Povestea unei fotografii
Legenda spune că într-o zi frumoasă de vară, Regina Maria, trecând cu automobilul prin târgul Branului, unde îşi avea reşedinţa, văzu pe stradă un ţăran aşa de falnic şi mândru, încât i-a cerut şoferului să oprească maşina, ca să-i vorbească. Ce i-o fi plăcut la el nu se ştie, şi nici ce i-a spus. Sigur este că, la cererea suveranei, omului i s-a făcut o fotografie care a intrat în istorie, devenind efigia Muzeului Ţăranului din Bucureşti.
Citeste tot articolul
Opreşte-te, clipă!
Întorc globul de sticlă şi fulgii sclipitori refac pentru câteva clipe o ninsoare de argint, care se aşează în straturi firave peste căsuţa din ghips
Citeste tot articolul
SINAIA, ORAŞUL MEU PIERDUT
Am trei ani şi e duminică. Îngerii se desprind de pe tencuiala mânăstirii şi plutesc încet deasupra oamenilor care se roagă. Miroase a smirnă şi a tămâie, e linişte şi e bine.
Citeste tot articolul
Vânzarea terenurilor agricole
Aş putea răspunde simplu, "potrivit legislaţiei comerciale şi civile în vigoare." Tot aşa s-a organizat şi până acum şi, iată, nu am rămas fără ţară, Doamne fereşte. Nici întreprinderile privatizate nu au plecat de pe meleagurile noastre, ci, dimpotrivă, au rămas, majoritatea într-o situaţie mult mai bună decât atunci când erau deţinute de statul român. Din găuri negre, Petrom şi Sidex Galaţi au devenit contributori la bugetul de stat, iar Dacia-Renault este poate singura companie cu care ne putem mândri în exterior.
Citeste tot articolul
Cazanul cu pucioasă de la Tiraspol
Daţi o căutare pe www.unimedia.md şi urmăriţi titlul "Cum arată un buletin de ştiri în aşa-zisa «limbă moldovenească», difuzat în Transnistria (video)". Veţi avea surpriza unei călătorii în timp, în vremurile sovietice, căci postul TV PMR din stânga Nistrului, printr-o emisiune de numai 15 minute, intitulată "La Timp", are ştiri nu doar în limba rusă, ci şi în cea "moldovenească".
Citeste tot articolul
Siderurgie bisericească
Cu ani în urmă, am văzut cum acoperişul de şiţă al unei biserici de lemn a fost schimbat. Încet, cu migală, bucată cu bucată, cuşma sfântului lăcaş se primenea. Era un fapt viu. Biserica îşi lepăda o haină veche, solz cu solz, umplând aerul de mireasma bradului proaspăt tăiat. Iar mirosul acela, proaspăt, pur, te purta repede cu gândul la pădurile din care lăcaşul se născuse.
Citeste tot articolul
ADRIAN VASILESCU - "Noi, românii, avem probleme cu organizarea muncii, nu reuşim să valorificăm perspectivele"
Banca Naţională a României are, alături de Biserică şi Armată, cea mai mare credibilitate în faţa societăţii româneşti. Este a 16-a bancă centrală înfiinţată în lume! De la BNR aşteptăm veştile, bune sau rele, şi pentru anul care s-a înnoit. De aici dorim să aflăm ce ni se întâmplă şi de ce. Dorim să înţelegem cum putem ieşi din criză şi cum putem să ne organizăm mai bine munca.
Citeste tot articolul
Răspuns pentru LUCIANA - F. AS 1058 - "Am o infecţie cu virusul molluscum contagiosum"
Într-adevăr, descrierea dumneavoastră se potriveşte cu boala molluscum contagiosum. Este provocată de virusul care-i dă numele - molluscum contagiosum, care este din acelaşi "neam" cu variola. Este o tulburare cutanată, constând în leziuni ("bubiţe") mici, de culoarea pielii, de nuanţă roz sau perlată. Adesea au formă de dom, cu vârf ombilicat, şi pot fi gigante, adică leziuni atingând 3 cm în diametru.
Citeste tot articolul
"Mulţumesc d-lui fitoterapeut VASILE STANCIU"
Dragă redacţie, doresc ca prin intermediul dvs. să-i mulţumesc public, din tot sufletul, d-lui fitoterapeut VASILE STANCIU, om de o nobleţe rar întâlnită, pentru că mi-a salvat viaţa periclitată de un cancer mamar (boala Paget a sânului), descoperit în anul 2011, la sânul drept.
Citeste tot articolul
Curăţarea limfei
Se apropie primăvara, şi iarna uită să-şi trimită în lume gerul şi ninsorile. Fericiţi de umezeală şi de temperaturile căldicele, bolile, viruşi şi microbii au un mediu ideal pentru dezvoltare în acest început de an. Din fericire, natura ne-a înzestrat cu o armată întreagă de apărători, şi nu depinde decât de noi să le creăm condiţii optime, pentru a ne ocroti. La loc de frunte în lupta cu boala se află sistemul de protecţie limfatic - ganglionar.
Citeste tot articolul
Enigmatica SCORŢIŞOARĂ
Da, este vorba de scorţişoara aceea pe care o găsim ambalată la pliculeţe, în orice Alimentară "de cartier". Acest condiment aparent banal este în realitate un medicament formidabil, căruia îi sunt consacrate sute de studii ştiinţifice, care-i pun în evidenţă calităţile. Şi mai mult decât atât: scorţişoara este o plantă sacră, menţionată şi în Biblie, încorporată printre ingredientele sfântului mir. Despre această plantă, cu totul excepţională, vom vorbi în cele ce urmează.
Citeste tot articolul
Ienupărul şi răşina de pin contra bolilor urologice
În urma discuţiilor purtate cu un prieten, referitoare la efectele terapeutice extraordinare în terapia bolilor urologice ale "triumviratului" boabe de ienupăr (infuzie), tinctură de ienupăr şi tinctură de răşină de pin, acesta m-a sfătuit să vă scriu câteva cuvinte, prin care să aduc la cunoştinţă tuturor cititorilor revistei rezultatele acestei terapii, cât şi recunoştinţa faţă de ajutorul primit prin intermediul revistei dvs.
Citeste tot articolul
DIETA DE 24 DE ORE
Deşi mai aşteptăm încă iarna, primăvara e deja după colţ. Mai este o lună până vor înflori ghioceii şi ne vom lepăda de paltoane. Iar ce va ieşi la iveală depinde mult de lupta cu kilogramele. Dieta care urmează este un bun început. Cu ajutorul unei metode noi, de mare succes în Germania, se poate slăbi foarte repede, fără să flămânzeşti. Am încercat să aflăm mai multe pentru cititorii noştri despre această dietă-minune.
Citeste tot articolul
Demachiantul
Ca să avem o piele tânără şi strălucitoare, curăţarea ei este esenţială, iar pentru aceasta, laptele demachiant este de neînlocuit. Întins pe faţă şi pe gât, în cantitate mică, apoi bine şters prin mişcări circulare, cu ajutorul unui tampon de vată, el are darul de a curăţa în profunzime reziduurile cosmetice, praful şi impurităţile.
Citeste tot articolul
Tinereţe şi frumuseţe cu fasole boabe
O lingură de boabe de fasole roşii, fierte, se zdrobesc cu furculiţa, se amestecă bine cu o lingură de smântână, o lingură de făină de ovăz şi o linguriţă suc de lămâie. Înainte de aplicarea măştii, pielea se curăţă bine cu o loţiune sau cu apă uşor săpunită. Masca se întinde pe faţă şi pe gât, mai puţin în jurul ochilor, se lasă 30 de minute, apoi se spală cu apă caldă.
Citeste tot articolul
Dr. Chukwudi Nwabudike - "Nicio cremă din lume nu poate rezolva o afecţiune, dacă în minte şi în inimă nu e pace"
M-am născut în Nigeria, la Lagos, în fosta capitală, în partea de est a ţării. Părinţii mei sunt catolici, iar eu am fost botezat tot catolic, însă mult mai târziu, pe la cinci ani abia, fiindcă ţara era în plin război civil. Etnia igbo, căreia îi aparţine şi familia mea, dorea să se desprindă, însă a pierdut războiul, iar pentru noi au urmat vremuri foarte dificile.
Citeste tot articolul
IOANA PAVELESCU - "Locuiesc de 20 de ani la New York, dar sunt fericită când sunt acasă, printre ai mei"
Acest festival este foarte important şi foarte îndrăgit de către new yorkezi. Anul trecut au participat la el peste 150 de filme americane, ca şi din multe alte ţări ale lumii. Marele juriu a fost cel ce a acordat premiile, dar la fel de importante au fost şi premiile publicului. Să fii premiat de un astfel de juriu este ceva foarte important în cariera unui actor. Îi sunt foarte recunoscătoare. Rolul pentru care am luat "Premiul de interpretare" este cel din filmul lui Andrei Zincă, "Puzzle" - o producţie "Castel Film"...
Citeste tot articolul
Dr. GABRIEL HILA - "E bine să crezi, dar şi mai bine e să ştii în ce crezi"
Pe internet circulă o poveste anonimă despre un copil ce întâlneşte pe stradă un om care îi zâmbeşte atât de frumos, încât îl face să creadă că este un înger. O poveste pe care mi-a evocat-o zâmbetul direct, curat şi blând, al doctorului Gabriel Hila, când l-am întâlnit prima dată, la un eveniment cultural, într-o librărie bucureşteană. Zâmbetul său emană atâta bunătate, încât probabil că şi pacienţii îl cred pe dr. Hila un înger. Iar pentru unii, chiar se dovedeşte a fi.
Citeste tot articolul
O minune a Maicii Domnului
Părinţii mei sunt căsătoriţi de peste 25 de ani. Ca în orice fel de căsătorie, au existat momente plăcute şi mai puţin plăcute, iar în ultimii 4 ani, chiar o perioadă tristă. De ce? Pentru că pe tatăl meu pusese stăpânire patima beţiei. O patimă grea şi nemiloasă, atât pentru cel care o are, cât şi pentru cei din jurul lui.
Citeste tot articolul
A.G. WEINBERGER - "Sunt un om din viitor, care cântă muzica trecutului, pentru prezent"
Mulţumesc de întrebare... încerc să stau deoparte. Nu vreau să girez cu o prezenţă activă fascismul indolenţei în care ne aflăm în prezent. Este un fapt de ordin etic. Am încercat şi să mă implic, dar cred că lucrurile s-au aranjat aici încă din 1946, şi eu încep din ce în ce mai mult să simt că nu trăiesc în ţara mea, ci printre oamenii din ţara mea. Nu este nimic personal, este o blazare generală, de aceea folosesc acest termen: "fascismul indolenţei".
Citeste tot articolul
Selecţia Formula As
În anii '80, când şi-au făcut loc printre zăbrelele cenzurii, cărţile de o stranie frumuseţe ale lui Ştefan Agopian au fost primite cu "admirativă perplexitate" de către criticii din toate generaţiile. Proza lui nu se încadra nici în linia tradiţionalistă, nici în onirismul generaţiei '70, nici în textualismul optzeciştilor. Subiectele, construcţia şi mai ales stilul îl făceau inconfundabil şi exercitau un soi de magie asupra cititorului prins irezistibil în mreje.
Citeste tot articolul
2014 - de BINE sau de RĂU?
În primul rând, daţi-mi voie să mă înclin, cu deosebit respect, în faţa tânărului an 2014, şi să-i cer iertare, spunându-i: "Mii de scuze, tinere Domn, dar norocul pe care mi-l prevestesc cifrele ce vă alcătuiesc nu e unul nou. E Norocul meu dintotdeauna, care, în sufletul meu se cheamă... Dumnezeu!".
Citeste tot articolul