RODICA CULCER - "Nimic din ceea ce produce pixul nu trebuie contracarat cu Kalaşnikovul"
Dacă mă gândesc că prima reacţie care justifica atrocităţile de la Paris, prin caracterul provocator al caricaturilor publicate de "Charlie Hebdo", a aparţinut unor jurnalişti care au justificat atentatul terorist din 11 septembrie 2001 de la New York, prin politica dusă de SUA în Orientul Mijlociu, îmi este uşor să demonstrez caracterul anti-democratic şi cripto-totalitarist al acestui raţionament.
Citeste tot articolul
Bomba creditelor în franci elveţieni şi falimentul românilor
În urmă cu mai bine de şapte ani, mi-am luat şi eu un credit de nevoi personale, cu garanţie ipotecară. Îmi aduc şi acum aminte scena petrecută în clădirea luxoasă a unei mari bănci internaţionale. O duduie tânără şi zglobie îmi calcula ratele pe care urma să le plătesc în euro, timp de treizeci de ani. Cum eu îmi încasez salariul în lei, m-am apucat, cuminte, să îmi elaborez pe hârtie un plan pentru vremuri mai grele, încercând să văd cam cât ar trebui să plătesc dacă un euro va sări de pragul de 3,5 lei, cât era pe atunci.
Citeste tot articolul
Sfântă aroganţă, numele tău e Gabriel Resources!
Într-o scrisoare oficială trimisă zilele acestea preşedintelui Klaus Johannis şi premierului Victor Ponta, compania Gabriel Resources (GR), mama RMGC de la Roşia Montană, face ce ştie mai bine de vreo 15 ani: ameninţă şi minte
Citeste tot articolul
2015 - Pe la noi, pe la vecini...
Neobişnuita linişte care s-a lăsat peste România după înfrângerea lui Victor Ponta la prezidenţiale şi după eleganta schimbare de ştafetă de la Cotroceni, dintre Traian Băsescu şi Klaus Iohannis, a durat, din păcate, cât o lună de miere. Iar problemele mari nu vin din interior. Lumea largă pare mai nebună ca niciodată. După atacul de la Paris al teroriştilor jihadişti, tensiunile din estul Ucrainei par să transforme, şi ele, jarul în foc.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru AMALIA, F. AS nr. 1145 - "Am lupus eritematos sistemic, stări de oboseală şi dureri articulare cumplite"
Lupusul eritematos este o boală cronică autoimună, în care sistemul imunitar produce substanţe numite "autoanticorpi", care generează inflamaţii, durere şi distrugerea diverselor organe. Lupusul eritematos poate afecta doar pielea (lupusul eritematos discoid) sau poate afecta atât pielea cât şi alte organe (lupus eritematos sistemic) prin distrugerea fibrelor de elastină şi colagen.
Citeste tot articolul
"Untura de bursuc ne-a readus la viaţă!"
Prin această scrisoare vreau să vă mulţumesc din inimă, Aşi ai revistei mele de suflet! De ani de zile, sfaturile voastre îmi sunt călăuză pe drumul vieţii! De la voi am învăţat cum să-mi îngrijesc trupul, dar şi sufletul! De la voi am aflat că se poate trăi în bucurie şi armonie, cu toate greutăţile prin care trecem, lăsându-ne în voia Celui de Sus. Însă cel mai important aspect este acela în care sfaturile voastre m-au ajutat să depăşesc situaţii grele, de boală.
Citeste tot articolul
Paza bună trece iarna grea
A venit iarăşi iarna şi bolile ne pândesc la tot pasul. Cele mai ameninţate de frigul şi de umezeala de afară sunt căile respiratorii. Bronşita face ravagii, tusea şi durerile de gât sunt la ordinea zilei, respiraţia devine din ce în ce mai dificilă. Problema este să nu adoptăm o atitudine defetistă în faţa lor, ci să luăm măsuri. Nu e prima dată când vine iarna şi nici prima dată când căutăm acul pentru cojocul ei.
Citeste tot articolul
Când bunica se transformă în doctor
Cartofi fierbinţi contra tusei, supă de găină contra răcelii, coajă de salcie contra durerilor acute de cap... Nu e prima oară când vă propunem remedii de sănătate împrumutate din leacurile bunicii, moştenite şi transmise din moşi-strămoşi. De data aceasta, le-am selectat pe cele mai eficiente, alcătuite sub formă de reţetar. Ţineţi-l la îndemână şi folosiţi-l ca prim-ajutor.
Citeste tot articolul
Bolile iernii: ARTROZA
Când te scoli din pat, simţi înţepături în genunchi, urcarea şi coborârea scării devin o tortură, iar unii bolnavi abia reuşesc să mai ţină în mână ceaşca de cafea. Durerile articulare sunt un însoţitor permanent pentru milioane de oameni. Cauza cea mai frecventă a acestei suferinţe o reprezintă boala numită artroză. Dintre cei ajunşi la vârsta de 45 de ani, deja 10% sunt afectaţi de simptomele de uzură a articulaţiilor.
Citeste tot articolul
Secretul articulaţiilor sănătoase: ArtroHelp
Vine o vreme când activităţi altădată obişnuite devin chinuitoare, când urcatul scărilor se transformă în chin, când ne este greu să ne aplecăm, să ne legăm la şireturi sau chiar să ne dăm jos din pat. Problemele articulare nu sunt doar apanajul vârstei a treia, cum greşit credem. Oricine poate suferi din cauza lor - tineri şi vârstnici deopotrivă. Pe piaţa farmaceutică există sute de medicamente şi formule naturale pentru articulaţii, sub formă de capsule, comprimate, pudre, geluri şi unguente, dar puţine dau rezultate durabile, după cum afirmă şi medicii.
Citeste tot articolul
Sucurile de citrice
Citricele sunt o familie venerabilă de arbori şi arbuşti, cu nu mai puţin de 20 de membri (specii şi hibrizi), ce trăiesc în zonele subtropicale şi tropicale. Acum, în lunile de iarnă, fructele lor ating maturitatea deplină, cu un nivel optim de vitamine, minerale, enzime şi alţi nutrienţi care le dau forţa terapeutică devenită legendară. În cura cu sucuri de citrice, cel mai frecvent sunt consumate patru fructe: portocalele, grepfruitul, lămâile şi mandarinele.
Citeste tot articolul
DOLOMITA - piatra care vindecă
Numele dolomitei vine de la un geolog francez, Déodat de Dolomieu, care a cercetat pentru prima oară această rocă sedimentară în Munţii Alpi, prin anul 1780. El a fost uimit de conţinutul extrem de ridicat de calciu şi magneziu al acestei roci, care era folosită de păstorii italieni deopotrivă pentru tratarea oamenilor şi animalelor. Savantul francez a făcut publice rezultatele studiilor sale despre piatra care, ulterior, avea să-i poarte numele.
Citeste tot articolul
Divinele naramze
Fruct al iernii, pe care o înviorează şi-o încălzeşte cu gustul şi culoarea sa de jăratic mocnit, portocala nu s-a despărţit niciodată de frumuseţea femeilor. Numită "naramză", pe vremea străbunicilor noastre, ea face parte din reţete nemuritoare, pe care ar fi mai mare păcatul să nu le încercaţi. Simpla aplicare a sucului sau a feliilor de portocale este valoroasă pentru întreţinerea tenului catifelat.
Citeste tot articolul
Ceai de portocale
Dacă doriţi un ceai aromat, sănătos, şi în acelaşi timp, un remediu excelent pentru pierderea în greutate, ceaiul de portocale este o alegere potrivită. Atât pulpa portocalei, cât şi coaja conţin substanţe ajutătoare în combaterea obezităţii, activând metabolismul şi eliminând grăsimile.
Citeste tot articolul
O zi printre daci
Sunt încălţaţi în opinci. Părul le cade în şuviţe pe umeri, prins cu inele de argint. Hainele lor, din pânză simplă, ţesută, sunt încinse cu o curea din piele, sau prinse la umăr cu câte o fibulă. Undeva se aude fierul bătut pe nicovală, în altă parte cineva ciopleşte un lemn, un fluier doineşte lângă vatra unui foc. Câţiva războinici stau de vorbă, arătându-şi unul altuia armele. Şi imediat înţelegi, când le vezi săbiile curbate: sunt daci.
Citeste tot articolul
Şapte lucruri pe care nu le ştiţi despre VLADIMIR PUTIN
Acum nici doi ani, Stanislav Belkovski, jurnalist, analist şi apropiat al Kremlinului, a publicat o carte care îşi propunea să schimbe imaginea lumii occidentale, despre Vladimir Putin. "Biografia interzisă", apărută prima oară în Rusia, avea să facă furori. Cartea oferea nu doar o poveste de viaţă plină de picanterii, ci şi una foarte bine documentată. O biografie ironică şi impecabil scrisă, pe care unii comentatori n-au ezitat s-o considere, totuşi, destul de perfidă.
Citeste tot articolul
ANDA DIMITRIU - "Acasă, la Dej, e cuibul meu şi marea mea sursă de energie"
Într-adevăr, m-am născut şi am copilărit în Dej, un oraş micuţ, din apropiere de Cluj, cu oameni aşezaţi, cumsecade, cu mult bun simţ. Povestea cu provincia este o simplă prejudecată. Atmosfera şi societatea de acolo îţi dau nu doar cei şapte ani de-acasă, cum se spune, ci şi un sentiment de siguranţă. În Dej te simţi ocrotit, nu ţi-e teamă să mergi pe stradă, nici măcar noaptea, nu ţi-e teamă să-ţi laşi copilul să se ducă singur la şcoală...
Citeste tot articolul
MAICA
Veneau ninsorile şi oraşul se ascundea sub omăt. Devenea un cocon, o găoace, şi îşi torcea visele. Mătasea viselor. Cerul se făcea plumburiu şi cobora jos. Te cuibăreai la gura sobei. Şi mirosea a mere coapte. Sus, pe prichici, sfârâiau totdeauna câteva coji. Mă urmăreşte şi azi aroma, ca venind din altă lume. Fulvia presăra şi trei fire de zahăr. Se făceau, încet, arămii. Cine ştie ce trebuia să alunge firava lor fumegare?
Citeste tot articolul
"Cam toate lucrările mele sunt în zona miracolului" - de vorbă cu sculptorul VIRGIL SCRIPCARIU
Acum şapte ani, am descoperit în plin centrul Bucureştiului, lângă Biserica Anglicană, un monument splendid, debordând de o modernitate aparte. Nu văzusem statuia de la început, deşi Grădina Icoanei e zona preumblărilor mele cotidiene. Sfioasă şi delicată, nu te copleşeşte prin forme şi dimensiuni voluptuoase. Dar când, în sfârşit, o descoperi, nu poţi să o mai uiţi. Căţărată pe havuzul unei fântâni, o femeie poartă un prunc în pântec.
Citeste tot articolul
Pr. CRISTIAN ONEA - "Fericit cel ce ridică suflet mare-n casă mică"
Este unul dintre acei preoţi care ştiu să câştige suflete de partea lui Dumnezeu. Firesc, cu zâmbetul pe buze, cu blândeţe şi tact, a reuşit să transforme, în ultimii şapte ani, o parohie pestriţă etnic şi cultural, ai cărei enoriaşi nu prea treceau pragul Bisericii "Ceauş Radu" din Bucureşti, într-o comunitate de credinţă adevărată. Sfintele Liturghii slujite şi în timpul săptămânii, zilele de cateheză şi serile culturale pe care le organizează şi le animă părintele Cristian atrag acum multă lume, deopotrivă tineri şi bătrâni.
Citeste tot articolul
POVEŞTI CU ÎNGERI
Prima mea întâlnire cu îngerii s-a petrecut în copilărie, în poveştile pe care ni le spunea bunica. Era convinsă că fiecare om, de când se naşte şi până moare, este păzit de un înger pe care i-l dădea Dumnezeu. Acest înger păzitor îl însoţeşte toată viaţa, îl apără de tot ce e rău şi îl îndeamnă să facă numai lucruri bune. O întâmplare din viaţa mea, o întâmplare tragică din păcate, m-a făcut, totuşi, pe de o parte să cred, pe de o parte să nu fiu convinsă de existenţa unui înger păzitor permanent.
Citeste tot articolul
Călătorie în lumea de dincolo - Plantele halucinogene
Instalat comod într-un fotoliu, Mac Trevor Innes conversa în modul cel mai plăcut cu nişte vechi prieteni, new-yorkezi ca şi el, când, pe neaşteptate, se simţi "înghiţit", smuls de la locul lui şi transportat într-un alt univers. "Încadrat de două «entităţi», m-am pomenit în proximitatea unui... ceva asemănător cu platforma de decolare a unei nave spaţiale..."
Citeste tot articolul
Dacă vă place jazzul... RAVI COLTRANE
Instrumentist, şef de formaţie şi compozitor, Ravi este fiul mijlociu al legendarului saxofonist John Coltrane şi-al apreciatei pianiste şi organiste Alice Coltrane. A avut din start de depăşit două obstacole uriaşe, ridicate chiar de celebritatea părinţilor lui. Dar pasiunea şi-a spus cuvântul şi Ravi a îmbrăţişat ca profesie muzica şi, în special, saxofonul, instrumentul ce l-a propulsat pe tatăl lui la rangul de sfânt în biserica afro-ortodoxă din America.
Citeste tot articolul