - Rădăuţi, F. AS 1061 - "Există remedii pentru Zona Zoster?"
Dacă ar fi să facem un clasament al afecţiunilor dureroase, cu siguranţă că Zona Zoster ar ocupa un loc de frunte, mai ales că această infecţie virala contagioasă este şi rebelă la tratamentele clasice. Practic, Zona Zoster (herpes zoster) este produsă de acelaşi virus care stă la baza varicelei şi acţionează la nivelul unuia sau mai multor nervi periferici.
Citeste tot articolul
"Sunt sănătos, deşi am rămas cu un singur rinichi"
Sunt un cititor fidel al revistei "Formula AS", o sursă de informare şi sfaturi practice în diferite domenii de sănătate, utile vieţii noastre de zi cu zi. Din această revistă am aflat adresa Centrului de Consultanţă Naturopată Energy Plus Bucureşti (tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00).
Citeste tot articolul
Nici foame, dar nici grăsimi!
Cum începe să miroasă a primăvară, femeile intră brusc într-o stare de agitaţie, speriate de rotunjimile adăugate în timpul iernii, pe care n-au reuşit să le înlăture. Visul oricărei femei este să îşi recapete silueta suplă, de invidiat, şi dacă s-ar putea, chiar peste noapte. Însă regimurile restrictive sunt periculoase şi greu de ţinut, iar kilogramele pierdute de pe o zi pe alta se întorc întreit.
Citeste tot articolul
Lăstarii de plante şi seminţele germinate
După succesul de la Târgul Internaţional de Pro duse Ecologice "BIOFACH" din Nürnberg, unde România a fost nominalizată "Ţara Anului", ne-am hotărât să căutăm poveşti de succes pentru cei ce vor să-şi încropească o afacere cu bani puţini, destinată, în primul rând, celor ce doresc să trăiască sănătos.
Citeste tot articolul
Energizaţi-vă natural!
Doriţi să întâmpinaţi primăvara într-o formă excelentă? Acum este momentul să faceţi o cură de trei săptămâni cu remedii homeopatice. Cele cinci variante pe care le prezentăm întăresc punctele, în mod obişnuit vulnerabile, ale organismului. Toate preparatele se găsesc în farmaciile homeopate, iar administrarea o găsiţi în interviul de la sfârşitul articolului.
Citeste tot articolul
Planta lunii APRILIE: SASCHIUL (Vinca Minoris)
Alungă durerile de cap, stimulează efortul intelectual şi îmblânzeşte degenerescenţa senilă. Mai puţin cunoscut, Saschiul este unul dintre cele mai puternice medicamente din farmacia naturii. Putem beneficia din plin de forţa lui tămăduitoare, urmând sfaturile şi respectând reţetele domnului farmacist Ion Bobaru.
Citeste tot articolul
Leacuri de la cititori
Am suferit de o infecţie urinară cu E.coli (peste 120.000 UFC/ml) ani mulţi şi am luat zeci de antibiotice, fără efect. Am scăpat cu acest tratament simplu şi ieftin. E bun şi pentru alte suferinţe. Acest leac l-am primit de la un părinte din Muntele Athos. Dumnezeu să fie cu dvs. şi cu noi toţi, că faceţi multă milostenie.
Citeste tot articolul
Fotografie cu copiii de mână
De-a lungul anilor, pragul casei mi-a fost trecut de mulţi oameni, prieteni dragi, cu care-am împărţit bucuriile şi umbrele zilelor, sau rude venite de departe, cu tot felul de necazuri, la oraş. Unii îşi anunţau sosirea dinainte, alţii veneau pe neaşteptate, dar şi într-un caz şi în altul, întâlnirile erau tot atâtea prilejuri de poveşti şi amintiri.
Citeste tot articolul
Invitaţie la o masă de Paşti
La cei 93 de ani ai săi, Adriana Andreiaş Miu este veterana căminului de bătrâni Schitul Darvari din Bucureşti. Având memoria absolut intactă, mintea incredibil de ageră, ca de adolescent, un chip despre care ai putea spune oricând că e cu 25 de ani mai tânăr, această femeie este "un caz" ce ar putea fi studiat de către antropologi, în ce priveşte secretul longevităţii. Dar în textul de faţă nu va fi vorba despre ea.
Citeste tot articolul
ION DICHISEANU - "Eu iubesc soarele. Să vină odată!"
În ce priveşte actoria, n-am avut înaintaşi cu astfel de înzestrări. Au fost, mai degrabă, oameni normali. (râde). Talentul muzical, în schimb, cred că l-am moştenit de la tata, care avea o ureche muzicală fără cusur. Îi sunt recunoscător pentru asta, fiindcă gena transmisă de el mi-a fost de mare folos.
Citeste tot articolul
PUTEREA RUGĂCIUNII
Început de iulie 2011. Părinţii mei sunt într-o staţiune prin mijlocul ţării. Abia aştept să mai treacă câteva zile şi să-i îmbrăţişez din nou. Vor veni şi la noi. Nu i-am văzut de aproape un an, căci ne despart 800 km (noi locuim la Timişoara, ei la Năvodari). Dar, sună telefonul şi tata îmi spune speriat că mama a avut un accident vascular cerebral. Trec cinci zile grele şi iată-i aici. Plec cu ei la Constanţa, căci mama vrea acasă la ea.
Citeste tot articolul
Lumi uitate - HUŢULII
Nimeni n-a putut stabili cu exactitate originile neamului huţul. Se pierd aiurea, în urmă cu vreo 2000 de ani. Unii spun că huţulii sunt urmaşi ai dacilor liberi şi c-ar fi fost aici de când lumea, dar influenţaţi apoi de slavi şi goţi. Alţii le zic slavi, veniţi în nordul Moldovei la începutul Evului Mediu. Veniţi, în număr mare altădată, din Pocuţia şi Galiţia, au mai rămas astăzi câteva mii prin toată lumea, dintre care cei mai mulţi trăiesc la noi, adunaţi în triunghiul Brodina-Moldova Suliţa-Izvoarele Sucevei.
Citeste tot articolul
Lumi uitate - RUDARII
Confundaţi de cele mai multe ori cu ţiganii, deoarece au trăsături fizice asemănătoare, rudarii par să alcătuiască, totuşi, o unitate etnică proprie. Ungurii îi numesc pe rudari "Pharaoh nepek"(poporul lui Faraon), iar în Serbia şi spaţiul ex-iugoslav aceştia sunt cunoscuţi sub numele de karavlahi (vlahi negri). Bătrânii rudari din România cred însă, cu toată convingerea, că nu sunt ţigani, ci "români vechi", descendenţi din daci.
Citeste tot articolul
Clădiri blestemate
Cum poate spune cineva că blocul ăsta nu e blestemat?! Cinci oameni s-au sinucis aici, sărind de la etaj, şi asta numai pe acest tronson. Şi toţi ca împinşi de diavol! Primii doi erau foarte tineri, copii de liceu fără minte. Mereu îi vedeam împreună. S-au luat de mână şi s-au aruncat amândoi de la etajul opt. Şi asta pentru că părinţii nu le dădeau voie să se căsătorească.
Citeste tot articolul
O primăvară în ritm de rock
Trupele de rock autohtone s-au dezmorţit de timpuriu anul acesta. Cele mai iubite dintre ele au pornit la drum, fără să mai aştepte soarele primăverii, în turnee de promovare a noilor albume sau, pur şi simplu, ca să învioreze publicul deprimat de atâta ploaie şi frig. Iată doar patru evenimente de gen care nu ar trebui ratate.
Citeste tot articolul