Rodica Culcer despre... Joc cu păpuşi
În primul rând, sunt tentată să mă refer la "guvernul Dâncu", nu la guvernul Cioloş. Vasile Dâncu este o personalitate mult mai puternică şi cu infinit mai multă experienţă politică decât Dacian Cioloş, se bucură de sprijinul celui mai mare partid din parlament, PSD, şi are legături bune cu UNPR. Nimic din cariera sa nu se leagă însă de domeniul dezvoltării regionale, pe care îl va coordona, ceea ce indică din start că noul guvern, prezentat ca un guvern de tehnocraţi decuplat de partide, are în postul-cheie de vicepremier şi ministru al dezvoltării regionale, un politician versat şi abil, care nu este expert în dezvoltare regională, în schimb s-a afirmat în viaţa publică, în calitate de ministru al comunicării în guvernul Năstase.
Citeste tot articolul
Fukushima Braziliei
Citim, într-un comunicat al asociaţiei "Mining Watch Romania", că un grav accident a afectat, la începutul lunii noiembrie, Brazilia. S-a spus că e o nouă Fukushima, când barajul unui iaz de decantare s-a rupt şi a împrăştiat cea mai mare cantitate de steril deversat vreodată în lume. De îndată ce am văzut ştirea, m-am gândit la Valea Cornei, unde iresponsabili guvernamentali români şi-au dat cândva acordul ca o firmă de aventuri din Canada, Gold Corporation, să construiască un baraj de 185 de metri înălţime, dindeal de oraşul Abrud, pentru a servi prezumtiva exploatare de la Roşia Montană.
Citeste tot articolul
Ce nu trebuie să facă Guvernul Cioloş
Guvernul Cioloş a trecut, marţi, votul de învestitură din Parlament cu o măgulitoare majoritate. Pe cât de previzibil era scorul bun, garantat de liderii principalelor partide politice, pe atât de previzibile sunt şi raţiunile, dar, mai cu seamă, capcanele acestuia. Pentru că, în spatele sutelor de voturi complezente, ce altceva se poate ascunde, dacă nu meschinăria de care ştim bine că e capabilă actuala clasă politică, reprezentată de Legislativ?
Citeste tot articolul
Prof. dr. MIRCEA COŞEA - "Acceptând un guvern tehnocrat, principalele partide parlamentare au luat decizia de a intra într-un fel de... sabat, adică să se retragă, să se ducă să se od
În aceste zile tensionate, când o tragedie fără asemănare a lovit Franţa şi, indirect, întreaga lume civilizată, după ce una la fel de absurdă a lovit România (incendiul de la clubul Colectiv), la Bucureşti s-a întâmplat un fapt pozitiv: a fost pus pe picioare un nou guvern, numit "guvern de tehnocraţi". Este guvernul Cioloş, născut din spuma unei "mări învolburate" (am numit Strada), în care s-au pus mari aşteptări şi de care s-au legat pariuri curajoase.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru IOANA-CRISAN - Râmnicu-Sărat, F. AS nr.1188 - "De trei ani sufăr de o durere de spate"
Deşi medicii nu au reuşit până acum să precizeze un diagnostic în cazul dvs., descrierea pe care o faceţi cu privire la simptomele resimţite pare să contureze posibilitatea de a fi dezvoltat un tip de artrită inflamatorie, mai precis, o spondilită anchilopoietică, care afectează articulaţiile vertebrale, dar şi alte articulaţii periferice, cum sunt cele ale braţelor, picioarelor şi ligamentelor, la nivelul ataşării lor de oase.
Citeste tot articolul
"Soţul meu suferă de fibroză pulmonară. Boala a început să cedeze cu ceaiurile d-lui TODOR RUSALIN"
Mă numesc Eva Maghiar şi vă scriu din Salonta, judeţul Bihor. Soţul meu a fost depistat cu o boală gravă la plămâni, fibroză pulmonară, în ianuarie 2013. Din păcate, este o boală incurabilă, care duce la insuficienţă respiratorie. În plus, soţul meu suferă şi de artrită reumatoidă. După multe internări şi tratamente, începând cu luna ianuarie a acestui an, este dependent de generatorul de oxigen.
Citeste tot articolul
Leacuri cu ştampilă ştiinţifică (1)
Tradiţia populară vindecă de secole o grămadă de boli, apelând la ceaiuri de plante, băi, cataplasme, uleiuri aromate şi alifii... După o îndelungată ostilitate, medicina occidentală a început, şi ea, să accepte remediile bazate pe plante, nu înainte de a le studia în laborator. Reţetele pe care vi le propunem se află pe lista leacurilor populare verificate şi declarate drept "sigure", de cercetători occidentali.
Citeste tot articolul
Seminţele de grepfruit
Grepfruitul a apărut pe Pământ cu doar câteva secole în urmă, prin încrucişarea a doi pomi fructiferi: portocalul şi pomelo. Din "povestea de dragoste" a celor doi s-a născut o specie nouă de pom fructifer, nu prea înalt (în mod curent, atinge între 5 şi 7 metri înălţime), cu fructe mari, parfumate, colorate în galben şi roşu-portocaliu. Abia prin anul 1856, un savant a descoperit că, de fapt, grepfruitul este o nouă specie, şi a numit-o ştiinţific Citrus paradisi.
Citeste tot articolul
Rugăciune şi medicină
Când medicamentele nu mai ajută la nimic, oamenii caută vindecarea în rugăciune. Până de curând, această terapie spirituală era considerată o superstiţie de către medici. Acum, deşi pare greu de crezut, medicina oficială îşi îndreaptă, şi ea, privirile spre... ajutorul Divin.
Citeste tot articolul
Din reţetele domnului farmacist Bobaru: Vinurile medicinale la final
Sunt întrebat, adesea, de ce recomand folosirea vinului ca remediu terapeutic, având în vedere că marea majoritate a medicilor interzic cu desăvârşire consumul de alcool. Afirmaţia trebuie nuanţată. În general, recomandarea medicilor se referă la băuturile tari, spirtoase, în care concentraţia de alcool etilic este de peste 35-40 grade. Prin comparaţie, vinul conţine alcool doar în proporţie de 9-15%. În plus, folosirea regulată a unor vinuri medicinale, ca terapie preventivă sau medicaţie complementară, nu afectează ficatul sau alte organe.
Citeste tot articolul
Cu sticla la purtător
Nu e vorba de o sticlă de vin, ci de o sticlă cu apă, pe care "dependenţii" de gimnastica zilnică o pot utiliza cu folos, indiferent unde s-ar afla...
Citeste tot articolul
Apa de frumuseţe
Din cele mai vechi timpuri, apa de frumuseţe a făcut parte din ritualul de îngrijire al femeilor. Proaspătă şi revigorantă, ea este un ingredient preţios pentru întreţinerea obrazului. Ingredientul de bază e apa plată, apa de izvor sau de fântână, combinată cu plante, fructe sau alimente. După preparare, se păstrează la rece nu mai mult de 2-3 zile.
Citeste tot articolul
Ajutoare din farfurie: gulia, morcovul şi grâul germinat
În cele ce urmează e vorba de o salată excelentă, atât pentru siluetă, cât şi pentru sănătate: preparată din legume de sezon şi grâu germinat, săracă în calorii, vă ajută să slăbiţi în 4 zile până la 3 kg. Se curăţă 2-3 gulii şi un morcov, se dau pe răzătoare, se adaugă suc de lămâie, un praf de sare, o linguriţă de ulei de măsline şi 3-4 linguri de grâu germinat.
Citeste tot articolul
Poveşti cu comori - Aurul lui Obrenovici
În urmă cu două sute de ani, într-o noapte de toamnă pâcloasă, prinţul sârb, MILAN OBRENOVICI, a îngropat o comoară uriaşă, într-o peşteră din Munţii Mehedinţi.
Citeste tot articolul
MARIUS CONSTANTINESCU (TVR) - "Despre lucrurile mari trebuie vorbit în cuvinte simple"
Mulţumesc frumos pentru această introducere. Sper că o merit. În ce priveşte prestaţia mea, încă din 2005 mă ocup cu toate forţele de acest festival, la început doar cu interviurile în exclusivitate, iar din 2007, şi cu prezentările. S-au adunat nişte ani. Am acumulat experienţă, am eliminat mare parte din emoţii, mi-am făcut casă în acest festival şi mă onorează enorm ca numele meu să fie legat de el, aşa cum spuneai.
Citeste tot articolul
O nouă Enciclopedie a României
Potrivit dicţionarelor, enciclopedia unei ţări este un ansamblu complex de cunoştinţe omeneşti dintr-un moment istoric dat. Prima "Enciclopedie Română", al cărei principal redactor a fost Corneliu Diaconovici, prim-secretar al asociaţiei ASTRA, a fost publicată între anii 1898-1904, la editura W. Kraft din Sibiu, şi a cuprins trei volume, cu aproximativ 3000 de pagini şi aproape 38.000 de articole, cu 147 de ilustraţii şi 12 hărţi.
Citeste tot articolul
TEATRU DE PĂPUŞI ŢĂNDĂRICĂ, un puştiulică de 70 de ani
Cifrele sunt seci, însă dau o prestanţă incontestabilă: în cei 70 de ani scurşi de la înfiinţare, Teatrul Ţăndărică a susţinut 28.000 de spectacole, ce au fost urmărite de opt milioane de copii şi adulţi. Ce m-a impresionat însă cel mai mult în seara aniversării, pe 12 noiembrie, a fost atmosfera de familie în care s-au reunit fostele glorii ale teatrului, actuala trupă şi colaboratorii. S-a simţit că actorii tineri şi cei retraşi din activitate sunt mânaţi de aceeaşi pasiune comună, că trecutul şi prezentul teatrului înseamnă un flux continuu de a învăţa şi de a transmite mai departe.
Citeste tot articolul
FLORIN PIERSIC - "Numele meu e Florin. Cu «F» de la fericire"
Am bănuit că întrebările dvs. vor avea un caracter deosebit, vor face contact cu partea vie, în mişcare, a sufletului, şi m-am pregătit temeinic (printre altele, urmând şi un curs - prin corespondenţă - de medicină la domiciliu)
Citeste tot articolul
Selecţia "Formula AS"
Romanul pe care vi-l recomand azi l-a scris la 24 de ani, ca lucrare de licenţă în Literatura Engleză. Născut în 1962, fiul unor universitari americani, David s-a luptat decenii la rând cu o depresie gravă, a fost dependent de medicamente, iar la 46 de ani, în 2008, s-a sinucis. Era deja un scriitor foarte apreciat pentru volumele de proză scurtă, de eseuri, pentru publicistica din cele mai renumite reviste din SUA şi mai ales pentru celălalt roman al lui, Infinite Jest, apărut în 1996 şi intrat în topul celor mai bune romane de limbă engleză din secolul XX.
Citeste tot articolul
Biserica lacrimilor
Mă strecor prin ceaţă ca un fur. Pe lângă mine alunecă, aproape nevăzută, iarba îngălbenită de toamnă. Lumea pare a nimănui. La capătul drumului, un stejar uriaş îmi pare că iese direct din asfaltul negru. Are crengile răsfirate spre cer, ca braţele unui bătrân. E singura siluetă care se decupează clar, în lumea asta spectrală de umbre fluide, singurul urmaş al unui codru străvechi, care se întindea, în urmă cu două veacuri, pe această vale, unde s-au aşezat coloniştii şvabi.
Citeste tot articolul
CALENDAR ZODIACAL - SĂGETĂTOR (23 noiembrie - 20 decembrie)
Trăsătura comună pe care o împărătăşesc Săgetătorii, indiferent de gen, de statură, de vârstă, de îmbrăcăminte sau de statut social, este faptul că se fac remarcaţi. În general, sunt două ipostaze în care captează atenţia celor din jur. Prima e cea a copilului teribil, care-şi permite să facă sau să spună ceva ce nimeni altcineva n-ar îndrăzni să facă sau să spună. Un exemplu potrivit în acest sens ar fi copilul din povestea "Hainele noi ale împăratului".
Citeste tot articolul
Melancolii de noiembrie
Toamna se apropie de final. Brumele şi ceţurile se înteţesc. Melancolia creşte precum cotele apelor Dunării. La atâtea avertismente, unde să fugi, dacă nu în fotoliul călduţ al unei săli de concert, cu muzică "de sezon": sonuri tandre, catifelate, nici să te scoată din minţi de ritmate, dar nici să te lase să aţipeşti. Exact ce vă oferă viaţa muzicală bucureşteană, înainte să ningă şi să ne pregătim de muzicile Crăciunului.
Citeste tot articolul