Deşi medicii nu au reuşit până acum să precizeze un diagnostic în cazul dvs., descrierea pe care o faceţi cu privire la simptomele resimţite pare să contureze posibilitatea de a fi dezvoltat un tip de artrită inflamatorie, mai precis, o spondilită anchilopoietică, care afectează articulaţiile vertebrale, dar şi alte articulaţii periferice, cum sunt cele ale braţelor, picioarelor şi ligamentelor, la nivelul ataşării lor de oase. În mod tipic, spondilita anchilozantă debutează cu durere la nivelul coloanei, dar mai poate afecta, precum în cazul dvs., şi scheletul altor părţi ale corpului, cum ar fi umerii, coapsele şi genunchii, tendoanele din jurul oaselor şi articulaţiilor. Chiar dacă această afecţiune se manifestă preponderent în cazul populaţiei masculine, trebuie ştiut că simptomele bolii apar tipic la adolescent şi la adultul tânăr, categorie de vârstă din care faceţi parte şi dvs. Din păcate, nu se cunoaşte cauza apariţiei acestei boli, dar se crede că ar fi determinată de o combinaţie între anumiţi factori de mediu, genetici şi ai sistemului imunitar. Aşa stând lucrurile, cred că înainte de a se pune un diagnostic precis, ar fi necesar să se facă diagnosticul diferenţial cu alte boli asemănătoare, cum ar fi artrita reumatoidă, artrita psoriazică, artrita reactivă sau unele boli degenerative ale oaselor.
Revenind la spondilita anchilozantă, fac precizarea că patogenia acestei boli este incomplet cunoscută, un număr de trăsături incluzând nivelul seric crescut de IgA (imunoglobuline A) şi reactanţii fazei acute, histologia inflamatorie, dar şi asocierea strânsă cu HLA-B27, care implică mecanisme mediate imun.
Concluzia este că, înainte de a se trece la un tratament, se impun, aşa cum aminteam, unele precizări suplimentare, care să arate clar tipul şi forma afectării. În cazul în care supoziţiile mele se adeveresc (sincer, nu vă doresc asta), instituirea unui tratament adecvat se impune grabnic, ţinând cont de faptul că, pe măsura evoluţiei bolii, oasele (vertebre, alte articulaţii) afectate încep să fuzioneze între ele, ducând la imobilizarea articulaţiilor şi producând redoarea (rigiditate) şi inflexibilitatea coloanei.
Pentru lămuriri suplimentare contactaţi-mă telefonic!
Să auzim numai de bine!
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor şi homeopat - Bucureşti, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
"Tata a fost diagnosticat cu SLA"
(Răspuns pentru MONICA BADEA, F. AS 1116)
Scleroza laterală amiotrofică (SLA) este o boală degenerativă a sistemului nervos. Afectează partea motorie a acestuia (adică partea care execută acţiuni), fără a avea influenţă şi asupra părţii senzitive (partea care simte - atingere, căldură, rece, dureri etc.).
Boala poate fi sporadică sau moştenită în familie (circă 5% dintre cazuri). Cazurile familiale au o vârstă medie de debut mai mică (46-55 de ani), iar cele sporadice, o vârstă de debut medie, de circa 65 de ani. În general rasa albă şi sexul masculin sunt mai afectate (1,5 - 2 bărbaţi la 1 femeie), printre regiunile cu cea mai mare frecvenţă aflându-se Finlanda.
Deşi cauza bolii nu este cunoscută, un factor de risc stabilit clar este fumatul. Fumătorii activi au un risc aproape dublu faţă de nefumători, iar foştii fumători au un nivel de risc plasat între ambele grupe. În mod paradoxal, alt factor de risc ar putea fi sportul, mai ales fotbalul american.
Diagnosticul este dificil de pus în fază incipientă, de aceea se recomandă şi un examen de electromiografie şi de viteză de conducere a influxului nervos.
SLA este considerată o boală incurabilă şi mortală, cu o vârstă medie de supravieţuire de circa 3 ani după punerea diagnosticului. Cu toate astea, se înregistrează şi supravieţuiri de peste 10 ani. Există unele tratamente menite să amâne perioada tulburărilor respiratorii, dar, din păcate, pentru boala în sine nu s-a aflat remediu.
Din punct de vedere naturist, boala ar putea fi cauzată de un blocaj la nivelul energiei rinichiului (care regenerează corpul, în general, dar întreţine măduva spinării şi creierul). Dincolo de acestea, multe boli degenerative ar putea avea drept cauză şi substanţele toxice din mediul în care trăim, precum şi adausurile otrăvitoare din alimentele pe care le ingerăm: coloranţi, substanţe care dau gust, afânători.
În fine, trebuie spus (deşi va fi considerat "neştiinţific") că modul de a trăi al omului modern, care este aplecat aproape exclusiv către materie şi aproape niciodată către spirit, este o cauză profundă pentru multe dintre bolile degenerative pe care le vedem azi. Fiinţa umană este spirituală, trebuie să resimtă spiritualitatea în viaţa cotidiană. (Mă refer la spiritualitatea individuală, şi nu la religie.) Atunci când ne străduim să transpunem principiile spirituale, eterne, în viaţa cotidiană, fluxurile de energie curg mai puternic şi menţin trupul într-o stare sănătoasă. Invers se întâmplă atunci când suntem preocupaţi exclusiv de partea materială a existenţei, iar efectele acestei aplecări spre materie se resimt în bolile degenerative, în degenerarea generală a societăţii umane, precum şi a mediului înconjurător.
Ar fi o lipsă de responsabilitate să vă ofer speranţe deşarte în vindecarea bolii dvs., recomandările pe care vi le fac vin dintr-o experienţă încă limitată în tratamentul SLA.
Recomandările includ:
* Dacă sunteţi fumător, este cazul să renunţaţi imediat la ţigări, iar dacă suferiţi de SLA, este chiar obligatoriu să sistaţi acest viciu.
* Mişcarea fizică este foarte bună pentru a întreţine tonusul muşchilor.
* Se recomandă o dietă fără proteine animale, ca alimentele să fie din surse organice, reducând astfel aportul toxinelor din mediu şi al celor adaugate pentru avantajul comercial.
* Unele plante cum sunt Capsicum annum (ardei iute), Chamomilla (muşeţel), Silybum marianum (Armurariul), sunt de folos.
* Masajul - ajută mai ales la contracturi.
* Acupunctura restabileşte armonia energetică. Printre meridianele care pot fi abordate se numără Rinichii, Vezica urinară, Vasul Guvernator, Ficatul, Plămânul şi Intestinul Gros.
* Homeopatia - personal, am avut rezultate bune, aplicând-o. Medicamente precum Aurum metallicum, Causticum, Cuprum metallicum, Magnesia carbonica ar putea fi de folos, dar se recomandă, mai degrabă, un tratament individualizat.
* Nu trebuie subestimat nici efectul meditaţiei în liniştirea minţii, ceea ce ar putea fi primul pas spre o introspecţie care eliberează eul adevărat, adică spiritul.
* Rugăciunea ne pune în legătură cu "Făcătorul cerului şi-al pământului", cu forţele puse de El în univers. Astfel avem şansa să trăim mai sănătos, iar dacă boala este deja foarte avansată, măcar să-i putem face faţă mai bine, mai demni.
Creierul şi sistemul nervos sunt pentru spiritul uman instrumente asemănătoare cu un calculator şi operatorul care lucrează pe el. Dacă este lăsat calculatorul să conducă totul, fără aportul operatorului, evident că lucrurile vor degenera, chiar dacă va fi foarte eficient în unele chestiuni. Printre altele, calculatorul nu poate înţelege vreodată sentimente, nu poate avea compasiune, nu poate concepe frumuseţea. De asemenea, lipsa operatorului înseamnă că nu poate fi întreţinut calculatorul, care, la un moment dat, se strică. Tot aşa este şi creierul omului contemporan. Este foarte eficient pentru chestiuni materiale, dar nu poate cuprinde preceptele spirituale, iar forţa spirituală care îl întreţine lipseşte, şi el se degenerează.
Noi trăim o epocă a supremaţiei materialismului, ceea ce ne îndepărtează de ce este cu adevărat frumos, sănătos. Omul de astăzi trebuie să înveţe din nou cum să privească înăuntrul lui, pentru a putea face legătura cu Acela căruia Îi datorăm existenţa noastră. Consecinţa va fi o viaţă armonioasă, din toate punctele de vedere. Doar aşa am putea scăpa de absolut toate bolile de care suferă omenirea la ora actuală.
Vă urez succes!
(Răspuns valabil şi pentru TATIANA RIZEA - Piteşti, "Ştie cineva un remediu pentru scleroză laterală amiotrofică?", F. AS 1119)