Începutul celui mai aşteptat post din an, acela al Crăciunului, era prilej de mare sărbătoare pentru mine, în vremea în care creşteam în casă cu Buna. Şi asta se întâmpla pentru că (în zilele acelea) eram băgată în seamă de toată lumea. Iar toată lumea însemna, pe atunci, Buna, mama şi tata, eventual vreo mătuşă care mai venea pe la noi, unchiaşul Petrea pădurarul, ori Pavăl, stuparul. Şi cum veneau, cum se grăbeau cu toţii să-mi povestească de Mikulaş (Moş Niculaie), care aduce dulciuri, mănuşi, ciorapi de lână, dar şi nuiele pentru copiii răi, şi de Moş Crăciun, care vine cu daruri mai acătării, doar dacă-i scrii şi-i desenezi frumos o scrisoare. Şi-mi mai spuneau şi de ce îngerul care împodobeşte bradul cu globuri şi steluţe de-argint, vine doar dacă e casa minunat de curată şi cuminţenia pruncilor "până la Dumnezău după uşă". Cum trebuia să fie cuminţenia asta "până la uşă" n-am ştiut nici atunci şi nu prea înţeleg nici azi. Am păstrat doar vorbele Bunei, pe care le spunea cu voce serioasă şi gravă. Postul de iarnă era, aşadar, pentru mine, o vreme de aşteptare de noi şi noi bucurii, printre care trebuie să pomenesc şi faptul că aproape de mijlocul lui era şi ziua mea de naştere. Şi se ştie doar, e verificat, că orice om e mai sensibil şi mai băgat în seamă de ziua naşterii lui şi încă vreo două zile după aceea. Şi dacă mai punem la socoteală şi albeaţa omătului care acoperea pământul, bucuria săniuşului şi a datului cu schiurile, pregătirea armatelor de îngeri de gheaţă, prin trântirea pe spate în zăpadă, cu mâinile depărtate, atunci postul de iarnă n-are cum să nu fie cea mai frumoasă şi aşteptată perioadă din an, mai ales pentru pruncii care n-aveau alte griji, căci cei mari vegheau cu înţelepciune, dragoste şi dărnicie asupra lor.
Vremea "răzăilor" şi a hribilor

În postul Crăciunului, carnea era înlocuită cu ghebe şi hribi puşi la borcan, dar şi cu nuci şi poame uscate. Reţetele care urmează sunt din vremea Bunii, dar sunt potrivite şi pentru bucătăriile de azi.
Sarmale cu ghebe sau gălbiori

Umplutura pentru sarmale se pregătea astfel: se căleau în ulei de dovleac 2 sau 3 cepe tăiate mărunt, împreună cu un morcov mai mare, o rădăcină de pătrunjel, una de păstârnac şi puţină ţelină, date toate pe răzătoare sau tăiate mărunt, mărunt. În alt vas, dar tot în ulei de dovleac, se căleau ciupercile, scurse de apă şi tăiate, peste care se presăra praf de boia dulce, dar şi puţină boia iute. În al treilea vas se călea orezul, tot în ulei, în care se adăuga cimbru, sare şi piper. Când orezul era un pic rumenit, se turnau peste el ciupercile şi zarzavaturile. Se amestecau toate bine şi se lăsa amestecul la răcit. În timpul acesta se pregăteau foile de umplut. Mai întâi se lăsau la scurs, apoi li se tăiau vinişoarele, cotoarele şi părţile mai întărite. După ce sarmalele erau împachetate, se puneau la fiert într-o oală mai mare, pe un strat de frunze de varză sau de hrean, tăiate mărunt. Deasupra sarmalelor se puneau, la fel, nişte frunze care le acopereau bine pe toate. Sarmalele fierbeau la foc mic cel mult trei sferturi de ceas, după care oala se lua de pe sobă, se învelea cu o pătură groasă şi se lăsa la loc cald câteva ceasuri, ca să înflorească orezul şi să prindă celelalte ingrediente în florile lui. Abia apoi se scoteau sarmalele. Răgazul acesta era chiar potrivit pentru ca ele "să meargă până la Dumnezău şi să să întoarcă înapoi la noi".
Tăieţei cu nuci şi alune
Pentru mâncarea aceasta, Buna pregătea dinainte o pătură de tăieţei pe care, după ce se usca, o tăia, dar nu atâta de fin şi de subţire ca la tăieţeii pentru supa de găină. Punea la fiert tăieţeii în apă cu sare şi-i amesteca din când în când, ca să nu se lipească între ei. Nucile şi alunele, curăţate de coajă, le prăjea mai întâi în cuptor, apoi le freca între mâini şi sufla pe deasupra lor, ca să zboare toate pielicioarele uscate. Zdrobea nucile şi alunele în mojar, nu prea mărunt, şi le punea peste tăieţeii scurşi de apă. Mai adăuga zahăr sau miere, coajă de lămâie, iar mie-mi turna deasupra şi un pic de sirop de zmeură. Nici nu-mi mai trebuia altceva!
Cartofi copţi cu zeamă de varză acră

Şi-acum postesc. Dar deşi fac întocmai bucatele Bunii mele care a plecat printre sfinţi, ele nu "mărg niciodată până la Dumnezău". Reţetele le-am păstrat, dar magia s-a dus. Un ingredient care nu se găseşte în prăvălii.