Durerile de cap
Menta
În anii '90, specialiştii au comparat acţiunea paracetamolului cu cea a uleiului de mentă. Concluzia desprinsă din micul studiu a fost că uleiul aplicat pe tâmple şi pe frunte calmează cefaleea provocată de stres, la fel de bine ca 1.000 miligrame de paracetamol, respectiv, cantitatea conţinută în două tablete. S-ar putea ca efectul să se datoreze senzaţiei de răcorire pe care o produce menta. În urma unei meta-analize efectuată în anul 2007, cercetătorii americani au ajuns la un rezultat similar: uleiul de mentă este "probabil eficient", în combaterea cefaleei psihogene.
Utilizare
* Puneţi pe vârful degetului câteva picături de ulei de mentă şi masaţi-vă cu ele fruntea, tâmplele şi ceafa, în funcţie de localizarea durerii.
* Se recomandă să întrebuinţaţi uleiul obţinut dintr-o anumită varietate de mentă, şi anume Mentha piperita.
* După ce aţi efectuat procedura, spălaţi-vă bine pe mâini, pentru ca uleiul să nu vă intre în ochi.
* Nu lăsaţi uleiul de mentă la îndemâna copiilor mici, deoarece le poate provoca reacţii alergice. Astmaticii n-ar trebui să apeleze la acest tratament, înainte de a se consulta cu medicul.
Durerile de urechi
Săculeţii cu ceapă
Printre cele mai cunoscute "leacuri băbeşti" contra durerilor de urechi se numără săculeţii cu ceapă. Deşi efectul lor n-a fost vreodată confirmat ştiinţific, medicii îl recomandă, mai ales în cazul copiilor. Specialiştii atribuie cepei o acţiune antimicrobiană. Cu toate acestea, nu este limpede dacă şi în ce fel poate ea să amelioreze simptomele unei otite medii.
Utilizare
* Tocaţi o ceapă mică şi înfăşuraţi-o într-un şervet de bumbac.
* Aşezaţi pacheţelul pentru câteva minute pe calorifer, apoi puneţi-l pe urechea dureroasă.
* Lăsaţi să acţioneze minimum 20 de minute.
Durerile de dinţi
Cuişoarele aromate
În cadrul unui mic studiu, cercetătorii au comparat efectul cuişoarelor aromate introduse în gură, cu cel al unui anestezic local, făcând două injecţii în cavitatea bucală a pacienţilor. Într-adevăr, după cuişoare, înţepăturile acelor li s-au părut participanţilor la studiul amintit mai puţin dureroase. În schimb, preparatul placebo nu le-a influenţat deloc percepţia. Cuişoarele pot ameliora durerile acute de dinţi, au concluzionat specialiştii. Totodată, ele au o acţiune antiseptică: omoară bacteriiile, fungii şi viruşii.
Utilizare
* Puneţi o cuişoară pe dintele care vă doare şi aşteptaţi ca simptomele să cedeze.
* Uleiul eteric de cuişoare produce un efect similar: o bucăţică de vată, pe care aţi lăsat să cadă câteva picături, se aşează direct pe dinte.
* Tratamentul cu cuişoare este numai o măsură de prim ajutor. Adresaţi-vă cât mai curând unui dentist, care va elimina cauza problemei.
Durerile de spate şi ceafă
Săculeţii cu flori de fân
Este vorba de o combinaţie de diverse plante, cum ar fi muşeţelul, coada şoricelului, sunătoarea sau chimenul. Ierburile contribuie la un fond comun de substanţe active, printre care se regăsesc uleiurile eterice, flavonoidele şi cumarinele. Însă principala calitate a săculeţului este aceea de a ceda continuu o căldură plăcută. Ea stimulează metabolismul, destinde musculatura şi activează circulaţia locală.
Utilizare
* Luaţi un săculeţ din pânză de bumbac, umpleţi-l cu flori de fân şi coaseţi-l la gură.
* Aşezaţi săculeţul într-o oală, turnaţi peste el apă clocotită, acoperiţi-l cu un capac şi lăsaţi-l să se îmbibe 15 minute.
* Stoarceţi-l bine, eventual presându-l între două tocătoare.
* Înveliţi săculeţul cu flori de fân într-un prosop şi puneţi-l pe zona dureroasă. Temperatura lui nu trebuie să depăşească 45°C.
* Staţi cu el o jumătate de oră, iar apoi rămâneţi în repaos o altă jumătate de oră.
* Procedura este contraindicată persoanelor alergice.
Febra
Comprese reci
O compresă înfăşurată în jurul gambei acţionează prin senzaţia de frig provocată de contactul pânzei ude cu pielea. Compresa absoarbe căldură din corp şi astfel poate scădea febra pe cale naturală - câteodată mai rapid decât un medicament. În acelaşi timp, ea activează şi circulaţia locală.
Utilizare
* Înainte de aplicarea compresei, asiguraţi-vă că gambele şi labele picioarelor sunt calde. Şi camera trebuie să fie bine încălzită.
* Înmuiaţi un prosop în apă rece, stoarceţi-l şi înfăşuraţi-l strâns în jurul gambei.
* Un al doilea prosop, ceva mai mare, va împiedica umezeala să se evapore.
* Al treilea strat va fi un şal de lână sau o pânză mai groasă de bumbac.
* Bolnavul trebuie să se odihnească în timpul procedurii, ca şi 30 de minute după aceea.
Durerile în gât
Gargară cu salvie
Salvia acţionează antibacterian, blocând de asemenea şi înmulţirea fungilor şi a viruşilor. La efectul ei antiseptic se adaugă cel antiinflamator, iar uleiul eteric conţine tuionă, un compus chimic care calmează durerile. De aceea, gargara cu infuzie de salvie este foarte utilă în faringită.
Reţetă
* Turnaţi jumătate de litru de apă în clocot peste o linguriţă de frunze uscate de salvie.
* Aşteptaţi zece minute să infuzeze, apoi strecuraţi.
* Faceţi gargară de mai multe ori pe zi, până la dispariţia simptomelor.
Răceala
Mierea, ceapa şi muşeţelul
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă mierea contra simptomelor de răceală. Autorii unui studiu american au constatat, chiar, că acest produs al stupului dă rezultate mai bune decât preparatele antitusive: a calmat crizele nocturne de tuse ale copiilor, astfel încât ei au putut dormi mai bine. Totodată, mierea are o acţiune antimicrobiană, la fel ca ceapa. Un leac tradiţional care le alătură pe amândouă este siropul de ceapă.
Utilizare
* Tocaţi o ceapă şi puneţi-o într-o oală.
* Adăugaţi 125 mililitri de apă şi fierbeţi-o circa zece minute la foc mic.
* Amestecaţi în decoct trei linguri de miere şi lăsaţi-l să stea câteva ore.
* Strecuraţi siropul şi stoarceţi cepele într-o pânză curată de bumbac.
* Luaţi de trei până la cinci ori pe zi câte o lingură sau două de sirop.
De real folos la o răceală sunt şi inhalaţiile cu muşeţel. Aburii umezesc mucoasele şi ajută la desfundarea nasului, eliminând secreţiile. Muşeţelul are şi o acţiune antibacteriană.
Utilizare
* Turnaţi apă fierbinte peste două linguri de flori de muşeţel şi lăsaţi-le să se mai răcească puţin.
* Aplecaţi-vă deasupra vasului, acoperind capul cu un prosop şi respiraţi liniştit 10-15 minute. Inspiraţi prin nări şi expiraţi pe gură.
Tusea
Ghimbirul
La tuse, bronşită ori secreţii pe căile respiratorii vă poate ajuta o compresă caldă cu ghimbir. Ea încălzeşte pieptul şi activează circulaţia, iar ghimbirul întăreşte efectele.
Utilizare
* Amestecaţi trei linguri de pulbere de ghimbir într-o jumătate de litru de apă fierbinte.
* Înmuiaţi în ea o pânză de bumbac şi stoarceţi-o cu prudenţă, dar suficient.
* Puneţi pânza caldă pe piept şi acoperiţi-o cu un prosop.
* Odihniţi-vă minimum o oră.
Cataplasmă cu varză
Contra durerilor articulare: zdrobiţi frunzele de varză cu un sucitor, până când lasă zeamă. Îndepărtaţi nervura din mijloc, puneţi frunzele pe articulaţie, acoperiţi-le cu o folie alimentară şi fixaţi-le cu o faşă. Rămâneţi cu ele de seara până dimineaţa.