- Ne aflăm la capătul unui lanţ al slăbiciunilor, care demonstrează încă o dată că nu putem scăpa de consecinţele proastei guvernări. Legea 169/2017, în baza căreia deţinuţii care au executat pedepse în condiţii necorespunzătoare beneficiază de o reducere de şase zile, pentru 30 de zile de pedeapsă, este o consecinţă a faptului că vechea problemă a condiţiilor proaste de viaţă din penitenciare nu a fost rezolvată de niciun guvern. Legea avea drept scop să oprească avalanşa de plângeri depuse de deţinuţi la CEDO, mai ales că instanţa europeană a condamnat deja România la despăgubiri în astfel de cazuri. Din păcate, cum a arătat judecătorul Bogdan Mateescu, membru al CSM, legea nu a prevăzut şi exceptarea unor infracţiuni, căci parlamentarii nu s-au gândit la consecinţele pe care le va suporta populaţia. Vor fi deci eliberaţi în masă violatorii, pedofilii, criminalii, hoţii etc. Atât au fost în stare să gândească parlamentarii noştri, ceea ce nu ar trebui să ne mire, dacă ne gândim că preşedintele Iohannis a fost nevoit să retrimită în Parlament Legea centenarului Marii Uniri, pentru că prevedea un termen de promulgare deja depăşit, pe lângă un şir întreg de alte erori infantile. Ocupaţi cu anchetele parlamentare, care sunt de fapt mijloace de presiune şi intimidare a adversarilor politici şi instituţionali, parlamentarii nu mai au timp să mai şi studieze proiectele de legi pe care le votează la ordin. Revenind însă la condiţiile din penitenciare, vom observa că, de când a venit la putere, PSD nu a făcut absolut nimic pentru a le remedia, ci le-a folosit pentru a justifica acea controversată lege a graţierii împotriva căreia românii au ieşit în stradă în februarie. Astfel, incapacitatea de a rezolva o problemă de fond privind condiţiile de detenţie, cuplată cu lipsa de scrupule a politicienilor obsedaţi să-şi rezolve propriile probleme penale, a ajuns să pună în pericol siguranţa românilor, mai ales că poliţia va fi din nou depăşită, ca de obicei.
- La scurtă vreme după remanierea forţată, provocată de premierul Tudose, tensiunile dintre prim-ministru şi PSD reapar şi se vorbeşte din nou de înlocuirea unor miniştri apropiaţi de Liviu Dragnea - Ionuţ Mişa şi Lia Olguţa Vasilescu. Care este substratul acestui conflict nerezolvat, din interiorul puterii?
- Totul pleacă de la obsesia lui Liviu Dragnea de a controla guvernul. Pentru a demonstra că tot el deţine puterea în ciuda faptului că a pierdut doi miniştri fideli - Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb - Dragnea l-a sabotat public pe premierul Tudose, prin intermediul ministrului de Finanţe, Ionuţ Mişa. Fără să fi avut aprobarea prim-ministrului, Mişa a anunţat introducerea unei taxe de solidaritate de 2% pentru angajatori, expunând executivul la un nou val de critici. Bugetul ţării a devenit astfel teren de confruntare între taberele din interiorul coaliţiei de guvernare, cu consecinţe dezastruoase pentru economie: blocaje, îndepărtarea investitorilor şi imposibilitatea rezolvării problemei deficitului bugetar în creştere. Ajungem la a doua cauză a tulburărilor politice în curs, şi anume - la programul de guvernare al PSD, care este irealizabil. Adică, după cum au spus toţi economiştii respectabili de la bun început, nu poate fi finanţat decât prin introducerea de noi taxe şi impozite. Mărirea poverii fiscale anulează însă efectele creşterilor de salarii şi pensii promise şi, în parte, efectuate deja. Prizonier al acestei contradicţii, guvernul aruncă pe piaţă o aberaţie după alta - de la impozitul pe cifra de afaceri la Split TVA, la taxa de solidaritate sau o nouă taxă de mediu - doar pentru a renunţa imediat la ele în mod penibil. Astfel, problema finanţării a rămas nerezolvată, deşi a redus drastic investiţiile, iar PSD a fost nevoit să amâne din nou punerea în aplicare a legii salarizării bugetarilor şi a legii pensiilor, două legi din programul de guvernare care o depăşesc evident pe Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii. Ajungem astfel la a treia cauză, adică la incompetenţa guvernanţilor, agravată de încremenirea într-o gândire stângistă anacronică. Premierul Tudose nu poate scăpa de neaveniţii Vâlcov, Mişa şi Vasilescu, înainte de a începe construcţia bugetului pentru 2018, pentru că Liviu Dragnea îşi apără puterea, incompetenţa şi primitivismul, cu preţul stabilităţii economice şi politice a ţării. Aceasta este problema şi ea nu are deocamdată nicio soluţie.