Pătlagina
Siropul de pătlagină se poate obţine în casă astfel:
* Din frunze uscate: 2 linguri de frunze uscate de pătlagină mărunţită groscior se opăresc cu 250 ml de apă, se lasă la infuzat 30 de minute, după care se filtrează. Ceaiul obţinut se amestecă în cantităţi egale cu miere.
* Din frunze proaspete: frunzele de pătlagină proaspăt culese se zdrobesc cu ajutorul unui blender sau cu o maşină de obţinut sucuri din fructe. Zeama rezultată prin stoarcere se amestecă cu un volum egal de miere. Se grăbeşte obţinerea sucului dacă frunzele proaspete sunt lăsate câteva zile la congelator, după care mărunţesc şi se storc bine, într-o bucată de tifon împăturită. Amestecul de suc şi miere se fierbe 20 de minute, se toarnă apoi în sticle bine închise, putând fi păstrat timp îndelungat, în bune condiţii. Preparatul nu mucegăieşte datorită principiilor antibacteriene conţinute în frunze.
Se administrează câte 3 linguriţe pe zi.
Siropul de pătlagină poate fi folosit şi ca edulcorant (îndulcitor) pentru alte ceaiuri cu proprietăţi expectorante sau antitusive. Această asociere potenţează efectul emolient al ceaiului respectiv.
Teiul
Se folosesc florile de la diferite specii de tei.
Se bea ceai din flori tei, câte 2-3 ceşti pe zi.
Pinul
Se folosesc mugurii de pin (Turio pini).
Se prepară un sirop din muguri de pin după următoarea reţetă: 100 grame muguri de pin sau brad, uscaţi şi măcinaţi, se infuzează 30 minute cu 500 ml de apă clocotită. Infuzia rezultată se amestecă cu 500 grame zahăr tos şi se dă în 2-3 clocote. Se filtrează înainte de a se răci complet, dacă este nevoie.
Se administrează câte 2-3 linguriţe pe zi.
Iedera
Siropul de iederă se poate obţine astfel: 50 grame frunze de iederă mărunţite groscior se fierb câteva minute, cu 500 ml de apă. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se filtrează. Se adaugă 500 grame de zahăr tos, dându-se apoi într-un clocot. Când încă mai este călduţ, preparatul se filtrează, pentru îndepărtarea eventualelor impurităţi din zahăr.
Se administrează câte 2 linguriţe pe zi.