Johann - povestea unui sas fericit
L-am întâlnit pe drum, aproape de "centrul" satului. Tocmai cumpărase o pâine mare cât roata carului. "Guten Tag, mein Herr! Uite, v-am ieşit în cale cu plinul. Bine aţi venit în satul nostru, Richiş!" Îşi scoate căciula de pe cap şi zâmbeşte tandru, cu chipul blând şi luminos, ca ziua asta de primăvară. Nici măcar nu i-am spus cine sunt şi ce caut aici. Pentru el nu contează.
Citeste tot articolul
DAN NUŢU - "Toată viaţa am vrut să pun un zâmbet pe chipul cuiva"
Copil rebel al cinematografiei româneşti, "idolul unei generaţii", cum critica vremii s-a grăbit să-l eticheteze, a fost nelipsit de pe marile ecrane până ce, în plină glorie, în 1979, şi-a pierdut urma...
Citeste tot articolul
Patru întâmplări
Fireşte, eram copil când m-a cutremurat întâia oară clipa. Nu prea mică, fiindcă mergeam binişor pe picioarele mele.
Citeste tot articolul
SĂPTĂMÂNA 11-17 APRILIE
Două evenimente marchează această săptămână şi ele se întâmplă în aceeaşi zi: marţi. Este vorba despre eclipsa de Lună din Balanţă şi de intrarea în mişcare retrogradă a lui Pluton. Eclipsa de Lună poate aduce la suprafaţă supărări existente în relaţiile de cuplu sau de asociere, care pot izbucni cu foc, din pricina faptului că este implicat şi războinicul Marte, retrograd, în acelaşi semn al Balanţei.
Citeste tot articolul
Telenovela diversiunilor şi tăcerea domnului Ponta
Îmi este foarte greu să cred că opinia publică românească mai este impresionată de războiul vorbelor dintre politicieni, fie că este vorba de tandemul Victor Ponta - Traian Băsescu, fie că este vorba de actori din roluri secundare, cum ar fi Crin Antonescu şi Călin Popescu Tăriceanu. Viaţa noastră politică a devenit o imensă mahala cu dezbateri fără miză între combinatori mărunţi.
Citeste tot articolul
DNA, DIICOT, SRI: România pe mâna profesioniştilor!
După laudele tot mai apăsate venite dinspre Bruxelles pentru Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi după valul de condamnări curajoase din ultima vreme, care au vizat personaje-cheie ale scenei publice din România...
Citeste tot articolul
Lacrimi de petrol
De la începutul anului am fost asaltaţi din partea guvernului cu veşti pozitive. Economia şi-a luat avânt anul trecut, a crescut cu 3,5%, consumul este şi el în creştere, putem, aşadar, să fim fericiţi. Poate că am fi bucuroşi de toate aceste veşti, dacă, paradoxal, tot guvernul nu ne-ar lua cu asalt portofelele. Ale noastre şi ale companiilor.
Citeste tot articolul
TIA ŞERBĂNESCU - "Politicienii români nu par că înţeleg mizele alegerilor europene"
Este dezamăgitor că listele PSD şi PNL sunt în continuare tributare relaţiilor de familie. Neliniştitor este şi că, deşi sunt conduse de două veterane ale vieţii parlamentare, cum sunt Corina Creţu, la PSD, şi Norica Nicolai, la PNL, au fost preferate drept lideri de listă două doamne care nu s-au dovedit foarte ataşate valorilor europene.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru ADELA - Bucureşti, F. AS nr. 1111 - "Am descoperit că sunt infectată cu HPV şi nu ştiu cum să procedez în continuare"
De la bun început trebuie precizat că displazia colului uterin, constatată în cazul dvs. prin test Papanicolau şi colposcopie, nu este neapărat un cancer dar, cu siguranţă, poate indica o zonă care s-ar putea maligniza. În mod obişnuit, depistarea unei anomalii a celulelor de la suprafaţa colului uterin atrage după sine şi necesitatea unui test suplimentar, prin prelevarea unei mostre de ţesut (biopsie), a cărui analiză de laborator să confirme displazia şi să-i arate severitatea.
Citeste tot articolul
Tratamente cu flori şi fructe verzi de cartofi
Când apare o problemă de sănătate pe care vrem să o rezolvăm cu ajutorul leacurilor din cămară, în primul rând ne gândim la ceapă, usturoi, varză şi mai puţin la cartofi, deşi bulbii galbeni, roz sau violacei au, şi ei, putere terapeutică, datorită celor 32 de microelemente pe care le conţin, între care la loc de frunte se află potasiul - baza sănătăţii inimii. Mai conţin vitamina C, glucoză, zaharoză şi amidon - "medicamentul" ulcerului duodenal.
Citeste tot articolul
ALERGIILE SEZONIERE - Soluţii-expres
Pe de-o parte, sunt cei cărora medicii le-au recomandat o desensibilizare pe doi sau trei ani consecutivi şi care încep, acum, să se simtă mai bine. Iar pe de altă parte, sunt cei care-şi acceptă starea de rău cu răbdare, an după an, în aceeaşi perioadă, în ciuda nasului care curge, a ochilor care înţeapă, a cerului gurii care ustură, a strănuturilor, a oboselii... Pentru ce toată această suferinţă?
Citeste tot articolul
"Cancerul nu e o boală - este o reacţie disperată a organismului"
Profesor de sport, antrenor de fitness şi culturism, Adrian Radu a văzut moartea cu ochii. A fost lovit de cumplita boală a secolului şi, întrucât medicina nu mai putea să-l ajute, a pornit de unul singur un război total împotriva cancerului. O luptă care a durat câţiva ani şi s-a încheiat cu o victorie binemeritată. L-am rugat să rememoreze cutremurătoarea lui experienţă, în ideea că ea le-ar putea fi folositoare şi altor oameni, aflaţi într-o situaţie similară.
Citeste tot articolul
Ceaiul negru
Prepararea şi degustarea unei ceşti de ceai negru poate fi un ritual relaxant şi plăcut pentru fiecare dintre noi. Dar pe lângă aroma sa unică şi rolul revigorant, el mai are câteva calităţi. Bogat în tanin, cofeină, uleiuri esenţiale, polifenoli, vitamine şi minerale, ceaiul negru are nebănuite şi nenumărate efecte benefice asupra pielii şi părului.
Citeste tot articolul
Dietă rusească, cu ceai negru
De mare ajutor în lupta cu kilogramele, prin faptul că stimulează slăbitul accelerând metabolismul şi eliminând toxinele, ceaiul negru a fost folosit de-a lungul timpului în mai multe preparate. Iată o veche reţetă, cu efect garantat.
Citeste tot articolul
Vestitorii primăverii
În tradiţia românească, păsările călătoare sunt sufletele strămoşilor adormiţi, care aduc în fiecare aprilie, o primăvară nouă şi încă un motiv de speranţă. Cine le vede străbătând, obosite dar neînfrânte, ultimii kilometri spre casă, se zice că are noroc de viaţă lungă şi pătrundere de adevăr.
Citeste tot articolul
Anchetă printre cititorii revistei "Formula AS" - La întâlnire cu primăvara
Cu toate asteniile ei, primăvara este un rezervor uriaş care ne alimentează cu energie pentru un an întreg. Eu sunt născut chiar în luna aprilie, şi poate de aceea sunt mai sensibil la clipa magică în care plesnesc mugurii. I-aţi auzit vreodată? Aţi văzut cum se strecoară frunzele afară din ei? Mergeţi într-o pădure şi încordaţi-vă auzul.
Citeste tot articolul
SELECŢIA "FORMULA AS"
E o bucurie să descopăr că mai există şi tineri foarte înzestraţi care lucrează din pasiune şi nu din ambiţii carieriste, mercantile. Tineri preocupaţi de lumea în care trăiesc, de istoria, devenirea şi perspectivele ei şi care investesc timp, energie şi bani din propriul buzunar în proiecte cu folos. O asemenea pasăre rară e şi Paula Craioveanu.
Citeste tot articolul
Violetele Buneivestiri
În anul acela fusese o iarnă lungă şi grea: începuse prin octombrie şi a ţinut tot aşa până spre jumătatea lui martie, încât ne săturasem de ea, ca de pere pădureţe. Şi Tatăl Nostru din ceruri ştia că-i trecuse vremea demult, aşa că se îndură, dintr-o dată, s-o trimită pe Sfânta Primăvară, cu poala plină de flori. Şi Ea, grăbită, pe aripi uşoare de vânt, se apucă să colinde munţii, câmpiile, dealurile, grădinile şi să presare cu hărnicie minuni mici, suave, în zeci de culori.
Citeste tot articolul
La Mânăstirea Nuşeni, în raiul Năsăudului, cu stareţul Paisie
Drumul spre Mânăstirea Nuşeni urcă pieptiş şi fără grabă. Urcă asemeni unei zile de post lung şi plin de metanii. De la poala dealului până sus, la biserica cea nouă, înaltă şi cu turle arămii, sunt 33 de trepte, ca Scara lui Ioan şi anii lui Hristos. Le urmează, în apropiere, poteci înverzite şi prelungi, ca nervurile unei frunze de nuc. La capătul lor, începe pădurea. Încep liniştea şi foşnetul vietăţilor mărunte, în căutarea luminii de martie.
Citeste tot articolul
Totul se poate repara, în afară de moarte!
Nu contează ce ai pierdut în viaţă, ci ce ţi-a rămas. Mulţumeşte lui Dumnezeu, bucură-te şi mergi mai departe! Dacă ai căzut de pe cal şi nu te-ai ridicat atunci, să nu rămâi la podea! Orice s-ar întâmpla, sus, înapoi, sus pe cal! Desigur că e rău, fireşte că e greu, sigur că e alta situaţia şi nu o să fie niciodată ca înainte... Priviri ascuţite, grimase, şuşoteli pe la colţuri, multe interjecţii şi puncte de suspensie...
Citeste tot articolul
CECILIA BÂRBORA - "Îi mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a împlinit toate visele mari"
Aşa îmi place să cred, căci şi părinţii, şi bunicii din partea tatei, care m-au crescut până la şapte ani, au fost nişte oameni modeşti, cu bun simţ şi de o incredibilă generozitate, care şi-ar fi dat şi cămaşa de pe ei ca să ajute pe cineva aflat în nevoie. Din fericire, Dumnezeu şi familia m-au hăruit cu o copilărie şi o adolescenţă cu-adevărat de poveste, ambele petrecute pe malul câte unui întins de apă.
Citeste tot articolul
LAURA BELECCIU (PRIMA TV) - "Trăiesc într-un iureş, dar mă simt bine în el"
"Bună ca viaţa", emisiunea pe care o prezentam alături de Dragoş Bucurenci, a ajuns într-un impas când Dragoş s-a decis să plece la Universitatea Stanford, pentru un program de MBA, lăsându-mă singură pe metereze. Am considerat că, decât să stric formula iniţială, care se dovedise de succes, mai bine renunţ cu totul. Nu voiam să risc alterarea formatului.
Citeste tot articolul
BREBU, o capitală a istoriei
Trebuie doar să te laşi dus de vânticelul entuziast al primăverii ca să evadezi, în mai puţin de două ore, din nebunia cotidiană a Bucureştiului, într-un spaţiu magic, unde timpul, altfel curgător, îţi îngăduie binecuvântate răgazuri pentru ochi şi pentru suflet. Un astfel de loc este vechea Casă Domnească de la Brebu, una dintre minunatele ctitorii ale lui Matei Basarab şi ale martirului Constantin Brâncoveau.
Citeste tot articolul
Ţinutul Pădurenilor
Preoteasa Anişoara Oprea îşi aminteşte că, pe când era doar o fetiţă, părintele Arsenie Boca a ajuns în satul ei, la Cinciş. Era vară, iar lucrurile erau cum trebuiau să fie. S-au plimbat ea, fetiţa, şi el, călugărul, au ieşit din sat, au tot urcat pe dealuri, s-au oprit într-o livadă. De acolo, de sus, din vârf, satul era mic, mai mic decât o fetiţă, iar Ţinutul Pădurenilor, Cerna şi dealurile ei nesfârşite erau însăşi lumea, tot ce putea să fie.
Citeste tot articolul
O specie ameninţată: OMUL
Ambient degradat, climă schimbată, manipulări genetice, dezechilibre demografice, viruşi noi... atâtea ameninţări ce apasă asupra omului, ameninţări de care el însuşi se face vinovat. S-a pus, nu o dată, întrebarea: "În goana lor inexorabilă spre pierzanie, oamenii nu pot să se oprească?". În doar două secole, omul a provocat o schimbare a climei comparabilă cu cea suferită în mod natural de Pământ în decurs de cinci mii de ani.
Citeste tot articolul
Un englez, pe Dâmboviţa: PETER GABRIEL
Britanicul acum în vârstă de 64 de ani are o carieră impresionantă. Numele lui a fost înscris deja în Muzeul muzicii rock, alături de cel al trupei Genesis. Deţinător a 6 premii Grammy, 3 Brit Awards, 13 trofee MTV Video Music, a numeroase discuri de platină şi de aur, Peter Gabriel este incontestabil unul dintre cei mai influenţi artişti din industria muzicală internaţională.
Citeste tot articolul