"Nu te mai uita cruciş, că-ţi rămân ochii aşa!"
Sunt cuvinte cu care, de generaţii, au reuşit părinţii să le strice copiilor cheful de-a se strâmba. "Nemotivat", spun specialiştii, "pentru că această afirmaţie n-are nicio noimă". Uitatul cruciş intenţionat nu are consecinţe. Ba dimpotrivă: cei ce-şi "rotesc" bine ochii au un control deosebit asupra lor. De unde a plecat "zvonul" nu ştie nimeni, nici măcar experţii.
Spanacul conţine o cantitate foarte mare de fier
Conţinutul ridicat de fier din spanac este un exemplu relevant de neştiinţă. Fiziologul german Gustav von Bunge a măsurat exact conţinutul de fier al spanacului: 35 mg la 100 g (este vorba de spanac uscat, care are de 10 ori mai mult fier decât cel proaspăt). Dar faptul că el a comparat concentratul cu leguma proaspătă a fost dat uitării. Legenda despre "miracolul verde" care întăreşte muşchii ca piatra a făcut înconjurul pământului - şi continuă să supravieţuiască.
Rasul face părul să crească mai repede şi mai negru
Greşit. Femeile care se rad, regulat, pe picioare, pot fi liniştite: rasul nu influenţează nici creşterea părului şi nici calitatea acestuia. Impresia optică există, într-adevăr: tuleiele "verticale" sunt mai vizibile decât cele fine, "orizontale".
Obligatoriu: 2 l de apă pe zi
Sigur că apa are o importanţă vitală, dar de câtă apă avem nevoie depinde de o serie întreagă de factori: de climă, de masa corporală, de constituţia fiecăruia şi de gradul de activitate fizică. O cantitate prea mare de apă poate chiar să dăuneze organismului, pentru că îi extrage acestuia sarea. Stabilirea unei cantităţi recomandate nu are acoperire ştiinţifică: unii au nevoie de mai multă apă, alţii de mai puţină, iar cantităţile ce ne sunt necesare nouă, tuturor, sunt diferite de la caz la caz.
Somnul dinainte de miezul nopţii e cel mai sănătos
Această înţelepciune populară datează încă de pe vremea când oamenii se culcau odată cu găinile. Aşa că, la miezul nopţii, fazele de somn profund erau deja depăşite. Acestea se instalează în primele 4-5 ore după ce adormim şi sunt determinante pentru calitatea somnului, indiferent dacă ne culcăm la ora zece sau abia după miezul nopţii.