1. Mişcarea prelungeşte viaţa
Paisprezece, atâţia sunt anii de viaţă în plus pe care poate spera să-i câştige o persoană activă, care face mişcare fizică, aleargă sau merge pe jos. Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Cambridge şi de la "Medical Research Council" din Marea Britanie, mersul pe jos sau alergarea, asociate cu o alimentaţie echilibrată, cu un consum redus de alcool şi cu renunţarea la fumat, pot să prelungească în mod semnificativ speranţa de viaţă. Şi să vă ajute să trăiţi sănătoşi. Chiar că merită să încercaţi!
2. Vă protejează creierul
Un studiu efectuat la Institutul Medical "Howard Hughes" din Statele Unite a demonstrat că alergarea stimulează producerea de noi neuroni şi neurotransmiţători cerebrali. Ea impulsionează, de asemenea, formarea vaselor de sânge în hipocamp, tocmai cele ce alimentează noii neuroni cu energia de care au nevoie. Datorită afluxului de sânge, creierul este mai bine oxigenat. Rezultatul: este amânată, în mod considerabil, atrofierea creierului, pierderea de neuroni şi de neurotransmiţători, evitându-se, astfel, apariţia unor boli neurodegenerative, precum Alzheimer-ul.
3. Vă menţine sănătatea inimii
Pe măsură ce creşte numărul exerciţiilor fizice, veţi constata că nu vi se mai taie respiraţia când urcaţi scările. Normal: inima se fortifică, lucrează mai eficient, întăreşte vasele de sânge şi, brusc, sângele circulă mai bine. Ceea ce induce o creştere a nivelului colesterolului bun, o scădere a hipertensiunii arteriale, dar şi o diminuare a măsurii taliei şi o reducere a anxietăţii - factori majori de risc al afecţiunilor cardiace. După 45 de ani, trebuie, însă, să verificaţi, împreună cu medicul de familie, dacă nu există contraindicaţii.
4. Vă ameliorează glicemia
Pentru a vă tonifia şi a vă subţia talia în mod vizibil, este nevoie doar de o practică regulată a mersului pe jos (de trei ori pe săptămână, minimum o jumătate de oră), asociată cu o reechilibrare alimentară. Nevoia de energie obligă, efectiv, organismul să consume din rezervele sale adipoase. Rezultatul: masa de grăsime se topeşte, în vreme ce masa musculară se întăreşte. Şi e bine să ştiţi că e suficient să reduceţi cu 5% din greutate, pentru ca riscul unor afecţiuni, precum diabetul de tip 2 - printre altele - să scadă. Cu condiţia, fireşte, să nu compensaţi cu dulciuri, odată întorşi acasă. Şi după ce aţi atins greutatea dorită, o activitate fizică regulată vă va ajuta să o menţineţi.
5. Previne riscul de cancer la sân
Femeile care fac sport prezintă un risc de cancer la sân de două ori mai redus decât femeile sedentare. Mai ales dacă activitatea fizică este practicată încă de la o vârstă tânără, pentru că ea permite întârzierea primului ciclu şi influenţează hormonii la nivelul sânilor. Un excelent motiv pentru a vă apuca de sport şi pentru a-i atrage şi pe copii să vi se alăture.
6. Vă "unge" articulaţiile
Chiar dacă pare surprinzător, alergarea întăreşte oasele. Ceea ce permite întârzierea instalării osteoporozei, o scădere a rezistenţei osoase ce predispune la fracturi. Aceasta este demonstraţia oferită de mai multe studii ştiinţifice. Practicarea unei activităţi fizice ar fi, deci, un remediu excelent anti-vârstă, pentru că s-a dovedit, de asemenea, că riscul de artroză se diminuează, datorită întăririi musculaturii şi a oaselor, dar şi ameliorării lubrificării mai bune a articulaţiilor.
7. Vă ameliorează moralul
Exerciţiul fizic favorizează eliberarea în creier a anumitor substanţe, precum endorfinele şi serotonina, numite şi "hormonii fericirii", perfecte pentru a alunga stările depresive. Ele sunt responsabile pentru starea dumneavoastră de bine, după o activitate fizică. Înviorarea psihică se simte pe loc. Şi nu e tot. Aceste substanţe nu se mulţumesc doar să amelioreze starea sufletească, ci sunt capabile să blocheze receptorii durerii. În aşa măsură încât mersul pe jos să devină la fel de eficient precum medicamentele, în lupta împotriva depresiilor uşoare. Prin urmare, pentru combaterea tristeţii şi a deprimării, încălţaţi pantofii de sport!
8. Produce mai multă vitamina D
Asta cu condiţia să faceţi sport afară, la aer. Pielea noastră transformă, efectiv, energia razelor solare în vitamina D3. Cu condiţia ca expunerea să dureze cel puţin 10-15 minute pe zi, ca 20% din suprafaţa corpului să fie "dezgolită" - de exemplu, faţa, braţele şi picioarele. Vitamina D are virtuţi preventive în ceea ce priveşte cancerul (mai ales cel de colon) şi reduce riscul de diabet unu, la copiii predispuşi la această afecţiune.