RODICA CULCER despre... "Împăratul este gol"
PNL este deja un partid uzat şi compromis, care scade în sondaje, împreună cu preşedintele Iohannis, iar Ludovic Orban nu avea practic nici o şansă să câştige cursa pentru primărie. Sigur că retragerea sa penibilă şi dezonorantă, după ce predecesorul său, Cristian Buşoi, a fost scos din cursă chiar de partid, în urma performanţei sale penibile şi a dubiilor care planau asupra averii sale, aruncă PNL în derizoriu.
Citeste tot articolul
Săptămâna 22-28 aprilie
Luna plină în Scorpion descrie începutul acestui interval şi ne îndeamnă să ne gândim că, de fiecare dată când câştigăm ceva, pierdem de asemenea ceva, altfel nu se poate. Dovada de maturitate o facem când trăim pe măsura acestui adevăr, acceptând noul cu plusurile şi minusurile sale inevitabile. De abia din acest punct încolo putem consolida ceea ce avem. Cerurile ne promit sprijin în clarificarea chestiunilor practice şi materiale.
Citeste tot articolul
Scoateţi Basarabia din starea de comă!
Un popor dezmembrat sau dezbinat este un popor slab şi mutilat sufleteşte. Încercările sale rare şi nesigure de a se ridica pe propriile picioare sunt chinuitoare şi istovitoare. Povara înfrângerilor şi umilinţelor îndelungate se imprimă adânc în modul de viaţă a milioane de oameni, care moştenesc şi cultivă de la o generaţie la alta, complexe de inferioritate, de sclavie şi spaime colective. Unitatea naţională şi demnitatea umană nu reprezintă repere fundamentale pentru popoarele dezbinate.
Citeste tot articolul
Justiţia, la masa verde - "Ne place Vlad Ţepeş, dar pe termen lung asta nu ne ajută"
Justiţia, dar mai ales Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), continuă să ţină capul de afiş al vieţii publice din România. Aşteptăm totul de la Justiţie: să reseteze clasa politică, să determine o administraţie publică, dacă nu mai bună, măcar mai cinstită, să facă ordine în societate. Aşteptări mari, care nasc dezbateri mari. Iar în ultima vreme, am avut parte de câteva evenimente care se cer analizate în profunzime. În acest scop, am adresat câteva întrebări unor comentatori politici exersaţi în zona fierbinte a justiţiei: Liviu Avram, Sebastian Lăzăroiu şi Robert Turcesu.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru CARMEN - Galaţi, F. AS nr. 1209 - "Băieţelul unei prietene are neurofibromatoză. Există vreun remediu?"
Este uşor de înţeles disperarea prietenei dvs. cu privire la diagnosticul de neurofibromatoză cu care se confruntă băieţelul ei. Din nefericire, până în prezent nu există remedii naturiste care să poată controla această patologie, ale cărei manifestări sunt cauzate de o mutaţie sau deleţie a genei NF1. Produsul acestei gene este, practic, un supresor tumoral (neurofibromina), iar scăderea producţiei acestei proteine determină diferitele manifestări clinice tumorale.
Citeste tot articolul
Leacuri pentru fel şi fel de boli
Reţetă pentru ficat şi bilă. Ceai de urzică vie: 100 g flori şi frunze proaspete, clocotite într-un litru de apă, timp de 5-10 minute. Ceai de rădăcină de cicoare. Se iau 25 g de rădăcină de cicoare şi se clocotesc 10 minute într-un litru de apă. Cele două ceaiuri se vor ţine în vase separate, după ce au fost strecurate şi îndulcite fiecare cu câte 100 g de miere de albine.
Citeste tot articolul
Tratament pentru bolile trupului, provocate de suflet
După ezitări îndelungi, medicina alopată acceptă, şi ea, că majoritatea bolilor cu care ne confruntăm îşi au cauza în traume sufleteşti lungi şi nerezolvate, dar şi în stres şi în emoţiile negative cu care ne confruntăm zi de zi. Cu alte cuvinte, bunăstarea sufletului e cheia sănătăţii. Studii recente au demonstrat că exact aceasta e succesiunea etapelor, când vine vorba de o îmbolnăvire: la început apar disfuncţii emoţionale care sunt urmate de dereglări funcţionale, şi, mai târziu, într-a treia etapă, se instalează dezechilibre organice, cu modificări vizibile în analize.
Citeste tot articolul
Laba piciorului
Doi oameni din trei suferă de picioare. Dar vine o zi când tuturor ni se întâmplă acest lucru. Adevărate capodopere ale naturii umane - fiecare picior are 28 de oase, 33 de articulaţii, 20 de muşchi şi 50 de ligamente (fără să uităm de nervi, vasele de sânge şi sutele de milioane de glande sudoripare) ele suportă constrângeri greu de imaginat. Când mergem, de pildă, ele duc echivalentul a de două ori greutatea noastră şi de patru ori, când alergăm.
Citeste tot articolul
Sănătate cu alimente - ULCERUL GASTRIC
În anii '70, ulcerele erau combătute prin restricţii alimentare, deci cu o hrană deloc variată, nicidecum apetisantă - şi, din păcate, fără succes. În anii '80, medicii au încercat să rezolve problema utilizând medicamente ce reduceau drastic aciditatea gastrică, dar nici această soluţie nu s-a dovedit salvatoare. Ulcerele se vindecau, într-adevăr, însă recidivau aproape întotdeauna - 50%-80% dintre ele reapăreau în decurs de un an.
Citeste tot articolul
Reţetele d-lui prof. Constantin Pârvu
Măr (Malus domestica). Consum zilnic, 1 kg mere, în cure de lungă durată. * Consum zilnic, 1 kg mere, fără alte medicamente, pentru combaterea obezităţii. * Decoct din 1 lingură mere uscate, bine mărunţite, la cană; se bea conţinutul a 3-4 căni pe zi. * Decoct dintr-un măr tăiat în bucăţele la 500 ml apă. Se fierbe la foc încet, până se reduce la jumătate. Se bea seara înainte de culcare.
Citeste tot articolul
Reţete de primăvară
După lunga perioadă de iarnă, pielea cenuşie, spălăcită şi plină de impurităţi trebuie să fie curăţată în profunzime. Peeling-ul pe care vi-l recomandăm îndepărtează scuamele şi stimulează irigarea cu sânge: amestecaţi 12-15 linguri de argilă cu aceeaşi cantitate de apă, adăugaţi câteva picături de ulei eteric (rozmarin, mentă, lămâie etc.) şi aplicaţi-o pe faţă şi pe corp.
Citeste tot articolul
Trucuri pentru mâini frumoase
Spargeţi o nucă, scoateţi miezul afară şi radeţi-l. Amestecaţi cu puţină miere şi puţin untdelemn, pentru a obţine o pastă. Se întinde pe mâinile curăţite înainte şi se lasă cât mai mult să acţioneze. Răzătura de nuci înlătură pelicula moartă de piele, uleiul o-ngraşă, iar mierea o hrăneşte cu vitamine. Reţetă bună contra mâinilor aspre.
Citeste tot articolul
Cura cu borş, lămâie şi miere
Vă trimit aceste rânduri pentru a veni în sprijinul cititoarelor revistei "Formula AS", cu o cură de slăbire (şi dezintoxicare). M-am luptat mereu cu kilogramele în plus şi cura de slăbire pe care v-o propun m-a ajutat să slăbesc aproximativ 10 kilograme.
Citeste tot articolul
De toate pentru toţi
Tablourile şi oglinzile atârnate pe perete lasă cu vremea urme urâte pe var. Pentru a evita acest neajuns, puneţi între dosul obiectelor şi zidul pe care se află un dop de plută, tăiat în rondele mai mici.
Citeste tot articolul
Scrisoare deschisă degeaba
Fac parte din cea mai pârlită categorie socială. Sunt profesor. Iar în cadrul ei, sunt dublu pârlit, întrucât predau matematica. Făcând suma, devin, carevasăzică, triplu vinovat. Tatăl meu (şi el tot profesor de mate) şi cu mine am demonstrat toată viaţa două lucruri: Teorema lui Pitagora şi că nu suntem vinovaţi. Nu contează de ce; doar atât: că nu suntem vinovaţi.
Citeste tot articolul
Povestea familiei Gritta
"Gritta Mihail - 1829". Aşa stă scris, mândru, cu litere mari cât deschizătura braţelor, pe turla bisericii din Geoagiu Joseni, în inima Apusenilor, la doi paşi de Roşia Montană. În jocul său primăvăratic, soarele cuprinde ca o aură numele urcat acolo, în slava cerului, acum aproape 200 de ani.
Citeste tot articolul
GABRIELA IACOB - "Iubirea nu se poate mima"
Sunt extrem de rare situaţiile în care dragostea rezistă doar prin ea însăşi. Eu cred că ea cere să fie întreţinută cu efort considerabil. Orice poate veni în ajutorul iubirii şi al păstrării ei trebuie folosit. Dar dacă atenţia ta către celălalt e trează, curată şi adevărată, nu ai cum să pierzi iubirea. Este imposibil. Fără această atenţie, lăsăm anii să treacă pe lângă noi şi ne trezim plafonaţi şi singuri sufleteşte. E mare păcat când se întâmplă aşa.
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Dintre prozatorii români care au debutat în perioada proletcultistă şi şi-au publicat grosul operei sub regimul comunist, puţini mai au parte de simpatia şi admiraţia noilor generaţii de colegi într-ale scrisului, de critici şi de cititori. Pentru aceşti tineri, inconfundabilul jurnalist şi ficţionar Radu Cosaşu e azi un Maestru îndrăgit, deşi refuză orice expunere publică în afara articolelor şi cărţilor sale.
Citeste tot articolul
La Balcic, pe când era o minune a lumii
Una dintre minunile care au încântat nu numai tinereţea mea sau a oamenilor noştri de cultură, ci şi pe a străinilor care veneau să se încălzească la frumuseţea domoală, dar penetrantă a unor realităţi ale peisajului nostru de altădată, este Balcicul. Până bine de curând, Bulgaria nu intrase în rândul demolatorilor. În această economie de piaţă care ne-a cuprins şi ne devoră, înţelesese să câştige bani frumoşi prin expunerea specificului unui trecut irecuperabil.
Citeste tot articolul
Macii roşii
Au trecut mai bine de 20 de ani de când părinţii mei sunt duşi de pe-astă lume. Mai întâi a plecat tata, apoi, după patru ani, m-a părăsit şi mama. Aveam 49 de ani. De mai bine de 20 de ani, am rămas a nimănui. Abia acum copilăria mea s-a sfârşit. Abia după săvârşirea părinţilor nu mai eşti copil, iar durerile lor s-au sfârşit şi au început durerile mele, poverile lor s-au mutat pe umerii mei: eram cea mai mare dintre cei trei copii ai lor.
Citeste tot articolul
Un român în Antarctica - GABRIEL BRĂNESCU
În afară de pinguini există mai multe tipuri de foci. Doamne, sunt aşa de drăguţe! Şi de leneşe! (râde) Zic leneşe, pentru că, după efort, ies pe gheaţă şi se recuperează preţ de mai multe zile. Dacă azi lăsam foca într-un loc, mâine o găseam tot acolo. Doar eventual întoarsă de pe o parte pe cealaltă. Sunt foarte blajine şi au nişte ochi aşa de blânzi! Tare dragi îmi erau! Da' şi pinguinii...!
Citeste tot articolul
Pe urmele Părintelui Arsenie Boca - Sfinţii lui Dumnezeu pe pământ
Născută la poalele munţilor, în 1929, de Sfântul Dumitru, pe 26 octombrie, în satul Sebeşul de Sus, aproape de Sibiu, doamna Maria Tatu are un fiu şi o fiică - Ioan şi Mariana -, şase nepoţi şi 14 strănepoţi. N-a avut o viaţă uşoară. A avut însă mângâierea de a fi întâlnit preoţi îmbunătăţiţi, duhovnici mari, pe care îi pomeneşte cu evlavie. La suflet i-a rămas mai ales Părintele Arsenie Boca.
Citeste tot articolul
Pe urmele misterelor biblice: De cine se temea Cain?
Sfânta Scriptură sau Biblia este asemănată de Origen Alexandrinul (părintele exegezei) cu un vast ocean de taine. Pe măsură ce înaintezi, te întâmpină tot mai multe mistere. Una din marile taine ale Sfintei Scripturi stă ascunsă în cartea Genezei, în convorbirea purtată de Dumnezeu cu Cain, primul fiu al lui Adam şi al Evei. Convorbirea a avut loc după ce Cain l-a omorât pe fratele lui mai mic, Abel. Din prima parte a convorbirii rezultă că pentru fapta sa, drept pedeapsă, Dumnezeu îl izgoneşte pe Cain din perimetrul dat pe Pământ părinţilor lui, Adam şi Eva.
Citeste tot articolul
ENRIQUE IGLESIAS la Bucureşti - "De câte ori m-am gândit la carieră şi bani, am făcut greşeli"
Chiar dacă au trecut mai bine de 20 de ani de când s-a lansat pe scena muzicală şi a vândut de atunci peste 137 milioane de discuri, care i-au adus la rândul lor mai bine de 200 de premii internaţionale, Enrique nu a reuşit nici azi să iasă complet din umbra uriaşului lui tată, Julio Iglesias. Mulţi critici sunt chiar convinşi că succesul fiului i se datorează tatălui. Însuşi Enrique se îndoieşte uneori că, fără numele tatălui, s-ar fi ales mare lucru de el.
Citeste tot articolul