Reţetă pentru ficat şi bilă
Reţeta: Ceai de urzică vie: 100 g flori şi frunze proaspete, clocotite într-un litru de apă, timp de 5-10 minute. Ceai de rădăcină de cicoare. Se iau 25 g de rădăcină de cicoare şi se clocotesc 10 minute într-un litru de apă. Cele două ceaiuri se vor ţine în vase separate, după ce au fost strecurate şi îndulcite fiecare cu câte 100 g de miere de albine.
Pentru ficat se folosesc: 50 ml ceai de urzică amestecat cu 100-150 ml ceai de rădăcină de cicoare. Se consumă la amiază, înainte de masă, pe stomacul gol. Se va consuma o mâncare de post.
Pentru fiere se folosesc: într-o zi 50 ml ceai de urzică proaspătă şi 50-65 ml (maximum) de ceai de rădăcină de cicoare. Se amestecă ambele ceaiuri înainte de folosire. Conţinutul se poate bea în două reprize, jumătate din el înainte de masa de la amiază şi jumătate înainte de masa de seară. Se rosteşte o rugăciune.
Purificarea ficatului cu suc de mere
Pregătirea ficatului pentru administrarea remediilor naturiste constă în dietă vegetală timp de o săptămână, cu purgarea regulată a intestinului. După o săptămână, timp de 3 zile, nu se bea decât suc de mere proaspete.
* Prima zi, pe nemâncate, dimineaţa, se face o clismă. Toată ziua se va consuma numai suc de mere proaspăt, în orice cantitate.
* A doua zi, acelaşi regim. A treia zi, acelaşi regim alimentar, însă consumul de suc de mere se încheie la orele 19. În acest timp, conform bioritmului, ficatul se relaxează şi este capabil să se debaraseze de calculii de orice dimensiuni. Ne culcăm în pat cu o pernă electrică, o punem în regiunea ficatului şi, din 15 în 15 minute, bem câte 3 linguri de ulei de măsline şi imediat 3 linguri de suc de lămâie. În total, pentru purificare, se vor consuma 200 ml ulei şi 200 ml suc de lămâie proaspătă.
Tratarea pietrelor biliare
Utilizarea sucului de ridichi. Se face o cură de suc de ridichi, timp de 6 săptămâni. Sucul se bea dimineaţa, pe stomacul gol. Atenţie, acest tratament nu este recomandat celor care suferă de ulcer sau inflamaţii stomacale şi intestinale. Cantitatea de suc de ridichi băută va varia astfel:
* Săptămâna I - 100 ml
* Săptămâna a II-a - 200 ml
* Săptămâna a III-a şi a IV-a - 300 ml
* Săptămâna a V-a - 200 ml
* Săptămâna a VI-a - 100 ml.
Primul simptom al efectului pozitiv al acestei cure va fi creşterea poftei de mâncare şi dispariţia greţurilor, a gustului amar din gură şi a durerilor sub coastă care iradiau la inimă. Pentru a fi sigur că aţi scăpat de pietrele biliare se recomandă un control medical ecografic.
Lapte şi seminţe de cânepă
Se dă prin maşina de tocat un pahar de seminţe de cânepă. Se amestecă cu 3 pahare de lapte nepasteurizat proaspăt, se fierbe până ce rămâne doar un pahar. Se strecoară fierbinte şi se bea pe stomacul gol, un pahar pe zi, timp de 5 zile. După 10 zile de pauză se repetă. Să nu mâncaţi nimic iute.
Protejarea ficatului persoanelor care consumă mult alcool
După cum se ştie, alcoolul etilic este principalul vinovat de instalarea cirozei la ficat. Protecţia ficatului se poate realiza cu medicamentul denumit silimarină. Acest extract are un efect profund benefic în tratarea tuturor tipurilor de boli ale ficatului, de la hepatită virală, acută sau cronică până la ciroză. Detoxifierea se face de 2-3 ori pe an, administrându-se 200-250 mg silimarină pe zi timp de o lună.
DIABET
Cura cu păpădie
Înainte ca păpădia să înflorească, se folosesc tijele cu boboci sau frunzele proaspete. Planta trebuie să fie consumată în ziua în care a fost culeasă sau cel mult la 24 de ore după culegere, cu condiţia să fi fost păstrată la rece (în frigider) şi într-un ambalaj ermetic, aşa încât să nu se deshidrateze.
Mod de administrare: Dacă avem la dispoziţie tulpini proaspete, se consumă o asemenea tijă pe zi, înaintea fiecărei mese. Se amestecă bine înainte de a fi înghiţite. Dacă avem la dispoziţie frunze, se consumă o mână de frunze proaspete (circa 50 g pe zi), în reprize, înainte de fiecare masă. Frunzele se taie mărunt şi se consumă ca atare, fără nimic altceva, mestecându-le bine înainte de a le înghiţi. Timp de un sfert de oră de la administrarea păpădiei, nu se consumă nici un fel de aliment. Cura durează cel puţin 14 zile.
Cura cu spanac
Sucul de spanac se poate prepara prin centrifugare, prin mixare şi manual. Centrifugarea este o mare consumatoare de materie primă. Prepararea manuală: se taie două mâini de frunze de spanac cât mai fin posibil, apoi peste frunzele tăiate se adaugă 200 ml apă (un pahar). Se face o amestecare cu o lingură de lemn, aşa încât frunzele de spanac să lase cât mai mult suc. Se lasă la macerat 4-6 ore, la temperatura camerei, după care se strecoară. Zeama obţinută se consumă imediat după filtrare, în timp ce frunzele rămase pot fi folosite în mâncăruri, salate etc.
Prepararea cu mixerul: se pune în vasul mixerului un pahar cu apă, apoi se adaugă treptat două mâini de frunze de spanac tăiat. După ce spanacul este mărunţit până formează o pastă, se pune într-un vas de ceramică şi se lasă la macerat 2-3 ore, după care se strecoară. Sucul se bea imediat după filtrare, pasta putând fi adăugată la mâncărurile gătite.
Mod de administrare: pentru a avea un efect puternic, sucul de spanac se va bea pe stomacul gol, de preferinţă dimineaţa. Pentru a-i îmbunătăţi gustul (sălciu) la început se poate combina cu puţin suc de morcov şi lămâie.
Sucul de urzică
Preparare manuală: Se taie "tăieţei" două mâini de urzică (cât mai fin) şi se adaugă peste frunzele tăiate un pahar cu apă. Cu o lingură de lemn se freacă bine amestecul, astfel încât frunzele de urzică să lase cât mai mult suc. Se lasă acest amestec să stea la macerat 4-6 ore, la temperatura camerei, după care se strecoară. Zeama obţinută astfel va fi consumată imediat după filtrare. Frunzele rămase pot fi folosite în mâncăruri, salate.
Preparare cu mixerul: Se pune în vasul mixerului un pahar de apă, apoi se adaugă gradat, în timp ce se face mărunţirea, două mâini de frunze de urzică. După ce urzica formează cu apa o pastă, se pune această pastă într-un vas ceramic şi se lasă să macereze 2-3 ore, după care se strecoară. Sucul se bea imediat după filtrare, pasta putând fi adăugată la mâncărurile gătite.
Mod de administrare: Regulile generale care trebuie respectate sunt: sucul se bea pe stomacul gol; timp de un sfert de oră după consumarea sa nu se mănâncă; pentru a "ajuta" tratamentul cu suc se va trece la o dietă echilibrată, fără prea multă carne, prăjeli sau alte alimente grele.
Decoctul de urzici tinere
Mod de preparare: se culeg 1/2 kg urzici tinere (părţile de sus, crude, nu cele dinspre rădăcină, care sunt mai lemnoase). Se înmoaie frunzele în apă, timp de 5 minute, pentru spălare. Se pune 1 litru de apă la fiert şi când clocoteşte, se pun urzicile la opărit. Cu o lingură de lemn se tasează până devin moi (ca spanacul fiert). Se lasă la răcit, apoi se storc în mâini. Sucul care se lasă se pune într-o sticlă, din cantitatea dată trebuind să iasă circa un litru de suc. Decoctul de urzică astfel obţinut se pune la frigider, iar urzicile fierte rămase se pregătesc ca şi spanacul.
Mod de administrare: Se beau de 3 ori pe zi câte 50 ml (un păhărel) de decoct, după care se mănâncă, la o jumătate de oră, o cantitate echivalentă din urzicile fierte. Apoi, se poate începe masa propriu-zisă, cu menţiunea că este bine ca masa să înceapă cu crudităţi.
Precauţii: decoctul de urzică este foarte concentrat şi are un efect foarte puternic, putând produce temporar stări de inapetenţă, uşoară greaţă. Pentru a elimina aceste simptome, este util să fie băută, în paralel, o infuzie de chimen (o linguriţă de seminţe la o cană de apă în clocot) sau să fie consumate câteva coji de lămâie.
COLICI
Vin cu nuci
Se coc în coajă 7-8 nuci vechi de un an. Se pun într-un pahar cu vin. După ce s-au răcit, se strecoară şi se bea vinul.
Macerat de pir
Trei linguri de rizom de pir se macerează 4 zile într-un litru de apă rece. Se fierbe maceratul 1 minut. Se aruncă apa în care a fiert (este foarte amară). Se fierbe din nou, până scade un sfert şi se adaugă lemn-dulce pentru a îndulci infuzia. Se beau 3 ceşti de cafea pe zi.
Ceai de măceşe
10 g de măceşe se fierb timp de 2 minute într-un litru de apă. Se lasă 5 minute să se infuzeze. Se strecoară printr-un tifon fin. Se bea o ceaşcă dimineaţa, pe stomacul gol, şi o ceaşcă după fiecare masă (dacă fructele sunt proaspete, înainte de a le pune la fiert, se desfac în două, pentru a scoate sâmburii şi perişorii).
Infuzie de mere
Se fierb, timp de un sfert de oră, într-un litru de apă rece, 3 mere tăiate felii. Se aromatizează cu câteva bucăţi de lemn-dulce sau cu un pumn de vinariţă. Se bea fără zahăr.