Lupusul eritematos este o boală cronică autoimună, în care sistemul imunitar produce substanţe numite "autoanticorpi", care generează inflamaţii, durere şi distrugerea diverselor organe. Lupusul eritematos poate afecta doar pielea (lupusul eritematos discoid) sau poate afecta atât pielea cât şi alte organe (lupus eritematos sistemic) prin distrugerea fibrelor de elastină şi colagen. Factorii care intervin în apariţia sau agravarea bolii sunt bolile autoimune în familie, dereglările hormonale, infecţiile, radiaţiile ultraviolete tip B, unele medicamente, stresul, traumele fizice frecvente (lovituri, căzături, operaţii, răni). Boala apare mai ales la femeile tinere, dar poate să apară şi la bărbaţi, copii şi persoane mai în vârstă şi se poate moşteni de la părinţi într-un procent de aproximativ 5%. Boala se manifestă prin febră, oboseală, pierdere în greutate şi poate afecta pielea, mucoasele, muşchii, oasele, articulaţiile, sistemul gastro-intestinal, cardiac, renal, pulmonar, cerebral.
Simptome: erupţii cutanate în formă de fluture, pe obraji şi nas, fotosensibilitate, eritem, urticarie, purpură, căderea părului, ulceraţii nazale şi ale gurii, dureri articulare (în special ale articulaţiilor mici), pancreatită, hepatomegalie, tromboză, inflamaţia muşchiului cardiac, circulaţie sanguină periferică redusă, albirea şi/sau albăstrirea degetelor la temperaturi scăzute, vasculită, hipertensiune arterială, insuficienţă renală, pulmonară, tulburări emoţionale, convulsii, reducerea nivelului eritrocitelor, limfocitelor şi trombocitelor. Lupusul cutanat evoluează la lupus sistemic în aproximativ 10% dintre cazuri.
Din cauza diversităţii manifestărilor, boala poate fi confundată cu artrita reumatoidă, fibromialgia, diabetul, boala Lyme, bolile tiroidiene, de sânge, inimă, plămâni, musculare şi osoase.
Dacă boala are manifestări grave neurologice, renale, gastrice, cardiace, sarcina este contraindicată. Riscurile unei sarcini sunt oprirea creşterii intrauterine, avorturile spontane şi naşterea prematură. O complicaţie rară este transmiterea anticorpilor specifici bolii la copii şi apariţia LES-ului neonatal.
Dar, planificată într-o perioadă de remisie a bolii de şase luni până la un an şi cu o monitorizare atentă din partea unui specialist, sarcina poate fi dusă la bun sfârşit. Boala lupică nu este contagioasă. Evoluţia bolii este imprevizibilă, cu perioade de boală alternând cu perioade inactive. Din această cauză, remisiile nu trebuie interpretate ca vindecare, iar analizele specifice trebuie efectuate periodic pentru evaluarea evoluţiei bolii. Tratamentul alopat se face cu corticosteroizi, antiinflamatoare, antimalarice, imunosupresoare, anticoagulante. Din păcate, aceste medicamente au efecte negative semnificative pe termen lung (ex.: osteoporoză, diabet, infecţii, dislipidemie, hipertensiune, glaucom, cataractă, ulceraţii gastro-intestinale, neuropatii periferice, afectarea retinei, toxicitate renală, hepatică, greaţă, cistită etc.). Tratamentul natural necesită o atenţie sporită şi o analiză a fiecărui caz în parte, printr-o abordare holistică. Pentru stabilirea unui tratament natural eficient este necesară cunoaşterea situaţiei concrete a pacientului. Este complet contraindicată folosirea produselor naturale la întâmplare, fără sfatul unui specialist cu experienţă, cu atât mai mult cu cât o boală autoimună apare de cele mai multe ori asociată cu alte boli autoimune, iar simptomele variază foarte mult de la persoană la persoană. Miile de pacienţi cu diferite afecţiuni, inclusiv boli autoimune, trataţi cu succes ne îndreptăţesc să credem că vă putem fi şi dvs. de folos. Având la dispoziţie peste 200 de tipuri de produse naturale premium, originale, importate de firma noastră de la producătorii internaţionali de prestigiu, în Centrul de Medicină Integrativă SECOM vă putem întocmi programe de tratament personalizate, respectând totodată indicaţiile literaturii de specialitate.
La sediul nostru din Bucureşti, putem să testăm starea de sănătate şi prin ElectroScanare Interstiţială. Testarea prin EIS oferă informaţii privind starea funcţională a diferitelor organe şi riscurile de apariţie a unor afecţiuni înainte ca ele să poată fi evidenţiate prin analize sanguine sau imagistice. Testarea permite urmărirea evoluţiei stării de sănătate şi a rezultatelor obţinute în urma administrării tratamentului natural adecvat. În cadrul Centrului funcţionează şi un magazin, de unde vă puteţi procura produsele recomandate sau vi le putem trimite prin curierat rapid, în termen de 24 de ore (oriunde în ţară). Avantajele achiziţionării produselor din magazinul Centrului sunt reducerile oferite prin Cardul de fidelitate SECOM şi promoţiile oferite lunar.
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72
"Caut leac pentru o secreţie postnazală chinuitoare"
(Răspuns pentru IULIANA - Galaţi, F. AS nr. 1141)
Rinoreea posterioară reprezintă un simptom frecvent întâlnit în practica medicală, care poate fi cauzat de afecţiuni pneumologice sau din sfera ORL, adesea fiind însoţită şi de alte manifestări clinice (obstrucţie nazală, rinoree anterioară, tulburări de miros, prurit sau strănuturi, tuse, răguşeală etc.) şi care dau impresia pacientului că ceva fluid se scurge în faringe.
Strategia terapeutică a rinoreei posterioare din cauză rino-sinusală (cazul dvs.) se clasifică în tratament medicamentos conservator (stadiul incipient) şi tratament chirurgical, în formele complicate. Tratamentul chirurgical (FESS) se va lua în discuţie când tratamentul medical corect efectuat a eşuat, după o perioadă de 3 luni, şi urmăreşte îmbunătăţirea ventilaţiei şi drenajului sinusal.
Tratamentul curent constă în:
* După lavaj, se instilează în fosele nazale câte 2 picături, de 3 ori pe zi, vitamina A uleioasă şi ulei de cătină (3x2 picături pe zi).
* 10 şedinţe de aerosoli medicamentoşi (dexametazonă/ flixotide nebules, gentamicină, ser fiziologic) şi inhalaţii cu uleiuri volatile aromatice. Aerosoloterapia medicamentoasă se poate face la domiciliu sau în policlinică (2-3 şedinţe/zi), cu nebulizatoare (aparate de aerosoli), iar aerosoloterapia naturistă, cu "Ocnasept" spray (inhalaţii şi pulverizaţii seara înainte de culcare). "Ocnasept" este un spray salin cu extract din plante medicinale 100% natural, care poate fi comandat prin tel./fax: 0269/21.78.61 sau e-mail: sanmedsb@gmail.com.
* Gargară de două ori pe zi, cu o infuzie de muşeţel, salvie, gălbenele şi tătăneasă.
* Refacerea troficităţii mucoasei, prin apiterapie: Proposept (3 x 1 tablete/zi), miere de albine cristalizată, fagure de miere căpăcit.
* Susţinerea terenului imunologic cu Imunorezistan Forte/ Ceai Imunitate-Fares (extract din echinacea).
Ing. chim. MIRCEA BOCAN - Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77
"Solicit informaţii despre trigliceride"
(Răspuns pentru CORNEL GORDAN - Sibiu, F. AS nr.1148)
Trigliceridele sunt o formă de grăsime în sânge, fiind formate dintr-o moleculă de glicerină combinată cu trei acizi graşi, iar în asociere cu colesterolul formează lipidele plasmatice. Ele sunt principalele componente ale grăsimilor vegetale şi animale. Trigliceridele din plasmă provin din alimente precum hidraţii de carbon. Caloriile ingerate la o masă care nu sunt "arse" sau utilizate imediat de ţesuturi sunt transformate în trigliceride şi transportate către celule, pentru a fi stocate sub formă de grăsime. Trigliceridele joacă un rol important în metabolism, ca surse de energie, dar în exces sunt periculoase, fiindcă se depun pe vasele de sânge, îngreunând circulaţia. Valori trigliceride: nivel normal = până la 150 mg/dl; nivel de atenţie = 150-199 mg/dl; nivel ridicat = 200-499 mg/dl; nivel foarte mare = peste 500 mg/dl. Sedentarismul poate fi o cauză a nivelului ridicat al trigliceridelor. Tratamentele alopate de lungă durată nu sunt o soluţie pentru reglarea nivelului optim al trigliceridelor.
Rezultate excepţionale se obţin printr-o cură de 2-3 luni cu cantităţi mari de argilă "ALGO". Dacă doriţi confirmări, mă puteţi contacta la tel. 0788.233.873. Vă pot prezenta buletinele medicale ale unui pacient care, în două luni de cură cu argilă, şi-a reglat nivelul trigliceridelor de la 696 mg/dl la 118 mg/dl. Soţia sa fiind medic, încercase toate variantele medicinei alopate, fără niciun rezultat! Ulterior, mi-a spus că în 30 de ani de când practică medicina, nu a văzut, dar nici nu a auzit de astfel de rezultate spectaculoase, în reglarea nivelului trigliceridelor!