RODICA CULCER despre... Viitorul penal al ţării
Dacă judecăm după ceea ce s-a întâmplat la alegerile locale, când persoane cu dosare penale au fost alese în funcţia de primar sau de preşedinte al consiliului judeţean, probabil că efectul dosarelor penale asupra rezultatului votului nu va fi devastator.
Citeste tot articolul
Săptămâna 9-15 decembrie
Pentru semnele mutabile (Gemeni, Fecioară, Săgetător şi Peşti) acest weekend va fi unul de lucru. Chiar dacă şefii nu ne convoacă la muncă, ne responsabilizăm singuri sau ne găsim forţa să ne apucăm de treburi pe care le-am tot amânat, cum ar fi să ne facem ordine printre documente. Avantajul e că ne vine uşor să ne organizăm. Prietenoasa Venus a intrat în zodia prieteniei, cea a Vărsătorului, şi împreună cu energicul Marte, aflat deja acolo, face ca viaţa socială să fie plăcută, deşi cam aglomerată.
Citeste tot articolul
1 decembrie zdrenţuit
De-a lungul timpului, am fost ca jurnalist la multe dintre sărbătorile noastre naţionale. Mica şi Marea Unire, ori mai recenta Zi a Drapelului, prilejuiesc, de obicei, celebrări oficiale şi populare. Cu mai multă sau mai puţină pompă, însoţite de participarea armatei, ele au pentru naţiune, nu numai la noi, ci peste tot în lume, un rol de anamneză benefică.
Citeste tot articolul
Lumea "post-adevăr"
O stare tot mai accentuată de anxietate străbate discursul public din ultima vreme, într-un an din care rămânem ca evenimente majore cu Brexit-ul, decizia Marii Britanii de a se rupe de Uniunea Europeană, şi cu alegerea ca preşedinte în Statele Unite ale Americii a controversatului om de afaceri Donald Trump.
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU- "Campania electorală are un substrat antijustiţie: ori toţi să scăpăm, ori toţi să muriţi"
Aniversarea a picat în toiul campaniei electorale, aşa încât bilanţul a fost supus unui tratament electoral departe de orice obiectivitate. Pentru PSD, Cabinetul Cioloş este "guvernul zero realizări", iar pentru premierul Cioloş este "guvernul zero corupţie, zero populism, zero minciuni".
Citeste tot articolul
Răspuns pentru SIMONA, F. AS nr. 1242 - "Caut tratament pentru coree cronică Huntington"
Detaliile pe care le solicitaţi cu privire la boala Huntington sunt următoarele: cunoscută şi sub denumirea de coree Huntington, boala este o patologie cerebrală degenerativă, care determină o disfuncţie neuronală cu substrat ereditar (rezultatul unei singure gene anormale-IT15, aflată pe cromozomul 4p) şi, ca urmare, apar tulburări emoţionale, precum şi tulburări ale abilităţilor motorii şi psihice.
Citeste tot articolul
Un cuplu de aur: Mişcarea şi sistemul imunitar
Paisprezece, atâţia sunt anii de viaţă în plus pe care poate spera să-i câştige o persoană activă, care face mişcare fizică, aleargă sau merge pe jos. Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Cambridge şi de la "Medical Research Council" din Marea Britanie...
Citeste tot articolul
IODUL NATURAL
Deşi organismul uman conţine doar un gram şi jumătate de iod, acest element coordonează zeci şi sute de procese fiziologice, fără de care nu am putea trăi, gândi şi simţi. Tocmai datorită importanţei sale extraordinare pentru sănătatea fiecăruia dintre noi, vă propunem să aflaţi mai multe din secretele iodului.
Citeste tot articolul
Din reţetele d-lui farmacist BOBARU - Bolile respiratorii ale copiilor mici
Siropul de pătlagină se poate obţine în casă astfel: Din frunze uscate - 2 linguri de frunze uscate de pătlagină mărunţită groscior se opăresc cu 250 ml de apă, se lasă la infuzat 30 de minute, după care se filtrează. Ceaiul obţinut se amestecă în cantităţi egale cu miere.
Citeste tot articolul
Sindromul de canal carpian
Încheietura mâinii este străbătută de un canal - chirurgii îl numesc "tunel carpian" - o structură osteofibroasă, prin care comunică antebraţul cu zona profundă a palmei. Prin el trec vasele de sânge, tendoanele muşchilor flexori ai degetelor şi nervul median. Fiind lipsit de elasticitate şi destul de îngust, o inflamaţie apărută în interiorul său poate provoca deseori compresia nervului median...
Citeste tot articolul
Cearcănele şi ochii umflaţi
Sunt printre cele mai neplăcute ingrediente ale obrazului. Pe lângă aspectul lor inestetic, mai imprimă, în plus, un aer de tristeţe şi oboseală. Remediile naturale explicate mai jos au un renume bun: dezinflamează, calmează şi întind pielea delicată din jurul ochilor, iar ridurile şi cearcănele se estompează.
Citeste tot articolul
Regimul cu kiwi, soc şi mesteacăn
Iată o dietă uşor de ţinut, fără restricţii, dar cu rezultat sigur, dacă o urmaţi cu consecvenţă. Ea atacă direct depozitele de grăsime şi apa în exces din ţesuturi.
Citeste tot articolul
Sprijiniţi imaginea României în Scandinavia
Pentru a putea începe lucrările de înălţare a Centrului Cultural, Social şi Ecumenic (aşezarea acestuia pe fundaţie), avem nevoie de orice sprijin financiar. De aceea, suntem în căutare de sponsori, care să ne poată da o mână de ajutor la finalizarea acestui proiect. Contribuţia dumneavoastră, cu o sumă cât de modică, ne va fi de un real folos.
Citeste tot articolul
Omul care aduce pâinea
Firijba este un sat uitat de Dumnezeu pe o culme de deal din nordul judeţului Vâlcea. Mai are doar unsprezece locuitori, dar toţi juraţi să trăiască o eternitate. O lume de pe altă lume.
Citeste tot articolul
Postul de iarnă
Începutul celui mai aşteptat post din an, acela al Crăciunului, era prilej de mare sărbătoare pentru mine, în vremea în care creşteam în casă cu Buna. Şi asta se întâmpla pentru că (în zilele acelea) eram băgată în seamă de toată lumea. Iar toată lumea însemna, pe atunci, Buna, mama şi tata, eventual vreo mătuşă care mai venea pe la noi, unchiaşul Petrea pădurarul, ori Pavăl, stuparul.
Citeste tot articolul
SCRISORI CARE AŞTEAPTĂ RĂSPUNS
Am ezitat mult până să scriu acest text. Cu o hărnicie demnă de o cauză mai bună, am aruncat la coş mai multe epistole abia începute. Mi se părea că vorbele nu-mi aparţin, că trădează un sentimentalism penibil. În plus, aveam un acut gând al deşertăciunii, mereu întrebându-mă: la ce bun? cui îi pasă? ce rezolv în definitiv? Câteva zile mai târziu, răspunsul a ţâşnit ca o lovitură de secure, simplificându-mi brusc ezitările.
Citeste tot articolul
Bunica Floarea
Cineva, cândva, m-a rugat să-i spun o poveste cu îngeri. Dinaintea ochilor mi-a apărut mâna dreaptă a bunicii mele, Floarea. O mână de înger pus la plug, ca să-i hrănească pe păcătoşi. Altcineva mi-a cerut să descriu sfinţenia.
Citeste tot articolul
GABRIEL PĂUN - "Mă bucur că sunt premiat alături de oameni foarte importanţi, care au făcut lucruri mari pentru salvarea naturii"
Premiul mi-a fost acordat de o fundaţie germană, care se numeşte EuroNatur, şi există de câteva decenii. Obiectivul lor este Europa şi tot ce înseamnă natură sălbatică, deşi când zbori cu avionul peste Europa, te întrebi unde e natura aia sălbatică protejată, pentru că ceea ce se vede de sus este doar un peisaj trasat la milimetru, în care sălbăticia pe care o mai vedem câteodată la televizor sau prin reportaje reprezintă 1%.
Citeste tot articolul
MIYA KOSEI - "Fac fotografii în România de 50 de ani"
Miya Kosei a cunoscut pe drumurile sale de ţară sute şi sute de oameni, s-a împrietenit şi a fost îndrăgit de ţărani, de preoţi, de învăţători, de ţigani, de oameni de vază de la oraş. Imaginile sale, chiar dacă latura lor documentară are o valoare de necontestat, nu sunt cele ale unui fotoreporter. Şi nicidecum cele ale unui turist, oricât de entuziast ar fi acela.
Citeste tot articolul
IOAN BOCŞA - "La Alba Iulia bate cel mai puternic inima mea de român"
Cred că patriotismul însumează toate cercurile concentrice ale fiinţei noastre, pornind din imediata ei apropiere - locul în care te-ai născut, părinţii, limba în care rosteşti cuvântul "mamă" şi, odată cu vârsta, extinzându-le asupra specificului zonei în care trăieşti, asupra ţării, dar şi asupra celor printre care trăieşti, pentru că nu îţi poţi crea o identitate decât raportându-te la cei asemeni ţie, cât şi la cei diferiţi.
Citeste tot articolul
Pr. FLAVIU GABRIEL FLEŞER - "Biserica are nevoie de tineri, şi tinerii de biserică!"
Pe vremea când eram elev la Seminarul Teologic din Cluj-Napoca, am avut o relaţie foarte adâncă, cu un părinte din urbea de pe Someş, care avea activităţi extraordinare cu copiii şi tinerii. M-a impresionat ce făcea. Asta m-a determinat ca, la sfârşitul seminarului, să alcătuiesc o lucrare de atestat, "Misiunea bisericii în lumea de astăzi", în care m-am străduit să dedic un capitol pastoraţiei bisericii în legătură cu tinerii, misiunea bisericii spre această parte foarte vulnerabilă a societăţii actuale.
Citeste tot articolul
Despre fotbal, cu "Oberul" lui: CHRISTOPH DAUM - "Pentru mine este o bucurie şi o onoare să fiu aici, în România"
Pot să vă spun că aceşti jucători de la naţională au un caracter foarte frumos, iar dacă vorbim despre mentalitate, am văzut o sumedenie de lucruri bune la ei. Sunt şi aspecte pe care le putem îmbunătăţi, sunt lucruri la care lucrăm, dar schimbarea nu poate veni peste noapte, nu poate veni în câteva săptămâni sau luni.
Citeste tot articolul
ZODIACUL LUNII DECEMBRIE
Un nou an se apropie de sfârşit. Un an pe parcursul căruia visurile lui Neptun s-au trezit confruntate cu realismul lui Saturn. Un an în care Marte ne-a verificat capacitatea de-a lua decizii şi a face faţă adversităţilor. Şi iată, ca un dar de Crăciun, chiar pe data de 25, se desenează pe cer o configuraţie numită cortul, care ne promite că, dacă ne filtrăm cu obiectivitate ideile şi facem primii paşi către concretizarea lor, vom putea evolua frumos.
Citeste tot articolul
La colindat cu SILVIA DUMITRESCU şi OANA SÎRBU
Dacă pe străzile Bucureştiului copiii care veneau altădată cu Steaua au dispărut, colindătorii s-au mutat în sălile de concerte sau în magazinele muzicale. Aşa s-a întâmplat şi săptămâna aceasta, când două soliste "clasice" de muzică uşoară au lansat albume cu melodii dedicate Crăciunului. Compozitorul este "comun", Virgil Popescu, dar vocile şi artistele, diferite.
Citeste tot articolul