"Ameninţarea tehnocrată"
La instalarea sa, guvernul Cioloş a fost susţinut de majoritatea parlamentarilor, indiferent de orientarea lor politică, de stânga sau de dreapta. În acel moment, imediat după tragedia de la clubul Colectiv, un guvern tehnocrat părea singura soluţie de depăşire a impasului politic. În plus, fiind vorba de începutul unui an electoral, soluţia tehnocrată dădea bine pentru observatorii democraţiei româneşti: neavând interese partinice, guvernul s-ar fi manifestat, prin definiţie, echidistant faţă de protagoniştii de pe scena politică.
Citeste tot articolul
Săptămâna 15-21 aprilie
Mijlocul lunii aduce cu sine oarecare turbulenţe pe ceruri. Micul malefic Marte, planeta stăpânitoare a acestui an, intră în mişcare retrogradă luni, în zodia Săgetătorului. În aceeaşi zodie există deja marele malefic Saturn, tot în mişcare retrogradă. Iar când ambii malefici merg de-a-ndăratelea, nu prea are cum să ne meargă bine. Cursul firesc al energiei este blocat, simţim presiunea de a face diferite lucruri, care mai de care mai puţin plăcute, dar nu reuşim să ne mobilizăm.
Citeste tot articolul
Performanţe civice ignorate
Zilele trecute am înregistrat o premieră neverosimilă în România: trei milioane de cetăţeni au semnat, după proceduri complicate, o iniţiativă de modificare a Constituţiei. Un asemenea răspuns masiv al poporului român la o acţiune civică nu a mai existat la noi.
Miza acţiunii este redefinirea noţiunii de familie, cu înţelesul de "căsătorie liber consimţită între un bărbat şi o femeie", în loc de "căsătorie între soţi", cum prevede Constituţia acum.
Citeste tot articolul
CRISTIANA PAŞCA PALMER - "Ecologia şi afacerile nu ar trebui să fie în război"
La Harvard, din 200 de studenţi, eram singura din România. Când le spuneam de unde sunt, vedeam în ochii lor cum căutau să localizeze ţara. Chiar după '90, eu am fost foarte implicată în ONG-uri de mediu, am făcut speologie, cercetare pe teren, am bătut România la picior, cum puţini au făcut-o. Am copilărit în Maramureş şi în Ţara Lăpuşului şi am mai prins tradiţiile adevărate, lumea care încă umbla în port tradiţional. Asta le povesteam colegilor străini atunci. Le vorbeam cu atâta pasiune despre cât de fantastică era România, încât mulţi au venit să ne viziteze.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru ing. MARIUS POPESCU, F. AS nr. 1207 - "Am un chist la ficat şi nu vreau să mă operez"
Chisturile hepatice sunt formaţiuni întâlnite frecvent şi diagnosticate, de obicei, în timpul unei examinări hepatice, cu ajutorul tomografiei computerizate sau al ultrasonografiei, care se practică pentru descoperirea altor afecţiuni. De obicei, o persoană prezintă un singur chist hepatic seros, dar nu este exclusă existenţa mai multor chisturi la acelaşi om.
Citeste tot articolul
"Prin tratamentul d-lui ing. VICTOR BOGDAN, m-am vindecat de tumoră la colon"
Mă numesc Emil şi am 50 de ani. Prin aceste rânduri doresc să aduc mulţumiri d-lui ing. Victor Bogdan. În anul 2010, am fost internat de urgenţă la spital, diagnosticat cu tumoră la colon, şi operat. Fiind un cititor vechi al "Formulei AS", ştiam de tratamentele pe care d-l inginer le indică bolnavilor. Încă de pe patul de spital l-am sunat şi i-am cerut sfatul. Ajuns acasă, am urmat cu stricteţe tratamentul cu Apisan Forte elaborat de dumnealui şi regimurile varianta 1 şi BG1 ale lui Valeriu Popa.
Citeste tot articolul
Regimul fără regim
Un adevăr descoperit de nutriţionişti deja cu ani în urmă, dar neînţeles încă foarte bine de femei, este că pentru a-şi păstra greutatea normală, trebuie să se alimenteze în funcţie de vârstă. Necesităţile unei femei de 20 de ani nu au nimic în comun cu cele ale unei "tinere bunicuţe" de 60 de ani. Şi creşterea în greutate poate rezulta, pur şi simplu, dintr-un comportament alimentar greşit, chiar dacă suntem convinse că ne hrănim cât se poate de sănătos.
Citeste tot articolul
Leacuri miraculoase din Apuseni: PULBERILE DE PLANTE
Cu ceva vreme în urmă, studiind pagina de internet a unui cititor care ne-a trimis un articol foarte interesant despre leacurile moţeşti, mi-a atras atenţia un pasaj: "Veniţi şi vedeţi! În inima Munţilor Apuseni, într-un loc mirific, hărăzit de Dumnezeu cu păduri de brad şi poieni înmiresmate de flori, se află «Piramida». E aşezată pe o stâncă de cremene, prin faţa căreia curge sprinten un izvor cu apă de cristal, rece ca gheaţa. Piramida e laboratorul nostru, în care preparăm pulberi vegetale stabilizate, deosebit de eficiente pentru întinerirea organismului.
Citeste tot articolul
Un medicament revoluţionar: MERSUL PE JOS
De mai bine de 40 de ani, lumea civilizată se confruntă cu o epidemie de sedentarism, urmată - într-o succesiune logică - de alte epidemii: de obezitate, depresie, sindrom metabolic, infertilitate etc. În momentul de faţă, pare că am atins vârful acestei epidemii, sedentarismul ajungând la proporţii dezastruoase, mai ales în mediul urban, unde, peste 70% dintre oameni sunt în această situaţie periculoasă. Iar înfiinţarea sălilor de fitness sau aerobic, inaugurarea de noi terenuri de alergare, propaganda făcută la televizor sportului au avut prea puţine efecte benefice.
Citeste tot articolul
Leacuri contra infecţiilor rezistente la antibiotice
De curând, experţii au tras un semnal de alarmă fără precedent: dacă nu se iau măsuri urgente, în câţiva ani, rezistenţa la antibiotice a bacteriilor patogene va ucide mai mulţi oameni decât cancerul. Deja, în sânul celor mai dezvoltate civilizaţii ale lumii, zeci de mii de pacienţi mor anual, pentru că antibioticele nu mai "prind". Şi, tot din acest motiv, infecţii altădată considerate banale, acum au devenit un real pericol pentru fiecare dintre noi. Cum ne apărăm de ele vom încerca să aflăm în continuare.
Citeste tot articolul
Ca să aveţi sâni frumoşi...
Numeroase cititoare ne întreabă dacă sânii pot să fie îngrijiţi cu aceeaşi eficienţă ca trupul şi tenul. Răspunsul este afirmativ. Ba şi mai mult, îngrijirea lor este obligatorie, fiindcă natura nu-i ajută prea mult. Forma lor e susţinută doar de doi muşchi şi de ţesutul conjunctiv. Ca să-şi păstreze frumuseţea vreme îndelungată, sânii au nevoie de ajutor. Cum? Aflaţi din programul pe care vi-l prezentăm.
Citeste tot articolul
Soluţie capilară din salvie şi rozmarin
Rozmarinul este un bun dezinfectant, care combate mătreaţa şi întreţine curăţenia părului. Salvia dă strălucire. Combinate, aceste plante alcătuiesc o loţiune capilară ideală pentru aspectul şi revigorarea părului.
Citeste tot articolul
Viaţa într-o cutie de sticlă
"În luna iunie voi împlini 41 de ani. O vârstă frumoasă, la care, de obicei, te simţi un om împlinit, la care poţi visa mai departe, poţi visa şi mai îndrăzneţ ca până acum."
Citeste tot articolul
RADU AFRIM - "Simplul fapt că dimineaţa asta există îmi e suficient"
S-a apucat de teatru târziu, la 30 de ani, când lăsase deja în urmă o copilărie petrecută în Ardeal şi o Facultate de Litere absolvită la Cluj. Controversat, excentric, dar talentat înainte de toate, a întors timpul în favoarea lui şi a dus experimentul la centru. Spectacolele semnate de el, sofisticate şi adesea incomode, sunt azi cerute nu doar în ţară, ci şi în Occident. Dimineaţa aceasta, în direct de la Beclean pe Someş, cel mai în vogă regizor de teatru român bea cafeaua cu noi.
Citeste tot articolul
IOAN BOCŞA - "Am tras, am trăit şi-am ars!"
Încă din februarie, de când a început vremea să se încălzească uşor-uşor, nu există zi în care să nu merg în pădure, pândind ca un îndrăgostit semnele primăverii, în primii muguri de pe crengile copacilor, pe jos, în stratul de frunze uscate, străpunse de primele fire de iarbă, în cântecul fiecărei păsări, care revine şi-şi face cuib nou. Mă înduioşează miracolul repetabil al naturii, ca şi când l-aş descoperi, cu uimire, pentru întâia oară.
Citeste tot articolul
ADINA POPESCU - "Dacă sunt frunze pe jos şi una îmi place mai mult, o iau şi sunt foarte fericită că am descoperit-o"
Ai intuit bine, a fost, într-adevăr, o alegere deliberată, pe care, ca o Leoaică get-beget ce sunt, am pritocit-o îndelung. Linia am tras-o în 2001, când, la cincizeci şi trei de ani, am cerut ieşirea la pensie. Am luat în calcul mai multe elemente. În primul rând, a fost vorba de atmosfera din Teatrul de Comedie, unde eram angajată. Pe vremea aceea exista un director care se voia a fi manager, dar era, de fapt, un foarte prost organizator.
Citeste tot articolul
Krista, femeia care şi-a "îmbolnăvit" boala
Are 48 de ani şi de 18 ani a fost diagnosticată cu câteva afecţiuni care nu se pot vindeca. Putea să fie de mult doar un nume scris pe o cruce, într-unul dintre cimitirele din Ardeal. Dar ea a ales viaţa. Şi lupta de zi cu zi, în ciuda previziunilor medicale sumbre. Arma ei? Bucuria de a trăi, refuzul disperării şi-al lamentărilor şi... viaţa însăşi. O lecţie pentru toţi cei care refuză, din pricini mult mai neimportante, să înţeleagă că răul şi binele pleacă din noi.
Citeste tot articolul
Prof. univ. VIRGIL CĂZĂNESCU - "Abstractul şi logica nu dispar niciodată din viaţa unui matematician"
La începutul carierei, am oscilat între algebră, logică şi informatică. Decizia pentru informatică am luat-o în urma unui stagiu de şase luni, sub îndrumarea unui mare profesor francez, matematicianul Maurice Nivat. Nu mă hotăram, pentru că nu găseam în informatică lucruri suficient de abstracte pentru gustul meu. Erau, într-un fel, prea practice. Or, în Franţa am văzut că au apărut capitole de informatică teoretică, şi atunci m-am hotărât să mă ocup numai de informatică. Algebra şi logica au devenit principalele mele unelte.
Citeste tot articolul
Bisericile de piatră din Ţara Haţegului
Sunt din piatră, rupând cu cenuşiul lor discret, verdele în care sunt înecate satele Ţării Haţegului. Zidurile bătrâne au văzut ridicându-se şi pierind multe imperii. Dar au rămas. Masive şi, în acelaşi timp, delicate, micuţe, dar cu armonii maiestuoase, lăcaşurile de piatră din Hunedoara sunt un amestec original de măreţie şi smerenie ţărănească. Amprenta lor, aş îndrăzni să spun, este cea a neamului nostru.
Citeste tot articolul
Formula AS în Munţii Mehedinţi: Un loc pentru eternitate: PONOARELE
Acum, de Paşti, va înflori imensa pădure de liliac de la Ponoarele. Miresme halucinante vor cotropi aşezarea, cu tufe de flori albe şi violet crescute pe deasupra stâncilor ciuruite de peşteri. Un sat în care totul îţi dă senzaţia de "altă lume". Totul e altfel. Unic în România. Îţi trebuie timp, ca să poţi vedea toate "minunile" locului, risipite pe întinsul platou mehedinţean, de sub Piatra Cloşanilor. Mulţimile mari de oameni ce se adună aici, la "Sărbătoarea Liliacului", străveche celebrare a primăverii...
Citeste tot articolul
Când victimele se întorc
Istoria marinei şi-a aviaţiei este plină de dezastre cumplite, soldate cu un mare număr de morţi. La prima vedere, trista realitate pare un lucru normal. Dar când victimele se întorc şi bântuie prin locurile unde au pierit, paranormalul îşi face apariţia.
Citeste tot articolul