Sunt întrebat, adesea, de ce recomand folosirea vinului ca remediu terapeutic, având în vedere că marea majoritate a medicilor interzic cu desăvârşire consumul de alcool. Afirmaţia trebuie nuanţată. În general, recomandarea medicilor se referă la băuturile tari, spirtoase, în care concentraţia de alcool etilic este de peste 35-40 grade. Prin comparaţie, vinul conţine alcool doar în proporţie de 9-15%. În plus, folosirea regulată a unor vinuri medicinale, ca terapie preventivă sau medicaţie complementară, nu afectează ficatul sau alte organe. În dozele recomandate, ca tratament, vinul este foarte uşor metabolizat de ficat, chiar mai uşor decât o pastilă dintr-un medicament alopat (de sinteză) şi nu presupune niciun risc pentru organism. Ca în toate, însă, nu trebuie depăşită măsura.
1. Vinul de tei
Mod de preparare: o cană cu flori de tei se amestecă cu 1 litru de vin roşu natural, adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului şi apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de depunerile de la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade. În cazul concentraţiei alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, se va păstra la frigider. La administrare, se poate îndulci cu puţină miere.
Tratamente cu vin de tei
Se beau câte 50 ml de vin fierbinte, de 2 ori pe zi.
* Boli din sfera ORL (rinite, sinuzite, laringite)
Se beau 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli de origine virală (răceli, gripe, guturai)
Factorii favorizanţi în apariţia acestor viroze sunt temperaturile nu prea scăzute şi umiditatea atmosferică ridicată.
Băut fierbinte, câte 100 ml, de 2 ori pe zi, vinul de tei ajută organismul să lupte cu mai multă forţă împotriva bolilor specifice sezonului rece.
Efectul este mai mare dacă vinul se bea preventiv.
* Bolile sistemului nervos central (insomnii, agitaţie, anxietate, îngrijorări, nervozitate)
Se administrează câte 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Afecţiuni neuro-vegetative - palpitaţii, puls labil, senzaţie de valuri de căldură, extremităţi reci
Se administrează căte 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Nevroză cardiacă
Se administrează câte 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Stări spastice ale aparatului digestiv
Se recomandă o ceşcuţă de vin, înainte de masă.
* Bolile aparatului biliar (pentru efecte antispastice)
Se beau înainte de masă 50 ml vin de tei.
2. Vinul de iasomie
Plăcut la gust şi la miros, este agreat şi în consum. Vinul de iasomie, ca de altfel şi celelalte vinuri prezentate, face parte din terapiile complementare, alăturându-se terapiilor convenţionale de tratare a bolilor.
Mod de preparare: 4 linguri flori de iasomie se amestecă cu 1 litru vin roşu sau alb, adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează fără stoarcerea reziduului, apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de depunerile de pe fundul vasului. Se va completa cu vin, până la 1 litru. Rezultă un vin plăcut la gust, care nu necesită îndulcire. Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade. În cazul concentraţiei alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, se va păstra la frigider.
Tratamente cu vin de iasomie
* Boli ale aparatului circulator periferic
Se beau câte 50 ml de vin pe zi, după masă.
* Sindromul picioarelor obosite
Se beau câte 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli ale aparatului respirator, însoţite de tuse spastică
Se beau 50 ml de vin pe zi, după masă.
* Trofic al sistemului nervos central
Se beau câte 50 ml de vin pe zi, după masă.
* Boli neurologice - cefalee, migrene
Se beau câte 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boli alergice din sfera căilor respiratorii superioare
Se administrează 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Boală gutoasă
* Afrodisiac moderat, creşterea libidoului
Se beau câte 100 ml de vin, seara, la culcare.
3. Vinul de sunătoare
Mod de preparare: peste 50 grame (4 linguri) sunătoare uscată, mărunţită groscior, se toarnă 1 litru de vin roşu, adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului, apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de depunerile de pe fundul vasului. Se va completa cu vin, până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade. În cazul concentraţiei alcoolice mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider. La administrare, se poate îndulci cu puţină miere.
Tratamente cu vin de sunătoare
* Antihipertensiv uşor
Se administrează câte 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Afecţiuni ale venelor (varice, hemoroizi)
Se administrează câte 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Antiinflamator al căilor bronşice
Se administrează câte 50 ml de vin călduţ, de 2 ori pe zi, după masă.
* Antidiareic
Se ia o ceşcuţă de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Insuficienţă biliară (prin efectul coleretic şi colagog)
Se administrează 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Antiinflamator al căilor genito-urinare
Se administrează câte 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Antidepresiv uşor
Se administrează câte 30 ml de vin pe zi, după masă.
Tratamentele pentru combaterea depresiei sunt de lungă durată, de aceea, efectele favorabile apar mult mai târziu, după 2-3 luni de administrare.
* Antinevralgic - cefalee, migrenă, nevralgie de trigemen
Se administrează câte 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Distonii neurovegetative, manifestate la nivelul tubului digestiv, cunoscute popular sub denumirea de "nervi la stomac"
Se administrează câte 50 ml de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Sedativ şi hipotensiv
Se beau seara, la culcare, 50 ml de vin de sunătoare.
4. Vinul de anghinare
Mod de preparare: peste 50 grame (4 linguri) frunze uscate de anghinare, mărunţite groscior se toarnă 1 litru de vin roşu, adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează fără stoarcerea reziduului, apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de depunerile de pe fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de culoare brună. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade. În cazul concentraţiei alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider. La administrare, se poate îndulci cu puţină miere.
Tratamente cu vin de anghinare
* Hipocolesterolemiant
Cauza principală a bolilor cardiovasculare şi cerebrale (infarcte, ischemii) o reprezintă depunerea de colesterol rău (LDL), sub formă de ateroame, pe vasele sanguine. Această sinteză poate fi împiedicată prin folosire regulată a preparatelor din frunze de anghinare. Acţiunea se datorează fitosterolilor din compoziţia plantei.
Se administrează 3 linguri de vin, de 2 ori pe zi, după masă.
* Insuficienţă biliară
Se ştie că un rol important în digestia şi absorbţia alimentelor îl joacă secreţia de acizi biliari. O insuficienţă biliară se manifestă, în principal, prin stare de vomă, greţuri, vărsături, diaree, frisoane. Medicamentele alopate de sinteză pentru tratamentul insuficienţei biliare se pot înlocui, cu succes, cu vinul de anghinare.
Se beau la masă sau după masă câte 50 ml de vin.
* Calculoză biliară
Poate fi prevenită prin folosirea regulată, la mesele principale, a vinului de anghinare.
Se beau la masă câte 30 ml de vin (o ceşcuţă).
* Diuretic
Diureza joacă un rol foarte important pentru organismul sănătos sau bolnav, multe boli vindecându-se prin mărirea ei. În acest scop, se poate folosi şi vinul de anghinare, câte 30 ml (o ceşcuţă), băut de 3 ori pe zi.
Notă de final. Pentru cei interesaţi să prepare în casă vin de ginkgo biloba, de saschiu, de măceşe ori iederă, Farmacia Faltis pune la dispoziţie plantele necesare, cultivate în dotări proprii.
Există, de asemenea, posibilitatea ca ele să fie comandate la Farmacia Faltis, care le prepară în condiţii optime.
Pentru informaţii despre procesarea plantelor medicinale sau despre alte preparate produse în laboratorul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galaţi nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://www.farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deţine "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciştilor din România.