Un adevăr descoperit de nutriţionişti deja cu ani în urmă, dar neînţeles încă foarte bine de femei, este că pentru a-şi păstra greutatea normală, trebuie să se alimenteze în funcţie de vârstă. Necesităţile unei femei de 20 de ani nu au nimic în comun cu cele ale unei "tinere bunicuţe" de 60 de ani. Şi creşterea în greutate poate rezulta, pur şi simplu, dintr-un comportament alimentar greşit, chiar dacă suntem convinse că ne hrănim cât se poate de sănătos. Descoperiţi, aşadar, împreună cu noi, care sunt cerinţele organismului dvs. de-a lungul întregii vieţi şi, de asemenea, care sunt greşelile pe care nu va mai trebui să le comiteţi.
Un regim care vă seamănă
Aveţi între 20 şi 30 de ani
Punctele dvs. forte: Dacă n-aţi exagerat cu regimurile alimentare, dispuneţi de o masă musculară bună, deci de un metabolism de bază ridicat, puteţi slăbi uşor şi fără efecte "yo-yo".
Punctele dvs. slabe: Ritmul dvs. de viaţă este haotic uneori, mai ales dacă studiaţi. Săriţi peste mesele principale (mai ales peste micul dejun), vă înfometaţi, după care ciuguliţi toată ziua.
De evitat: Alimentele cu concentraţie mare de zahăr şi grăsimi, ca chips-urile, biscuiţii uscaţi, aperitivele, arahidele şi toate băuturile gazoase. Înlocuiţi-le cu fructe şi legume crude şi cu sucuri naturale.
De preferat: Alimentele bogate în fier, de ex. peştele, lintea sau spanacul (majoritatea femeilor de vârsta aceasta au o carenţă de fier), dar şi în magneziu, zinc şi vitamina B6 (regularizează pofta de mâncare). Şi, de asemenea, lactatele (care asigură menţinerea masei osoase).
Capcana: Atenţie la regimurile prea severe. Există riscul real al unui deficit nutriţional care poate produce scăderi de formă şi de rezistenţă.
Sfatul specialistului: Nu vă place să gătiţi? Există numeroase mâncăruri congelate echilibrate, care ar putea înlocui - în mod avantajos - pizza şi produsele fast food.
Aveţi între 30 şi 50 de ani
Punctele dvs. forte: Masa dvs. musculară este încă bună şi ardeţi destul de uşor caloriile. Dacă aveţi familie, mesele dvs. sunt mai regulate şi mai echilibrate.
Punctele dvs. slabe: Hormonul de creştere şi testosteronul, care ajută la "fabricarea" muşchilor, încep să se diminueze. Dacă sunteţi femeie, la terminarea ciclului aţi putea să vă îngrăşaţi din cauza unui eventual dezechilibru hormonal.
De evitat: Mâncatul pe fugă la prânz, sau, mai rău, săritul peste masa de prânz, dacă sunteţi în câmpul muncii. Încercaţi, totuşi, să mâncaţi un sandvici cu crudităţi şi ton sau o salată cu ouă fierte, ton şi roşii, şi luaţi cu dvs. la serviciu alimente uşor de consumat, cum sunt cutiile cu lapte sau cu suc de fructe şi iaurtul.
De preferat: Uleiul de măsline pentru sănătatea cardiovasculară, alimentele bogate în proteine slabe şi vitaminele antioxidante.
Capcana: Nu suprimaţi alimentele cu fecule! Au mai puţine calorii decât vă imaginaţi (50 g de pâine nu au mai mult de 125 cal.). Iar ocolind uleiul, vă privaţi de acizii graşi nesaturaţi, foarte importanţi pentru sănătatea pielii.
Sfatul specialistului: Începeţi să introduceţi în alimentaţia dvs. laptele de soia şi derivatele lui, pentru a preveni deficienţele hormonale ale pre-menopauzei.
Aveţi 50 de ani sau mai mult
Punctele dvs. forte: Sunteţi mai puţin afectate de problemele hormonale. Pofta de mâncare v-a scăzut şi aveţi mai mult timp pentru a face sport.
Punctele dvs. slabe: Slăbirea musculaturii se accelerează, masa de grăsime creşte, în timp ce densitatea osoasă se diminuează! În plus, vă este tot mai greu să daţi jos kilogramele.
De evitat: Prea multă mâncare! Fiecare kilogram suplimentar va fi tot mai greu de dat jos. Evitaţi prăjiturile, dulciurile, grăsimile animale. Şi beţi vin sau şampanie cu... degetarul!
De preferat: Mâncaţi cel puţin o dată pe zi proteine (pentru muşchi) şi acordaţi un privilegiu acizilor graşi esenţiali existenţi în uleiul de măsline, în peşte şi în anumite tipuri de margarină (cu Omega 3).
Capcana: Consumaţi două produse lactate pe zi, pentru combaterea osteoporozei. Dar atenţie: amestecurile fructe-lapte au un aport scăzut de calciu. Preferaţi iaurtul!
Sfatul specialistului: Mişcare!!!
Atenţie: unele regimuri alimentare pot să comporte riscuri
Cu siguranţă că vă vor ajuta să pierdeţi în greutate, dar de îndată ce veţi relua alimentaţia normală, vă veţi îngrăşa la loc. Şi în plus, veţi avea probleme de sănătate legate de lipsa de vitamine, de oligoelemente etc. Iată lista cu regimurile pe care-ar fi bine să le evitaţi...
Principiul: Limitarea aportului de calorii, împiedicând astfel slăbirea musculaturii. În fiecare zi trebuie consumate 50-100 g de proteine sub formă de pudră, plus legume verzi şi apă după bunul plac.
Rezultatul: Se slăbeşte repede, dar regimul este incompatibil cu o activitate fizică intensă şi este nevoie de suplimente de vitamine şi minerale. Şi pentru că pot apărea probleme renale, este obligatorie supravegherea medicală strictă.
2. Postul
Principiul: Să stai o zi întreagă fără să mănânci şi să bei doar ceai de plante neîndulcit.
Rezultatul: Cele câteva sute de grame pierdute vor fi puse repede la loc. Organismul dvs. se va grăbi să stocheze grăsimi, în vederea unui nou episod de genul acesta.
3. Regimul Montignac
Principiul: Sunt autorizate doar glucidele "lente", bogate în fibre. Nu trebuie asociate glucidele cu lipidele, fructele sunt consumate în afara meselor... Se poate mânca brânză, dar fără pâine, carne cu sos, dar fără cartofi...
Rezultatul: Riscuri reduse de carenţe, pentru că se poate mânca orice. Dar respectat cu stricteţe, acest regim poate antrena o anumită stare de oboseală.
4. Regimul Hollywood
Principiul: Se bazează pe consumul exclusiv de fructe şi legume, până la saturaţie.
Rezultatul: Carenţa în proteine este inevitabilă şi atrage după sine o slăbire a musculaturii care, pe termen lung, poate provoca grave probleme de sănătate.
5. Regimul Mayo
Principiul: Trei mese pe zi compuse din alimente bogate în proteine şi legume. Sunt excluse alimentele îndulcite, feculele, produsele lactate şi grăsimile. Pâinea, cerealele şi fructele sunt limitate. Privilegiate sunt ouăle (până la 6 pe zi), carnea şi peştele.
Rezultatul: Riscuri de carenţe în vitamine şi calciu. Regimul trebuie evitat de femeile gravide.
6. Regimul Atkins
Principiul: Excluderea tuturor alimentelor care pot să conţină glucide - cereale, fecule, fructe, produse dulci şi lactate - cu excepţia brânzeturilor. În schimb, pot fi consumate fără limită: carnea, peştele, ouăle, grăsimile animale şi vegetale şi legumele.
7. Regimul cu supă
Principiul: La fiecare masă principală se consumă o supă care arde grăsimile. Restul alimentaţiei se compune - în general - din produse slabe şi bogate în proteine. Este prevăzut, de asemenea, un complex de multivitamine pentru a preveni eventualele carenţe.
Rezultatul: Regimul acesta nu este deloc diferit de regimul hipocaloric echilibrat şi foarte sever. Revenirea la greutatea iniţială este inevitabilă.
8. Regimul cu fibre
Principiul: Este conceput pentru un aport zilnic de 30-50 g de fibre. Restul alimentaţiei: un aport redus de zaharuri şi grăsimi. Ca supliment: cereale - în special ovăz + fructe uscate.
Rezultatul: Este un regim hipocaloric foarte restrictiv. Cantitatea mare de fibre nu este întotdeauna bine tolerată. Persoanele cu probleme intestinale ar trebui să-l evite.
9. Substituirea meselor
Principiul: se înlocuiesc zilnic una sau două mese principale cu preparate sărace în calorii.
Rezultatul: Aceste preparate sunt - în general - bine echilibrate din punct de vedere nutriţional, dar monotone ca gust şi prezentare. În plus, un regim de 1000 calorii pe zi nu poate dura mai mult de 2-3 săptămâni. Şi trebuie oprit progresiv, pentru evitarea depunerii imediate a kilogramelor.
10. Regimul hipocaloric
Principiul: Diminuarea aportului energetic, deci a materiilor grase şi a zaharurilor rapide, păstrându-se o mare varietate alimentară.
Rezultatul: Un regim eficient, dar care cere disciplină. Reluarea alimentaţiei normale trebuie să se facă progresiv, iar deprinderile alimentare bune trebuie menţinute. Dacă nu, kilogramele se pun la loc în mod garantat!
11. Cronoregimul
Principiul: Sub rezerva ca alimentele să fie consumate la timpul potrivit, acest regim permite, practic, orice: inclusiv alimentele cele mai bogate în calorii şi cele mai grase (ciocolată, cartofi prăjiţi etc.)
Rezultatul: Cronoregimului i se poate reproşa că impune o schimbare radicală şi inutil de rigidă a deprinderilor alimentare. Dar până la urmă, este "mai degrabă" eficient!