În anii '70, ulcerele erau combătute prin restricţii alimentare, deci cu o hrană deloc variată, nicidecum apetisantă - şi, din păcate, fără succes. În anii '80, medicii au încercat să rezolve problema utilizând medicamente ce reduceau drastic aciditatea gastrică, dar nici această soluţie nu s-a dovedit salvatoare. Ulcerele se vindecau, într-adevăr, însă recidivau aproape întotdeauna - 50%-80% dintre ele reapăreau în decurs de un an. Metodele de tratament amintite se bazau pe opinia specialiştilor că dureroasele leziuni gastrice ar fi provocate de stres şi/sau de mâncărurile puternic condimentate şi iuţi. Astăzi se ştie că adevărata lor cauză o constituie, adesea, infecţia cu Helicobacter pylori, o bacterie de formă spiralată, care se fixează în mucoasa stomacului şi a intestinului şi care proliferează cu mult avânt primăvara.
Dacă aveţi în organism Helicobacter pylori, aceasta nu înseamnă, totuşi, că veţi dezvolta obligatoriu un ulcer gastric. Foarte multe persoane sunt purtătoare ale bacteriei respective. Este vorba de o infecţie gastro-intestinală larg răspândită în lume şi care, deseori, nu se manifestă prin niciun fel de simptome. Şi invers: nu toţi bolnavii de ulcer sunt infectaţi cu Helicobacter pylori.
Administrarea anumitor preparate din categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene, cum sunt aspirina, Ibuprofenul ori Naproxenul, poate irita mucoasa gastrică, dând naştere unui ulcer. De asemenea, declanşarea bolii este strâns legată de năravul fumatului, ca şi de consumul excesiv de alcool.
Ulcerul nu este altceva decât o leziune formată pe esofag, în stomac sau în duoden (porţiunea de început a intestinului subţire care înconjoară capul pancreasului). El apare în acele locuri unde ţesutul este lipsit de protecţie şi expus la acţiunea pepsinei, o enzimă proteolitică, principala componentă a sucului gastric.
Alimente cu valoare terapeutică, împotriva ulcerului gastric
Când ulcerul este cauzat de Helicobacter pylori, se recomandă în mod obişnuit, ca tratament, o combinaţie de antibiotice asociate cu un preparat care conţine bismut sau un alt calmant gastric. Dincolo de tratamentul alopat, vă stau însă la dispoziţie diverse alternative naturale pentru combaterea ulcerului.
*** Bananele
Aceste fructe reprezintă un leac tradiţional, folosit la multe suferinţe gastro-intestinale, deoarece calmează tubul digestiv. Cercetarea ştiinţifică a pus în evidenţă utilitatea lor şi în cazurile de ulcer. Bananele conţin o enzimă care stimulează producţia de mucus la nivelul stomacului, întărind astfel apărarea naturală a mucoaselor contra unor agenţi patogeni, cum este şi Helicobacter pylori. Cele mai bune sunt fructele cu coaja încă verde, fiindcă enzima benefică se găseşte în ele într-o cantitate mult mai mare decât în bananele ajunse în stadiul de coacere completă.
*** Ardeii iuţi
Contrar unor convingeri de largă circulaţie, condimentele iuţi nu se numără printre cauzele ulcerului, ci chiar dimpotrivă, ele pot proteja stomacul împotriva acestei boli. Studiile au dovedit că substanţa care dă tecilor de ardei gustul lor iute, capsaicina, contribuie la prevenirea ulcerului gastric. La rândul lor, carotenoidele - pigmenţii naturali cărora li se datorează culoarea caldă, roşie, portocalie sau galbenă a multor legume şi fructe - protejează eficient mucoasa gastrică. Iar dacă doriţi o triplă protecţie, puteţi apela şi la boiaua iute, obţinută din ardeii de Cayenne.
Specialistul în fitoterapie dr. Andrew Weil, profesor la "College of Medicine de la University of Arizona" din Tucson, recomandă boiaua de Cayenne pentru ameliorarea simptomelor de ulcer. Preparaţi-vă o infuzie dintr-un sfert de linguriţă de boia iute, la o cană de apă fierbinte.
*** Afinele
Atât afinele sălbatice mai mici, cât şi cele mai mari, de cultură, conţin antocianozide, pigmenţi vegetali cu un energic efect antioxidant, care protejează pereţii stomacului împotriva acţiunii acidului gastric, prin stimularea producţiei de mucus. În acelaţi timp, specialiştii au descoperit în afine şi unele principii active care micşorează riscul cancerului de colon.
*** Iaurtul
Război între microbi: bacteriile vii din iaurt nu se tem de un conflict deschis cu Helicobacter pylori, şi sunt suficient de viguroase ca să obţină victoria. După ce lupta s-a încheiat, zahărul natural (lactoza) din iaurt este descompus în procesul digestiei, ajutând la stabilirea unui echilibru sănătos al acidităţii din intestin. Cu alte cuvinte, iaurtul este aliatul dvs. în prevenirea ulcerului.
Dacă doriţi să aplicaţi această metodă pentru a ţine sub control un ulcer gastric, trebuie să cumpăraţi neapărat un iaurt pe a cărui etichetă figurează specificaţia "culturi bacteriene vii". Consumaţi câte o ceaşcă din el, de trei sau patru ori pe zi. Veţi aduce astfel o contribuţie importantă la însănătoşirea stomacului dvs.
*** Varza
Această legumă din familia cruciferelor reprezintă unul din cele mai vechi leacuri utilizate în medicina populară pentru tratarea ulcerului. Ea conţine glutamină, un aminoacid care îmbunătăţeşte irigaţia cu sânge a stomacului, întreţinând şi fortificând pe această cale stratul protector de mucus. Terapeutul american Michael T. Murray, autorul cărţii intitulate "Alterntive naturale la medicamentele de sinteză", consideră varza un remediu extrem de eficient împotriva ulcerului gastric şi afirmă că, de multe ori, vindecarea se produce deja după o săptămână. Cercetătorii care au studiat acţiunea glutaminei confirmă că o doză zilnică de 1600 de miligrame administrată în tratarea ulcerului are un efect identic cu cel al antacidelor clasice.
Totodată, varza conţine multe fibre care pot ameliora sau chiar vindeca ulcerul. Aceasta se explică prin faptul că alimentele bogate în fibre contribuie la îngroşarea stratului de mucus care apără pereţii stomacului.
Dacă doriţi să vă trataţi ulcerul cu varză, va trebui să beţi zilnic câte un litru de suc proaspăt stors, ca să ajungeţi la rezultatul aşteptat. Cum acesta nu este chiar un lucru simplu, v-am propune în schimb să vă preparaţi o supă de varză, precum şi alte mâncăruri gustoase, care să includă leguma-medicament.
** Ananasul
La fel ca varza, ananasul conţine şi el o cantitate apreciabilă de glutamină, care asigură protecţia mucoaselor. Pe lângă aceasta, fructul de ananas vă oferă şi bromelaină, o enzimă cu acţiune antiinflamatoare, care vă poate fi de folos în ameliorarea inflamaţiei dureroase, provocate de ulcerul gastric.
** Mierea
S-a demonstrat că mierea netratată termic întăreşte mucoasa gastrică. Dintr-un studiu efectuat la "Universitatea din Waikato" (Noua Zeelandă) a reieşit că mierea de Manuka, preparată de albine din nectarul colectat de ele din florile arborelui cu acest nume (denumirea ştiinţifică: Leptospermum scoparium), reprezintă un antibiotic natural imbatabil, care anihilează complet bacteriile responsabile pentru apariţia ulcerului.
** Ghimbirul
Virtuţile tămăduitoare ale ghimbirului sunt cunoscute de multă vreme. Această plantă modestă conţine unsprezece compuşi cu efecte atestate ştiinţific în combaterea ulcerului, iar acţiunea ei antimicrobiană se completează cu aceea de reducere a inflamaţiei.
În comerţ găsiţi şi ghimbir tăiat în cubuleţe şi confiat, acesta fiind, într-adevăr, un tratament delicios contra ulcerului. Deosebit de eficientă este însă combinaţia de ghimbir cu miere, fiindcă aici efectul antibacterian va fi dublu. Folosindu-le împreună, puteţi fi siguri că veţi elimina infecţia cu Helicobacter pylori.
** Muşeţelul
Dr. Rudolf Fritz Weiss, autorul unui "Manual de fitoterapie", recomandă muşeţelul drept principal remediu împotriva ulcerului gastric. În numeroase regiuni ale continentului european, planta este întrebuinţată pentru stimularea digestiei şi, datorită acţiunii sale antiseptice, antiinflamatoare şi antispastice, se consideră a fi perfect adecvată pentru tratarea problemelor gastrice, inclusiv a ulcerului. Dacă suferiţi de această boală, vă va ajuta cu siguranţă o infuzie de muşeţel în care aţi pus şi puţin lemn-dulce.
** Usturoiul
În cadrul unor studii, cercetătorii au reuşit să distrugă cu ajutorul extractului de usturoi bacterii de tipul Helicobacter pylori. Alte studii au arătat că usturoiul este toxic pentru numeroase bacterii "rele", chiar şi pentru anumite tulpini microbiene, care s-au dovedit rezistente la antibiotice. Ba mai mult de atât, specialiştii indieni au descoperit că usturoiul poate ajuta la înmulţirea bacteriilor "prietenoase" din flora intestinală.
Dacă vreţi să încercaţi o terapie cu usturoi, doza zilnică va fi de nouă căţei. Îi puteţi mânca în diverse feluri: cruzi, tăiaţi mărunt şi amestecaţi cu puţină ţelină şi un morcov; sau fierţi; sau marinaţi. Ori vă puteţi pregăti un gazpacho - aceasta este o supă spaniolă de legume, servită rece - în care, pe lângă roşii, castraveţi, ardei graşi şi ceapă, dvs. veţi adăuga mult usturoi şi nişte boia iute.
** Curcuma
Acest condiment este ingredientul principal din pulberea de curry, întrebuinţată frecvent în bucătăria asiatică şi în special în cea indiană. Având o puternică acţiune antiinflamatoare, el se foloseşte de milenii ca remediu natural. În medicina tradiţională indiană ayurveda, rizomul de curcuma era utilizat pentru reducerea inflamaţiilor de orice fel, ca şi pentru ameliorarea suferinţelor gastro-intestinale.
În Orient, curcuma trece drept medicamentul pentru ulcer al omului sărac. Potrivit unor studii efectuate în Thailanda, în urma unei terapii naturale de şase săptămâni, durerile provocate de ulcer au cedat în proporţie de aproximativ 50%, comparativ cu efectul antacidelor cumpărate de la farmacie. Însă, ţinând seama de faptul că preţul acestora era de opt ori mai mare, s-ar putea ca rizomul portocaliu să fie într-adevăr leacul potrivit pentru cei ce trăiesc în condiţii foarte modeste.
** Nucşoara
Cercetătorii de la University of Chicago au ajuns la concluzia că nucşoara constituie un remediu indicat contra ulcerului gastric. Nouă studii de dată mai recentă confirmă şi ele eficacitatea uleiului de nucşoară în combaterea a 25 de tulpini microbiene diverse. Se aşteaptă ca o serie de investigaţii mai detaliate să clarifice în viitorul apropiat în ce măsură nucşoara îi poate ajuta efectiv pe bolnavii de ulcer, însă deja nu mai există niciun dubiu în privinţa utilităţii ei ca antiseptic.
** Menta
Fitoterapeuţii preţuiesc menta în mod deosebit, deoarece ea calmează mucoasa gastrică. De sute de ani, se tratează cu ajutorul ei felurite tulburări de digestie. Acolo unde există un ulcer gastric rebel, ar fi recomandabilă o infuzie combinată de mentă şi muşeţel, întrucât ambele plante au un efect calmant asupra stomacului. Cu frunzele de mentă proaspete, tăiate mărunt, se pot condimenta multe mâncăruri sau băuturi. Cultivată în grădini, dar uneori şi în ghivece, menta este o prezenţă familiară în numeroase gospodării.
** Reventul
Este un fapt dovedit că reventul - cunoscut şi sub denumirea de rubarbă - ajută la ameliorarea simptomelor ulcerului gastric, în decurs de numai câteva zile. Însă mâncaţi numai tulpinile. Frunzele conţin o mare cantitate de acid oxalic, care este toxic, irită stomacul şi în acelaşi timp poate provoca anumite neplăceri renale. În cazul când apar probleme, reduceţi consumul de revent sau chiar renunţaţi la el cu totul.
"Mastic Gum" pentru ulcer
Răşina din frunzele arborelui de mastic, care creşte în regiunea Mării Mediterane, omoară bacteriile de tipul Helicobacter pylori. De aceea, se consideră că "Mastic Gum" poate diminua riscul de apariţie a ulcerului gastric. Căutaţi-o în prăvăliile cu specific naturist. De asemenea, pe internet sau în magazinele firmei Secom veţi găsi suplimentul "Mastic Gum", al producătorului american Solaray: este vorba de capsule cu extract standardizat din răşină de mastic.
Alimente de consumat cu prudenţă
Dacă alimentele prezentate anterior au darul de a calma simptomele ulcerului, există şi unele care vă sunt mai puţin favorabile, în cazul când suferiţi de această boală. Pe următoarele trei ar fi bine să le evitaţi.
Alcoolul - Consumul de alcool sporeşte producţia de acid gastric, ceea ce poate irita şi distruge mucoasa stomacului. Dacă aveţi ulcer (sau doriţi să împiedicaţi apariţia lui), ar trebui să renunţaţi la băuturile alcoolice.
Cafeaua - Cofeina prezentă în cafea vă poate face mai vulnerabili în faţa pericolului de a dezvolta un ulcer gastric. Iar dacă îl aveţi deja, obiceiul de a consuma această băutură va agrava cu siguranţă situaţia.
Laptele - Mai demult, se credea că laptele ar ajuta la prevenirea ulcerului. Între timp, părerile s-au schimbat, aşa încât în prezent specialiştii nu-i mai atribuie alimentului în discuţie un rol pozitiv în această privinţă. Dimpotrivă, ei ştiu acum că laptele stimulează producţia de acid gastric şi, drept urmare, irită suplimentar leziunile din mucoasa stomacului. În afară de aceasta, ulcerul poate fi şi o consecinţă a alergiilor alimentare, din care cauză persoanele alergice la lapte se confruntă cu un risc crescut de apariţie a ulcerului gastric.
Din cămara cu ierburi de leac
Alături de alimentele recomandate în tratamentul ulcerului, există şi plante medicinale cu efecte benefice spectaculoase. Încercaţi-le, de pildă, pe cele de mai jos.
Aloe (Aloe vera) - Această plantă conţine enzime cu acţiune analgezică, antiinflamatoare şi de asemenea bactericidă, astfel încât poate împiedica infectarea rănilor. De aceea, prof. dr. Andrew Weil de la University of Arizona, citat anterior în cuprinsul articolului de faţă, ne recomandă ca regulă generală să luăm câte o linguriţă de suc de aloe vera la sfârşitul fiecărei mese. Însă nu încercaţi să vă pregătiţi sucul singuri, ci întrebuinţaţi un preparat din comerţ, deoarece gelul neprocesat are un efect laxativ foarte puternic, fiind extrem de iritant pentru intestin.
Gălbenelele (Calendula officinalis)
- Fitoterapeuţii indică gălbenelele ca remediul cel mai potrivit pentru tratarea leziunilor şi inflamaţiilor din cavitatea bucală, faringe şi nas, dar totodată şi a suferinţelor gastro-intestinale, cum sunt ulcerele gastrice şi duodenale. Studiile clinice efectuate în diferite ţări europene atestă eficienţa extractului de gălbenele în vindecarea ulcerului duodenal.
Ulmul roşu (Ulmus rubra) - Principiile active conţinute în coaja ulmului roşu liniştesc stomacul, aşternând pe pereţii lui un strat care le asigură protecţia. În acest fel, ulcerul gastric poate fi ameliorat şi poate chiar prevenit. Coaja de ulm roşu se mestecă pur şi simplu, ori se usucă şi se macină, pentru a servi la prepararea unui ceai, care nici nu e prea rău la gust.
Lemnul-dulce (Glycyrrhiza glabra) - Conţine mai mulţi compuşi care protejează mucoasele din stomac şi intestin. Suplimentele pe bază de lemn-dulce cu conţinut redus de acid glycyrrhizinic reprezintă cea mai bună alegere, atunci când suferiţi de un ulcer gastric. Pentru calmarea tubului digestiv, adăugaţi jumătate de linguriţă dintr-un asemenea extract într-o infuzie de plante sau întrebuinţaţi-l direct, preparându-vă din el un ceai dulce, cu gust plăcut.