În frigider ai doar câteva frunze de salată. N-ai mai ieşit de o veşnicie să iei masa în oraş, cu prietena cea mai bună, fiindcă e frustrant să-i vezi pe alţii mâncând după pofta inimii. Şi la serviciu, totul a devenit mai obositor ca de obicei, pentru că stomacul îţi ghiorăie întruna de foame. Acestea sunt efectele secundare ale unui regim de slăbit. Şi partea cea mai rea: mulţi se chinuie degeaba. 60% dintre persoanele care se supun unei diete cântăresc, după o scurtă perioadă de timp, tot atât ca înainte, dacă nu chiar mai mult.
Un concept revoluţionar vine acum să aducă o schimbare. El constă în alternarea activităţilor sportive cu mese bogate în proteine, pe durata unei zile. Rezultatele unei analize riguroase, efectuată la Universitatea Freiburg din Germania, arată că respectarea cu stricteţe a acestor reguli duce la o pierdere medie în greutate de 1,42 kg pe săptămână, cea maximă atingând chiar 2 kg. Şi circumferinţa abdomenului scade, în medie, cu 0,83 centimetri.
"Multă mişcare, puţină mâncare"
Nutriţionistul Achim Sam, autorul noii metode, a fost rugat de jurnalişti să explice cum sunt posibile asemenea rezultate.
- Majoritatea nutriţioniştilor consideră dietele-fulger nesănătoase. Afirmaţia este valabilă şi în cazul dietei de 24 de ore?
- Sigur că, la început, numeroşi specialişti au fost sceptici. Dar o examinare critică este şi oportună, mai ales că există o mulţime de metode dubioase şi dăunătoare sănătăţii. Însă caracterul holistic al conceptului nostru, cercetările de la Universitatea Freiburg şi o serie întreagă de poveşti de succes au demonstrat eficienţa acestei diete.
- Multă mişcare şi mâncare puţină - aşa funcţionează îndeobşte programele de slăbit. Cum se face că, dintr-o dată, sunt suficiente 24 de ore?
- Hotărâtoare pentru succes este dorinţa de a face ceva pentru corpul tău. Căci orice dietă întâmpină un mare obstacol: corpul nostru îşi iubeşte grăsimea, ea este preţioasa rezervă păstrată de el pentru vremurile de privaţiune. De aceea, când îi impunem o dietă, organismul recurge mai întâi la rezervele de energie care îi stau nemijlocit la îndemână, acestea fiind în primul rând stocurile de carbohidraţi. Abia după ce le epuizează, în aproximativ două zile, el începe să-şi ardă depozitele de grăsime, pentru a obţine din ele energie. În dieta de 24 de ore, carbohidraţii disponibili sunt consumaţi încă din start, astfel că organismul îşi va ataca mult mai curând depunerile de grăsime.
- Aceasta ar fi teoria. Dar cum se desfăşoară lucrurile în practică?
- Vorbind cinstit, nimeni nu va reuşi să scape de depozitele sale de grăsime, dacă nu va face mişcare. Pentru a-ţi obliga corpul să ajungă la o ardere maximă a grăsimii, trebuie să execuţi un program de sport de rezistenţă, lung şi obositor. Indiferent că preferi să alergi, să mergi cu bicicleta ori să înoţi, important este să depui efort, până te trec toate transpiraţiile. Eu recomand un antrenament intensiv, compus din alternarea unor faze solicitante cu altele de relaxare.
- Pentru novicii în sport, totuşi, un asemenea antrenament va fi destul de dificil...
- Oricine are un sistem cardiovascular sănătos poate face mişcare intensiv. Avantajul este că se consumă mult mai multă energie decât la un antrenament moderat. Dacă alergi şapte kilometri, arzi 350 până la 400 de calorii. Dacă alternezi intervalele, aşa cum spuneam, consumul se dublează, adică ajunge la 700-800 de calorii.
- Şi, pe lângă asta, probabil că trebuie să te şi înfometezi 24 de ore...
- Dimpotrivă. Femeilor le sunt permise, în total, 800 de calorii, iar bărbaţilor 1000. Dieta cuprinde trei mese bogate în proteine şi sărace în carbohidraţi, de exemplu file de peşte pe frunze de spanac. Căci înfometarea severă ar duce la o scădere a masei musculare. Numai dacă ne asigurăm un aport suficient de proteine, circa 75 grame pe zi, organismul lasă în pace rezervele de proteine din muşchi şi îşi procură energia din depozitele de grăsime.
"Între 3 şi 10 kilograme, pierdute repede şi sănătos"
- De ce este atât de important să ne protejăm muşchii?
- Volumul musculaturii determină, printre altele, necesarul nostru zilnic de energie. Cu cât există mai mult ţesut muscular, cu atât mai multă energie va consuma corpul nostru. Şi invers: pierderea masei musculare are drept consecinţă reducerea turaţiei metabolismului, împingându-ne direct în capcana efectului yo-yo.
- Metoda dvs. este aplicabilă oricui?
- Pe supraponderalii cu un indice de masă corporală mai mare de 30 nu-i sfătuiesc să încerce. În cazul lor, va fi mai utilă o consiliere individuală din partea unui nutriţionist. Dieta e perfectă pentru toţi cei care vor să scape de trei până la zece kilograme, repede şi sănătos.
- Pentru cei care fac mişcare în mod regulat, programul dvs. nu este o problemă. Însă cineva neantrenat are şanse să reziste?
- Există trei scheme diferite de antrenament - pentru începători, pentru cei antrenaţi la nivel mediu şi pentru cei cu o formă fizică foarte bună. De fapt, fiecare poate găsi aici ceea ce i se potriveşte. Când cineva simte că i se cere prea mult şi nu face faţă, n-ar trebui să se silească să reziste, ci doar să urmeze planul de antrenament atât cât reuşeşte.
- Efectul de slăbire se obţine totuşi?
- Absolut. Chiar am constatat că dieta funcţionează mai rapid la începători decât la cei foarte antrenaţi. Când corpul e obişnuit să facă multă mişcare, el are mai curând tendinţa de a-şi cruţa rezervele.
"Preferaţi finalul de săptămână"
- Cele 24 de ore cuprind un program destul de aspru. Poate fi el realizat în condiţii de viaţă normale, cu serviciu şi familie?
- Desigur, e mai uşor de ţinut la final de săptămână. Însă nu există de fapt motive întemeiate pentru a evita să ţii dieta în cursul săptămânii. Singurul inconvenient este acela că te vei simţi cam fără vlagă. Asta e firesc şi chiar un semn foarte bun. Organismul are nevoie de mult mai multă energie pentru arderea grăsimilor. Prin urmare, cine se vede sleit de puteri ar trebui să se bucure, deoarece se află în faza de ardere masivă a grăsimii.
- Poate că treburile zilnice nu ne vor permite să respectăm întotdeauna orele indicate în program. Are vreo importanţă?
- Eu recomand, în principiu, să se facă sport în a doua zi, după una din mese, deoarece astfel se optimizează arderea grăsimilor. Dacă nu e posibil, fiecare va proceda după cum îi îngăduie timpul.
- Şi dacă vrem să slăbim mai mult de un kilogram sau două? Dieta de 24 de ore se poate repeta de câte ori dorim?
- Să ţinem seama de faptul că programul e totuşi obositor. De aceea, ar trebui intercalată o pauză de minimum două zile, pentru ca organismul să-şi poată reveni. În această pauză ai voie să mănânci orice ai poftă.
- Pe cât posibil, ar trebui să ne hrănim sănătos, nu-i aşa?
- Bineînţeles, asta ar fi ideal. Numai că nimic nu i se pare omului mai dificil decât o schimbare alimentară. Dacă i se pretinde să-şi revizuiască alimentaţia de la o zi la alta, se simte suprasolicitat. Nimeni nu va izbuti aşa ceva. Majoritatea bunelor intenţii eşuează tocmai din această cauză. Când te controlezi prea rigid, există riscul să-ţi slăbească voinţa. Exact atunci se năpusteşte asupra ta o foame năpraznică şi mănânci tot batonul de ciocolată, în loc de o bucăţică, sau doi-trei cârnaţi, în loc de unul. De aceea, n-ar trebui să ne interzicem nimic între zilele de dietă. Cine are poftă de ciocolată e liber să se delecteze cu ea. Şi cine vrea un cârnat, la fel. Dar cu măsură, fără exagerări.
- N-aş spune că avem de suferit. La urma urmei, e vorba de numai 24 de ore. Ele sunt dure, în schimb îţi oferă garanţia că vei pierde multă grăsime şi nimic din masa musculară. Acest succes rapid este extrem de motivant. Şi, spre deosebire de o dietă-fulger, greutatea pe care o obţii poate fi menţinută. Aceasta este principala diferenţă în raport cu toate celelalte forme de dietă existente în prezent.
Programul dietei de 24 de ore
ZIUA 1
Începutul dietei,
între orele 17-18
Dieta începe cu un antrenament care alternează fazele de efort cu cele de relaxare şi, în funcţie de condiţia fizică a fiecăruia, va dura minimum 45 de minute. El are rolul de a epuiza rezervele de carbohidraţi, determinând organismul să-şi atace depozitele de grăsime. Important: cu două ore înainte de programul sportiv, nu mâncaţi nimic şi renunţaţi la băuturile ce conţin cofeină.
Cina
Important: după acest antrenament obositor, este necesar să beţi o cantitate suficientă de lichide - ideale sunt apa minerală, ceaiurile de fructe şi de plante. O masă bogată în proteine vă satură pentru mai mult timp şi activează metabolismul.
Noaptea
Intervalul optim dintre masa de seară şi culcare este de trei-patru ore. Dormiţi minimum şapte ore, căci lipsa somnului vă provoacă foame! Când suntem obosiţi, dar în stare de veghe, organismul reduce secreţia de leptină (hormonul responsabil pentru senzaţia de saţietate) şi produce mai multă grelină (hormonul care stimulează apetitul).
ZIUA 2
Micul dejun
Dimineaţa, aveţi la dispoziţie o gamă largă de variante, de la consistenta omletă cu şuncă şi ciuperci, până la brânza de vaci cu căpşuni (vedeţi mai jos reţeta). În cursul acestei zile, va trebui să vă combinaţi în aşa fel alimentele, încât femeile să nu depăşească limita de 800 de calorii, iar bărbaţii pe cea de 1000.
Sport, după masa de dimineaţă
Scopul este să optimizaţi arderea grăsimilor. Menţineţi efortul fizic la un nivel moderat, astfel încât să puteţi sta şi de vorbă în timpul antrenamentului. Cine se simte cu totul lipsit de putere se poate limita la mersul cu beţe sau la o plimbare în pas alert. În cazul când nu aveţi timp dimineaţa, puteţi efectua programul sportiv şi după masa de prânz ori după cină.
Prânzul
Pe cât posibil, între mese ar trebui lăsate pauze de câte patru ore, pentru ca arderea grăsimii să aibă loc la turaţie maximă. La prânz sunt recomandate felurile de mâncare cu conţinut ridicat de proteine, vegetale sau animale. (Vedeţi subcapitolul cu reţete.).
Gustarea dintre mese
Sunt permise, de pildă, laptele bătut degresat, cu lămâie verde, brânză de vaci cu fructe sau o salată de castraveţi cu iaurt. Femeile vor trebui să elimine eventual gustarea, dacă micul dejun, prânzul şi cina totalizează deja 800 de calorii.
Cina
Pentru a optimiza încă o dată arderea grăsimilor peste noapte, cina va consta şi ea dintr-un fel de mâncare bogat în proteine. Cu aceasta, dieta s-a încheiat. Reţineţi că, înainte de a merge la culcare, nu aveţi voie să mai mâncaţi nimic, ca să nu periclitaţi succesul dietei.
Sfârşitul dietei
Ca şi în noaptea precedentă, este necesar să dormiţi destul, pentru ca organismul să se poată ocupa în mod optim de arderea grăsimii în timpul nopţii. Începând din dimineaţa următoare, puteţi mânca iarăşi normal - până când veţi dori să vă angajaţi în următoarea dietă de 24 de ore.
REŢETE
Dimineaţa
Brânză de vaci cu căpşuni sau mere rase
231 kcal * 19 g proteine * 12 g grăsimi
* 12 g carbohidraţi
Ingrediente pentru o porţie: 1 lingură fulgi de ovăz * 1 linguriţă seminţe de in (măcinate) * 100 g brânză de vaci slabă * 50 ml lapte (cu 1,5% grăsime) * 50 g căpşuni sau mere rase * 6 alune.
Mod de preparare:
* Amestecaţi într-un castron fulgii de ovăz, seminţele de in, brânza de vaci şi laptele. * Spălaţi căpşunile şi tăiaţi-le în patru. Mărunţiţi alunele şi rumeniţi-le într-o tigaie, fără a folosi grăsime. *Puneţi fructele deasupra brânzei de vaci şi presăraţi-le cu alunele tocate.
La prânz
Praz cu ciuperci şi tofu (brânză de soia)
260 kcal * 18 g proteine * 18 g grăsimi
* 7 g carbohidraţi
Ingrediente pentru o porţie: 150 g tofu * puţin ghimbir proaspăt * 1 căţel de usturoi * 1 fir mic de praz * 100 g ciuperci champignon * 50 ml supă de legume * 1 lingură sos de soia * 1 lingură ulei de floarea-soarelui * sare şi piper * 1 linguriţă ulei de susan * 1 fir de pătrunjel verde pentru ornat * coajă de lămâie proaspăt rasă.
Mod de preparare:
* Scurgeţi tofu şi tăiaţi-l în bucăţi de circa 1 cm. Curăţaţi ghimbirul şi usturoiul, tăiaţi-le cât mai mărunt şi amestecaţi-le cu bucăţile de tofu. Spălaţi prazul, curăţaţi-l şi tăiaţi-l în inele fine. Curăţaţi ciupercile, scurtaţi-le piciorul şi tăiaţi-le în felii subţiri. * Amestecaţi supa de legume cu sosul de soia. * Înfierbântaţi ulei într-un vas de teflon. Puneţi în el bucăţile de tofu şi rumeniţi-le pe toate părţile, timp de 3-4 minute. Scoateţi-le şi puneţi-le deoparte. * Introduceţi ciupercile şi prazul şi căliţi-le două minute, la foc potrivit. Adăugaţi supa de legume, amestecaţi bucăţile de tofu şi lăsaţi totul să fiarbă înăbuşit încă două minute. Asezonaţi cu sare şi piper. * Picuraţi uleiul de susan peste tofu, presăraţi deasupra frunzele de pătrunjel şi coaja de lămâie dată pe răzătoare.
Seara
File de peşte cu frunze de spanac
220 kcal * 45 g proteine * 2 g grăsimi
* 4 g carbohidraţi
Ingrediente pentru o porţie: 100 g frunze de spanac (proaspete sau congelate) * 1 ceapă verde * 1 morcov mic * 200 g file de cod o sare şi piper * un strop de zeamă de lămâie * puţin ghimbir, tăiat mărunt * coajă de lămâie rasă.
Mod de preparare:
* Curăţaţi şi rupeţi frunzele proaspete de spanac în bucăţi mici, respectiv dezgheţaţi-le pe cele congelate. Tăiaţi ceapa verde în inele subţiri, iar morcovul în fâşii înguste. * Aşezaţi spanacul pe o farfurie. * Potriviţi de gust peştele cu sare şi piper, stropiţi-l cu zeamă de lămâie şi puneţi-l peste spanac. Presăraţi deasupra fâşiile de morcov, ghimbirul şi coaja de lămâie rasă. * Puneţi o ceaşcă de cafea întoarsă cu gura în jos într-o cratiţă joasă şi largă. Turnaţi apă până la înălţimea de circa 4 cm, puneţi vasul pe foc. Aşezaţi farfuria cu peştele pe ceaşca de cafea, acoperiţi vasul şi lăsaţi peştele să fiarbă în aburi, până la 12 minute. * Înainte de a servi peştele, presăraţi deasupra lui inelele de ceapă verde.
În ce priveşte mişcarea, se fac următoarele recomandări:
* alergare: 45 minute
* mers rapid: 45 minute
* bicicletă: o oră.