Este uşor de înţeles disperarea prietenei dvs. cu privire la diagnosticul de neurofibromatoză cu care se confruntă băieţelul ei. Din nefericire, până în prezent nu există remedii naturiste care să poată controla această patologie, ale cărei manifestări sunt cauzate de o mutaţie sau deleţie a genei NF1. Produsul acestei gene este, practic, un supresor tumoral (neurofibromina), iar scăderea producţiei acestei proteine determină diferitele manifestări clinice tumorale. Altfel spus, neurofibromatoza este o boală genetică de tip multisistemic, asociată cu manifestări ortopedice, neurologice şi cutanate. Totuşi, neurofibromatoza de tip I diferă de cea centrală sau de tip II, subiecţii cu tipul I prezentând manifestări cutanate relative, în schimb, având o incidenţă ridicată a meningioamelor şi neurinoamelor acustice bilaterale. Totodată, pacienţii cu neurofibromatoză de tip I au un prognostic mai bun, cu mai puţine tumori neurologice. Printre complicaţiile asociate cu neurofibromatoza tip I se numără cecitatea (orbire), glioamele nervului optic, tumori ale măduvei spinale şi anomalii ale oaselor lungi care, câteodată, necesită amputaţie. Riscul pentru tumori benigne şi maligne, în general, creşte pentru cei afectaţi de această boală, iar la copii, perioada pubertăţii precipită dezvoltarea neurofibroamelor subcutanate. În schimb, glioamele tind să fie de grad mic şi cu prognostic oarecum favorabil.
Pe lângă problemele care vizează capacitatea de învăţare, se mai constată frecvent deficite de atenţie şi hiperactivitate, deficite vizuale spaţiale şi motorii, cognitive, cu sau fără retard mental. Nu este de neglijat nici evidenţa faptului că în copilărie este prezent riscul de leucemie, în special leucemia mieloidă cronică şi mielodisplazia.
Tratamentul pacientului cu neurofibromatoză include examinări de rutină şi intervenţii chirurgicale de necesitate. Pentru copii mai mici de 5 ani se practică examinarea bianuală şi examenul oftalmologic anual pentru detectarea timpurie a gliomului de nerv optic. Leziunile asimptomatice pot fi monitorizate clinic, în timp ce cele simptomatice necesită chimio şi radioterapie. Intervenţia chirurgicală se pretează doar în cazurile în care leziunile determină hidrocefalie sau proptoză cu cecitate. La copii mari, neoplasmele pot apărea din neurofibromul plexiform sau tumora tecii nervilor periferici, dar, deşi rezecţia completă este cea mai viabilă şansă de vindecare pentru neoplazii, chimioterapia adjuvantă este necesară pentru tumorile nerezecabile sau metastazice.
În concluzie, deşi neurofibromatoza este o patologie severă, cu prognostic nefavorabil, majoritatea persoanelor bolnave au o speranţă de viaţă relativ lungă, în cazul în care detectarea problemelor şi complicaţiilor se face la timp. Să auzim numai de bine.
Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie şi bioenergie - Bucureşti, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (între orele 20-22)
"După un accident vascular am rămas cu vedere dublă"
(Răspuns pentru VASILE I. - Bucureşti, F. AS nr. 1200)
Stimate domnule Vasile, pentru a vă putea recomanda un tratament naturist pentru suferinţa dvs., a trebuit să am în vedere două tratamente, cel pentru pareze şi cel pentru afecţiuni oftalmologice.
Tratamentul naturist pe care trebuie să-l urmaţi este următorul şi se compune din: regim alimentar, automasaj, administrarea de Apisan-Forte, terapia cu apă distilată, reţete naturiste.
Regimul alimentar cuprinde:
Alimente recomandate (medicamente în cazul bolii dvs.): orez, grâu, supă cu grăsime (slănină), lapte cu caimac, produse lactate fără iaurt, legume verzi fierte, legume cu ulei, fructe dulci, portocale, mandarine, lămâi, struguri, ouă, stafide, băuturi reci, suc de fructe, zahăr. Se bea zilnic timp de o lună un litru suc combinat din morcovi şi rădăcină de pătrunjel (50% - 50%).
Alimente interzise (otravă în cazul bolii dv.): fasole, ceai fierbinte, cafea, alcool, peşte, carne, condimente iuţi, sare, ulei, ceapă, usturoi, praz, iaurt, oţet, porumb, alimente fripte sau prăjite, mâncăruri grele.
Alimentele care nu sunt menţionate în cele două grupe sunt nerecomandate pentru dv., având în vedere boala de care suferiţi.
Automasaj. Pentru automasaj aveţi nevoie de 7 planşe şi instrucţiuni şi le puteţi primi, gratuit, sunând la tel. 0723/74.23.98, seara, între orele 20-22.
Administrarea de Apisan-Forte. Pentru redobândirea sănătăţii, veţi lua 2 linguri de Apisan-Forte pe zi, timp de 2 luni, şi 1 lingură pe zi, 4 luni. Prima lingură de Apisan-Forte se ia dimineaţa, pe nemâncate, iar a doua, după masa de prânz.
Terapia cu apă distilată: Pe perioada tratamentului se recomandă a se consuma în loc de apă obişnuită, apă distilată. Cantitatea totală de apă distilată ce trebuie consumată este de maximum 90 litri. Această cantitate se bea în funcţie de necesităţile organismului, neimpunându-se anumite cantităţi zilnice. Pe perioada când consumaţi apă distilată, se recomandă să nu beţi altă apă. Consumul de apă distilată are o contribuţie substanţială la vindecarea bolii dumneavoastră.
Reţete naturiste pentru boli de ochi:
* Reţeta egipteană: este o reţetă practicată de vechii fenicieni, descoperită pe tăbliţele din manuscrisul de la Cairo. Se iau 200 g ficat de vacă şi se fierb în apă câteva minute, apoi se pune un prosop peste cap şi se face baie de ochi cu aburii ficatului opărit timp de 10 minute, după care se stă cu prosopul pe ochi până se răceşte. Se repetă procedeul 10-14 zile.
* În fiecare seară, se pune în ochi o picătură miere diluată cu ser fiziologic (1:1).
* Se consumă alimente bogate în vitaminele A şi C.
* Regenerare celulară: Se face un amestec în părţi egale (câte o linguriţă) din scorţişoară, nucşoară şi frunze de dafin uscate. Se pune amestecul într-o cană cu apă fierbinte şi se infuzează 20 de minute. Se strecoară. Conţinutul se împarte în două şi se bea jumătate de cană dimineaţa, şi jumătate de cană după-amiaza.
* Curăţarea limfei: Procedura durează 3 zile. Se fac clisme dimineaţa şi seara, cu ceai de coada-calului (2 litri). Nu se mănâncă nimic, în fiecare zi se bea un amestec din: 2 litri apă + 1 litru suc grapefruit + 1/4 suc lămâie + 3/4 suc portocală (în total 4 litri lichid). Pe parcursul celor 3 zile se elimină din organism 12 litri de limfă acidă bolnavă.
* Fortificarea sistemului imunitar: Se pune într-o ceaşcă drojdie de bere alimentară cât o nucă şi o cantitate egală de miere, deasupra. Se lasă să stea 10 minute, apoi se amestecă bine. Se mănâncă dimineaţa şi seara înainte de mese, 4 zile pe lună.
Reţetele se fac pe rând, la alegerea dvs. În cazul când veţi practica acest tratament cu conştiinciozitate, vă veţi recăpăta vederea, ca şi d-l Vladimir Penescu, care mi-a mulţumit în F. AS nr. 1148. Vă doresc multă sănătate şi succes în efectuarea corectă a tratamentului prescris de mine.
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72
"Mi-e teamă să nu surzesc. Am doar 26 ani!"
(Răspuns pentru MIRUNA - Craiova, F. AS nr. 1207)
Otita medie supurata cronică este o afecţiune inflamatorie cronică a mucoperiostului urechii medii, caracterizată prin existenţa unei perforaţii timpanale şi a unui proces supurativ microbian. Se clasifică în otită supurată cronică simplă (beneficiază de tratament medicamentos şi naturist) şi otită medie supurată cronică colesteatomatoasă, care necesită, pentru vindecare, tratament chirurgical. Otita medie supurată cronică simplă se caracterizează clinic printr-o otoree sero-mucoasă recidivantă, cu perioade de suprainfecţie bacteriană, cu scurgere purulentă şi o moderată hipoacuzie (scădere de auz). Tratamentul în otita medie supurată cronică simplă este complex şi insistent. Planul terapeutic se poate schematiza astfel:
* Recoltarea secreţiei otice pentru efectuarea antibio-fungigramei.
* Tratament local cu aspiraţia secreţiilor, toaletă cu alcool boricat 4%, instilaţii de soluţii antiseptice (Betadine diluata), Propolis (soluţie 10%, cu acţiune antimicrobiană, antifungică, antiinflamatorie şi imunostimulentă).
* Efectuarea a 10 şedinţe de unde scurte (doza 2, câte 10 minute, regiunea mastoidiană).
* Tratament loco-regional patogenic: asanarea medico-chirurgicală a focarelor infecţioase din căile aeriene superioare, dezobstrucţie nazo-faringiană, corectarea disfuncţiei tubare (trompa lui Eustache), prin aerosoli medicamentoşi şi aerosolo-aromaterapie cu Ocnasept (soluţie salină cu extract din 8 plante medicinale aromatice).
* Tratament general, care constă în terapia alergiei (coacăz negru - monodoze buvabile şi ceai din trei-fraţi-pătaţi), susţinerea terenului imunologic cu Imunorezistan (extract din echinacea) şi a hipovitaminozelor cu sirop vitaminizant (extract natural de măceşe şi cătina - Fares) şi 10 injecţii cu vitamina B1 şi B6, câte 1/zi!
Ing. dipl. OVIDIU MIRCEA POCANSCHI -Cluj-Napoca, tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.93, e-mail: mirceapocanschi@yahoo.com
"Doresc un remediu naturist pentru un chist la ochi"
(Răspuns pentru MARICA A. - Mangalia, F. AS nr. 1208)
Şi eu am suferit de un chist lipomic la cot, de care m-am vindecat în 20 de zile, fără operaţie, cu unguentul POCO. Dacă şi chistul de care suferiţi dumneavoastră este lipomic, adică cu grăsime, vă recomand ungeri locale zilnice (dimineaţa şi seara) cu acest unguent. Multă sănătate!
"Sufăr de mai mulţi ani de tinea pedis"
(Răspuns pentru GRIGORE SLABU - jud. Galaţi, F. AS nr. 1208)
Stimate domn, vă recomand ungeri locale cu unguentul POCO. După primele ungeri mâncărimile vor dispărea, iar în cel mult 20 de zile, vor dispărea şi băşicuţele. Multă sănătate!
"Diagnosticul meu: demodecidoză facială"
(Răspuns pentru SILVIA - Vaslui, F. AS nr. 1208)
Stimată doamnă, vă recomand un tratament cu unguentul POCO. Pentru a vedea mai întâi dacă nu sunteţi alergică la acest unguent, ungeţi-vă cu puţin POCO pe o suprafaţă mai mică a feţei. Dacă constataţi că dispar mâncărimile şi durerea, vă veţi unge pe toată suprafaţa afectată, timp de cel puţin 20 de zile, de 3 ori pe zi, dimineaţa, la amiază şi seara.
POCO este un medicament cu utilizări universale, brevetat ca invenţie, care a dat rezultate spectaculoase în numeroase cazuri în care alte tratamente au dat greş. Multă sănătate!