Citricele sunt o familie venerabilă de arbori şi arbuşti, cu nu mai puţin de 20 de membri (specii şi hibrizi), ce trăiesc în zonele subtropicale şi tropicale. Acum, în lunile de iarnă, fructele lor ating maturitatea deplină, cu un nivel optim de vitamine, minerale, enzime şi alţi nutrienţi care le dau forţa terapeutică devenită legendară. În cura cu sucuri de citrice, cel mai frecvent sunt consumate patru fructe: portocalele, grepfruitul, lămâile şi mandarinele. Foarte bogate în apă (peste 90%), sunt ideale pentru hidratarea pe timpul iernii, dar şi pentru detoxifierea atât de necesară în acest sezon. Apoi, fiecare dintre aceste fructe este bogat în vitamina C, supranumită şi vitamina imunităţii, dar şi în alţi nutrienţi, despre care vom vorbi în continuare.
Patru fructe medicament
Fiecare specie de citrice are o personalitate distinctă, potrivită unei anumite categorii de boli, dar şi unei anumite categorii de pacienţi.
* Portocalele - sucul lor este cel mai bine tolerat de aparatul digestiv, putând fi consumat în cantităţile cele mai mari dintre toate citricele şi având efectul diuretic cel mai puternic. Ca urmare, sucul de portocale este "mătura rinichilor", un remediu redutabil în lupta cu infecţiile sau calculii urinari. Sucul de portocale este cel mai bine tolerat după-masă, fiind un excelent accelerator al digestiei şi metabolismului.
* Lămâia - are cel mai puternic efect energizant dintre toate citricele. De aceea, li se potriveşte de minune persoanelor cu digestie lentă, care dimineaţa se trezesc greu sau care se simt lipsite de energie. În plus, lămâia are efect de creştere a imunităţii, de stimulare a poftei de mâncare şi de eliminare a stărilor de greaţă, în timp ce la nivel psihic, induce o stare de vioiciune, activând atenţia, vigilenţa, capacitatea de efort intelectual.
* Mandarinele - sunt cea mai bună sursă de vitamina A, ajutând la sănătatea ochilor, întărind membranele celulelor sănătoase şi prevenind apariţia infecţiilor. Ele conţin cea mai mare cantitate de zaharuri uşor asimilabile, ajutând la redresarea glicemiei şi la potolirea apetitului pentru dulciuri. Sucul lor este ideal pentru persoanele care nu suportă aciditatea specifică majorităţii citricelor, care sunt obosite sau surmenate, având nevoie de o băutură care să le reconforteze şi să le destindă din punct de vedere psihic.
* Grepfruitul - conţine substanţe amare, fiind cel mai bun detoxifiant dintre toate citricele. Sucul lui drenează ficatul şi vezica biliară, blochează acţiunea substanţelor toxice, fiind ideal pentru reechilibrarea organismului după administrarea medicamentelor de sinteză. În cantităţi mari, la fel ca şi lămâia, grepfruitul şi sucul obţinut din el este un remediu anti-obezitate redutabil, accelerând arderea grăsimilor şi ajutând la reglarea apetitului. Sucul de grepfruit este în mod special recomandat marilor amatori de carne, dar şi celor care au consumat sau consumă alimente bogate în zahăr, amidon sau aditivi sintetici.
Cum obţinem şi cum administrăm sucurile de citrice
Preparare
Sucurile de citrice se obţin prin simpla stoarcere, făcută fie cu clasicul dispozitiv manual, fie cu cel electric. Pentru a avea efecte terapeutice maxime, ideal este ca acest suc să fie consumat proaspăt, stors cu 5-15 minute înainte de a fi băut. Pentru curele cu cantităţi mari şi cu mai multe administrări pe parcursul zilei, sucul de citrice poate fi ţinut şi 18 ore înainte de a fi băut, dar la frigider.
Sucurile de citrice se beau pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă, şi nu în timpul mesei sau după aceea, deoarece ele pot interfera negativ cu procesul digestiei. Singura excepţie este sucul de portocale, care la majoritatea persoanelor, atunci când este administrat după masă, accelerează procesul digestiei şi îmbunătăţeşte tranzitul intestinal.
Tratament
Cura cu sucuri de citrice durează, de regulă, între 7 şi 21 de zile, timp în care se consumă între 500 şi 1500 de mililitri de suc pe zi. Excepţie face lămâia, când doza zilnică este între 50 şi 300 de mililitri, adică de 5-10 ori mai mică.
Curele cu sucuri de citrice sunt asociate întotdeauna cu suplimente naturale pe bază de calciu şi magneziu. Cel mai frecvent se foloseşte în acest scop dolomita pură, adăugată sub formă de pulbere direct în suc, sau ingerată sub formă de capsule. De ce suplimente naturale? Deoarece citricele au darul de a consuma, pentru a fi metabolizate, mari cantităţi de calciu şi magneziu, ceea ce poate produce carenţe, traduse prin deteriorarea danturii, apariţia spasmofiliei, perturbarea activităţii cardiace etc.
Aplicaţii terapeutice
* Îngrăşarea şi obezitatea - cedează incredibil de repede când sunt tratate cu sucul proaspăt de grepfruit şi portocale. Oamenii de ştiinţă au demonstrat că sucul acestor fructe, consumat înainte de masă, stimulează secreţia unui neurotransmiţător numit colecistokinină, care reglează, între altele, secreţia de sucuri digestive şi influenţează senzaţia de foame, inhibând-o, atunci când este secretată în cantităţi mari. Adăugaţi la aceasta faptul că grepfruitul şi lămâia au o valoare calorică infimă, că reglează glicemia şi detoxifică tubul digestiv, şi veţi obţine o imagine ceva mai completă asupra acestui adevărat medicament de slăbit. Mai mult, sucul acestor fructe stimulează tranzitul intestinal, favorizează eliminarea surplusului de apă din organism, iar datorită fibrelor pe care le conţine, prelungeşte senzaţia de saţietate după ce am mâncat. Cura începe cu sucul de la un grepfruit şi o jumătate de lămâie, consumate înaintea fiecărei mese, în primele 2-3 zile. După acomodare, doza creşte gradat, ajungând să consumăm sucul de la 3 grepfruituri şi de la o lămâie şi jumătate, înaintea fiecărei mese. Cura durează trei săptămâni şi va fi asociată cu administrarea de dolomită, altfel existând riscul unei demineralizări accelerate.
* Răceli (infecţii gripale) - se bea, 3 zile la rând, câte un litru de suc de portocale şi mandarine, proaspăt stors, în reprize. Remediul este şi mai eficient dacă se pune în el şi puţin grepfruit şi miere polifloră. Sucul acestor citrice are efecte antiinfecţioase, stimulează imunitatea, prin concentraţia mare de vitamina C. De asemenea, ameliorează anumite simptome ale gripei, cum ar fi durerile de cap, durerile musculare, senzaţia de vertij, astenia. Grepfruitul conţine nişte derivaţi ai acidului salicilic, cu o acţiune foarte asemănătoare cu aspirina, dar fără efectele adverse ale acesteia.
* Litiaza renală (pietrele la rinichi) - în ediţia din 26 octombrie 2006 a Clinical Journal of the American Society of Nephrology se spune: "un pahar de suc de portocale pe zi previne formarea sau refacerea pietrelor la rinichi". Cel mai puternic efect apare în prevenirea formării oxalaţilor şi a uraţilor, care sunt dizolvaţi de către acidul citric şi de alte substanţe conţinute de către portocală, mai eficientă, în acest sens, decât suratele ei, lămâile, mandarinele sau grepfruitul.
Persoanele care au eliminat pe cale naturală sau chirurgicală calculi renali este bine să consume zilnic jumătate de litru - un litru de suc de portocale, în cure de 7 zile, cu alte 7 zile pauză.
* Ischemie cardiacă, ateroscleroză - un studiu făcut în California arată că simplul consum al unui pahar de suc de portocale sau grepfruit pe zi reduce riscul infarctului cu cca. 25%, în comparaţie cu sucul altor fructe şi legume, care reduc iminenţa bolii doar în proporţii variind între 2 şi 19%. S-a demonstrat că sucul de portocale are efecte de creştere a colesterolului "bun" HDL, simultan cu scăderea celui "rău" - LDL. Pectinele din citrice sunt fibre alimentare foarte valoroase pentru activitatea cardiacă. Ajută la îmbunătăţirea irigării cu sânge a inimii. Citricele sunt bogate şi în acid folic natural (deficitar, de exemplu, în dieta nord-americanilor şi a vest-europenilor), ceea ce reduce riscul apariţiei aritmiei cardiace, a aterosclerozei şi a ischemiei cardiace.
* Prevenirea cancerului - este cunoscut faptul că cei care folosesc dieta mediteraneană au o incidenţă mult mai scăzută a cancerului de sân, de plămâni, de pancreas, de colon, de rect. Or, citricele reprezintă un ingredient important al dietei mediteraneene. Pornind de la aceste observaţii, cercetătorii au descoperit numeroase substanţe anticancerigene în aceste fructe, care au confirmat observaţiile ce ţin de dieta mediteraneană. S-a constatat, de exemplu, că există o relaţie inversă între consumul de vitamina C, existentă în cantităţi însemnate în lămâi, grepfruit şi portocale, şi apariţia cancerului de stomac, de esofag şi al cavităţii bucale. Tot vitamina C are efecte de protecţie contra efectelor nocive ale unor chimicale cancerigene, cum sunt nitrozaminele. Apoi, o substanţă prezentă în grepfruit (naringenina) are - conform unor studii de ultimă oră - un efect uimitor: pur şi simplu repară ADN-ul care a suferit mutaţii, prevenind astfel transformarea celulelor normale în celule canceroase. Concluzia este simplă: consumaţi măcar 2 pahare de suc proaspăt de citrice pe zi, pentru a ţine la distanţă boala secolului.
* Crize biliare - sunt prevenite şi tratate extraordinar de eficient de sucul proaspăt de grepfruit. Un pahar băut dimineaţa, pe stomacul gol, stimulează activitatea biliară, previne apariţia tulburărilor digestive, a dispepsiei şi a crizelor biliare. Administrat conjunctural, atunci când apar durerile şi celelalte simptome specifice dischineziei biliare, are un efect puternic de deblocare a colecistului, stimulând vărsarea bilei în duoden.
Persoanelor cu probleme biliare frecvente le este recomandată cura cu suc de grepfruit, câte un pahar (200 ml) consumat cu jumătate de oră înainte de fiecare masă principală. Pe perioada sărbătorilor, când datorită hranei abundente şi bogate în grăsimi, vezica biliară este foarte solicitată, se vor consuma câte 3 asemenea sucuri pe zi, pentru a ne limita în mod natural apetitul şi a evita abuzurile culinare, precum şi tulburările hepato-biliare care le însoţesc.
* Mahmureala - întreg cortegiul de simptome care apar după intoxicaţia alcoolică poate fi simplu şi eficient tratate cu ajutorul sucului de grepfruit şi lămâie, în proporţia de 3:1, din care se bea minimum un litru în 12 ore, fracţionat în porţii mici (câteva linguri la fiecare 30 de minute). Datorită substanţelor amare pe care le conţine, grepfruitul are un foarte bun efect drenor şi de stimulare a ficatului, în timp ce substanţele din familia aspirinei conţinute de el vor diminua durerea de cap, iar substanţele volatile vor tăia senzaţia de greaţă. În plus, se pare că grepfruitul blochează parţial acţiunea nocivă a alcoolului asupra sistemului nervos, prevenind, într-o anumită măsură, apariţia dependenţei.
Precauţii şi contraindicaţii la cura cu sucuri de citrice
Principala precauţie la administrarea citricelor se referă la faptul că, adesea, coaja lor este tratată chimic, în scopul conservării sau pentru colorarea sa. De regulă, substanţele chimice de pe coaja citricelor sunt lipicioase şi lasă pe un şerveţel alb urme roşietic-portocalii, iar în cazul substanţelor de conservare, e posibil ca acestea să fie gălbui-cenuşii. Directivele UE cer ca pe ambalajul fructelor să se scrie explicit dacă au fost sau nu tratate chimic şi dacă da, cu ce substanţe, România este însă printre foarte puţinele ţări în care această directivă NU este aplicată. De aceea, înainte de a prepara sucul de citrice, trebuie să le spălaţi foarte bine coaja, sub jet de apă şi eventual cu o perie, în caz contrar putându-se contamina mâinile şi apoi sucul, cu substanţele chimice nocive sus-menţionate.
Apoi, cura cu sucuri de citrice nu le este recomandată persoanelor cu deficit de calciu sau magneziu, deoarece ele consumă foarte multe minerale din organism în timpul digestiei şi al metabolizării. Situaţia poate fi schimbată prin administrarea unor surse naturale de calciu sau magneziu, cum ar fi dolomita, despre care vom vorbi în cele ce urmează.