Dascălul de la capătul lumii
Conform unor statistici, numai în ultimii cinci ani au fost închise 1781 de şcoli din satele româneşti. Cauzele ar fi depopularea lor sau lipsa cadrelor didactice. Cu alte cuvinte, profesorii refuză să mai predea tocmai la Cuca Măcăii, doar pentru cinci, şase copii. Totuşi, mai există dascăli devotaţi, care-şi sacrifică răsfăţul unui trai confortabil, salvând asemenea şcoli din sate uitate de Dumnezeu.
Citeste tot articolul
Un produs al stupului prea puţin folosit: Lăptişorul de matcă
Matca (regina stupului) şi albina au o înzestrare genetică absolut identică. Şi totuşi, sunt atât de deosebite! Longevitatea extraordinară a mătcii, funcţia sa de procreare în stup, dimensiunile cu mult mai mari decât ale unei lucrătoare sunt consecinţe doar ale unei hrane speciale, de cea mai bună calitate. Regina stupului primeşte toată viaţa ca unic aliment lăptişorul, impropriu numit de matcă, produs de fapt de către albine.
Citeste tot articolul
Îndrăgostire sau iubire?
Prietenele mele mă privesc intrigate, ori de câte ori susţin, poate prea vehement, că pentru mine, numai îndrăgostirea poartă în ea miracolul, numai ea e pură şi fără de vină şi nerăbdătoare ca ploaia şi rebelă ca răscoala pământului. Îndrăgostirea ne vine de la Dumnezeu, iubirea de la oameni.
Citeste tot articolul
Urmările migraţiei politice
Părăsirea PDL-ului de către prim-vicepreşedintele său, Mihai Stânişoară, cu doar câteva săptămâni înainte de Convenţia Naţională, a adăugat încă o filă neagră la dosarul clasei politice româneşti. Cazul în sine nu ar fi contat, dacă nu ar fi fost vorba de un lider recunoscut al partidului şi dacă nu ar fi fost încă un act de trădare dintr-o serie ce, probabil, nu s-a încheiat.
Citeste tot articolul
Gata cu joaca de-a Europa!
La început, în toamna lui 2011, totul părea mai mult un moft al unor lideri occidentali, a căror agendă politică promova - nu fără beneficii electorale, desigur! - o prudenţă exagerată faţă de angajamentele şi acţiunile membrilor mai noi ai Uniunii Europene. Amânarea acceptului de intrare a României în Spaţiul Schengen, în ciuda îndeplinirii criteriilor tehnice de către ţara noastră, a surprins pe multă lume acum doi ani.
Citeste tot articolul
Troţki la... Cluj-Napoca
Potrivit unei nefericite tradiţii, în România, dacă ceva merge bine, neapărat se va găsi cineva care va depune toate străduinţele să schimbe semnul "plus" cu "minus", să strice şi să sfarme. Dacă ne uităm atenţi în societatea noastră, în ultimii 23 de ani, vom descoperi mii de exemple în acest sens.
Citeste tot articolul
MIHAI MIRON - "România ar putea produce alimente pentru 80 de milioane de locuitori"
Fiu al unui fost "erou al muncii socialiste", Miron Thoader - fostul preşedinte de cooperativă agricolă de producţie din Cozmeşti, Iaşi -, doctorul în farmacie Mihai Miron, inventatorul Paracetamolului Sinus, a muncit din greu de când se ştie. A fost olimpic pe ţară şi internaţional la chimie, a creat zeci de medicamente alopate şi suplimente alimentare. Este şi un om de producţie, agricultor şi zootehnician de nivel european, fermier pe 1500 de hectare, în parte foste mărăcinişuri şi râpe.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru CAROLINA M., F. AS nr. 1057 - "Ajutor! Fiul meu suferă de tremor esenţial"
Spre deosebire de Parkinson, în care tremorul se manifestă în stare de repaus şi este ameliorat de mişcările voluntare, tremorul esenţial este o afecţiune în care tocmai mişcările voluntare, de genul ţinerii în mână a unei ceşti de cafea sau a unei furculiţe accentuează tremuratul nestăpânit al mâinii.
Citeste tot articolul
"Mulţumesc domnule doctor Simu Rareş, mulţumesc «Formula AS»!"
Această revistă rămâne una de excepţie, datorită stilului propriu şi inimitabil al doamnei Sânziana Pop. Mă număr printre cititorii fideli, care şi-au păstrat sănătatea, urmând sfaturile specialiştilor dvs., dar şi ale cititorilor.
Citeste tot articolul
Magnetoterapia
Se ştie că sănătatea fiecărei fiinţe este strâns legată de energia magnetică a pământului, care echilibrează organismul până la nivel celular, asupra noastră acţionând un sistem de energii subtile care ne influenţează direct sănătatea. În mod normal, ar trebui să funcţionăm în rezonanţă cu câmpurile electromagnetice ale Terrei, dar acestea sunt din ce în ce mai "şubrezite" din cauza schimbărilor climatice şi a devierii axului de rotaţie al planetei.
Citeste tot articolul
Mărgăritarele care vindecă: LĂCRĂMIOARELE
Se vor ivi curând, în lumina soarelui de aprilie, înmiresmând toată lumea, cu florile lor delicate şi albe, în formă de clopoţei. Dar dincolo de frumuseţea lor diafană, lăcrămioarele sunt medicamente naturale autentice. Remediile din lăcrămioare vindecă numeroase afecţiuni, de la banalele dureri de cap, până la bolile de inimă şi dereglări ale sistemului nervos.
Citeste tot articolul
SELECŢIA "FORMULA AS"
Vi se întâmplă, ca şi mie, să citiţi ziare, să ascultaţi la radio şi TV comentarii, să auziţi conversaţii între tineri şi să nu înţelegeţi unele cuvinte? Atunci n-ar trebui să vă lipsească din casă acest dicţionar, ajuns la a treia ediţie din 1982 încoace, perioadă în care şi-a triplat volumul.
Citeste tot articolul
Ce mai face... DANA BARTZER
Da, ne-am retras de mult. Nu ne mai ocupăm de vreo optsprezece ani de lucruri publice, dar nu simt deloc dorinţa de a fi în faţă, în ochii lumii. De altfel, nici când meseria mea era aceea de cântăreaţă nu mi-a plăcut să insist, să forţez lucrurile. Doar ce vine de la sine e preţuit şi binevenit.
Citeste tot articolul
O viaţă ca-n filme... ELENA CIOCAN
Îşi aminteşte exact ziua: mijlocul verii lui 1962, 15 iulie. A coborât din maşină, cinematograful părea uriaş şi naşul ei i-a spus "Uite, aici o să lucrezi tu, o să fii proiecţionistă". Nu avea nici optsprezece ani şi ajunsese dintr-un sat vrâncean, Gugeşti, direct pe marele bulevard al Capitalei, la cinematograful ce purta pe atunci numele "Magheru".
Citeste tot articolul
Acad. Eugen Simion, la 80 de ani
Îl cunosc pe domnul profesor de mult, de peste 40 de ani. Îl cunosc de pe vremea când ne întâlneam pe holurile filologiei bucureştene sau la o masă rezervată din timp la Capşa, unde Marin Preda râdea zgomotos şi povestea plin de haz cum Sadoveanu invita diferite persoane la masă, cum doamna Profira aducea o tavă imensă cu plăcinte "poale-n brâu", abia scoase din cuptor...
Citeste tot articolul
Ne-a părăsit ultimul artist boem... Titi Rucăreanu
S-a dus dintre noi un... risipitor...un fel de pasăre rară. Cu totul aparte. Nu semăna cu nimeni. Era unicat. Era conştient de lucrul acesta şi se purta ca atare. A avut două mari plăceri: Viaţa şi Teatrul! Când se alinta, îi plăcea să spună că şi-a greşit cariera: trebuia să se facă muzician. Într-adevăr, avea o ureche cu un înalt grad de percepere şi mânuia acordeonul ca un acrobat!
Citeste tot articolul
Un film despre oameni şi animale: "DOMESTIC"
Imaginaţi-vă un fel de Arcă a lui Noe pe verticală, aşezată pe etajele unui bloc oarecare dintr-un oraş oarecare. În acest bloc, vecinii şi animalele lor trăiesc experienţe complicate care sfârşesc fie bine, fie în tigaie. Tocmai v-aţi făcut o imagine mentală despre filmul "Domestic", al treilea lungmetraj al regizorului Adrian Sitaru.
Citeste tot articolul
Când sfinţii stau la taifas
Acum două decenii, în stupina mânăstirii Sihăstria locuiau doi mari părinţi - Cleopa Ilie şi Marcu Dumitrescu. Primul stătuse mulţi ani în pustiu, iar al doilea avea peste 20 de ani petrecuţi în temniţă. Când se întâlneau, îşi depănau amintirile. Unul din închisoare, celălalt din sihăstrie. Un neofit a asistat la dialogurile lor de taină şi a acceptat acum să le dezvăluie.
Citeste tot articolul
"Noii ruşi" din Siberia
Când am cunoscut-o pe Alina Giurcan nu ştiam prea multe despre "Noii ruşi" şi nici despre drama basarabenilor deportaţi cândva în Siberia. Venită de dincolo de Prut, de la Ungheni, Alina Giurcan a ajuns la Bucureşti în drumul ei spre zări noi şi lumi mai calde. A rămas împreună cu familia ei în Capitală, unde a descoperit, printre altele, frumuseţea bisericii Sf. Alexie şi ajutorul unor oameni minunaţi, cu multă credinţă.
Citeste tot articolul
Telefoane spre "dincolo"
Sufletele morţilor vorbesc cu noi. Nu doar prin oameni cu talent de mediumi, ci şi prin aparate tehnice, audibile pentru fiecare, chiar pentru cei care nu cred în astfel de fenomene. Adevărul este că nici nu e prea uşor de crezut că apelurile din lumea de dincolo avertizează în legătură cu o necesară schimbare de paradigmă, în privinţa recunoaşterii că spiritul nemuritor, şi nu materia, se află în centrul existenţei.
Citeste tot articolul
YANNI
Născut în sânul bătrânei Ellade şi format în ţara tuturor posibilităţilor (SUA), artistul grec în vârstă de 58 de ani a concertat în peste 20 de ţări, în faţa a peste 2 milioane de spectatori, şi a fost nominalizat de două ori la premiile Grammy, pentru albumele "Dare to Dream" ('92) şi "In My Time" (1993).
Citeste tot articolul