Pe de-o parte, sunt cei cărora medicii le-au recomandat o desensibilizare pe doi sau trei ani consecutivi şi care încep, acum, să se simtă mai bine. Iar pe de altă parte, sunt cei care-şi acceptă starea de rău cu răbdare, an după an, în aceeaşi perioadă, în ciuda nasului care curge, a ochilor care înţeapă, a cerului gurii care ustură, a strănuturilor, a oboselii... Pentru ce toată această suferinţă? "Fără să ştim exact de ce, sistemul imunitar al persoanelor alergice consideră polenul ca fiind indezirabil. Şi reacţionează în mod excesiv, producând mai ales histamină, o substanţă care favorizează inflamarea mucoaselor şi provoacă strănuturi, mâncărimi şi lăcrimări, însoţite, adeseori, de o oboseală profundă", explică specialiştii.
O origine multifuncţională
Pentru ca o alergie sezonieră să se manifeste este nevoie de conlucrarea mai multor factori: o "predispoziţie familială" sau personală (teren atopic), o primă sensibilizare la alergeni (polen), contacte repetate cu el, ori de câte ori apare într-un spaţiu comun (uneori şi într-o glastră cu flori), agresiuni precum poluarea sau stresul etc.
Este posibil ca o persoană să fie sensibilă, de pildă, la un aliment sau la anumite particule din aer, fără a prezenta niciun simptom. După care intră în contact cu alergenii şi apar primele semnale. Interogând pacienţii, medicii alergologi află, adeseori, că unii dintre ei au avut în copilărie eczeme sau bronşite astmatiforme, pe care le uitaseră. Probleme care reapar câteva zeci de ani mai târziu, sub o altă formă, în contact cu polenul.
Astmul, rinita, conjunctivita... sunt astăzi în creştere
Frecvenţa afecţiunilor alergice s-a dublat, începând din 1980, inclusiv la persoanele vârstnice. Alergologii au avut toţi, fără excepţie, cel puţin un pacient care să facă o alergie la polen, la peste 70 de ani. Chiar dacă, odată cu vârsta, rezistenţa imunitară se diminuează şi reacţiile alergice sunt, în general, mai puţin frecvente la persoanele mai vârstnice. Cauzele acestei veritabile "explozii" sunt multiple: un mediu înconjurător mai aseptizat, tutunul şi alţi poluanţi care modifică terenul. Fără a uita încălzirea climei, care favorizează dezvoltarea polenului, deci sporirea numărului de alergii. Perioadele de polenizare se prelungesc, efectiv, şi apar noi sensibilităţi, la plantele care provin din regiunile sudice.
Primăvara nu e singura perioadă de risc
"Se observă mai cu seamă o recrudescenţă a alergiilor la polen de arbori (nuci, mesteceni, chiparoşi şi frasini), începând din februarie şi martie", constată alergologii. "În schimb, alergiile la cereale se manifestă, mai degrabă, începând din mai-iunie, până la sfârşitul verii. Iar erbaceele (coada-şoricelului, peliniţa etc.) preiau ştafeta până la începutul toamnei".
Cu cât zonele în care locuim sunt mai sudice, cu-atât mai devreme începe sezonul polenurilor. Doar un bilanţ practic, făcut de un medic alergolog, poate confirma diagnosticul de alergie şi poate identifica alergenii responsabili pentru simptomele respective. Acest fapt poate duce la stabilirea cu precizie a tratamentelor. Dar şi până atunci, se poate acţiona eficient pentru atenuarea simptomelor.
Respiraţie dificilă
Când polenul pătrunde în plămâni, mucoasa bronhiilor se irită, ceea ce îngreunează respiraţia şi poate favoriza crizele de astm. "La o treime din pacienţi, rinita alergică precede astmul", spun specialiştii pneumo-alergologi.
Ce puteţi lua...
* Remedii homeopatice. În caz de jenă respiratorie, 3 granule de Sambucus nigra 5CH, de 3-4 ori consecutiv. După care, neîntârziat, vizita la medic.
* Plante. Unguraşul este indicat în cazul tulburărilor bronhiilor, sub formă de ceai (1-2 linguriţe de flori uscate, lăsate să se infuzeze 15 minute într-un litru de apă clocotită).
* Sulf (pucioasă). O cură ajută la combaterea inflamaţiilor căilor respiratorii. Se găseşte în gălbenuşul de ou, în carne, peşte şi fructe de mare, dar şi în varză, usturoi, praz, nuci...
Ce puteţi face pentru a preveni crizele
* Să vă îndepărtaţi de polen. Apropierea de câmpurile cu cereale, în timpul secerişului, poate favoriza crizele.
* Să ţineţi cont de buletinul meteorologic. Este mai bine să ieşiţi pe o ploaie fină şi persistentă şi să rămâneţi în casă câteva ore, în caz de furtună. După aversă, în atmosferă pătrund cantităţi mari de polen.
* Să adoptaţi o poziţie adecvată, pentru a respira mai bine. În cazul unei crize de astm, staţi calmi, în picioare, cu pieptul scos în faţă şi cu mâinile sprijinite pe spătarul unui scaun. Ritmaţi respiraţia, expirând de două ori şi inspirând o singură dată. Dacă nu reuşiţi, folosiţi un bronhodilatator.
Când consultaţi medicul?
* Când vi se-ntâmplă pentru prima oară să nu puteţi respira.
* Când criza nu trece, în ciuda bronhodilatatorului.
Cum preveniţi recidivele?
* Făcând sport. Înotul, de pildă, permite o reeducare respiratorie. Sportul de rezistenţă (bicicletă) face bine, cu condiţia să fie practicat în interior, la adăpost de polen.
* Consumând alimente bogate în Omega 3 - Uleiul de rapiţă, uleiul de nucă, peştele gras (sardine, somon...) contribuie la prevenirea astmului şi a rinitei alergice, mai ales la copii.
* Cumpărând un purificator de aer cu filtru din cărbune activ (foarte eficient pentru particulele aeriene).
* Consultând un alergolog. O desensibilizare ar putea fi indicată.
Ce poate prescrie medicul?
* Un bronhodilatator pentru inhalaţii. Are efect rapid şi durează 4-6 ore.
* Un anti-inflamator puternic, timp de 10 zile, în cazul unei crize severe.
* Un alt bronhodilatator pentru tratament de fond, asociat cu un corticoid inhalat - dimineaţa şi seara, pe toată durata anotimpului polenurilor.
Vă curge nasul
Este simptomul principal al rinitei alergice provocate de polen. Mai cunoscută ca "boala fânului", aceasta e însoţită de "salve" de strănuturi, de nas înfundat, de mâncărime la nivelul nărilor.
Ce puteţi lua...
* Un antihistaminic. Produsele eliberate fără reţetă sunt adeseori aceleaşi ca medicamentele prescrise, diferă doar ambalajul şi numele. Ele acţionează rapid asupra nasului care curge şi a mâncărimilor şi mai puţin bine asupra nasului înfundat. În plus, creează o stare de somnolenţă, în 15% din cazuri. Cereţi întotdeauna avizul farmacistului, pentru că unele dintre medicamente sunt contraindicate dacă suferiţi de glaucom, de tulburări ale ritmului cardiac, de adenom de prostată sau sunt incompatibile cu alte tratamente.
* Remediul homeopatic Rhinallergy - este compus din 6 substanţe active, n-are nici o contraindicaţie şi nu provoacă somnolenţă sau oboseală. Se suge câte 1 comprimat, la 1-2 ore, fără a depăşi 6 comprimate pe zi. Durata: maximum o săptămână.
* Plante cu acţiune antihistaminică naturală. Un supliment alimentar pe bază de extracte de coacăz negru şi de pătlagină (3-4 comprimate pe zi, 7-10 zile maximum).
* O inhalaţie cu flori de muşeţel. Se infuzează 40 g de plantă într-un litru de apă clocotită. Este foarte eficientă pentru reducerea strănutului şi a iritaţiilor nazale.
Ce puteţi face pentru a preveni crizele
* O spălătură a foselor nazale, pentru debarasarea mucoaselor de polenul acumulat. Spălăturile se fac cu ser fiziologic sau cu apă de mare şi se repetă de câteva ori pe zi. Dacă nările s-au înroşit şi sunt sensibile, alegeţi un produs pe bază de gălbenele.
* Limitarea ieşirilor din casă. Dacă se poate, e preferabil să staţi acasă, cu ferestrele închise. Iar dacă nu, faceţi un duş la întoarcere şi clătiţi-vă bine părul.
Când consultaţi medicul?
* Dacă jena devine mai puternică. Accesele de tuse seara, respiraţia şuierătoare şi dificultăţile de respiraţie sunt semnele unei afecţiuni bronşice.
* Dacă nasul curge fără întrerupere. Dar şi dacă mâncărimile nazale persistă sau dacă simptomele reapar imediat după terminarea tratamentului. Dacă nu vă trataţi serios rinita alergică, aceasta riscă să se agraveze ca intensitate sau ca durată şi poate fi însoţită de astm.
* Dacă sunteţi gravide. Antihistaminicele sunt posibile, dar trebuie cerut avizul unui alergolog.
Cum preveniţi recidivele?
* Cu o cură de magneziu. Pentru limitarea producerii de histamină, responsabilă de apariţia simptomelor, luaţi 2-3 comprimate pe zi, la distanţă de mesele principale.
Ce poate prescrie medicul?
* Un antihistaminic (1 comprimat pe zi), vreme de 8-10 zile.
* Medicul poate adăuga pulverizări nazale cu corticoizi, în caz de nas înfundat.
* Un tratament sublingual de desensibilizare (comprimate), în cazul unei alergii la 5 polenuri de cereale, depistată prin teste pozitive.
Usturimi în gât
Este, în mod frecvent, unul din primele semne ale "bolii fânului". Cei afectaţi îşi dreg mereu glasul, deoarece polenul provoacă o inflamare a mucoasei sau pentru că nasul curge "prin spate".
Ce puteţi lua...
* Antihistaminice locale, unele cu, altele fără efect sedativ.
* Granule homeopatice Allium cepa compus 5 CH. Trebuie să-l aveţi în permanenţă la dvs. şi să luaţi câte 3 granule de 4-5 ori consecutiv, imediat ce apar simptomele. Pentru calmarea nasului care curge şi pentru usturimea din gât, însoţită - mai mult sau mai puţin - de tuse.
Ce puteţi face pentru a preveni crizele
* Să vă hidrataţi gâtul. Bând câte puţină apă pe parcursul zilei, pentru calmarea iritaţiei.
* ...şi să nu-l iritaţi. Evitaţi grădinăritul, tunsul gazonului sau călătoriile cu geamul deschis, în caz de gât iritat.
* Să vă protejaţi lenjeria - uscând-o în casă, nu afară.
* Să nu încălziţi prea tare apartamentul. Nu mai mult de 20-21°C, şi chiar mai puţin în dormitor.
Când consultaţi medicul?
* În cazul unor manifestări severe - gât inflamat şi dureri la înghiţit.
Cum preveniţi recidivele?
* Urmărind atent apariţia polenului.
* Închizând geamurile.
Ce poate prescrie medicul?
* Corticoizi - minimum 5 zile - asociaţi cu un antihistaminic - luat dimineaţa, pentru respectarea ritmurilor biologice. Cu acest tratament, nasul încetează să mai curgă în 48 de ore, iar usturimea din gât dispare.
Aveţi ochi "de hamster"
Conjunctivita alergică este provocată de contactul cu polenul şi se manifestă prin ochi roşii şi inflamaţi, lăcrimări frecvente, senzaţie de mâncărime, mai mult sau mai puţin intensă.
Ce puteţi lua...
* O infuzie. Puneţi 40 g de albăstrele (decongestionante) şi 2-3 linguriţe de flori de muşeţel (calmant) într-un litru de apă. Lăsaţi să fiarbă 15 minute şi aplicaţi decoctul rece pe ochi, cu ajutorul unei comprese. Lăsaţi apoi să acţioneze 15 minute.
* Un tratament homeopatic. Dacă vă curg ochii, luaţi câte 3 granule de Euphrasia officinalis 5 CH, dimineaţa şi seara. Dacă sunt doar iritaţi, puneţi în fiecare ochi 1-2 picături de Homeopatic collyre, de 2-6 ori pe zi (cu un interval de minimum 5 minute între două instilaţii).
* Un colir antialergic - 1 picătură de 2-6 ori pe zi.
Ce puteţi face pentru a preveni crizele
* Să vă curăţaţi ochii de mai multe ori pe zi, cu ser fiziologic...
* ...şi să nu-i iritaţi. Purtaţi ochelari, nu lentile de contact. Şi nu folosiţi farduri pentru ochi.
* Evitaţi să ieşiţi din casă între orele 15-19. Cantitatea de polen este mai ridicată în acest interval.
Când consultaţi medicul?
* Dacă mâncărimile persistă şi dacă ochii sunt foarte umflaţi, este mai bine să faceţi un examen.
* Dacă apar alte simptome alergice, de pildă, dacă vă curge nasul, aveţi nasul înfundat şi respiraţi cu dificultate.
Cum preveniţi recidivele?
* Purtând ochelari de soare. Aceştia vă permit să vă protejaţi ochii de polen şi de particulele iritante din aer. În plus, cu ochelari, înţepăturile sunt mai reduse.
Ce poate prescrie medicul?
* Un colir antialergic. Sunt suficiente o picătură dimineaţa şi una seara, iar ameliorarea este rapidă (1-2 ore). Dacă nu, aplicaţi colirul de circa 6 ori pe zi.
Sunteţi obosiţi
Este dificil să vă odihniţi între strănuturi, ştersul nasului, mâncărimi sau nas înfundat. Iar nopţilor nedormite li se adaugă oboseala datorată alergiei însăşi. Deci, nu este de mirare că vă simţiţi lipsiţi de vlagă.
La ce puteţi apela...
* Un rendez-vous la osteopat... "Manevrele" lui pot uşura drenajul nasului. După un interval de 48-72 de ore, în care nasul s-ar putea să curgă mai tare, urmează o ameliorare, cu un somn calitativ mai bun. Cu cât organismul va trebui să se lupte mai puţin pentru combaterea crizei de alergie, cu atât mai redusă va fi senzaţia de oboseală.
* ...sau la acupuncturist. O şedinţă poate ajuta la creşterea producţiei de endorfine, hormoni ce aduc o senzaţie de bine şi redau energia.
Ce puteţi face pentru a preveni crizele
* Să vă umpleţi farfuria cu fructe şi legume de sezon. Sunt bogate în vitamina C şi antioxidanţi. Lucru important, pentru că reacţia alergică provoacă o inflamaţie care stimulează producerea de radicali liberi, agresivi pentru celule.
* Să încercaţi eliminarea lactatelor, vreme de 5 săptămâni, pentru detoxifierea completă a organismului. La anumite persoane, produsele lactate joacă rolul de iritant şi agravează crizele, responsabile pentru starea de oboseală.
Când consultaţi medicul?
* În caz că dormiţi într-adevăr foarte rău, din cauza nasului înfundat.
Cum preveniţi recidivele?
* Mizând pe combinaţia magneziu-ginseng. Această plantă sporeşte rezistenţa organismului, ajutându-l să se adapteze la diferite agresiuni (stres, alergii, virusuri, oboseală...). Se recomandă cura de o lună.
Ce poate prescrie medicul?
* Un antiinflamator din familia corticoizilor, de pulverizat în fiecare nară, dimineaţa, până la ameliorare.
* Sau un alt corticoid local pentru degajarea nasului (1 pulverizare pe zi, 3-5 zile maximum).