RODICA CULCER despre... Libertate pentru hoţi şi violatori
"Ne aflăm la capătul unui lanţ al slăbiciunilor, care demonstrează încă o dată că nu putem scăpa de consecinţele proastei guvernări. Legea 169/2017, în baza căreia deţinuţii care au executat pedepse în condiţii necorespunzătoare beneficiază de o reducere de şase zile, pentru 30 de zile de pedeapsă, este o consecinţă a faptului că vechea problemă a condiţiilor proaste de viaţă din penitenciare nu a fost rezolvată de niciun guvern."
Citeste tot articolul
Săptămâna 3 - 9 noiembrie
Luna plină se petrece sâmbătă dimineaţă în Taur, zodia în care regina nopţii se simte cel mai bine. Avantajul acestei Luni pline este că sentimentele ne sunt clare, chiar dacă e posibil să le manifestăm cu emfază. Tot sâmbătă, Venus în Balanţă e în opoziţie cu Uranus în Berbec, iar graniţa dintre prietenie şi amor se poate redefini.
Citeste tot articolul
Vremea opoziţiei
Spuneam, acum câteva săptămâni, mai în glumă, dar mai mult în serios, că adevărata opoziţie la PSD vine chiar din rândurile PSD şi că nimeni nu a fost mai virulent în a-şi critica partidul în ultimii ani, pe cât au fost Victor Ponta, Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose.
Citeste tot articolul
Pădurea Uitării
Zilele trecute am avut ocazia să revăd câteva dintre locurile copilăriei. Să te întorci cu pasul şi cu mintea pe dealuri cu pădure şi pe drumuri de pământ, construite cândva de care grele, trase de boi - este o aventură amară, plină de melancolii tăcute.
Citeste tot articolul
DAN GORBĂNESCU, întreprinzător: "Iaşiul renaşte. Eu însumi sunt o pană de pe pasărea Phoenix"
"Vedeţi, în lumea asta toate au un rost. Nu este un lup în pădure fără rânduială de Sus. Şi toate au fost lăsate pentru ca omul să se bucure de ele în această călătorie frumoasă, căreia noi îi spunem viaţă. Dar bucuria nu e deplină, dacă nu-ţi găseşti şi tu, ca om, rostul tău. În momentul în care ţi l-ai găsit, nu se mai pune problema în termeni materiali. Dacă ţi-l urmezi, oricum eşti în câştig. Asta fac şi eu."
Citeste tot articolul
Răspuns pentru ROZALIA URBAN - Reşiţa, F. AS 1227 - "Am fost diagnosticată cu ficat gras şi mărit"
Ficatul gras, denumit şi steatoză hepatică, este o condiţie în care există un exces de grăsimi în ficat, din diferite motive, cea mai importantă cauză fiind consumul excesiv de alcool, deşi boala este frecvent întâlnită şi la persoanele care nu beau alcool.
Citeste tot articolul
Cum am învins moartea
Lumina violet, de la dispozitivele de urgenţă din spital, creează un semi-întuneric în care se aude doar picuratul calm al perfuziei ce se scurge în braţul meu. De calm am nevoie mai mult ca niciodată. ...
Citeste tot articolul
Ce vă menţine în formă maximă toamna
Niciodată urmările suprasolicitării nu devin imediat vizibile. De aceea este necesar ca în permanenţă să fim atenţi să nu ne depăşim limitele. Vă oferim câteva sugestii în acest sens.
Citeste tot articolul
Un ajutor nesperat pentru bolile toamnei: Sărurile Schüssler
Pentru că toamna devine tot mai friguroasă şi întunecată, mulţi oameni se simt cotropiţi de melancolie. Sau sunt terorizaţi de bolile care pândesc de pretutindeni. Pe lângă soluţiile la care apelăm, există una foarte eficientă, din păcate, prea puţin cunoscută la noi: sărurile Schüssler, nişte combinaţii de minerale care consolidează punctele slabe ale sistemului imunitar.
Citeste tot articolul
Erorile perseverente ale medicinei
"Nu te mai uita cruciş, că-ţi rămân ochii aşa!" Sunt cuvinte cu care, de generaţii, au reuşit părinţii să le strice copiilor cheful de-a se strâmba. "Nemotivat", spun specialiştii, "pentru că această afirmaţie n-are nicio noimă". Uitatul cruciş intenţionat nu are consecinţe.
Citeste tot articolul
Tenul şi nocivitatea calculatorului
Aproape tot ce se introduce în priză dăunează sănătăţii, producând câmpuri magnetice, câmpuri electrice, radiaţii electromagnetice etc. De cuptorul cu microunde, probabil toată lumea ştie cât este de periculos, mai ales pentru copii şi femeile însărcinate. Dar dacă la el putem renunţa, facem la fel şi cu calculatorul, care este cu mult mai periculos, nu doar pentru sănătate, ci şi pentru frumuseţe?
Citeste tot articolul
Băi oculare cu albăstrele
Nu doar tenul suferă de pe urma calculatorului, ci şi ochii, supuşi unui efort de-a dreptul barbar. Dintre câte plante există, cea mai grabnic ajutătoare pentru pleoape umflate, edeme, roşeaţă este albăstreaua (Centaurea cyanus).
Citeste tot articolul
DACII DIN BRETANIA - Tri Hori
Este dansul cel mai vechi al bretanilor. O horă exact ca a noastră, în trei paşi. Dansatorii se ţin de mâini, şi înainte ca jocul să-nceapă, vătaful strigă: UNA DAOU TRI, HORA! Cum a ajuns vechiul joc al dacilor pe malul Atlanticului, rămâne un mister. Pentru care merită să faci cea de a 14-a călătorie de toamnă, a revistei "Formula AS"
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Dacă urmăriţi pe HBO serialul "Familia Borgia", cu formidabilul Jeremy Irons în rolul papei Alessandro VI Borgia, precis vă va interesa şi acest roman, singurul scris de dramaturgul Dario Fo (1926-2016) şi apărut în Italia în 2014. Laureatul Nobel pentru literatură îşi explica opţiunea pentru subiectul cu o vastă bibliografie adunată în timp ca un act de dreptate pentru "femeia fatală" Lucrezia Borgia, diabolizată de posteritate.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Fără să fie de valoarea unor mari scriitori ruşi contemporani, precum Ludmila Uliţkaia, Evgheni Vodolazkin, Mihail Şişkin, Viktor Pelevin sau Vladimir Sorokin, Andrei Makine e un romancier de succes. Are acum 60 de ani, dintre care jumătate i-a trăit în Franţa, unde a cerut azil politic în 1987. Născut în Siberia, a crescut la orfelinat, înainte de a fi recuperat de o bunică franţuzoaică.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Există în Franţa o serie de autoare cincuagenare care scriu pe bandă rulantă romane inspirate dintr-o realitate autobiografică - relaţii de familie traumatizante, iubiri, sex şi nefericiri, prietenii dramatice - totul pe un fundal istoric şi social contemporan şi în decoruri meticulos cartografiate. Mai mult, personajele au echivalent declarat în realitate, nu se vor inventate.
Citeste tot articolul
Dezlegarea la mamă
Multă vreme, am fost supărată pe mama. Am învinuit-o, în adâncul sufletului, şi uneori chiar făţiş, că e altfel decât alte mame care iubesc necondiţionat. Mereu mi s-a părut că ea nu mă poate accepta oricum. Că nu mă poate iubi pe mine cea care sunt, ci doar un vis din inima şi din mintea ei, prea frumos ca eu să-l pot atinge.
Citeste tot articolul
O cană de ceai
Cuvintele lui neaşteptate şi dure au rămas încremenite între ceştile în care ceaiul se răcise de mult. Le regăsesc ecoul şi în crizantemele care înconjoară masa la care stau, în pomii trişti, dezbrăcaţi de frunze, dar, de fapt, parcă le aud de peste tot, repetate de nenumărate ori, până şi de claxoanele maşinilor şi de zgomotul surd al oraşului, a cărui viaţă rece şi indiferentă pare veşnică.
Citeste tot articolul
Toamnă la Valea Verde
Octombrie, abia născut. Apusenii îşi pun veştmântul autumnal, protagonişti principali într-o paradă a unei alt fel de mode, statornică, şi totuşi mereu alta. Pădurile de conifere le îmbrăţişează discret pe cele de foioase, aşternându-le la poale păşuni încă smălţate cu flori târzii. Brânduşele au cotropit poienile şi se răsfaţă sub razele soarelui, nefiresc de calde. Din loc în loc, cireşii sălbatici străpung, cu roşul de purpură al frunzelor, mantaua verde-arămie a pădurilor.
Citeste tot articolul
ANDI VASLUIANU - "Sunt ceva mai curajos decât Racii tipici"
"Eu am o problemă cu formula "Ce înseamnă să fii talentat?". Niciodată n-am ştiut să definesc exact talentul. Dar sunt de acord cu două sugestii pe care le-am aflat de-a lungul timpului. Prima este că "talentul e farmec". Da, cred că talentul înseamnă un soi de farmec înnăscut, de carismă. Doamna Sanda Manu, profesoara mea din Institut, zicea că, dintr-o sută de oameni pe care îi are în faţă, ea poate - începând de la "Bună ziua!" - să-şi dea seama cine o să facă meseria de actor şi cine nu."
Citeste tot articolul
Sihaştrii Bucegilor
În veacul trecut, în Munţii Bucegi au trăit doi călugări sfinţi: Mihail Bădilă şi Antonie Munteanu. Pe 18 noiembrie 2014, cinci preoţi, în frunte cu părintele Gheorghe Colţea, aveau să scoată la lumină moaştele amândurora.
Citeste tot articolul
ZODIACUL LUNII NOIEMBRIE
Principalul aspect al acestei luni este, fără îndoială, trigonul dintre Uranus în Berbec şi Saturn în Săgetător. Cu toţii cunoaştem senzaţia de stagnare, când suntem prinşi în rutină şi avem impresia că nu ne îndreptăm nicăieri. Cunoaştem şi perioadele de tip "avântul-prăbuşirea", când ne aruncăm cu entuziasm în diferite proiecte dar ne oprim la fel de brusc.
Citeste tot articolul
Toamnă muzicală gitană - Fanfara Shukar şi Damian & Brothers "dau foc" Bucureştiului
Descoperiţi de etnomuzicologul Speranţa Rădulescu la finalul anilor '80, muzicanţii din satul ieşean Zece Prăjini au ajuns să facă furori pe plan mondial. Dar cum patima pentru trompete şi alămuri este adâncă la moldoveni, Speranţa Rădulescu "a pus" de două formaţii: Fanfara Shukar şi Ciocârlia.
Citeste tot articolul