Ţin în mâini fotografia lui Tatomir Căruntu. Din ea mă priveşte un bărbat mândru, înalt şi zvelt, cu ţinută semeaţă şi-un zâmbet subţire, ascuns în cutele obrazului. Poartă plete, pălărie neagră, rotundă, cămaşă albă ca neaua, şi-şi ţine mâna dreaptă vârâtă în chimir... O apariţie cu adevărat impresionantă pe uliţa unui sat! Cine ştie cu ce treburi era omul în ziua aceea prin Bran. Să vândă, să cumpere, sau doar să se intereseze de mersul lumii, printre ţăranii adunaţi la târgul de vară, din toate aşezările din împrejurimi. Oricum, din atitudinea lui nu reiese că ar fi fost tulburat din cale-afară de ivirea reginei, acceptând, mai degrabă din politeţe, să se lase fotografiat. Întâmplarea iese, totuşi, din cadrul banal. O regină cu rochie lungă şi văluri albe, care coboară dintr-o limuzină de lux, ca să fotografieze un ţăran, este un subiect care se cere investigat. Cine era Gheorghe Tatomir (mai târziu, Moş Căruntu)? S-o mai fi întâlnit de-a lungul vieţii, cu frumoasa castelană din Bran? Ce să-i fi plăcut reginei la el, în afara ţinutei trufaşe şi a căutăturii îndrăzneţe? Ca să aflu răspuns la întrebări, am luat-o la pas pe costişele Branului şi-ale Moeciului, acolo unde mai locuiesc câţiva oameni care ştiu povestea vieţii lui Tatomir.
"Avea obrajii cum e fraga..."
Pe Maria-Octavia Tatomir am găsit-o la ieşirea din Moeciu, înspre Fundata. Profita de ultimele zile însorite ale toamnei, ca să repare gardurile şi împrejmuirile unui teren pe care-l are acolo. Nu prea are timp de poveşti, căci are şi doi oameni angajaţi la lucru, de care trebuie să se îngrijească, dar când aude că vreau să vorbim despre Moş Căruntu (cum i se spunea la bătrâneţe lui Tatomir), faţa i se luminează şi uită şi de garduri, şi de lucrători. Maria-Octavia este nepoată a lui Gheorghe Tatomir. Tatăl ei a fost băiatul lui Ion Căruntu, frate cu Gheorghe. "Bunicul meu Ion a murit devreme şi atunci eu am crescut cu Moşu Gheorghe. Pe el l-am considerat bunicul meu şi mi-a fost tare drag de el, căci era foarte glumeţ. Îi plăcea să râdă şi să-i vadă pe toţi în jurul lui veseli. Odată, într-o zi de vară, a venit pe la noi, şi atâtea glume ne-a spus şi aşa ne-a făcut să râdem, că ne-am luat cu vorba şi cu glumele lui şi am uitat că avem de strâns fânul. În loc să facem la fân, am ascultat glumele lui şi nici nu ne-am dat seama că vine ploaia. Ne-a udat fânul fir de fir. Dar nu ne-a părut rău... Ţi-era mai mare dragul să-l auzi povestind. Ne spunea şi rugăciuni şi ne învăţa cum să trăim frumos. Era credincios tare, nu lipsea în sărbători de la biserică şi trăia ca un adevărat creştin. Din ceea ce avea dăruia cui avea mai puţin. Avea o vorbă: "Întâi să dai, apoi să ceri ca să primeşti". Şi mai zicea: "Mai bine să dai, decât să iei!". Dădea de pomană câte o vacă, oi, viţei, porci, în posturi, mai ales. După ce a murit soţia lui, care a fost fata preotului Tişcă, din Moeciu de Sus, după ce a rămas singur, a fost şi mai darnic.
Mă întrebaţi cum arăta? Era un om înalt tare, frumos, drept, cu chică, avea părul bălai şi obrajii erau roz, cum e fraga. Îmi plăcea să-l pup pe obraji când venea la noi, că avea pielea tare fină. Era foarte atent şi umbla mereu tare curat, era un model pentru tot satul. Avea cămăşile croite cu mânecile aşa, de trei sferturi numai, ca să nu se murdărească atunci când lucra. Avea unele cămăşi de lucru şi altele de sărbătoare, lucrate cu modelele cunoscute pe-aici, pe la noi, dar şi cu imitaţii de flori.
Eu am avut aproape zece ani când a murit şi mi-a părut tare rău. Îi ziceam Tata Moşu. Venea des la noi. El a învăţat-o pe mama să facă milostenie în fiecare duminică şi ori de câte ori se întâlnea cu vreun sărac. Stătea singur după ce i-a murit nevasta. Avea casă pe deal, mai sus de biserica din Cheia Moeciului. Acolo, în biserica din Cheia l-a mai văzut o dată Regina şi l-a scos afară din biserică. A vrut să vadă mai bine cum era îmbrăcat şi cât de frumos era. A vorbit mult cu el acolo, în curtea bisericii. Regina i-a cerut să-i pună brânză de oi în coajă de brad şi el îi făcea coşuleţe, aşa de frumoase, şi i le ducea personal la castel. Şi îi mai făcea şi nişte covrigi din caşcaval opărit în zer cu sare, care se potriveau tare bine cu o bere. Covrigei din ăştia a învăţat şi tata să facă. Moş Căruntu îl supraveghea când îi prepara, era bătrân de acum şi nu mai avea putere de lucru. Tata ducea covrigeii la Bucureşti, la o familie de evrei care aveau restaurante şi grădini de vară, unde marfa era la mare preţ. Acum câţiva ani, au venit la noi din Israel copiii acelor patroni de restaurante, ca să mai ceară covrigei din aceia, dar n-am mai avut de unde să le dăm, căci după ce-a murit bătrânul, noi n-am mai preparat, deşi aş şti şi acum care este reţeta, cum se fac".
"În ultima parte a vieţii, venea des la mama, Maria Tatomir. Sunt câţiva kilometri de la casa lui până aici, făcea drumul pe jos. La 90 de ani, umbla cu mâinile la spate, fără baston, drept, mândru. Stătea la noi una, două zile, mama îi spăla cămăşile, îl spăla pe picioare, îi cosea hainele, dacă erau rupte, şi-apoi, la plecare, îi lega într-un şervet de-ale gurii. Îi strângea totdeauna bine cioarecii, căci mereu îi alunecau. De murit, a murit la fata lui, Salomia, care era tare frumoasă, subţire ca o prinţesă, căci postea tot timpul. Mânca numai pită şi ceai. Toată viaţa a postit aşa. Toţi din neamul ăsta al Tatomireştilor au fost oameni frumoşi şi tare inimoşi. Pe toţi i-a luat Dumnezeu la El, aşa, pe negândite. Gheorghe, unul din băieţii lui Moş Căruntu, a murit jucând sârba la o nuntă, băiatul lui, Ionel, numai ce-a apucat să-i spună Lenuţii, nevasta lui, că-i e rău şi dus a fost, «Frunzoaica», adică nevasta lui Frunză, făcea focul şi a murit aşa, băgând lemne pe foc, tuşa Geana, Eugenia, a cărat căpiţele de fân şi a zis că stă puţin să se hodinească şi atâta i-a fost, că nu s-a mai sculat. Doar Moş Gheorghe Căruntu a murit de moarte de bătrân. S-a stins când mai avea câteva luni până să facă suta de ani. Împlinise nouăzeci şi nouă, dar parcă nu mai era aşa de fericit".
"Era frumos şi toate femeile se îndrăgosteau de el"
Maria, sau Ţica, după cum li se spune Măriilor în Moeciul de Sus, este fiica lui Gheorghe, unul dintre băieţii Moşului Tatomir Căruntu. Locuieşte în curte cu strănepotul acestuia, Vasile Preda, şi cu familia lui. Casa lor este aşezată chiar în buza dealului pe care altădată se afla gospodăria bătrânului Tatomir. Îl ţine minte, parcă îl vede cum cobora repejor dealul, ca să meargă în sat, după treburi, mereu curat îmbrăcat, mereu cu cămaşă frumoasă şi cu chica albă tunsă retezat. "De când mă ştiu, îl ţin minte că avea părul alb, până la umeri, tuns drept. De-aia crez că i se zice Căruntu. Aşa a fost el dintotdeauna, aşa s-a purtat cât a trăit. În zi de sărbătoare, Moşu ne citea din cărţile sfinte, pe care le ţinea în casa lui la mare preţ. Se ducea la biserică duminica, era credincios şi vorbea tare frumos, vorbea ca din cărţi, parcă tot citea şi când vorbea cu noi. Era un bărbat frumos şi toate femeile se îndrăgosteau de el, că era mai glumeţ cumva, astfel că aducea veselie oriunde se afla. Odată, a stat de vorbă în Târgul din Bran cu Regina, care l-a chemat mai la o parte, l-a scos dintre ceilalţi oameni. Poate i-o fi spus şi Reginei vreo glumă ori altceva, căci la plecare Regina l-a mângâiat uşor pe obraz. Nu ştiu mai multe despre el, am uitat. La anii mei, întâmplările şi amintirile se mai sting. Poate că dacă mai trăia unchiul Văleanu ori tuşa Genica, poate ei ar fi ştiut să vă spună, ca să înţelegeţi cine a fost Moş Gheorghe Tatomir Căruntu, cel mai frumos bărbat din Cheia Moeciului, acum şaptezeci, optzeci de ani."
"Nu-i plăcea să stea singur"
Trist şi hăituit
La Rodica Tişcă din Moeciu de Sus am ajuns după sfatul surorii ei, ţaţa Mariţa. "E mai tânără şi poate ştie mai multe", m-a îmbărbătat la plecare. Şi, într-adevăr, ştie mai multe, căci a trăit în casă cu Moş Gheorghe Căruntu câţiva ani, înainte de moartea acestuia.
"Eram în clasa întâi când a murit. Noi am stat în casă cu el vreo patru, cinci anişori. Pe mămica n-o prea suporta, îi era noră de la feciorul Gheorghe. Tata a stat patru ani pe front şi-n vremea asta mămica a dus greul gospodăriei, căci Moşul era deja prea bătrân ca s-o mai ajute. Căra maldărele de fân acasă cu ţoala, vedea de animale, de noi, copiii, el nu făcea nimica, nu-şi mai putea aduce nici măcar lemne în casă ca să-şi facă foc. Nici mămica nu-l prea plăcea, căci era sever şi cam tăcut. Era bătrân şi nu mai putea, nu mai avea răbdare nici cu noi, nepoţii lui. Fratele meu era mic, eu aveam câţiva anişori. Câteodată, când era în toane mai bune, ne chema la el: "Taică, ne zicea, haideţi la taica", şi apoi ne citea poveşti cu sfinţi. Eu îmi scriam temele pe tăbliţă, mămica era mereu plecată cu treburi, dar el nu ne avea grija, ne lăsa în treaba noastră. Apoi n-a mai stat la noi. Nu ştiu ce s-a întâmplat, l-au dus copiii lui de la unul la altul. A stat o vreme şi la Sohodol, la băiatul lui, Neculae, şi apoi a ajuns la ţaţa Salomia, unde a şi murit. Ultima parte a vieţii lui a fost tristă, a fost hăituit cumva, parcă nu-i mai plăcea nimica, era tot mereu supărat".
*
"Viaţa lumii nu e decât un vis", o fi citit cândva, în cărţile luisfinte, Gheorghe Tatomir, zis Căruntu. Poate de aici să-i fi venit tristeţea sfârşitului şi melancolia. Sau poate din amintirile tinereţii, când drumurile i s-au întretăiat cu o regină frumoasă, care a coborât din maşină ca să-i facă o fotografie şi şi-a oprit bicicleta ca să-l privească în ochi. O poveste de dragoste ca un abur, pe care poţi să o crezi sau nu.
P.S. Aducem mulţumiri domnului Ioan Giurgiu, strănepot al lui Gheorghe Tatomir Căruntu, şi domnului Emil Stoian, preşedinte al Asociaţiei "Fiii şi prietenii Branului", care ne-au ajutat la realizarea acestui text.